راه پرداخت
رسانه فناوری‌های مالی ایران

بیمه رازی از دریچه نگاه داده / چشم‌اندازی روشن ورای کشاکش سهامداری بانک آینده

علی رمضانیان / بیمه رازی از جمله شرکت‌های بیمه‌گری است که از سال ۱۳۸۰ کار خود را آغاز کرده و در حال حاضر حدود ۲ درصد از سهم بازار را به خود اختصاص می‌دهد. در سال‌های اخیر، این شرکت دارای نوسان زیادی در عملکرد بود، اما در نهایت روند مثبتی را در پیش رو دارد.

وضعیت پیچیده این شرکت از سود خالص مناسب و تقریباً بالا در صنعت بیمه تا زیان خالص، از سود انباشته تا زیان انباشته چالشی در گردش بوده و در حال حاضر نیز با وجود داشتن سود خالص، دارای زیان عملیاتی و زیان انباشته سنگینی است و همین مسئله وضعیت شرکت بیمه رازی را جالب توجه کرده است. علاوه بر این سهامداری بانک آینده از جمله موارد جنجالی این شرکت در سال‌های اخیر بوده که این شرکت را در رأس اخبار بیمه‌گری و بانکداری و همچنین بورسی قرار داده بود.  


عملکرد سال ۱۴۰۱ بیمه رازی


بر اساس گزارش صورت‌های مالی حسابرسی‌نشده آذر ۱۴۰۱، بیمه رازی طی ۹ ماه، ۲۱ هزار و ۳۶۷ میلیارد ریال حق بیمه صادر کرده که در ازای آن ۲ هزار و ۹۷۴ میلیارد ریال حق بیمه واگذاری اتکایی داشته و در نهایت حق بیمه خالص ۱۸ هزار و ۳۹۲ میلیارد ریالی داشت. سود عملیاتی شرکت در این دوره ۵۶۱ میلیارد ریال، سود خالص شرکت ۴۴۶ میلیارد ریال و سود هر سهم ۲۳ ریال بود.

در این دوره مورد بررسی در سال ۱۴۰۱ بدهی و مطالبات از بیمه‌گزاران شرکت رشدی معناداری داشته است. مطالبات از بیمه‌گزاران و نمایندگان با رشدی ۹۰ درصدی به رقم ۲۴هزار و ۸۳۷ میلیارد ریال رسیده و بدهی به بیمه‌گزاران و نمایندگان نیز با رشدی ۷۲ درصدی  به رقم  یک‌هزار و ۳۹۱ میلیارد ریال رسید. جمع بدهی شرکت در این دوره با رشدی ۵۰ درصدی به رقم ۴۳ هزار و ۷۹۸ میلیارد ریال و زیان انباشته شرکت ۲ هزار و ۴۴۸ میلیارد ریال و در نهایت سرمایه شرکت ۱۹ هزار و ۳۹ میلیارد ریال بود.


نیروی انسانی شرکت بیمه رازی


شرکت بیمه رازی در حال حاضر دارای ۵۶۱ نفر کارمند و ۴۲ شعبه و ۱۰۵۶ نمایندگی عمومی، ۶۵۳ نمایندگی بیمه‌های عمر و همکاری با ۸۷۴ کارگزاری بیمه است که در سراسر کشور فعالیت دارند. به دلیل همین تعداد نیروی انسانی بود که هزینه ادرای و عمومی شرکت رشدی ۵۸ درصدی در سال جاری داشت.


سرمایه‌گذاری‌های حاشیه‌دار شرکت بیمه رازی


بیمه رازی بر اساس دستورالعمل‌های بیمه مرکزی قادر است که نقدینگی خود را در حوزه‌های مختلف بر اساس قانون سرمایه‌گذاری کند اما سرمایه‌گذاری بیمه رازی روی بانک آینده حواشی زیادی را برای این شرکت در پی داشته است.

بر اساس این گزارش، شرکت بیمه رازی در دی ماه سال ۱۳۹۴ اقدام به عقد پذیره‌نویسی سهام بانک آینده کرده و در پنج مرداد ۱۳۹۵ تعداد ۸۰۰ میلیون حق تقدم استفاده نشده بانک آینده معادل پنج درصد  از کل سهام بانک را به مبلغ ۸۰ میلیارد تومان خریداری کرد.

متعاقباً در تاریخ ۹ شهریور ۱۳۹۵ حق تقدم خریداری‌شده را به مبلغ ۹۲ میلیارد تومان به شرکت پتروصنعت به فروش رساند و در قبال آن یک باب ساختمان به مبلغ ۵۵ میلیارد تومان و ۲۰ میلیارد تومان وجه نقد و ۱۷ میلیارد تومان چک دریافت کرد اما سازمان بورس این معامله را تأیید نکرده و مشکلات بیمه رازی شدت گرفت چرا که باید هم تکلیف خرید با بانک آینده و هم فروش سهم به پتروصنعت را مشخص کند. 

بیمه رازی تصمیم گرفته که بر اساس توافقی مبالغ را به پتروصنعت بپردازد و به دلیل افزایش قیمت ملک و غیره باید ۳۵۷ میلیارد تومان نقد و ۱۴.۷ میلیارد تومان از طریق تهاتر پرداخت کند. در حال حاضر سهام بانک ملت به همان میزان در اختیار بیمه رازی است و  ارزش این سهام با توجه به قیمت سهام بانک آینده در محدوده ۱۰۰۰ میلیارد تومانی است اما این وضعیت نیز نمی تواند نه بانک آینده را نجات دهد و نه بیمه رازی را از مشکلات رهایی دهد.


وضعیت توانگری مالی بیمه رازی


بیمه رازی دارای وضعیت مالی و توانگری مناسبی بوده و در سطح یک قرار دارد. نسبت توانگری مالی شرکت در اسفند ۱۴۰۰ معادل ۱۸۸ درصد بود.


بازتاب وضعیت مناسب از نسبت‌های مالی


نسبت‌های مالی بانک در سه سال گذشته وضعیت خاصی را نشان می‌دهد از یک طرف بازده سودآوری و نقدینگی رو به رشد است و در مقابل نسبت‌های بدهی شرکت نیز افزایشی است و نشان از عدم کنترل شرکت بر روند بدهی‌ها دارد. اما بر اساس نسبت‌های مالی شرکت، می‌توان در نهایت گفت که وضعیت شرکت در آینده رو به رشد ارزیابی می‌شود و اگر بر روند افزایش نسبت‌های بدهی کنترل اعمال شود نسبت سودآوری شرکت نیز رشد خواهد داشت.

شرحاسفند۱۴۰۰اسفند۱۳۹۹اسفند۱۳۹۸
نسبت‌های سوداوری شرکت بیمه رازی (درصد)
بازده دارایی‌ها ROA۰.۴۴۰.۳۶۱.۶۷
درصد بازده سرمایه۱.۰۷۰.۷۶۱۶.۸۲
بازدهی سرمایه ROE۱.۲۴۰.۸۱۱۱.۶۹
بازده سرمایه در گردش۲.۵۱۲.۲۵-۹.۹۴-
سنجش سودمندی وام۲.۷۹۲.۲۸۶.۹۹
نسبت‌های نقدینگی بیمه رازی (درصد)
نسبت جاری۱.۲۸۰.۷۲۰.۸
نسبت آنی۱.۲۸۰.۷۲۰.۸
نسبت نقدینگی۰.۵۷۰.۰۳۰.۰۴
نسبت کفایت نقد۱.۹۷-۱.۷۷-۰.۵۲-
نسبت گردش نقد۰.۰۳۰.۰۱۰.۰۶
نسبت اهرمی بیمه رازی (درصد)
نسبت دارایی‌های جاری۰.۸۲۰.۴۰.۶۹
نسبت اهرمی بیمه رازی (درصد)
نسبت بدهی۰.۶۴۰.۵۶۰.۸۶
نسبت بدهی به ارزش ویژه۱.۷۹۱.۲۸۵.۹۹
نسبت بدهی بلندمدت به ارزش ویژه۰.۰۱۰۰.۰۱
نسبت بدهی جاری به ارزش ویژه۱.۷۸۱.۲۸۵.۹۸
نسبت مالکانه۳۵.۸۸۴۳.۵۸۱۴.۳۱

وضعیت عملکردی و حرفه‌ای شرکت در ده سال گذشته


روند حق بیمه تولیدی شرکت مانند دیگر شرکت‌های صنعت بیمه رشد داشته است. عمده رشد این میزان از حق بیمه صادره به افزایش تورمی نیز ربط دارد و جهش رشد  از سال ۱۳۹۹ تاکنون را می‌توان به تورم حدود ۵۰ درصدی نیز ربط داد.

برای قضاوت بهتر از وضعیت شرکت بیمه رازی باید به سود عملیاتی شرکت توجه کرد. در ده سال گذشته، در کنار رشد حق بیمه تولیدی ، سود عملیاتی شرکت دارای نوسان خاصی بوده و نشان از وضعیت مدیریتی شرکت دارد. شرکت در سال‌های اخیر سود عملیاتی نامناسبی را تجربه کرده  و بعضاً دارای زیان عملیاتی است.

همچنین، بیمه رازی در تحقق سود خالص دارای شرایط خاصی بوده است. بررسی سود خالص شرکت در ۱۰ سال گذشته نشان می‌دهد که این شرکت روند خاصی را تجربه کرده است.


عملکرد کلی شرکت بیمه رازی از زبان صورت های مالی


عملکرد کلی شرکت بیمه  رازی در ده سال گذشته نشان می دهد که شرکت در مجموع روند رو به رشدی را تجربه کرده‌است اما نکته جالب توجه اینکه در سه سال گذشته مجدداً روند عملکردی شرکت منفی شده است. به عنوان مثال سود خالص شرکت  نوسان داشته و هنوز عملکرد قابت رو به رشدی ندارد و ممکن است که مجددا به وضع منفی برگردد. علت اصلی این رویه نیز به سرمایه‌گذاری‌های شرکت برمی‌گردد که در صورت های مالی منعکس شده و نتوانسته شرایط شرکت را خوب نشان دهد.

صورت سود وزیان بیمه رازی در ده سال گذشته (میلیون ریال)
شرحدرامد حق بیمهحق بیمه واگذاریحق بیمه خالصهزینه اداریسود عملیاتیسود خالصسود هر سهم (ریال)
اسفند۱۳۹۱۱,۴۸۳,۹۷۳۱۲۸,۲۰۷۴۲۱,۲۸۰۱۴۶,۲۹۷۳,۴۳۰۱۸,۲۰۹۶۵
اسفند۱۳۹۲۲,۴۵۵,۰۳۳۶۴۸,۶۹۲۱,۸۰۶,۳۴۱۲۲۰,۶۸۵۱۲۷,۱۷۸۱۰۱,۰۳۲۶۷
اسفند۱۳۹۳۴,۴۹۵,۳۶۳۸۸۲,۳۷۹۳,۶۱۲,۹۸۴۳۹۵,۸۰۰۲۸۴,۸۱۶۲۹۳,۱۲۶۱۴۷
اسفند۱۳۹۴۵,۷۸۰,۸۵۸۷۵۸,۰۲۵۵,۰۲۲,۸۳۳۶۴۱,۳۴۶۲۰۳,۶۶۳۶۷۶,۳۶۵۳۳۸
اسفند۱۳۹۵۷,۹۷۱,۱۲۷۸۴۳,۰۷۷۷,۱۲۸,۰۵۰۶۴۲,۶۵۶۱۶۳,۷۲۶۱۸۵,۵۰۵۹۳
اسفند۱۳۹۶۸,۴۰۵,۹۸۱۵۶۳,۵۳۲۷,۸۴۲,۴۴۹۷۲۲,۷۵۳۸۲۳,۰۱۷-۲۱۸۰
اسفند۱۳۹۷۸,۸۲۳,۸۱۱۱۱۰,۰۱۶۷,۷۲۳,۶۹۵۸۱۸,۶۹۳۳,۲۸۲,۳۶۹-۱۰۷,۷۸۷-۵۴-
اسفند۱۳۹۸۱۰,۱۴۶,۲۷۰۱,۱۱۵,۱۳۲۹,۰۳۱,۱۳۸۱,۱۳۱,۳۶۳۳۵۸,۹۱۲۵۴۰,۵۷۴۲۷۰
اسفند۱۳۹۹۱۱,۲۵۷,۷۴۹۲,۵۲۵,۷۸۸۸,۷۳۱,۹۶۱۱,۸۹۶,۳۷۹۲,۸۲۶,۰۸۲۱۴۵,۲۶۰۴۸
اسفند۱۴۰۰۱۹,۰۰۶,۶۸۸۵,۰۲۸,۸۵۸۱۳,۹۷۷,۸۳۰۲,۱۴۹,۶۷۷۳۸۷,۸۲۰-۳۰۳,۳۶۹۱۱

همان‌طور که پیشتر گفته شد، این شرکت در سال‌های اخیر به دلیل سرمایه گذاری در بانک آینده با مشکلاتی مواجه شده که تاثیرگذار است چرا که این میزان از سرمایه‌گذاری سود چندانی برای شرکت نداشته و علاوه بر این هزینه‌هایی را نیز تحمیل می‌کند. در حقیقت همین سرمایه‌گذاری پر حاشیه شرکت سبب بروز بحرانهایی برای شرکت شده که هنوز از آن خارج نشده‌است.

ترازنامه بیمه رازی در ۱۰ سال گذشته (میلیون ریال)
شرحمطالبات از بیمه گزارانجمع دارایی هابدهی به بیمه گزارانجمع بدهی شرکتسود انباشتهسرمایه
اسفند۱۳۹۱۴۱۵,۵۷۲۲,۴۵۴,۸۱۰۲۰۰,۳۲۸۱,۷۵۲,۳۰۸۱۹,۱۳۰۲۸۰,۰۰۰
اسفند۱۳۹۲۸۰۸,۷۸۹۲,۷۴۲,۶۵۷۱۶۷,۶۶۳۲,۶۷۸,۴۶۵۹۷,۷۱۲-۶۲۵,۸۵۲
اسفند۱۳۹۳۱,۵۳۴,۰۲۱۶,۶۸۲,۳۶۴۲۵۶,۱۵۳۴,۳۹۰,۳۳۰۱۴۰,۸۰۶۶۲۵,۸۵۲
اسفند۱۳۹۴۲,۵۰۲,۲۴۲۸,۸۷۰,۴۳۶۳۷۱,۸۴۳۶,۰۱۲,۵۰۶۵۶۳,۲۱۲۲,۰۰۰,۰۰۰
اسفند۱۳۹۵۵,۲۸۶,۱۳۳۱۰,۰۴۹,۰۵۱۲۸۰,۰۹۹۷,۶۵۶,۸۷۷۶۹,۶۳۰۲,۰۰۰,۰۰۰
اسفند۱۳۹۶۷,۰۱۳,۰۵۵۱۲,۵۸۴,۵۰۳۴۲۰,۸۰۳۹,۳۰۰,۵۷۱۳۸,۶۳۴-۲,۰۰۰,۰۰۰
اسفند۱۳۹۷۸,۵۶۳,۹۰۸۱۷,۵۰۶,۹۲۴۲,۳۴۶,۰۳۳۱۵,۵۵۸,۵۳۷۳۷۴,۱۸۰-۲,۰۰۰,۰۰۰
اسفند۱۳۹۸۷,۶۹۵,۰۱۷۱۹,۶۴۳,۹۴۴۱,۴۵۱,۳۶۵۱۶,۶۲۳,۷۱۲۸۲۶,۳۷۴-۲,۰۰۰,۰۰۰
اسفند۱۳۹۹۸,۵۶۹,۸۷۲۴۰,۷۳۵,۹۲۱۹۹۰,۹۷۵۲۲,۸۷۰,۳۰۰۱,۴۹۶,۳۹۹-۳,۰۰۰,۰۰۰
اسفند۱۴۰۰۱۳,۱۲۹,۰۹۳۴۵,۸۱۴,۶۴۵۸۰۷,۴۶۴۲۹,۳۷۵,۱۶۹۲,۹۰۹,۳۵۹-۱۹,۰۳۹,۴۵۳

چشم‌انداز شرکت بیمه رازی


شرکت بیمه رازی بر اساس قانون تأسیس مؤسسات بیمه غیردولتی مصوب ششم شهریور ۱۳۸۰ مجلس شورای اسلامی و مجوز شماره ۵۱۹۴ بیمه مرکزی جمهوری اسلامی ایران، با هدف توسعه فرهنگ بیمه، ارتقاء کیفیت خدمات بیمه‌ای و گسترش فضای رقابتی در صنعت بیمه فعالیت خود را به عنوان اولین شرکت بیمه خصوصی در ایران، از اوایل سال ۱۳۸۲ با سرمایه ۱۴۰،۰۰۰ میلیون ریال آغاز کرد که در سال ۱۳۹۳ و پس از آخرین مرحله افزایش سرمایه این رقم به ۲هزار میلیارد ریال رسیده است. طبق آمار طی ۱۶ سال فعالیت این شرکت تعداد بیمه گذاران به قریب ۹ میلیون نفر رسیده و حدود ۶۵۰ هزار نفر اشخاص حقیقی و حقوقی تا کنون خسارت دریافت داشته‌اند.

و در نهایت؛

شرکت بیمه رازی در صنعت بیمه دارای جایگاه ویژه‌ای نیست و با داشتن سهم بازار ۲درصدی حواشی بیشتری از شرکت‌های رده بالای صنعت دارد اما با این وجود وضعیت شرکت نشان می‌دهد که تلاش دارد تا آینده خوبی را رقم بزند و نسبت‌های مالی گویای این مسئله است که این شرکت می‌تواند با مدیریت مناسب بدهی و هزینه‌ها و همچنین اتخاذ تصمیم درست در سرمایه‌گذاری‌ها جایگاه بهتری را در صنعت کسب کند.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.