پایگاه خبری راه پرداخت دارای مجوز به شماره ۷۴۵۷۲ از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و بخشی از «شبکه عصر تراکنش» است. راه پرداخت فعالیت خود را از دوم اردیبهشتماه ۱۳۹۰ شروع کرده و اکنون پرمخاطبترین رسانه ایران در زمینه فناوریهای مالی، بانکداری و پرداخت و استارتآپهای فینتک است.
نیروی انسانی متخصص و ماهر، مهمترین منبع فناوری اطلاعات
کسبوکار بانکها در عصر حاضر کاملا با فناوری اطلاعات و ارتباطات گره خورده است. در هر حوزهای که دقت میشود استفاده بهینه از فناوری اطلاعات توانسته به عنوان نقطه عطف در همان حوزه عمل کند.
ارائه انواع خدمات بانکی به هنگام به مشتریان، دقت و سرعت در عملیات بانکی پشت باجه، افزایش امنیت استفاده از خدمات بانکی، فراهم کردن امکان شناسایی و پیشگیری از انواع مفاسد بانکی و پولشویی، مدیریت مناسب ریسک کسبوکار، مدیریت بهینه منابع بانکی، همه با فناوری اطلاعات میسر شده و حتی رویههای مرتبط با پرسنل بانکها مانند وظایف حوزه منابع انسانی، رویههایی هستند که کیفیت آنها با گسترش استفاده از فناوری اطلاعات به هیچ وجه با دهههای پیش قابل قیاس نیستند. نقش و اهمیت فناوری اطلاعات در کسبوکار بانکها در حال حاضر به قدری وسیع است که شاید هر سخنی در این باب توضیح واضحات قلمداد گردد. شاید مطلبی که پرداختن به آن مفید باشد، پیشبینی وضعیت دهه بعد و حتی دهههای آتی صنعت بانکداری در سایه استفاده از فناوری اطلاعات باشد.
.
نیروی انسانی، ارزشمندترین منبع
منابع فناوری اطلاعات را میتوان در بخشهای سختافزاری، نرمافزاری، شبکه و ارتباطات، امکانات مرکز داده و نیروی انسانی خلاصه کرد. اما مهمترین منبعی که فناوری اطلاعات برای گسترش خود به آن نیاز دارد، نیروی انسانی متخصص و ماهر است. دانش و مهارت نیروی انسانی و مدیریت صحیح آن مهمترین منابع فناوری اطلاعات هستند چرا که بقیه منابع معمولا با صرف هزینه مادی و پول به راحتی حاصل میشوند اما در مورد نیروی انسانی وضعیت پیچیده است. سازمانها و شرکتها بخشی از این منابع را به واسطه نیروهای خود و بخشی دیگر را با استفاده از توان شرکتهای تخصصی فناوری اطلاعات بیرون از سازمان، برآورده میکنند. مساله مهمی که بعضا از منظر برخی سازمانها پنهان مانده است، کیفیت این منبع میباشد.
حوزه فناوری اطلاعات مثل اکثر حوزههای فنی، حوزهای نیست که بتوان با دانش سطحی و کلیگویی انتظار پیشرفت داشت. بررسی دقیق سوابق نیروهای کلیدی لایههای کارشناسی و مدیریتی سازمانها و شرکتهای موفق در حوزه IT کاملا مؤید این مطلب میباشد. اهمیت این منبع به قدری است که مدیران فناوری اطلاعات اصولاً نمیتوانند به راحتی به نیروی انسانی خود به چشم منابع قابل تعویض و جایگزینی نگاه کنند.
.
مدیریت خدمات فناوری با استفاده از استانداردها
مدیریت خدمات فناوری اطلاعات موجب میشود منابع مرتبط با فناوری اطلاعات با توجه به اولویتها و نیازهای سازمان اداره گردد. هدف نهایی آن انطباق استراتژی کسبوکار با تکنولوژی به منظور ایجاد ارزش میباشد. اتفاقی که در دهه اخیر اتفاق افتاده است این است که انتظارات از صنعت IT از تمرکز بر مسائل تکنیکی عبور کرده و بر کیفیت سرویس و زمان پاسخگویی کوتاه متمرکز شده است که رسیدن به این مهم علاوه بر وجود منابعی که اشاره شد، نیازمند روالهای مدیریت سرویس نیز میباشد که در واقع مرتبط کننده افراد و تکنولوژی است. به کارگیری استانداردها به مدیران امکان داده است که از سطح خدمات ارائه شده در سازمان اطمینان حاصل نمایند.
برای نمونه ITIL روی ارائه خدمات با کیفیت و تمرکز بر رابطه مشتری تاکید دارد، بدین معنی که سازمان IT باید رضایت مشتریان خود را جلب نماید. یکی از نتایجی که از این حرف استنتاج میشود این است که برای رسیدن به چنین هدفی، بازنگری و نظارت مداوم کیفیت خدمات باید به موازات نیازمندیهای سازمان صورت گیرد. حرکت به سمت استفاده از روالهای استاندارد ITIL به عنوان استانداردی که مورد استقبال خیلی از سازمانها و شرکتها در سطح دنیا قرار گرفته است میتواند تا حد زیادی مدیریت خدمات فناوری اطلاعات را بهبود ببخشد. البته برخی از سازمانها بدون اینکه مطلع باشند تا حدی مشابه همین روالها را در مجموعه خود اعمال میکنند ولی استفاده مناسب از این استاندارد به این بخش از سازمانها نیز کمک میکند.
به مثابه اکثر واحدهای فناوری اطلاعات موجود در سازمانها و شرکتها، ما به عنوان حوزه بانکداری الکترونیک و فناوری اطلاعات در بانک کشاورزی، هم نقش مشتری برای تعداد زیادی از شرکتها و سازمانهای ارائه دهنده خدمات فناوری اطلاعات را بازی میکنیم و از منظری دیگر و در بسیاری از خدمات، نقش ارائه دهنده سرویس و خدمات به شرکاء خود در بانک را داریم. استفاده از استانداردهای ارائه خدمات فناوری اطلاعات علاوه بر آنکه به تدوین SLA های مناسب و استمرار رابطه مطلوب با شرکتهای ارائه دهنده نرمافزار کمک کرده است، در بعد دیگر سبب بهبود وضعیت ما به عنوان سرویس دهنده به بدنه بانک هم در زمینه ارائه خدمات (Service Delivery) و هم پشتیبانی خدمات (Service Support) شده است که مطمئناً با افزایش سطح اعمال اینگونه استانداردها نهایتاً کیفیت ارائه خدمات که هدف اصلی ماست برآورده خواهد شد.
محمدجعفر زمانی، مدیر امور بانکداری الکترونیک بانک کشاورزی
منبع: ماهنامه بانکداری الکترونیک؛ شماره ۴۵