پایگاه خبری راه پرداخت دارای مجوز به شماره ۷۴۵۷۲ از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و بخشی از «شبکه عصر تراکنش» است. راه پرداخت فعالیت خود را از دوم اردیبهشتماه ۱۳۹۰ شروع کرده و اکنون پرمخاطبترین رسانه ایران در زمینه فناوریهای مالی، بانکداری و پرداخت و استارتآپهای فینتک است.
تبلیغات صرافیهای رمزارز ایرانی به خارج از خانه کاربران رسید
تبلیغات محیطی به هر نوع تبلیغی گفته میشود که در محیطهای عمومی و خارج از خانه دیده میشود. این نوع تبلیغات از طریق رسانههایی مانند بیلبوردها، تابلوهای شهری، وسایل نقلیه عمومی، ایستگاههای اتوبوس و مترو، و حتی فضاهای داخلی مانند فروشگاهها و مراکز خرید انجام میشود.
تبلیغات محیطی برای کسبوکارهای رمزارزی
کسبوکارهای مختلف از جمله رمزارزیها در تمام جهان از این نوع تبلیغات برای مقاصد مختلفی استفاده میکنند و بیلبوردهای مربوط به رمزارزها به ابزاری مهم برای افزایش دیده شدن، رسیدن به مخاطبان جدید و تقویت شناخت برند تبدیل شدهاند.
برای مثال صرافی کوینبیس از آن دسته کسبوکارهای رمزارزی است که تبلیغات محیطی خلاقانه و پرخرج انجام داده است. در کمپین محیطی که صرفاً در بریتانیا و آلمان برگزار کرده بود، هدف از آن را افزایش آگاهی عمومی، جذب کاربران جدید و آموزش بیان کرد. در این کمپین، کوینبیس از صفحهنمایشهای دیجیتال در مکانهای پر رفتوآمد لندن استفاده کرد تا پیامهای تبلیغاتی Coinbase به مخاطبان بیشتری برسد.
تبلیغات محیطی رمزارزی در ایران
در ایران حدود ۱ سال است که تبلیغات و کمپینهای صرافیها به خارج از خانه مردم گسترش پیدا کرده است. در کنار جذابیت، کمک به صنعت کریپتو در ایران و غیره، شاید سوالی که با دیدن این تبلیغات ایجاد میشود این است که با وجود رگولاتوری خاکستری در این حوزه و محدودیتهای موجود، چگونه برای این نوع تبلیغات مجوز داده شده است؟ در ادامه گزارش با تحقیقات میدانی و مصاحبه با کسبوکارهای رمزارزی هم به سوال مطرح شده پاسخ خواهیم داد و هم ابعاد مختلف این کار و بازخورد مردم نسبت به دیدن تبلیغات محیطی رمزارزیها را خواهیم سنجید.
احتمالاً با گشتوگذار در مراکز خرید معروف در تهران با بنرها و صفحههای دیجیتالی که عکس بیتکوین دارند یا صرافیهای رمزارز را تبلیغ میکنند روبهرو شدهاید. این تبلیغات در حال حاضر در مراکز خریدی همچون کوروش مال، مجتمع ارگ، نیایش مال و ایران مال وجود دارد.
طبق تحقیقات میدانی و مصاحبه با مردم و کسبهٔ این پاساژها، تبلیغات محیطی صرافیهای رمزارزی برای آنها جذابتر از سایر کسبوکارهاست. یکی از کسبهٔ کوروش مال در مصاحبه با خبرنگار رمزارز میگوید که با دیدن این تبلیغات باورش نمیشود که صرافیهای رمزارز هنوز مجوز ندارند و آنها را مانند کسبوکارهای دیگر که در این پاساژ تبلیغات دارند میبیند. همچنین یکی از رهگذران در این پاساژ میگوید که بهتازگی با رمزارزها آشنا شده و دیدن عکس بیتکوین در پاساژ محلشان حس جالبی در او ایجاد کرده و نسبت به ادامه آشنایی با این صنعت مصممتر است.
در کل این تبلیغات باعث شده نگاه مردم به این صرافیها پذیرش آنها در کنار کسبوکارهای دیگر باشد و برای کسی سؤال نشده است که آیا این شرکتها مجوز دارند یا خیر.
مراکز خرید بهترین محیط برای تبلیغات رمزارزی
در ادامه به سراغ سپیده پناه، مدیر مارکتینگ تبدیل از تجربه این صرافی بهعنوان اولین صرافی که تبلیغات محیطی اجرا کرد رفتیم تا از تجربه این کمپین بگوید.
پناه در ابتدا از ایده اجرای این کمپین گفت: «کسبوکارهایی شبیه به صرافیهای رمزارز، به نظر من قبل از ورود به تبلیغات محیطی باید یک آگاهی از برند را ایجاد کرده باشند. زیرا در نهایت بیشترین تأثیر را بر کاربران خود کسبوکار دارد و بر روی کاربر جدید تأثیر آنچنانی ندارد. ما اولین صرافی رمزارز بودیم که تبلیغات محیطی انجام دادیم و در سال ۱۴۰۲ پس از بررسی Brand Awareness به این نتیجه رسیدیم که آگاهی برند ما بهاندازهای رسیده است که کاربر تبدیل در محیطی خارج از خانه وجود دارد و ما میتوانیم شکل جدیدی از ارتباطگیری با کاربر را در مکانهایی مانند مجتمعهای تجاری ایجاد کنیم.»
او با اشاره به دلیل انتخاب مراکز خرید بیان کرد: «یکی از دلایلی که مراکز خرید را برای تبلیغات محیطی خود انتخاب کردیم این بود که ذهنیتی از استفاده از رمزارزها بهعنوان ابزار پرداخت ایجاد کنیم تا مردم بدانند که برای خریدهای روزمره میتوان از این دارایی نیز استفاده کرد و دنیا به سمت آن پیش میرود. پس چهبهتر که شروع فعالیت محیطی ما از یک محیط خریدوفروش بهجای خیابان یا جای دیگر باشد.»
مدیر مارکتینگ تبدیل درباره هدف این صرافی از اجرای این تبلیغات گفت: «استراتژی کلیدی ما برای این کار، بررسی و تحلیل دقیقتری از کاربرانمان بود که دغدغههای آنها را بیشتر بشناسیم و نقطه شروعی باشد برای اعتماد بیشتر کاربران رمزارز در ایران. زیرا کمپین محیطی تبدیل برای کل صنعت کریپتو ترویج امنیت و شفافیت بود. با این استراتژی قصد داشتیم تبدیل گزینهای قابلاعتماد و پیشرو در رمزارزها باشد. در کل نگاه ما ارزشمحور نبود و نگاه آگاهی از برند و ایجاد اعتماد به برند داشتیم.»
پناه در ادامه با اشاره به اخذ مجوزهای لازم در این مسیر بیان کرد: «مشکل در بحث اخذ مجوز وجود داشت خصوصاً اینکه ما اولین کسبوکار رمزارزی بودیم و در انتها توانستیم موضوع را حل کنیم. بههرحال ما یک شرکت ثبت شده و دانشبنیانیم و از این طریق توانستیم مجوز کسب کنیم؛ اما پروسه اخذ مجوز حدود ۶ ماه با پیگیریهای مداوم طول کشید.»
او درباره برنامههای تبدیل برای آینده در حوزه تبلیغت محیطی گفت: «ادامهداشتن و حتی وسیعتر شدن تبلیغات محیطی ما وابسته به رشد صنعت کریپتو در ایران است. در حال حاضر باتوجهبه جایگاه خوبی که در فضای آنلاین داریم تریج جذب و فروشمان در همین فضاست، زیرا در فضای آفلاین دیتای کمتری وجود دارد و کمتر میتوان تحلیل و بررسی کرد. برای همین این فضا بیشتر مناسب آگاهی از برند، اعتمادسازی و فرهنگسازی است.»
مدیر مارکتینگ تبدیل در انتهای صحبت خود اعلام کرد که تبلیغات محیطی بزرگ این صرافی فعلاً فقط در مجتمع تجاری کوروش قرار دارد و در چند مرکز خرید دیگر از طریق ووچرهایی که به شکل دلار است تبلیغات محیطی انجام میدهد.
برای نتیجه گیری باید گفت که ورود تبلیغات محیطی به دنیای رمزارزها، نویدبخش آشنایی بیشتر عموم مردم با این فناوری نوین است. با نمایش بنرها، بیلبوردها و سایر ابزارهای تبلیغاتی در محیطهای عمومی، رمزارزها از حالت مبهم و تخصصی خارج شده و به موضوعی روزمره تبدیل میشوند. این امر نه تنها باعث افزایش آگاهی عمومی میشود بلکه به رشد و توسعه بیشتر این بازار نوظهور نیز کمک شایانی خواهد کرد. کنجکاوی و جستجوی اطلاعات بیشتر درباره رمزارزها توسط مردم عادی، میتواند به افزایش سرمایهگذاری و پذیرش گستردهتر این فناوری منجر شود.