پایگاه خبری راه پرداخت دارای مجوز به شماره ۷۴۵۷۲ از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و بخشی از «شبکه عصر تراکنش» است. راه پرداخت فعالیت خود را از دوم اردیبهشتماه ۱۳۹۰ شروع کرده و اکنون پرمخاطبترین رسانه ایران در زمینه فناوریهای مالی، بانکداری و پرداخت و استارتآپهای فینتک است.
زیرساخت ابری و امنیت سایبری ناشی از استفاده آن برای ما به حسرت تبدیل شده است
آخرین پنل رویداد زیرساخت دیجیتال با عنوان «نیازسنجی سختافزاری در اکوسیستم مالی و بانکی» با حضور بهزاد صفری، معاون فناوری اطلاعات بانک سپه، محمدرضا جمالی، مدیرعامل نبضافزار و رسول لطفی، معاون فناوری اطلاعات بانک مسکن با راهبری رضا قربانی، مدیرعامل کارخانه نوآوری رسانه راهکار، برگزار شد. در این نشست این متخصصان از زیرساخت دیجیتال در بانکها و مفهوم امنیت سایبری با یکدیگر گفتوگو کردند.
با اجرای سامانه نان سالانه یک میلیون تن آرد در کشور صرفهجویی شده است
بهزاد صفری، معاون فناوری اطلاعات بانک سپه در این پنل عنوان کرد: «در حوزه زیرساختهای دیجیتال بانکها، هیچ طراحی که از قبل برنامهریزی شده باشد وجود ندارد. در حال حاضر بانکها با هزینهای که در فضای فناوری اطلاعات داشتهاند کمک زیادی به این حوزه کردهاند.»
او ادامه داد: «به بانکها ابلاغ شده است که هر کدام باید ۳ دیتاسنتر داشته باشند که عملی کردن چنین موضوعی برای بانکی در مقیاس سپه، بسیار هزینهبر است و حدود ۵ سال زمان میبرد.»
صفری توصیه کرد: «باید در رگولاتوری کسی پیدا شود و حوزه زیرساخت دیجیتال بانکها را بازطراحی کند و بگوید لازم نیست هر بانکی برای خود دیتاسنتر داشته باشند. یک دیتاسنتر مرکزی شکل بگیرد و بانکها از خدمات آن استفاده کنند.»
بهزاد صفری در بخشی از صحبتهای خود اعلام کرد با اجرای سامانه نان در کشور سالانه یک میلیون تن آرد در کشور صرفهجویی شده است.
مشکلات پایهای زیادی در زیرساخت دیجیتال کشور وجود دارد
محمدرضا جمالی، مدیرعامل نبضافزار، در رویداد زیرساخت دیجیتال در پنلی با عنوان نیازسنجی سختافزاری در اکوسیستم مالی بانکی، با راهبری رضا قربانی، مدیرعامل کارخانه نوآوری رسانه راهکار درباره اینکه چگونه فناوری میتواند به ما کمک کند زیرساختهای بانکی را بهبود ببخشیم گفت:«مشکلات پایهای زیادی وجود دارد. خیلی از مفاهیم را به درستی درک نکردهایم.»
او درباره این موضوع که زیرساخت دیجیتال کشور در کجاها ضعیف است، عنوان کرد: «ما به شدت متمرکز عمل کردهایم. یکی از حسرتهای ما زیرساخت ابری است. سطح بالایی از امنیت را پردازش ابری برای ما فراهم میکند. بانکها این پول را داشتهاند که دیتا سنتر ایجاد کنند اما اکنون جاهایی مثل پست در بحث انتقال دیجیتال بسیار ضعیف هستند.»
او در ادامه گفت:«کسی که از کارت خوان یا خودپرداز استفاده می کند هر ۲۰۰ بار یک بار مشکل پیدا می کند در حالی که در اینترنت بانک و درگاه های پرداخت الکترونیک به خاطر مشکل اس ام اس که دیر می رسد هر ۱۰ تراکنش یک خطا داریم .»
جمالی در بخش دیگر از صحبتهای خود بیان کرد: «دیجیتالی شدن دو پیش شرط دارد اینترنت و پردازش ابری که امنیت و قابلیت اعتماد سرویس ها تضمین شود. ما این دو را نداریم و ریسک ایمنی و امنیتی ما و در مجموع ریسک عملیاتی ما بالاست و امکان ندارد بدون این دو مورد موفق شویم.»
زیرساخت کشور پاسخگوی توکنایز نیست
رسول لطفی، معاون فناوری اطلاعات بانک مسکن، با اشاره به این که زیرساخت دیجیتال کشور سنتی است، بیان کرد: «زیرساختهای پردازشی جدید فاصله زیادی از مدل سنتی گرفتهاند. زیرساخت بانکی یک سیستم اف سیستم است که از وضعیت کشور تبعیت میکند و به همین دلیل پیشرفتی نداشته است.»
او افزود: «هر چه اقتصاد پیشرفتهتری داشته باشید، به زیرساخت پیشرفتهتر و زیرساخت پردازشی پیشرفتهتری نیاز دارید. در تغییرات بانک تفکر سنتی و اقتصاد سنتی باعث شده که زیرساخت پیشرفت چندانی نداشته باشد.»
به گفته لطفی، رگولاتور ابزار شما، نحوه تجارت و … شما را تعیین میکند. بدین ترتیت بخشی از نیروی انسانی شما را حذف میکند.
معاون فناوری اطلاعات بانک مسکن خاطرنشان کرد: «در بانک مسکن وام ساخت میدهیم با این حال کسی حس نمیکند که مسکن ارزان شده یا اجاره کم شده است. برای حل این مشکل توکن مسکن را طراحی کردیم اما زیرساخت کشور پاسخگوی توکنایز نیست.»
لطفی در خصوص امنیت سایبری اظهار کرد: «مفهوم امنیت سایبری در کشور همزمان با توسعه اقتصاد دیجیتال توسعه نیافته است. همچنان به این مفهوم به صورت عمیق نگاه نمیشود. برای مثال در حوزه هوش مصنوعی با حملات ماشین به ماشین روبهرو هستیم.»
به گفته او، مفاهیم جدیدی در حوزه امنیت در حال شکلگیری است. آخرین فناوری در حوزه امنیت سایبری، هوش امنیتی است. در حوزه امنیت سایبری به صورت موازی کار میشود، در صورتی که اگر سازکاری ناظری شکل بگیرد نه تنها هزینهها کاهش مییابد بلکه دقت نیز افزایش مییابد.