پایگاه خبری راه پرداخت دارای مجوز به شماره ۷۴۵۷۲ از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و بخشی از «شبکه عصر تراکنش» است. راه پرداخت فعالیت خود را از دوم اردیبهشتماه ۱۳۹۰ شروع کرده و اکنون پرمخاطبترین رسانه ایران در زمینه فناوریهای مالی، بانکداری و پرداخت و استارتآپهای فینتک است.
استدلال تأثیرگذاری تتر بر بازار ارز از سمت فعالان بازار رمزارزها پذیرفتنی نیست
رضا قربانی، نایبرئیس کمیسیون تحول، نوآوری و بهرهوری اتاق بازرگانی تهران در رادیو اقتصاد درباره بسته شدن درگاه صرافیهای رمزارز در روزهای اخیر صحبت کرد
شب گذشته، ۱۱ دیماه در رادیو اقتصاد به موضوع بسته شدن درگاه صرافیهای رمزارز در روزهای اخیر پرداخته شد. فعالان این حوزه بر این باورند که تداوم این سیاست منجر به گسترش بازار سیاه رمزارز و زیرزمینی شدن این فعالیتها خواهد شد. رضا قربانی، نایبرئیس کمیسیون تحول، نوآوری و بهرهوری اتاق بازرگانی تهران در این برنامه رادیویی گفت: «پیگیریهای ما در این چند روز هیچ نتیجهای نداشته است. تمام چیزهایی که ما میدانیم بر اساس شنیدهها است. علیرغم تمام پیگیریهایی که از سمت نهادهای صنفی شده است که به چه علت بهیکباره درگاه تمام صرافیهای رمزارز قطع شده، کسی پاسخ نداده است.»
این بار صرافیهای رمزارز برای افزایش نرخ ارز مقصر شدهاند
او در ادامه عنوان کرد: «مطالبی بدون منبع منتشر شده که گفته میشود برای مدیریت بازار ارز این اتفاق افتاده است. ما که در اکوسیستم بلاکچین، دارایی دیجیتال و رمزارز ایران فعالیت میکنیم، نمیدانیم که چطور ممکن است یک برخورد سلبی، یعنی بستن درگاه صرافیهای رمزارز منجر به مدیریت بازار ارز در ایران شود. در چند هفته گذشته بازار ارز تلاطم داشته است و از محدوده ۵۰ هزار تومان تا ۸۰ هزار تومان افزایش یافته است. به طور معمول در چنین مواقعی به دنبال مقصر میگردند و این بار به نظر میرسد قرعه فال به نام کسبوکارهای صرافیهای رمزارز افتاده است که در سالهای گذشته سعی کردهاند با خودتنظیمگری شرایطی را فراهم کنند که مردم از خدمات قابل قبول در فضای رمزارز استفاده کنند.»
قربانی با اشاره به اینکه در پنجروز گذشته درگاهها بسته شده و هیچکس نمیتواند پرداخت انجام دهد بیان کرد: «اگر در روزهای آینده این مسیر ادامه پیدا کند ما با مشکلات جدی در صرافیهای رمزارز مواجه خواهیم شد. تا زمانی که مسئولان بانک مرکزی علت این اقدام را اعلام نکنند، ما هم ترجیح میدهیم علتی را اعلام نکنیم. ترجیح ما این است که رئیسکل بانک مرکزی یا یک فرد مسئول علت این اقدام را اعلام کند. نمیدانم که دوستان به چه علتی ترجیح دادهاند در برابر فشارهایی که به کسبوکارهای ایرانی وارد میشود سکوت کنند.»
او درباره علت این اقدام بانک مرکزی خاطرنشان کرد: «چیزی که ما برداشت میکنیم این است که بانک مرکزی تصور میکند صرافیهای رمزارز در بالا رفتن قیمت دلار به واسطه تتر که در بازارهای رمزارز مبادله میشود تأثیرگذارند. این گمان میرود که برخی از مدیران در بانک مرکزی تصور میکنند این بازار در بالا رفتن قیمت دلار تأثیرگذار است. این استدلال از سمت فعالان بازار رمزارزها پذیرفتنی نیست. حجم معاملات بازار رمزارزها و تتر در برابر حجم معاملات دلار یا عرضه و تقاضایی که برای آن وجود دارد، قابل صرفنظر کردن است.»
بانک مرکزی و نهادهای ناظر به صورت کامل روی کسبوکارهای رمزارز کنترل دارند
قربانی با اشاره به اینکه بازار رمزارزها هفت روز هفته و بهصورت شبانهروزی فعال هستند و این ویژگی باعث شده این بازار برای بسیاری از افراد جذاب باشد، اظهار کرد: «نمیتوانیم این دلیل را برای بالا رفتن نرخ ارز در نظر بگیریم. اکنون دو مستند جدی + + برای حوزه رمزارزها در حال پیگیری است. این حوزه نه رسمیت دارد و نه غیرقانونی است؛ بلکه در فضایی خاکستری فعالیت میکند. کسبوکارهای حوزه رمزارز در حال حاضر شناسنامهدار هستند. بانک مرکزی و نهادهای ناظر به صورت کامل روی این کسبوکارها کنترل دارند، اطلاعات آنها بهصورت کامل وجود دارد و کسی اگر تراکنشی انجام دهد، مشخص است که از کجا به کجا انتقال پیدا میکند. گزارشهای فعالان این حوزه هم درباره مبارزه با پولشویی موجود است و آنها را به نهادهای مرتبط ارائه میکنند.»
او در ادامه توضیح داد: «این موارد برای نهادهای ناظر در دسترس است؛ اما با این اقدامات این بازار را به بازارهای زیرزمینی، کانالهای تلگرامی و صرافیهای خارج از کشور هدایت میکنیم. در حال حاضر برخی از صرافیهای خارج از کشور که شناسنامهدار نیستند، برای مشتریان داخل ایران خدمات ارائه میدهند و حتی زبان فارسی را نیز به وبسایت خود اضافه کردهاند. احراز هویت ندارند و مردم بدون اینکه اطلاعات خود را ثبت کنند از این صرافیها استفاده میکنند. در همین چند روز، تبلیغات این کسبوکارها افزایش پیدا کرده است. اکنون در برخی از پلتفرمهای داخلی نیز تبلیغات خریدوفروش تتر انجام میشود.»
به نظر میرسید بانک مرکزی اخیراً رویکرد مثبتی نسبت به رمزارزها دارد
قربانی در پاسخ به این سؤال که گفته شده آمار سکوهای تبادل رمزارز بهصورت رسمی به دستگاههای قضایی داده شده و آیا این موضوع صحت دارد یا خیر گفت: «من در جریان این موضوع نیستم؛ اما این موضوع را میدانیم که این سکوها هر نوع همکاری با نهادهای نظارتی داشتهاند. درباره سندهایی که در دست تنظیم است باید بگویم که مرکز ملی فضای مجازی در حال جلو بردن مصوبهای برای به رسمیت شناختن رمزداراییها است که معاملات در این زمینه به رسمیت شناخته شود، حقوق مصرفکننده تضمین شود و نهاد ناظر بتواند کنترل لازم را داشته باشد. سازمانهایی مثل سازمان امور مالیاتی بتوانند مالیات خود را دریافت کنند و نظارت کافی وجود داشته باشد.»
او درباره سند تنظیمگری بانک مرکزی توضیح داد: «بانک مرکزی هم اخیراً مستندی را مصوب کرد که در زمینه رمزپول بود. بر سر اینکه رمزپول معادل رمزارز است یا خیر اختلاف نظر جدی وجود دارد. بااینحال، به نظر میرسید بانک مرکزی در چند هفته گذشته رویکرد مثبتی نسبت به این حوزه داشت و به سمت تنظیمگری حرکت میکرد. تا اینکه پنجشنبه هفته گذشته بهیکباره درگاه صرافیهای رمزارز را مسدود کرد و این موضوع همه چیز را بر هم زد.»
قربانی در پایان عنوان کرد: «در این چند روز برای توجیه کاری که بانک مرکزی انجام داده، هجمه علیه صرافیهای رمزارز کشور زیاد شده است. ممکن است برخی بگویند به دلیل تخلفاتی این اتفاقات افتاده است. به فرض هم اگر این موضوع وجود داشته باشد باید در فضایی تعاملی درباره آن گفتوگو کرد.»