پایگاه خبری راه پرداخت دارای مجوز به شماره ۷۴۵۷۲ از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و بخشی از «شبکه عصر تراکنش» است. راه پرداخت فعالیت خود را از دوم اردیبهشتماه ۱۳۹۰ شروع کرده و اکنون پرمخاطبترین رسانه ایران در زمینه فناوریهای مالی، بانکداری و پرداخت و استارتآپهای فینتک است.
وزارت نیرو ابلاغ کرد / ثبت مکان استقرار ماینرها در سامانه جامع تجارت وزارت صمت الزامی شد
مصوبه وزارت نیرو ابلاغ شد. این مصوبه که در راستای اجرای مصوبه آبانماه هیئت وزیران ابلاغ شده، میخواهد با پیشبرد سه محور ایجابی، شفافیت و بازدارنده، مراکز مجاز استخراجکننده رمزارز را از مراکز غیرمجاز تمیز دهد تا آنها بتوانند در محیطی امن و بدون محدودیت فصلی فعالیت کنند. به گفته محمد خدادادی، مجری طرح تأمین برق رمزارزهای شركت توانیر، در همین راستا مدتزمان توقف فعالیت مراکز استخراج رمزداراییها به سه ماه کاهش پیدا کرده و تا 30 درصد تخفیف تعرفه برای این مراکز در نظر گرفته شده است.
آنطور که خدادادی میگوید سبد تأمین انرژی استخراج رمزداراییها نسبت به مصوبه قبلی هیئت وزیران که در سال ۹۸ به تصویب رسیده بود متنوعتر شده است: «در مصوبه قبلی وزارت نیرو که براساس تصویبنامه سال ۹۸ هیئت وزیران تنظیم شده بود انرژی مراکز استخراج رمزداراییها به یک انرژی مشخص محدود بود و مرکزی که از برق استفاده میکرد حق استفاده از انشعاب گاز را نداشت؛ اما بر اساس مصوبه وزارت نیرو از این به بعد انرژی این مراکز میتواند همزمان گاز و برق و گاز فلر، انرژی تجدیدپذیر و حتی ترکیبی از تمام این انرژیها باشد. به این واسطه، مراکز استخراج رمزداراییها میتوانند در چهار ماه گرم سال، انرژی خود را از منبع دیگری به غیر از شبکه سراسری برق تأمین کنند و مدتزمان توقف فعالیت آنها به ماههای سرد سال کاهش پیدا کند.»
در مقررات جدید خرید برق در فصول سرد و گرم برای مراکزی که فقط به شبکه مبتنی هستند ممنوع اعلام شده و تنها مراکزی که با شبکه تجدیدپذیرها قرارداد دوجانبه دارند (یا مالک آن هستند؛ یا با سرمایهگذار بر انرژی تجدیدپذیر توافق دارند) مشمول قطعی فصل سرد نخواهند شد.
مجری طرح تأمین برق رمزارزهای شركت توانیر میگوید: «در خصوص مراکز استخراج رمزدارایی که از طریق نیروگاههای تجدیدپذیر نسبت به تأمین برق خود اقدام میکنند شبکه سراسری امکان ارائه خدمات ترانزیت و هموارسازی برق را فراهم میکند. انرژی الکتریکی این دسته از مراکز در فصول گرم و سرد سال نیز قطع نمیشود و متناسب با برق تزریقشده به شبکه توسط نیروگاه، انرژی مرکز استخراج رمزدارایی حتی در فصول گرم یا سرد سال قابلیت تأمین خواهد داشت.»
به گفته او، هزینه تأمین مانند گذشته میانگین برق صادراتی (معادل 2530) است که هر فصل باتوجهبه نوسانات ارز و تغییرات قیمتی برق صادراتی بهروز میشود.
این مصوبه در راستای ایجاد تمهیدات تشکیل مزارع استخراج بزرگمقیاس برای ارائه خدمت به خردهماینرها تمهیداتی اندیشیده که بر اساس آن؛ تعرفه این مراکز که معمولاً دارای ظرفیتی بالای هفت مگاوات هستند، وابسته به مقیاس مرکز استخراج شامل تخفیف 12 تا 20درصدی میشود. اگر هم ارز خود را به چرخه اقتصادی بازگردانند با تأیید بانک مرکزی تخفیفی 10درصدی دریافت میکنند.
خدادادی میگوید: «این تخفیف با استناد به ماده ۷ مصوبه هیئت وزیران که به شمولیت ۳۰درصدی از تخفیف تأکید دارد تعیین شده است. در این ماده عنوان شده مجموعههای بزرگمقیاس رمزارز اگر ارزهای استخراجشده را به چرخه اقتصادی کشور بازگردانند، مشمول تخفیف ۳۰درصدی خواهند شد. سازوکار تعیین میزان تعهد ارزی هر مرکز استخراج رمزدارایی را وزارت صمت و وزارت اقتصاد و دارایی ایجاد کرده و در نهایت تأیید میزان رفع تعهد ارزی هر مرکز با بانک مرکزی است و به تناسب رفع تعهدات ارزی، هر مرکز استخراج از تخفیف در تعرفه تا سقف ۳۰ درصد برخوردار خواهد شد.»
افزایش جریمهها به پنجبرابر میزان برق صادراتی
بر اساس مصوبه وزارت نیرو، تمام صاحبان ماینر باید از سال آینده نام مالک و مکان استقرار دستگاهها را به سامانه جامع تجارت وزارت صمت اعلام کنند. اطلاعات هر ماینر برای وزارت نیرو، پلیس امنیت اقتصادی و سایر دستگاههای ذینفع با مجوز وزارت صمت رؤیتپذیر خواهد شد.
به گفته خدادادی، این اقدام از این جهت است که دستگاههای وارداتی یا مونتاژ داخلی وارد فضای غیرمجاز نشوند. برای ایجاد شفافیت بازدیدهای دورهای و تصادفی هم انجام خواهد شد. هرگونه عدم مطابقت اطلاعات، از نام گرفته تا تفاوت محل استقرار ماینر بهمثابه تخلف است و با مرکز خاطی مطابق مقررات قانون قاچاق کالا و ارز برخورد میشود. ماینرهایی هم که قانونی وارد کشور شدهاند؛ اما اطلاعاتشان در سامانه ثبت نشده هم بهعنوان دستگاه غیرقانونی شناخته خواهند شد و علاوه بر مشمولیت مقررات قانون مذکور، باید جریمه استفاده از برق غیرمجاز را هم پرداخت کنند. واحدهای تولید و مونتاژ هم موظفاند اطلاعات دستگاههای فروختهشده را در این سامانه ثبت کنند.»
خدادادی تصریح کرد: «لایحه افزایش جریمههای مراکز غیرمجاز هم در حال تصویب است و مقرر شده جریمهها از سقف برق صادراتی به پنجبرابر میزان برق صادراتی افزایش پیدا کند.»
او در خصوص نحوه انتقال ماینرها نیز توضیح داد: «به هر ماینر کد رهگیری اختصاصداده شده و امکان انتقال از طریق سامانه فراهم است.»
بر اساس گفتههای مجری طرح تأمین برق رمزارزهای شركت توانیر، امکان ثبت ماینرهای جدید در سامانه فراهم است و وزارت صمت برای ماینرهایی که پیش از ابلاغ این مصوبه وارد کشور شدهاند، فراخوان خواهد داد. او معتقد است؛ این سختگیریها به شفافیت و ایجاد بستری امن برای آن دسته از استخراجکنندگان که قصد فعالیت قانونی دارند منجر میشود.