راه پرداخت
رسانه فناوری‌های مالی ایران

آنچه باید در مورد رمزریال بدانید / مزایای رمزارز ریال و چرایی عرضه آن در بازار

 اوایل پاییز سال گذشته بود که مسئولان در خصوص برنامه راه‌اندازی رمزارز ملی بر پایه ریال صحبت کردند؛ بر این اساس رئیس‌کل بانک مرکزی اعلام کرد که زیرساخت‌ها و دستورالعمل‌های لازم برای راه‌اندازی این رمزارز به‌صورت آزمایشی آماده‌ شده است.

به گزارش روابط عمومی ایران‌کیش، رمزریال بانک مرکزی از ۱۴ شهریورماه به‌صورت پیش‌آزمایشی و با مبلغ یک میلیارد تومان رسماً منتشر شد. این رمزارز هم‌اکنون در اختیار تعداد محدودی از افراد قرار دارد و برای آنان امکان خرید کالا از برخی فروشگاه‌ها فراهم‌ شده است.

رمزریال ارز دیجیتال بانک مرکزی ایران است و پول نقد الکترونیکی محسوب می‌شود. این ارز در واقع نسخه الکترونیکی ریال است و ارزش آن نیز به ریال کاغذی سنتی موجود بستگی دارد.

درواقع رمزارز ریال در راستای هوشمندسازی پول ملی انجام شده و بنا به گفته رئیس‌کل بانک مرکزی همانند سایر رمزارز‌ها مانند بیت‌کوین و اتریوم دارای نوسان نیست و ارزش آن به اسکناس ریال وابستگی دارد. این رمزارز فقط از سوی بانک مرکزی قابل استخراج است و اشخاص حقیقی و عادی نمی‌توانند آن را استخراج کنند.


مزایای رمزارز ریال


کشور‌هایی مانند چین و ونزوئلا هم رمزارز ملی خود را رونمایی و وارد نظام اقتصادی خود کرده‌اند؛ بنابراین راه‌اندازی رمزارز ریال منجر به شناخت بیشتر بازار رمزارز‌ها می‌شود و قانون‌گذاری و سیاست‌گذاری در حوزه اقتصادی و تسهیلگری مالی را آسان‌تر می‌سازد. از سوی دیگر رمزارز ریال هزینه‌های انتشار و چاپ اسکناس را کم می‌کند. همچنین با کاهش سرعت گردش پول حتی در زمینه مهار تورم اثرگذار است.

رمزارز ریال به اشخاص حقیقی و حقوقی این امکان را می‌دهد تا به‌طور مستقیم با افتتاح حساب در بانک مرکزی که نهادی امن‌تر از بانک‌های تجاری خصوصی است، در ازای واریزی و سپرده ریالی، ارز دیجیتال دریافت کنند. همچنین رمزارز ریال مکمل پول نقد است و در کنار سایر ابزار‌های پرداخت فعال خواهد شد و به افزایش سرعت مبادلات پولی کمک خواهد کرد. از سوی دیگر تراکنش‌های مبتنی بر رمزارز ریال بلافاصله و در کسری از ثانیه انجام می‌شود.

بنابراین، ریال دیجیتال، مکمل پول نقد است و نه جایگزین آن و در کنار سایر ابزارهای پرداخت روزمره مانند کارت بانکی، اینترنت‌بانک و همراه‌بانک فعال خواهد شد.

رمزارز ریال با افزایش سرعت مبادلات پولی باعث می‌شود اصل و ذات پول به‌صورت الکترونیکی منتقل شود و نیاز به تسویه بین‌ بانکی را رفع می‌کند؛ بنابراین تراکنش‌های مبتنی بر رمزریال بلافاصله انجام می‌شود و دریافت و پرداخت وجوه در کسری از ثانیه ممکن خواهد شد.


چرایی عرضه رمزریال


اراده دولت برای پذیرش فناوری بلاکچین انگیزه‌های مختلفی دارد که دورزدن تحریم‌ها یکی از مهم‌ترین آنهاست. کشورهایی مانند ایران و روسیه که تحت تحریم‌ها قرار دارند، در توسعه ارزهای دیجیتال با سرعت زیادی پیش می‌روند. روسیه نیز اخیراً اعلام کرد برنامه‌های راه‌اندازی آزمایشی CBDC خود را برای آوریل 2023 تسریع می‌کند. درواقع ارزهای دیجیتال فرامرزی مسیرهای جایگزینی را برای کشورهای کنارگذاشته‌شده از سوئیفتSWIFT فراهم می‌کنند. چین نیز مدتی است رمزارز یوان را به‌صورت آزمایشی راه‌اندازی کرده است.


رمزارز بانک مرکزی ایران چیست؟


CBDC مخفف عبارت ارز دیجیتال بانک مرکزی و نوع جدیدی از ارز است که دولت‌های سراسر جهان در حال آزمایش آن هستند. چیزی که CBDC را از ارزهای رایج متمایز می‌کند، این است که به افزایش بالقوه کارایی پرداخت و کاهش هزینه‌ها منجر خواهد شد.

رمزارز بانک مرکزی هنوز در مراحل اولیه توسعه خود به سر می‌برد. بیشتر کشورها مانند ایالات‌ متحده با دلار دیجیتال خود هنوز در حال بررسی این ایده هستند. البته چند کشور پیشرو ازجمله چین با یوان دیجیتال خود و کره جنوبی، قبلاً یک نسخه آزمایشی راه‌اندازی کرده‌اند، اما یک CBDC در مقیاس بزرگ هنوز مستقر نشده است.

کشور ونزوئلا نیز در این زمینه پیشگام بود و در سال 2018 از ارز دیجیتال خود به نام پترو رونمایی کرد. با این‌ حال، پترو مشکلاتی دارد و توسط تعداد بسیار کمی از ونزوئلایی‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد. رمزریال ایران نیز یک CBDC محسوب می‌شود که روی فناوری بلاکچین عرضه خواهد شد. فناوری بلاکچین به افراد اجازه می‌دهد یک کپی از تاریخچه تراکنش‌ها در یک دفتر کل توزیع‌شده نگه دارند تا توسط یک نهاد واحد کنترل نشوند.


رمزریال چه تفاوتی با دیگر ارزهای دیجیتال دارد؟


براساس گفته رئیس بانک مرکزی، رمزریال توسط بانک مرکزی منتشر و پشتیبانی می‌شود. از این جهت یکی از تفاوت‌های اصلی این رمزارز با دیگر رمزارز‌ها تمرکززدایی هست. به نحوی که بیشتر رمزارزها بر غیرمتمرکز بودن استوار هستند، اما رمزریال متمرکز است و توسط بانک مرکزی کشور پشتیبانی می‌شود. وجود تمرکز در رمزارز ریال می‌تواند سودمند باشد؛ چراکه به این صورت قیمت آن ثابت می‌ماند و از امنیت بیشتری برخوردار خواهد بود. یکی دیگر از تفاوت‌های رمزریال با دیگر رمزارزها، قدرت نقدشوندگی این ارز است؛ یعنی شما می‌توانید بسیار راحت‌تر و سریع‌تر با استفاده از زیرساخت‌های مشخص‌شده رمزریال را نقد و تبدیل کنید.


سرمایه‌گذاری روی رمزریال


یکی از اصلی‌ترین کاربردهای ارزهای دیجیتال، سرمایه‌گذاری است. نکته مهم این است که اگر رمزریال را به‌عنوان یک ارز دیجیتال قبول کنیم، آیا سرمایه‌گذاری روی آن منطقی است؟ براساس اعلام بانک مرکزی ایران‌،‌ این رمزارز نماینده اسکناس فیزیکی ریال است که در فضای دیجیتال مورد استفاده قرار می‌گیرد و پشتوانه آن هم ریال است. بنابراین، با توجه به نوسانات ریال و ارزش جهانی آن، می‌توان استنباط کرد که کاربرد رمزارز ریال تنها به خرید و پرداخت کالا محدود می‌شود.

منبع روابط عمومی ایران کیش
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.