پایگاه خبری راه پرداخت دارای مجوز به شماره ۷۴۵۷۲ از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و بخشی از «شبکه عصر تراکنش» است. راه پرداخت فعالیت خود را از دوم اردیبهشتماه ۱۳۹۰ شروع کرده و اکنون پرمخاطبترین رسانه ایران در زمینه فناوریهای مالی، بانکداری و پرداخت و استارتآپهای فینتک است.
شش برگزیده اولین جایزه فناوری و حکمرانی «روستاآزاد» مشخص شدند
در اولین جایزه فناوری و حکمرانی «روستاآزاد» شرکت شاپرک، شرکت زیستاب، سید محمد مرندی، سریال آقای قاضی، بازی آمیرزا و محمد صاحبکار برنده جایزه شدند
امروز، ۱۲ آذرماه، سالن اجتماعات دکتر ربیعی دانشگاه صنعتی شریف میزبان حسین افشین، معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان رئیسجمهور، عیسی زارعپور، وزیر سابق ارتباطات و فناوری اطلاعات، محمد مخبر، مشاور رهبر انقلاب، سید عباس موسوی، رئیس دانشگاه صنعتی شریف، روح الله دهقانی فیروزآبادی، معاون سابق علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان رئیس جمهور، محمدصادق خیاطیان، رئیس صندوق نوآوری و شکوفایی بود. این چهرهها در دانشگاه شریف جمع شده بودند تا در آیین اعطای اولین دوره جایزه فناوری و حکمرانی «روستاآزاد» در چهار حوزه «فناوری حکمرانی»، «دیپلماسی نخبگانی»، «نوآوری سیاستی» و «فرهنگ حکمرانی» جوایزی به ارزش ۴۰ سکه بهار آزادی و ۴۰ میلیارد ریال اهدا شود.
شش برگزیده از میان ۲۲۶ نامزد از شرکتها و افراد غیردولتی
جایزه فناوری و حکمرانی روستاآزاد با هدف تشویق فعالیتهای فناورانه، نوآورانه، سیاستپژوهی و توسعه ارتباطات بینالمللی برای بهبود کیفیت حکمرانی کشور برگزار شد. با فراخوان به بیش از ۵ هزار دانشگاه، مؤسسات ارتباطات بینالملل، سازمانهای دولتی و خصوصی، شرکتهای فناور و دانشبنیان، مؤسسات فرهنگی و فعالان حوزه حکمرانی و فناوری آغاز شد. طی مدت فراخوان، ۲۶۶ نامزد در کمیتههای چهار حوزه فوق مورد بررسی قرار گرفتند. ۱۲۲ نامزد از مرحله ارزیابی اولیه عبور کردند و ۶۲ نامزد به مرحله ارزیابی ثانویه رسیدند. در نهایت شش برگزیده از بین ۲۰ نامزد که به مرحله نهایی راه یافته بودند انتخاب شدند.
این ۶ برگزیده بر اساس شاخصههای دهگانه نوآوری، خلاقیت و تحولآفرینی، مردمیسازی و جلب مشارکت عمومی، اقتدارآفرینی، اثربخشی و کارایی، شفافسازی و پاسخگویی، کاهش هزینهها و افزایش بهرهوری، مشروعیت و وفاق اجتماعی، پایدارسازی و تثبیت نهادی، نفوذ و رقابتپذیری بینالمللی، خدمترسانی عمومی گسترده، عدالتمحوری و الگوی ایرانیاسلامی انتخاب شدند و به اشخاص و شرکتهای غیردولتیای تعلق گرفتند که حکمرانی را با فناوری آسانتر و ارزانتر (رگ تک)، کار رسانهای را مردمیتر، نفوذ کشور در سطح بینالمللی را بیشتر کردند و با ارائه راهحلهای علمی و سیاسی خود تلاش کردند مشکلات کشور سریعتر رفع شوند.
به گفته برگزارکننده این رویداد این جایزه برای ترکیب فرهنگ، فناوری، دیپلماسی و نوآوری اهدا میشود.
داستان استاد الهامبخش جایزه روستاآزاد
رضا روستاآزاد رئیس سابق دانشگاه شریف و اندیشکده حکمرانی شریف بود که در زمینه ارتباط دانشگاه و صنعت نیز فعالیت میکرد. او در سال ۱۳۸۹ از سوی کامران دانشجو، وزیر وقت علوم، تحقیقات و فناوری بهعنوان سرپرست دانشگاه صنعتی شریف منصوب شد و تا ۱۶ شهریور ۱۳۹۳ در این سمت بود. او همچنین در تیرماه ۱۴۰۱ بهعنوان رئیس اندیشکده حکمرانی شریف انتخاب شد؛ اما در مهرماه ۱۴۰۱ پس از تحمل یک دوره بیماری در سن ۶۱ سالگی درگذشت.
اولین سخنران این رویداد علی سرزعیم، سرپرست بانک توسعه تعاون و خواهرزاده این استاد بود. او از خاطرات خود سخن گفت و ویژگی اصلی رضا روستاآزاد را تلاش دائمی و عدم توقف حتی به دلیل بیماری دانست که علیرغم سکته مغزی در سال ۱۳۹۶ به کار علمی و پژوهشی خود ادامه داد.
کاربردی بودن پژوهش دغدغه همیشگی روستاآزاد
عباس موسوی، رئیس دانشگاه صنعتی شریف، سخنران بعدی بود که با اشاره به ارتباط دائمی خود با روستاآزاد از سال ۱۳۷۵ بهعنوان دانشجو تا زمانی که او در قید حیات بود گفت: «جز نیکی و صبوری از دکتر روستاآزاد چیزی ندیدم و همواره سعهصدر در ۲۰ و اندی سال از ویژگیهای بارز او بود. مسائل فنی و علمیای را که پیشنهاد میدادند، یک دهه بعد میدیدیم که چقدر پرداختن به این موضوعات درست بوده است.»
به گفته موسوی فعالیت روستاآزاد در حوزه پژوهشی و توجه همیشگی او به جنبه کاربردی بودن پژوهش و حل مسئله منجر به پروژههایی شد که مشکلات جامعه را رفع کرده است. موسوی افزود: «از نظر مدیریتی چه در جایگاه معاونت پژوهشی دانشگاه و چه در ریاست دانشگاه، پژوهش دانشگاه متحول شد و تغییر کرد. ایشان شخصیت جریانسازی داشتند و بهعنوان مثال جریانسازی خوبی در دوره ایشان در توسعه فناوری و گفتمان فناوری شکل گرفت. قراردادهای ارتباط صنعت و دانشگاه در دوره ایشان افزایش چشمگیری داشت. نبود ایشان به طور حتم ضایعه بزرگی برای جامعه نخبگان و فناوری است.»
حکمرانی خوب حکمرانی فناورانه است
حسین افشین ضمن تبریک روز دانشجو، دوره ریاست رضا روستاآزاد را دوره توسعه فناوری در دانشگاه صنعتی شریف دانست. او خاطراتی از دورانی بیان کرد که روستاآزاد معاون پژوهشی این دانشگاه بود و ویژگی این استاد را دویدن و خستگیناپذیری عنوان کرد. او این جایزه را تلاش دانشجویان ایشان برای تداوم جریانسازی استادشان دانست و گفت: «یکی از افتخارات دکتر روستاآزاد این است که شاگردانی تربیت کرد که قدردان زحمات ایشان هستند؛ افرادی که تلاش میکنند جریانسازی استادشان را تداوم یابد و این امر ارزشمند است.»
او در ادامه تلاش کرد تا به نکاتی اشاره کند که بهزعم او اگر دکتر روستاآزاد در قید حیات بودند میخواستند که از ویژگیهای این جایزه باشد. او با توضیح حکمرانی خوب شروع کرد و توضیح داد: «از دید بانک مرکزی حکمرانیای خوب است که دولت کارآمد، پاسخگو، شفاف و فساد گریز باشد، حاکمیت قانون را برقرار کند، طرحها با مشارکت مردم انجام شوند و خصوصیسازی صورت بگیرد. هیچکدام از اینها بدون فناوری ممکن نیست و حکمرانی خوب حکمرانی فناورانه است. جوایز امروز نیز بر اساس همین پارامترها اعطا میشود.»
افشین نقش معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان رئیسجمهور در حکمرانی را نقش چراغها و پروژکتورهایی میداند که زمین فوتبال را روشن میکند. بازیکنان این بازی نخبگاناند. او در ادامه تأکید کرد: «اگر دکتر روستاآزاد بودند حتماً تأکید داشتند که در خصوص این جایزه جریانسازی صورت بگیرد. هدف ما این است که جریان حکمرانی خوب با این جایزه اتفاق بیفتد و خروجی این جریان سال آینده جایزه بگیرد.»
۷ جایزه؛ شش شرکت خصوصی و یک فرد دولتی
در ادامه ۶ جایزه در چهار حوزه اعطا شد. سامانه شاپرک، به دلیل ارتقای حکمرانی پولی و بانکی کشور و شرکت زیستاب به واسطه سامانه بازار آب ایران و حکمرانی آب کشور به طور مشترک جایزه روستاآزاد را در بخش فناوری حکمرانی به خود اختصاص دادند. در حوزه دیپلماسی نخبگانی سید محمد مرندی بهعنوان افراد برتر معرفی شد و در حوزه فرهنگ حکمرانی سریال آقای قاضی به علت تقویت اعتماد مردم نسبت به قوه قضاییه و بازی آمیرزا به دلیل توسعه هویت زبان فارسی در کشورهای حوزه فارسیزبان انتخاب شدند. محمد صاحبکار، معاون برنامهریزی و نظارت راهبردی قوه قضاییه، نیز در حوزه نوآوری سیاستی منتخب شد. مستند هرکدام از برندگان بعد از اعلام جوایز پخش و سپس جایزه به نمایندگان برندگان اهدا شد.
جایزه روستاآزاد مخصوص شرکتهای غیردولتی است؛ اما شورای سیاستگذاری در این دوره جایزه ویژهای برای بیشترین تأثیرگذاری در حوزه علم و فناوری حکمرانی به مهدی صفارینیا، رئیس پارک فناوری پردیس، نیز اعطا شد.
چالش جدی حکمرانی با فناوریهای جدید
پس از پایان بخش جوایز محمد مخبر، مشاور و دستیار مقام معظم رهبری، سخنرانی کرد. او علم را نماد اقتدار ایران در منطقه خواند و خواستار سازماندهی خیزش علمی شد. او رضا روستاآزاد را استادی چندوجهی برشمرد که شایستگی علمی یکی از وجوه فعالیتهای اجتماعی او بود.
مخبر با اشاره به ورود فناوریهای جدید به کشور به چالش جدی حکمرانی با فناوریهای جدید اشاره کرد و گفت: «تنظیمگری از صرف دولتها گرفته شده و از طریق پلتفرمها به مردم و جامعه نخبگانی سپرده شده است. به همین دلیل اولاً دانشجویان و دانشگاه باید در این مسئله پیشرو باشند. اگر بهموقع در هوش مصنوعی ورود نکنیم حاکمیت بخشی از جامعه از دست خواهد رفت. نکته دوم این است که ویژگی مهم این فناوریها استفاده از نیروهای جوان نخبه است که ما این مزیت را داریم که جامعه نخبگانی گستردهای در کل جغرافیای کشور فعالاند.»
او مشکلات مختلف کشور در حوزههای گوناگون را تأیید کرد؛ اما ظرفیت کشور را بسیار بیشتر از حل این مسائل دانست و بیان کرد: «مشکل آنجاست که افراد توانمند که توانایی حل مسئله دارند بازیکن اصلی این حوزه نیستند که باید ساماندهی شود.»