راه پرداخت
رسانه فناوری‌های مالی ایران

مطالب مهم راه پرداخت در چند روز گذشته که نباید از دست بدهید

در روزهای گذشته، راه پرداخت با انتشار اخبار و مطالب مهم، به موضوعات اصلی صنعت پرداخت و فناوری مالی پرداخته است. این گزارش تلاش می‌کند نگاهی به مطالب منتشرشده در این مدت داشته باشد و مطالب و مباحث تأثیرگذاری را که در حوزه‌هایی مانند فناوری‌های بانکی، تغییرات مدیریتی، مسدودسازی درگاه‌های رمزارز، مقاله‌های تحلیلی، اقتصاد نوآوری و رویدادهای راه‌کار مطرح شده‌اند، مرور کند.


فناوری‌های بانکی


بررسی جامع شش نئوبانک کشور: باجت، بانکینو، بلوبانک، نشان بانک، توبانک و ویپاد: در بحث فناوری‌های بانکی، راه‌ پرداخت در یک گزارش جامع ۲۴ سرویس پرداختی در ۲۰ نئوبانک کشور را بررسی کرده است؛ در بخش اول این گزارش شش نئوبانک شامل باجت، بانکینو، بلوبانک، نشان بانک، توبانک و ویپاد قرار دارند. در این گزارش، ۲۴ سرویس که از اهمیت زیادی (به لحاظ کاربرد رایج) در اپلیکیشن‌های نئوبانک‌ها برخوردار هستند، ملاک مقایسه قرار دارند. ملاک‌های بررسی مربوط به ۲۴ سرویس عبارت‌اند از: خدمات مربوط به بستن حساب، صدور رمز دوم پویا، پرداخت خودکار، برگشت پول، دریافت گزارش مالی، مدیریت پس‌انداز و سرمایه‌گذاری، امکان دریافت وام، افتتاح حساب وکالتی، پرداخت قبض، شارژ و اینترنت، خدمات خودرو، نمایش موجودی و پنهان‌کردن موجودی، اعمال محدودیت روی کارت، مدیریت چک، گردش حساب، امکان ذخیره مشخصات کارت مبدأ، نمایش تمام اطلاعات کارت، صدور مجدد کارت، مسدودی کارت، صدور/ تغییر رمز اول، فعال‌سازی رمز تراکنش و کپی و اشتراک‌گذاری شماره کارت و شبا است. این نکته مهم را در نظر داشته باشید که در تمام نئوبانک‌های حاضر در این فهرست، امکان افتتاح حساب غیرحضوری وجود دارد؛ به همین دلیل، این قابلیت در میان سرویس‌های جدول ذکر نشده است.

الزام تطابق کد ملی و کد پستی برای صدور دسته‌چک از ۳۰ دی‌ماه: چند روز گذشته، بانک مرکزی اعلام کرد که از تاریخ ۳۰ دی‌ماه ۱۴۰۳، صدور دسته‌چک در سامانه صیاد فقط زمانی امکان‌پذیر خواهد بود که کد ملی و کد پستی مشتریان شبکه بانکی با اطلاعات ثبت‌شده در سامانه ملی املاک و اسکان مطابقت داشته باشد. این تغییر به‌منظور اجرای قانون مالیات‌های مستقیم و برای احراز نشانی محل اقامت و خوداظهاری املاک تحت مالکیت یا محل اقامت در سامانه ملی املاک و اسکان انجام می‌شود. پیش‌ازاین، مغایرت اطلاعات میان سامانه صیاد و سامانه ملی املاک و اسکان مانعی برای صدور دسته‌چک نبود، اما از تاریخ یادشده، در صورت عدم تطابق اطلاعات، صدور دسته‌چک متوقف خواهد شد تا زمانی که مشتریان اطلاعات خود را در سامانه املاک و اسکان اصلاح کنند. بانک‌ها موظف‌اند به طور فعال مشتریان را از این تغییرات آگاه کرده و راهنمایی‌های لازم را برای اصلاح اطلاعات ارائه دهند تا از بروز مشکلات در خدمات بانکی جلوگیری شود.

بانک قرض‌الحسنه مهر ایران در مسیر دیجیتالی شدن از فین‌تک، فناوری‌های جدید و متاورس استفاده خواهد کرد: از دیگر خبرهای مهمی که در حوزه فناوری‌های بانکی می‌توان به آن اشاره کرد نشست خبری ارائه گزارش عملکرد ۹ماهه سال ۱۴۰۳ و تبیین اهداف و برنامه‌های آتی بانک قرض‌الحسنه مهر ایران بود. در این نشست خبری، غلامرضا فتحعلی، مدیرعامل بانک، گزارشی از عملکرد نه‌ماهه سال ۱۴۰۳ ارائه داد و اهداف این بانک تا سه سال آینده را تشریح کرد. از جمله اهداف مهم بانک، دوبرابر کردن تعداد مشتریان به ۴۰ میلیون نفر، افزایش سقف تسهیلات و ورود به خدمات ارزی بود. او همچنین از افزایش سرمایه بانک از ۸٫۴ به ۱۵ همت خبر داد و برنامه برای رسیدن به ۲۰ همت در دو سال آینده را مطرح کرد. فتحعلی با اشاره به شعب بانک، توضیح داد که در حال انتقال منابع از تهران به استان‌های کم‌برخوردارتر هستند. در بخش بانکداری دیجیتال، او تأکید کرد که ۸۰٪ افتتاح حساب‌ها و ۷۰٪ پرداخت تسهیلات به‌صورت غیرحضوری انجام می‌شود و بانک در تلاش است تا تمامی خدمات را غیرحضوری کند. همچنین، شعب دیجیتال که ترکیبی از خدمات فیزیکی و دیجیتال هستند، برای آینده برنامه‌ریزی شده‌اند. فتحعلی به پیشرفت‌های فنی از جمله استفاده از هوش مصنوعی، بلاکچین و همکاری با فین‌تک‌ها اشاره کرد و بیان کرد که این موارد از ضروریات صنعت بانکداری هستند.

 او همچنین برنامه برای ایجاد شعب مجازی در متاورس در سه سال آینده و تقویت بخش بانکداری اجتماعی و شرکتی را مطرح کرد. در پایان، فتحعلی بر لزوم افزایش سقف تسهیلات شرکتی و همکاری بیشتر با لندتک‌ها و کسب‌وکارهای نوآور در راستای فراگیری مالی بیشتر تأکید کرد.


 تغییرات مدیریتی


دو عضو جدید هیئت‌عالی بانک مرکزی منصوب شدند: چند روز گذشته رئیس‌جمهور با صدور احکامی جداگانه به‌موجب قانون بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران و به پیشنهاد رئیس‌کل بانک مرکزی، داود دانش جعفری و محمد نادعلی را به‌عنوان «عضو هیئت عالی بانک مرکزی» منصوب کرد. گفتنی است که داود دانش جعفری سابقه وزارت اقتصاد را در کارنامه خود دارد و محمد نادعلی نیز سابقه مدیرکلی عملیات پولی و اعتباری بانک مرکزی را در کارنامه خود دارد و دارای دکتری اقتصاد است.

حمید توفیقی سرپرست مرکز توسعه تجارت الکترونیکی شد: علاوه بر این، خبر انتصاب حمید توفیقی به‌عنوان سرپرست مرکز توسعه تجارت الکترونیکی از دیگر خبرهای مهم این چندروزه گذشته بود. سوابقی همچون مدیرعامل و عضو هیئت‌مدیره گروه داده‌پردازی بانک پارسیان، معاون توسعه اقتصادی گروه توسعه اقتصادی تدبیر، عضو هیئت‌مدیره موظف شرکت ایرانسل، مدیرعامل و عضو هیئت‌مدیره شرکت گروه گسترش ارتباطات و فناوری اطلاعات سینا، رئیس و عضو هیئت‌امنای پژوهشکده برنامه‌ریزی و مطالعات اقتصادی وابسته به بنیاد مستضعفان انقلاب اسلامی، معاون و سپس مدیر برنامه‌ریزی و توسعه سازمان بازرگانی و حمل‌ونقل بنیاد مستضعفان انقلاب اسلامی و عضو هیئت‌علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران‌جنوب در رزومه کاری توفیقی به چشم می‌خورد.

خداحافظی کلاهدوزان از مرکز توسعه تجارت الکترونیکی با یک نامه سه صفحه‌ای قابل تأمل: پس از انتشار خبر انتصاب حمید توفیقی به‌عنوان رئیس جدید مرکز توسعه تجارت الکترونیکی، خداحافظی امین کلاهدوزان از مرکز توسعه تجارت الکترونیکی از دیگر خبرهای مهمی بود که در چند روز گذشته اتفاق افتاد. کلاهدوزان در نامه خود به وزیر صمت اقدامی قابل‌توجه انجام داده و در سه بخش عصاره یافته‌ها، اهم عملکرد و نتایج و چالش‌ها و گام‌های آتی در این مرکز را ترسیم کرده است.

کلاهدوزان در نامه خود به وزارت صمت بر اهمیت توسعه تجارت الکترونیکی به‌عنوان یکی از ظرفیت‌های مهم کشور برای ایجاد اشتغال و افزایش بهره‌وری تأکید کرده است. او پیش‌بینی کرده که با بهره‌گیری از این ظرفیت، کشور می‌تواند در پنج سال آینده به پیشرفت‌های قابل‌توجهی دست یابد. در بخش دوم نامه، کلاهدوزان به عملکرد سه‌ساله خود در سمت مسئولیتش اشاره کرده و رشد اقتصادی بخش تجارت الکترونیکی را از ۱۲۰۰ همت در پایان سال ۱۴۰۰ به ۲۲۰۰ همت در پایان سال ۱۴۰۲ (معادل ۵۷ میلیارد دلار) ذکر کرده است. پیش‌بینی او این است که این رقم تا پایان سال جاری به ۴۵۰۰ همت افزایش یابد.

کلاهدوزان همچنین از افزایش تعداد شرکت‌های دارای اینماد از ۱۲۰ هزار به ۲۷۰ هزار شرکت در طول سه سال گذشته خبر داده است. از دیگر دستاوردهای مهم او، راه‌اندازی سندباکس و فروش آنلاین طلا است که با رشد قابل‌توجهی به ۴ میلیون کاربر رسیده و در سال ۱۴۰۲ نزدیک به ۸ تن طلا به‌صورت آنلاین فروخته شده است. این فروش آنلاین تحت نظارت دولتی و با سپرده‌گذاری طلا نزد بانک‌ها انجام می‌شود.

در بخش پایانی گزارش، کلاهدوزان به تخلف محرز خزانه در سال ۱۳۹۳ اشاره کرده که به دلیل عدم رعایت شفافیت و قانون مناقصات، بیش از ۲۰۰۰ میلیارد تومان از بین رفته و هنوز به‌صورت قانونی رسیدگی نشده است.


 بستن درگاه‌های رمزارز


قادری: نباید رفتار با پلتفرم‌های بومی مبادله رمزارز باعث بی‌اعتمادی کاربران ایرانی شود: درگاه پرداخت تمام صرافی‌های رمزارز ایرانی، پنجشنبه ۶ دی‌ماه بدون اطلاع قبلی بسته شده است. این اقدام بانک مرکزی که برای چندمین بار در ماه‌های اخیر انجام شده، بدون اطلاع قبلی بوده است. در این راستا جعفر قادری، نایب‌رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس، بستن درگاه‌های رمزارز پلتفرم‌های داخلی را نادرست دانست و به دوگانگی نظرات در خصوص ارز دیجیتال اشاره کرد. او گفت که برخی معتقدند رمزارزها می‌توانند در شرایط تحریمی به نقل‌وانتقالات ارزی کمک کنند، درحالی‌که دیگران نگرانی‌هایی از بابت خروج سرمایه دارند. قادری تأکید کرد که برای مدیریت این بازار، قانون‌گذاری جامع و دقیق ضروری است و سخت‌گیری‌های بی‌مورد مشکلات جدیدی ایجاد می‌کند. وی همچنین هشدار داد که مسدودسازی درگاه‌های رمزارز می‌تواند بی‌اعتمادی کاربران به پلتفرم‌های داخلی را افزایش دهد و بازار سیاه تبادلات غیرشفاف را رونق دهد.

برگزاری نشست سران قوا با موضوع مدیریت بازار ارز با تأکید بر رمزارز: از دیگر خبرهای مهم منتشر شده در چند روز اخیر، نشست سران قوا با موضوع مدیریت بازار ارز بود که در این نشست گزارش رئیس‌کل بانک مرکزی از مجموع مؤلفه‌های مؤثر بر بازار و نرخ ارز در این جلسه ارائه شد. بانک مرکزی با ارائه طرح‌هایی به دنبال تقویت بازار ارز و سامان‌دهی بازار رمزارزها بود. تأکید شد که بانک مرکزی باید نقش نظارتی کامل را در این بازارها ایفا کند. همچنین، بر تقویت حضور شرکت‌های صادراتی در بازار ارز تجاری و مدیریت تقاضای ارز با همکاری نهادهای مختلف تأکید شد. این اقدامات در جهت کاهش نوسانات ارزی و تأمین ارز برای مصارف واقعی برنامه‌ریزی شده است.

جلسه‌های بانک مرکزی با صرافی‌های رمزارز برای باز شدن درگاه پرداخت به کجا رسید؟ بعد از گذشت ۹ روز از بسته‌شدن درگاه پرداخت صرافی‌های رمزارز کشور در این مدت بانک مرکزی هیچ واکنشی نسبت به این اقدام نشان نداده و حتی دلیل خود برای این مسدودی را به‌صورت رسمی بیان نکرد. باتوجه‌به بالارفتن افسارگسیخته نرخ دلار در روزهای اخیر، برخی این اقدام بانک مرکزی را برای کنترل نرخ ارز و به دلیل تأثیر تتر بر روی آن عنوان کرده‌اند.

این در حالی است که قیمت تتر در این مدت از قیمت دلار پایین‌تر بود و بسیاری از فعالان این حوزه بر این باور بودند که حجم معاملات تتر در مقایسه با دلار زیاد نیست و نمی‌تواند تأثیرگذار باشد. بااین‌وجود، صبح پنجشنبه جلسه‌ای با حضور محمدرضا فرزین، رئیس‌کل بانک مرکزی، حسین افشین، معاون علمی و فناوری رئیس‌جمهور و بدون حضور فعالان بخش خصوصی و فین‌تک ایران برگزار شد. در این نشست توافق شد که با ایجاد بسترهای نظارتی و حمایتی جدید، امنیت و شفافیت در مدیریت کارگزاران رمز پول و پرداخت‌یاری‌ها افزایش یابد و اقدامات عملی برای تسهیل فعالیت‌های نوآورانه در این بخش انجام شود. روز پنج‌شنبه علاوه بر این جلسه خصوصی، جلسه دیگری با حضور معاونان بانک مرکزی و برخی فعالان رمزارز ایران برگزار شد که بر اساس اخباری که به‌صورت غیررسمی منتشر شده، بانک مرکزی در سه صفحه پیشنهاداتی را درباره مدیریت و کنترل اثرات و تبعات حوزه رمزارزها به فعالان بخش خصوصی ارائه کرده است.

بانک مرکزی برای دلالان بازار فردوسی و صرافی‌های رمزارز خارجی فرش قرمز پهن کرده است: از خبرهای مهم دیگری که می‌توان به آن پرداخت، نشست مشترک کمیسیون تحول، نوآوری و بهره‌وری و انجمن تجارت الکترونیک بود که در آن نشست، رضا قربانی، نایب‌رئیس کمیسیون تحول، نوآوری و بهره‌وری اتاق بازرگانی تهران (روز ۱۷ دی‌ماه) درباره آخرین وضعیت صرافی‌های رمزارزی صحبت کرد. قربانی از مسدودشدن درگاه‌های پرداخت صرافی‌های رمزارزی بدون اعلام رسمی بانک مرکزی انتقاد کرد و گفت که بانک مرکزی مطالبی مبنی بر فعالیت‌های غیرشفاف و پول‌شویی این صرافی‌ها مطرح کرده، اما این موارد به طور رسمی اعلام نشده است. او افزود که اکوسیستم رمزارز ایران که بدون حمایت رشد کرده، در حال نابودی است و اقدامات بانک مرکزی باعث تقویت دلالان بازار فردوسی و صرافی‌های خارجی می‌شود. قربانی همچنین اشاره کرد که بانک مرکزی طبق قانون ۴ ماده ۴ بانک مرکزی اختیارات زیادی دارد، ولی پرسش‌هایی در مورد استفاده آن از کلمه «رمز پول» به‌جای «رمزارز» وجود دارد. در نهایت، قربانی هشدار داد که بانک مرکزی قصد دارد برای تتر دامنه نوسان تعیین کند که این اقدام ممکن است مشکلاتی مشابه بورس کشور را ایجاد کند.


 مقاله‌های بلند تحلیلی


در چند روز گذشته، عناوین مقاله‌های تحلیلی در وب‌سایت راه پرداخت شامل این موضوعات بوده است؛ آیا با روی کار آمدن ترامپ اکوسیستم رمزارز توسعه می‌یابد؟ آنهایی که در گذشته معتقد بودند بیت‌کوین بیهوده است، امروز چه می‌گویند؟ مسیری که اسکناس از تومان قاجاری تا تومان امروزی طی کرده است و پیش‌بینی فعالان حوزه رمزارز درباره قیمت بیت‌کوین در پایان سال ۲۰۲۴ در رویداد هاوینگ.

برخی از فعالان صنعت رمزارز تصور می‌کنند با آمدن ترامپ صنعت رمزارز وارد یک دوره طلایی می‌شود؛ آیا با روی کار آمدن ترامپ اکوسیستم رمزارز توسعه می‌یابد؟ در اواسط دسامبر ۲۰۲۴، اریک ترامپ در کنفرانس بیت‌کوین منا ۲۰۲۴ ابوظبی اظهار کرد که پدرش قصد دارد تبدیل به «کریپتو دوست‌ترین رئیس‌جمهور جهان» شود و به این صنعت کمک کند تا از حاشیه خارج شده و وارد جریان اصلی شود. او بر این باور بود که صنعت کریپتو و ترامپ هر دو در برابر «سیستم فاسد» ایستاده‌اند. اریک ترامپ همچنین به این نکته اشاره کرد که ترامپ قصد دارد یک ذخیره استراتژیک بیت‌کوین ایجاد کند و ارز دیجیتال را به یک دارایی ذخیره‌ای تبدیل کند. در کنار این تحولات، ترامپ از انتخاب افرادی مانند پل آتکینز به رهبری کمیسیون بورس و اوراق بهادار (SEC) حمایت کرده است که طرف‌دار قوانین ساده‌تر و حمایتی برای صنعت رمزارز هستند.

آنهایی که در گذشته می‌گفتند بیت‌کوین بیهوده است امروز چه می‌گویند؟ بیت‌کوین حدود پانزده سال از زمان خلق خود نیاز داشت تا به ارزش ۱۰۰٫۰۰۰ دلار برسد. در این مسیر، این رمزارز شاهد بالارفتن‌های قیمت شدید و سقوط‌های چشمگیر بوده است. امروز، بیت‌کوین در آمریکا دوباره محبوب شده او به دارایی به ارزش ۲ تریلیون دلار تبدیل‌شده است. بااین‌حال، برخی از بزرگ‌ترین چهره‌های وال‌استریت همچنان معتقدند بیت‌کوین بی‌ارزش است. با افزایش قیمت‌ها و درآمدهای بالا در شرکت‌های رمزارزی، برخی از بزرگ‌ترین بانک‌ها و مدیران دارایی در وال‌استریت تلاش می‌کنند تا از این رونق بهره‌برداری کنند. درحالی‌که برخی همچنان آن را یک حباب و سفته‌بازی می‌دانند و از آن دوری می‌کنند. اینجا به شما نشان می‌دهیم که چگونه دیدگاه برخی از بزرگ‌ترین سرمایه‌گذاران جهان در طول زمان تغییر کرده است. پنج شخصیت مهم و تأثیرگذار در دنیای مالی و سرمایه‌گذاری که فکر می‌کردند بیت‌کوین یک مد زودگذر است. حالا چه می‌گویند؟

مسیری که اسکناس از تومان قاجاری تا تومان امروزی طی کرد: در ادامه مقاله‌های تحلیلی، راه پرداخت در یک گزارش جامع مسیری را که اسکناس از تومان قاجاری تا تومان امروزی طی کرد را ترسیم کرده است. از دوران قاجار تا امروز حدود ۱۰۰ اسکناس در ایران چاپ و منتشر شده است. بانک شاهنشاهی ایران، بانک ملی و بانک مرکزی در سه دورهٔ قاجار، پهلوی و جمهوری اسلامی اسکناس‌های ایران را چاپ کرده‌اند. طبق گزارشی که در راه پرداخت در سال ۱۳۹۶ منتشر شد، در ایران از ۵۳ هزار میلیارد سکه و اسکناس موجود در شبکه بانکی، ۳۵ هزار و ۸۰۰ میلیارد تومان در دست مردم در گردش است و هنوز جایگاه محکمی در ایران دارد. پول کاغذی که امروزه در دست داریم تاریخچه‌ای طولانی طی کرده و داستان‌های بسیاری در دل خود دارد. در این گزارش مطالبی از ابتدای تاریخ چاپ پول تا امروز آورده شده که خواندن آن در روزهایی که شاید آخرین روزهای ریال باشد خالی‌ازلطف نیست.

۵۰ فعال حوزه رمزارز در رویداد هاوینگ، قیمت بیت‌کوین را در پایان سال ۲۰۲۴ چگونه پیش‌بینی کردند؟در آخرین روز از سال ۲۰۲۴، راه پرداخت به سراغ پیش‌بینی قیمت بیت‌کوین توسط ۵۰ فعال حوزه رمزارز در خردادماه امسال رفت تا مروری بر این پیش‌بینی‌ها داشته باشد. در اردیبهشت‌ماه امسال، رویداد هاوینگ بیت‌کوین توسط کارخانه نوآوری رسانه راه‌کار برگزار شد و فرصتی فراهم آمد تا ۵۰ نفر از فعالان حوزه رمزارز درباره قیمت بیت‌کوین در پایان سال ۲۰۲۴ نظر خود را ارائه دهند. شرکت‌کنندگان که شامل تحلیلگران، معامله‌گران و علاقه‌مندان حوزه بلاکچین بودند، قیمت بیت‌کوین را تحت سناریوهای مختلفی تخمین زدند. برخی بر موج خوش‌بینی سوار شدند و قیمت‌هایی فراتر از ۱۰۰ هزار دلار را اعلام کردند، درحالی‌که برخی دیگر محتاط‌تر بودند و پیش‌بینی‌هایی محافظه‌کارانه‌تر ارائه دادند.


اقتصاد نوآوری


مقاومت مودیان سنتی در برابر الکترونیکی کردن فاکتورها و فرایندهای مالیاتی: در حوزه اقتصاد نوآوری از جمله خبرهای مهمی که در راه پرداخت منتشر شد می‌توان به مقاومت مودیان سنتی در برابر الکترونیکی کردن فاکتورها و فرایندهای مالیاتی اشاره کرد، در این راستا مسعود عظیمی، مدیرعامل شرکت داده‌کاوی معتمد اول سام که دو ماه پیش به این سمت منصوب شده است، به چالش‌ها و فرصت‌های صنعت معتمدان مالیاتی پرداخته است. این شرکت که در آبان ۱۴۰۰ تأسیس شد، به‌عنوان اولین معتمد مالیاتی در کشور فعالیت خود را با هدف الکترونیکی کردن فرایندهای مالیاتی آغاز کرده است. عظیمی معتقد است یکی از چالش‌های اصلی این صنعت، عدم آشنایی اصناف و مودیان با فرایندهای الکترونیکی مالیاتی و نیاز به تأمین تجهیزات مناسب برای این کار است. بااین‌حال، او به آینده روشن این صنعت خوش‌بین است و آن را مشابه صنعت پرداخت می‌داند که پس از عبور از مشکلات اولیه، موفق به الکترونیکی کردن فرایندهای خود شده است. به گفته عظیمی، با اجرای درست برنامه‌ها از سوی سازمان مالیاتی کشور، این صنعت به بلوغ خواهد رسید.

در نشست رونمایی از چهارمین گزارش کیفیت اینترنت در ایران مطرح شد: بیش از ۳۰ هزار دستگاه استارلینک در کشور فعال است: نشست رونمایی از «چهارمین گزارش کیفیت اینترنت در ایران» با همکاری کمیسیون تحول اتاق بازرگانی تهران و حضور فعالان و رسانه‌های حوزه تجارت الکترونیک برگزار شد. این گزارش به بررسی مشکلات عمده اینترنت کشور در شش ماه گذشته، از جمله اختلالات فنی، کندی سرعت و استفاده گسترده از فیلترشکن‌ها، پرداخته است. طبق آمار ارائه شده، بیش از ۸۴ درصد کاربران ایرانی از فیلترشکن استفاده می‌کنند و روند استفاده از اینترنت ماهواره‌ای (استارلینک) به‌سرعت درحال‌رشد است، به‌طوری‌که بیش از ۳۰ هزار دستگاه استارلینک در کشور فعال است. همچنین، کیفیت اینترنت با مشکلاتی همچون حملات DDoS و قطعی‌های برق روبروست که تأثیر زیادی بر سرعت و کیفیت اتصال دارند.

در این نشست، کارشناسان تأکید کردند که برای بهبود وضعیت اینترنت، باید سیاست‌های فیلترینگ بازنگری شوند و دسترسی به خدمات اینترنتی به‌ویژه در حوزه شبکه‌های اجتماعی آزادتر شود. علاوه بر این، قطعی‌های فله‌ای درگاه‌های پرداخت صرافی‌های رمزارزی توسط بانک مرکزی نیز مورد انتقاد قرار گرفت و گفته شد که این اقدام منجر به ایجاد فرصت برای دلالان بازار ارزهای دیجیتال خارجی شده است.


 یادداشت‌ها


 در چند روز گذشته، ۵ یادداشت در راه پرداخت منتشر شد. وحید صیامی، کارشناس بانکی در یادداشت خود با عنوان، چگونه سوئیفت را جایگزین کردیم، نوشت: در وب‌سایت همایش یازدهم بانکداری الکترونیکی و نظام‌های پرداخت، محصول سامانه پیام‌رسانی الکترونیکی مالی ACUMER که توسط شرکت خدمات انفورماتیک معرفی شد، در صفحه «معرفی محصول» غایب است. این محصول در عصر روز دوم همایش به طور رسمی معرفی شد و تندیس کسب رتبه برتر در جشنواره دکتر نوربخش به آن اهدا شد. بااین‌حال، در وب‌سایت همایش هیچ‌گونه اشاره‌ای به آن نشده است. این موضوع باعث بروز سؤالاتی در مورد علت عدم انعکاس این دستاورد در سایت همایش و همچنین در سطح بین‌المللی شده است، به‌ویژه که طبق گزارش‌ها، سامانه ACUMER از مهر ۱۴۰۳ در حال استفاده در اتحادیه تصفیه آسیایی (ACU) است. شایعاتی نیز مطرح شده که این سامانه جایگزین سوئیفت شده، اما نبود شفافیت و عدم انتشار اطلاعات دقیق در منابع مختلف، این ادعاها را مبهم ساخته است.

وحید والی، هم‌بنیان‌گذار هلدینگ نیک‌اندیش در یادداشتی با عنوان آقای رئیس‌جمهور، دست و پایمان را نبندید و از حقوقمان محروممان نکنید، خطاب به رئیس‌جمهور به مسدودشدن ناگهانی درگاه‌های پرداخت صرافی‌های رمزارز توسط بانک مرکزی انتقاد شده و اشاره شده که این تصمیم برخلاف سیاست‌های دولت در زمینه حمایت از رمزارزهاست. همچنین تأکید شده که این اقدام باعث خسارت‌های سنگینی به کسب‌وکارهای دانش‌بنیان و نخبگان کشور خواهد شد، زیرا بسیاری از افراد شغل خود را از این حوزه تأمین می‌کنند. نویسنده از رئیس‌جمهور خواسته که به وعده‌های خود در حمایت از بخش خصوصی عمل کند و با نگاهی مدبرانه این مشکل را حل کند.

از دیگر یادداشت‌های منتشر شده می‌توان به نوشته سید صابر امامی، عضو کمیته عالی فناوری اطلاعات بانک کارآفرین با عنوان، نقش فناوری‌های مالی در رفع چالش ناترازی انرژی در ایران اشاره کرد. او در این یادداشت عنوان کرد که فناوری‌های مالی می‌توانند به‌عنوان ابزاری کارآمد در حل چالش ناترازی انرژی در ایران عمل کنند. با استفاده از پلتفرم‌های سرمایه‌گذاری جمعی، بلاکچین و وام‌های جمعی، می‌توان به تأمین مالی سریع‌تر و با هزینه پایین‌تر پروژه‌های انرژی تجدیدپذیر کمک کرد. این روش‌ها به سرمایه‌گذاران خرد امکان می‌دهند تا در پروژه‌های پایدار شرکت کنند و به کاهش وابستگی به منابع انرژی سنتی و افزایش کارایی اقتصادی کمک کنند. همچنین، فناوری‌های مالی می‌توانند به بهینه‌سازی مصرف انرژی، تسهیل تبادل انرژی و کاهش هزینه‌های مالی برای فعالان حوزه انرژی کمک کنند.

افشین آشوری، فعال حوزه رمرزارزها در یادداشتی با عنوان رمزارزها می‌توانند آینده تجارت بین‌المللی را متحول کنند، نوشت که رمزارزها پتانسیل بالایی برای تغییر روش‌های پرداخت در تجارت بین‌الملل دارند، زیرا تراکنش‌های آن‌ها سریع، کم‌هزینه و شفاف است و نیازی به زیرساخت‌های پیچیده ندارند. علاوه بر این، امنیت بالای تراکنش‌ها که با استفاده از فناوری بلاکچین فراهم می‌شود، احتمال تقلب و کلاهبرداری را کاهش می‌دهد. بااین‌حال، نوسانات قیمتی شدید و عدم وضوح قوانین و مقررات در برخی کشورها از چالش‌های اصلی این فناوری است. برای استفاده مؤثر، انتخاب رمزارز مناسب، استفاده از کیف پول‌های امن و آشنایی با قوانین کشورها ضروری است.


 رویدادهای راه‌کار


دومین رویداد برند کارفرمایی از نگاه دوربین عکاسان راه‌کار: ۲۶ آذرماه امسال دومین رویداد برند کارفرمایی در سالن ضرغام برگزار شد. در این رویداد بیش از ۱۴۵۰ نفر از مدیران ارشد، مدیران منابع انسانی و افرادی که سرمایه انسانی برایشان دغدغه است، حضور داشتند. در رویداد اخیر بیست و هشت متخصص برند کارفرمایی در سالن ضرغام سخنرانی کردند. در این رویداد ساعت‌ها محتوا درباره برند کارفرمایی تولید شده است که به‌مرور متن و فیلم‌های آن در حال انتشار از طریق رسانه‌های راه‌کار است. در حاشیه رویداد و در بخش استودیویی رویداد هم بیش از ۵۰ نفر فعالان حوزه منابع انسانی، از دغدغه‌های خود در این حوزه گفتند. محتوای ویدئویی دومین رویداد برند کارفرمایی را می‌توانید در بستر یوتیوب و آپارات استودیو راه‌کار مشاهده کنید.

چهارمین رویداد ۹ ژانویه؛ گامی دیگر در مسیر توسعه اکوسیستم رمزارز ایران: ۱۷ دی‌ماه، ۱۴۰۳ راه پرداخت گزارشی منتشر کرد با عنوان چهارمین رویداد ۹ ژانویه؛ گامی دیگر در مسیر توسعه اکوسیستم رمزارز که در آن با ۷ برگزیده دوره سوم رویداد ۹ ژانویه گفت‌وگو کرده و دو سؤال از آنها پرسیده است: «اولویت‌های حوزه رمزارز در شرایط فعلی ایران چه باید باشد؟» و «راه‌کار در دوره چهارم رویداد ۹ ژانویه به چه موضوعاتی باید بپردازد؟» این ۷ نفر شامل ضیا صدر، مدرس فناوری بلاکچین و بیت‌کوین، احسان قاضی‌زاده، مدیرعامل اجرایی بیت‌مکس، امیرحسین راد، مدیرعامل نوبیتکس، رضا باقری اصل، دبیر سابق شورای اجرایی فناوری اطلاعات، نرگس مرادآبادی، تریدر حوزه رمزارز، محمد قاسمی، مدیرعامل مزدکس و سهیل نیکزاد، فعال حوزه بلاکچین بود.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.