راه پرداخت
رسانه فناوری‌های مالی ایران

ماجرای دعوای حقوقی ریپل با دولت آمریکا و تأثیر آن بر آینده رمزارزها

رئیس سابق سازمان بورس و اوراق بهادار آمریکا (معروف به اس‌ای‌سی) در آخرین روز کاری خود در این سازمان در پایان دولت ترامپ، اسناد دعوای حقوقی علیه ریپل را امضا کرد. امروز، در زمان رئیس جدید این سازمان در دولت بایدن نیز رئیس این سازمان پرونده حقوقی علیه رمزارز اکس‌آر‌پی (یا همان ریپل) را بسیار جدی گرفته است. اما داستان این شکایت چیست و چه تأثیری می‌تواند بر ریپل و سایر رمزارزها بگذارد؟

در شکایت سازمان بورس و اوراق بهادار آمریکا علیه شرکت ریپل آمده است که این شرکت به هشدارهای این سازمان هیچ توجهی نکرده و بدون رعایت مقررات مربوط به اوراق بهادار، سکه‌های اکس‌آر‌پی به ارزش 1.3 میلیارد دلار را فروخته است. از همین ادعا مشخص می‌شود که از نظر اس‌ای‌سی (SEC) رمزارزها شکلی از اوراق بهادار هستند و در صورتی که شرکت می‌خواهد با فروش رمزارزی که خود تولید کرده، پول جمع‌آوری کند باید مقررات مربوط به اوراق بهادار را رعایت کند.

مقرراتی که به ادعای این سازمان دولتی آمریکا، شرکت ریپل نقض کرده، دو مورد هستند. یکی اینکه در زمان عرضه 1.3 میلیارد دلار اکس‌آر‌پی، این فروش می‌بایست در اس‌ای‌سی ثبت شود، اما شرکت از این کار امتناع کرده است. دیگر اینکه شرکت موظف بود که این عرضه را به اطلاع عموم سرمایه‌گذاران برساند، اما این کار را هم انجام نداده است. اس‌ای‌سی می‌گوید که ریپل برای حل این مشکل باید دارایی فروخته‌شده را دوباره خریداری کند.

تجربه نشان داده که شرکت‌هایی که خود را در یک دعوای حقوقی در مقابل سازمان بورس و اوراق بهادار آمریکا می‌بینند، تلاش می‌کنند که پیش از رفتن به دادگاه، با این سازمان به توافق برسند. اما به نظر می‌رسد که مدیران ریپل مصمم هستند که به مصاف دولت بروند و به بُرد خود امیدوارند. ریپل تیمی از وکلای حرفه‌ای را گرد آورده و آماده است که به دفاع از خود بپردازد. همچنین در میان تیم ریپل، گروهی لابی‌کننده با سیاست‌مداران و همچنین متخصص اثرگذاری بر جامعه حضور دارند. یعنی ریپل آماده جنگی تمام‌عیار در عرصه حقوقی، سیاست‌مداران و افکار عمومی شده است.

بحث ریپل در این مذاکرات و در دادگاه این خواهد بود که سازمان بورس و اوراق بهادار آمریکا، با این شکایت پا را از گلیم نظارتی خود فراتر گذاشته و وارد سطحی مشکوک و مسئله‌دار از پیگرد قضایی شرکت‌ها شده است. همچنین در صورتی‌ که این سازمان در این پرونده حقوقی برنده شود، نفع زیادی را نصیب رقبای ریپل کرده و از این‌ جهت مشکوک و غیر قابل‌ قبول است. از سوی دیگر تیم دولتی نیز به نظر مطمئن می‌آید و گمان نمی‌رود هیچ‌یک از دو طرف قصد داشته باشند تا پیش از دادگاه وارد یک توافق و سازش شوند.

اثری که نتیجه دادگاه ریپل خواهد داشت، برای این شرکت و رمزارزش یعنی اکس‌آر‌پی قابل حدس‌زدن است. برَد گارلینگهاوس، مدیرعامل شرکت هم اشاره‌ کرده که به‌زودی (و حتی زودتر از پیش‌بینی‌ها) دادگاه برگزار می‌شود و با بُرد ریپل ارزش اکس‌آرپی هم بسیار بالا خواهد رفت. به نظر می‌آید که در ابتدای سال 2022 اولین دادگاه ریپل برگزار شود، اما اثر نتیجه این دادگاه بر سایر رمزارزها چه خواهد بود؟


محاکمه ریپل به نمایندگی رمزارزها؟


دادگاه ریپل و حکمی که برای آن صادر خواهد شد، مسائل زیادی را در مورد رمزارزها مشخص خواهد کرد. اگر قرار باشد رمزارزها اوراق بهادار محسوب شوند و شرکت‌ها موظف باشند پیش از انتشار حجم وسیعی از آنها نهادهای رسمی را مطلع و همراه کنند و مراحل قانونی خاصی را طی کنند، شرکت‌های تولیدکننده رمزارز بخش بزرگی از آزادی‌های خود را به‌عنوان نهاد مالی غیرمتمرکز و غیردولتی از دست می‌دهند. چنین حکمی حتی این امکان بالقوه را ایجاد می‌کند که دولت آمریکا تولیدکنندگان رمزارزهای دیگر را بابت رعایت‌نکردن مقررات مربوط به اوراق بهادر در گذشته، محاکمه و موظف به پرداخت غرامت کند.

برای رمزارزها که بخش مهمی از ارزش و اعتبار خود را از غیرمتمرکز بودن و غیردولتی‌بودن کسب می‌کنند، چنین الزاماتی تکان‌دهنده و تضعیف‌کننده خواهد بود. از سوی دیگر، بُرد ریپل در این دادگاه هم علامت بزرگی ارسال خواهد کرد که رمزارزها قدرت و استقلال خود را حفظ خواهند کرد و این می‌تواند بر قیمت و آینده همه رمزارزها اثر بگذارد. آشکارا هر دوی این حالات؛ چالش‌ها و پرسش‌های خود را به‌دنبال خواهند داشت.

آیا استقلال تولیدکنندگان رمزارزها به معنای فرار مالیاتی بیشتر، کلاهبرداری بیشتر از مردم بی‌اطلاع با تولید ارزهای ضعیف و استفاده از رمزارزها در قاچاق و دیگر کارهای مجرمانه نخواهد بود؟ طرفداران رمزارزها می‌گویند، حتی اگر اینها درست باشد، این هزینه‌ای است که ما باید بابت بهره‌مندی از منافع رمزارزها بپردازیم، همان‌طور که اینترنت فضایی امن‌تر برای کارهای مجرمانه فراهم کرد، ولی ما دست‌وپای آن را نبستیم. با این‌ حال به نظر نمی‌آید که دولت‌ها و خصوصاً دولت آمریکا به این سادگی حاضر باشند عقب بکشند و پایشان را از گلیم‌شان کوتاه‌تر کنند.

اطلاعات درباره رمزارزها و اخبار مهم آن‌ در بلاگ سایت فینیکس در دسترس است و می‌توان مطلبی جالب در مورد شرکت ریپل و ایردراپ اکس‌آرپی در این آدرس خواند.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.