پایگاه خبری راه پرداخت دارای مجوز به شماره ۷۴۵۷۲ از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و بخشی از «شبکه عصر تراکنش» است. راه پرداخت فعالیت خود را از دوم اردیبهشتماه ۱۳۹۰ شروع کرده و اکنون پرمخاطبترین رسانه ایران در زمینه فناوریهای مالی، بانکداری و پرداخت و استارتآپهای فینتک است.
آغاز به کار معاملات رسمی بازار نوآفرین فرابورس ایران با پذیرش ۹ شرکت دانشبنیان
بازار نوآفرین فرابورس که سال گذشته به همراه دو تابلو «دانشبنیان» و «رشد» تشکیل شده بود با عرضه سهام صنایع ارتباطی آوا با نماد «آواک»، بهعنوان اولین شرکت در تابلوی دانشبنیان، بهطور رسمی آغاز به کار کرد. به گفته محمدعلی شیرازی، کافهبازار، یکتانت و مایکت شرکتهای استارتاپی هستند که در لیست پذیرش قرار دارند
بازار نوآفرین فرابورس ایران، امروز شنبه ۸ دیماه با عرضه اولیه سهام اولین شرکت در تابلو دانشبنیان کار خود را رسماً آغاز کرد. حسین افشین، معاون علمی، فناوری و دانشبنیان رئیسجمهور، حجتالله صیدی، رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار و محمدعلی شیرازی، مدیرعامل شرکت فرابورس ایران، در آئین آغاز این بازار در محل سازمان فرابورس ایران سخنرانی کردند. بازار نوآفرین فرابورس که سال گذشته به همراه دو تابلو «دانشبنیان» و «رشد» تشکیل شده بود با عرضه سهام صنایع ارتباطی آوا با نماد «آواک»، بهعنوان اولین شرکت در تابلوی دانشبنیان، بهطور رسمی آغاز به کار کرد. به گفته محمدعلی شیرازی کافهبازار، یکتانت و مایکت شرکتهای استارتاپی هستند که در لیست پذیرش قرار دارند.
تأمین مالی ۱۳۰۰ میلیاردتومانی از طریق صندوقهای فرابورس
محمدعلی شیرازی در مراسم آغاز به کار رسمی معاملات بازار نوآفرین فرابورس گفت: «دستورالعمل بازار نوآفرین سال گذشته تدوین شد و ۱۵ شرکت پذیرش شدند و امروز اولین معاملات آن شروع میشود. این بازار مکمل باقی ابزارها و بازارها است و خاصیت بازار نوآفرین تمرکز بر شرکتهای دانشبنیان و استارتاپی است.»
شیرازی ادامه داد: «تعداد شاغلان شرکتهای پذیرش شده فرابورس با افزایش ۲۵ درصدی از ۷۵ هزار نفر به ۱۰۰ هزار نفر رسیده و ۱۳۰۰ میلیارد تومان از طریق صندوقهای فرابورس تأمین مالی شده است.»
وی همچنین اعلام کرد که تا پایان ۹ماهه سال ۱۴۰۳، ۱۲ همت از طریق کرادفاندینگ و ۷۴۰۰ میلیارد تومان تأمین مالی شده و پیشبینی میشود تا پایان سال به ۱۰ همت برسد.
مدیرعامل فرابورس ایران افزود: «صنایع ارتباطی آوا، پویا، نساجی بابکان، انرژی گستر هانا، رهیاب پیام گستران، بازار، نیواد فارمد سلامت، توسعه اسفدان شرق، گروه کشاورزی صنعتی زعفران سحرخیز، کشت و صنعت اگدام، مهرماه مهین، مبنا داده آرین سیستم، بسته بندی شیرپگاه، طیور سلامت دزفول، فنرسازی زر گلپایگان، ایماژ رایور (یکتانت)، فرایند شیمی حکیم، کیمیا کالای رازی، کاشی فیرزوه و هوشمند گستر هوتن پارس از جمله شرکتهای پذیرفته شده در بازار نوآفرین هستند.» حداقل سرمایه لازم برای پذیرش شرکتها ۱۰ میلیارد تومان و حداکثر آن ۵۰ میلیارد تومان است و شرکتها باید دارای طرح توجیهی سودآور باشند.
او در پایان، حمایت از شرکتهای درحالرشد، ایجاد فضای مناسب برای رشد، شفافسازی، برندسازی و معرفی این شرکتها به بازار کسبوکار و همچنین تقویت حاکمیت شرکتی را از اهداف اصلی راهاندازی این بازار برشمرد.
دسترسی راحت شرکتهای دانشبنیان به سرمایه در بازار نوآفرین
افشین در مراسم آغاز معاملات بازار نوآفرین فرابورس ایران بیان کرد که در گذشته، اتصال شرکتها به بورس و فرابورس بسیار دشوار بود؛ زیرا بیشتر این شرکتها نوآور و پرریسک بودند. اما با آغاز بازار نوآفرین و تابلوی رشد و دانشبنیان، تحول بزرگی در رشد واقعی شرکتهای دانشبنیان آغاز شده است. این ابتکار به شرکتها کمک میکند تا بهراحتی به منابع مالی دسترسی پیدا کنند و از آن طریق رشد کنند.
او افزود که یکی از شاخصهای اصلی توسعهیافتگی در حوزه شرکتهای دانشبنیان، تأمین مالی از بازارهای مختلف است. به گفته افشین شاخص GII که کشورها را بر اساس نوآوری و فناوری ارزیابی میکند، بهشدت تحتتأثیر دسترسی به منابع مالی قرار دارد. او توضیح داد: «تأمین مالی به شکل سنتی نه امتیازآور بوده و نه برای شرکتها آوردهای دارد. ازاینرو، شرکتهای دانشبنیان برای توسعه و رسیدن به اهداف بالاتر، باید دسترسی سادهتری به منابع مالی داشتهاند که در این فضا یکی از بهترین دسترسیها، بازار سرمایه است.»
افشین تأکید کرد که در گذشته، تأمین مالی شرکتهای نوآور بسیار دشوار بود و ریسک بالای این شرکتها مانع از اتصال آنها به بورس و فرابورس میشد. اما بازار نوآفرین بهعنوان راهکاری جدید، این امکان را برای شرکتهای دانشبنیان فراهم کرده تا بهراحتی از بازار سرمایه بهرهمند شوند و رشد کنند.
وی همچنین به این نکته اشاره کرد که وقتی از رشد شرکتهای دانشبنیان صحبت میشود، اغلب تعداد شرکتها بهعنوان معیار رشد در نظر گرفته میشود، اما این تعداد تنها یک شاخص کمی است و نمیتواند معیار دقیقی برای سنجش رشد باشد. او تأکید کرد: «رشد شرکتهای دانشبنیان باید عمیق و بر اساس کیفیت آنها صورت بگیرد.»
در نهایت، افشین گفت که یکی از عوامل کلیدی در تحقق رشد کیفی شرکتهای دانشبنیان، دسترسی به منابع مالی و بازار سرمایه است. این دسترسی باعث میشود شرکتها بتوانند به اهداف بالاتر خود برسند و در مسیر توسعه پایدار و نوآوری قرار گیرند.
۹ شرکت دانشبنیان در بازار نوآفرین پذیرش دارند
افشین در ادامه صحبتهای خود اعلام کرد که تاکنون ۱۵ شرکت در بازار نوآفرین پذیرش شدهاند که از این میان، ۹ شرکت دانشبنیان هستند و پیشبینی میشود این تعداد در آینده افزایش یابد. او بر اهمیت تأمین مالی در رشد بازارها تأکید کرد و گفت که بازارهای سرمایه، بهعنوان بهترین و راحتترین روش تأمین مالی در دنیا، برای شرکتهای بزرگ در دسترس بودهاند. اما شرکتهای دانشبنیان و مراکز رشد تاکنون از این امکان بیبهره بودند. با همکاری فرابورس و بورس، اکنون این بازار برای شرکتهای دانشبنیان آماده شده است.
معاون علمی رئیسجمهور خاطرنشان کرد که در حال حاضر ۹ شرکت دانشبنیان، ۱۱ مرکز رشد و ۱۵ شرکت در این بازار پذیرش شدهاند و امروز اولین عرضه اولیه سهام شرکتها انجام شد. این حضور، نویدبخش ارتقا کیفیت شرکتهای دانشبنیان و تولیدات آنهاست و میتواند موجب رشد بیشتر این شرکتها شود.
افشین همچنین افزود که شرکتها با ورود به بازار نوآفرین از مزایای بازارهای اول و دوم بهرهمند میشوند. این بازار به آنها امکان میدهد تا سهام خود را با نقدشوندگی بالا عرضه کنند و دسترسی به منابع مالی و بازار سرمایه برایشان راحتتر شود.
او در نهایت تأکید کرد که رشد شرکتهای دانشبنیان در این فضا نهتنها به افزایش تعداد آنها، بلکه به ارتقای کیفیت محصولات و خدمات آنها کمک خواهد کرد و به رشد اقتصادی کشور کمک میکند.
کارآمدتر فرایند تجاریسازی شرکتهای دانشبنیان
رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار از دیگر سخنرانان این آیین با اشاره به اهمیت تجاریسازی شرکتها دانشبنیان گفت: «بازار نوآفرین فرایند تجاریسازی را کارآمدتر میکند و به آن سرعت میدهد. مهمترین مسئله در بازار نوآفرین بحث ارزشگذاری است. امیدوارم بازار نوآفرین یکی از بازارهای بزرگ کشور شود و الگویی باشد برای اینکه سایر ایدهها دچار توقف نشوند و تجاریسازی شوند.»