راه پرداخت
رسانه فناوری‌های مالی ایران

گام‌های بلند پیاده سازی بانکداری دیجیتال در بانک ملی ایران

محمد رضا حسین زاده، مدیرعامل بانک ملی ایران / امروزه استفاده از تکنولوژی در زندگی انسان دیگر یک انتخاب نیست، بلکه اجبار است. تلویزیون، اتومبیل، هواپیما، تلفن همراه، رایانه و … همه به اجزای جدایی ناپذیر زندگی تبدیل شده‌اند و نبود هر کدام از آن‌ها می‌تواند اختلال جدی در امور روزمره ایجاد کند.

این تکنولوژی‌ها هر روز پیشرفته‌تر می‌شوند و در نتیجه امکانات تازه‌ای را در اختیار کاربران قرار می‌دهند. طبیعی است که این پیشرفت‌ها ناشی از نیاز کاربران به امکانات بیشتر است و در نتیجه با این احساس نیاز، سرعت، تنوع و ترکیب تکنولوژی‌های جدید نیز بیشتر و دقیق‌تر می‌شود.

صنعت بانکداری هم از این تغییر و تحولات بی‌نصیب نبوده است. سال‌ها بود که مشتریان بانک‌ها برای انجام ساده‌ترین عملیات به شعب مراجعه می‌کردند و با انبوهی از اسکناس، کاغذهای اداری و صف‌های طویل مواجه می‌شدند. ارائه امضاهای متعدد، مدارک شناسایی و مراجعات مکرر به بخش‌های مختلف بانک، یک امر عادی بود و اگر کسی کار بانکی داشت، مجبور بود یک یا چند روز برای آن‌وقت صرف کند.

این تصاویر کم‌کم به خاطرات می‌پیوندند، چرا که بیش از ۹۰ درصد تراکنش‌های بانکی تنها با چند کلیک یا فشردن دکمه‌ها از طریق رایانه، تلفن همراه و یا سامانه‌های بانکی انجام می‌شود. این روزها کمتر کسی برای انجام فعالیت‌های بانکی معمول به شعب مراجعه می‌کند، چون هیچ‌کس حاضر نیست برای یک انتقال وجه، پرداخت قبض و یا پرداخت اقساط تسهیلات زحمت رفتن به شعبه، نشستن در صف و یا خطر ابتلا به بیماری‌های واگیر مانند کرونا را به جان بخرد.

بااین‌وجود هر روز امکانات تازه‌ای به خدمات غیرحضوری بانک‌ها افزوده می‌شود. تا چندی پیش کسی نمی‌توانست تصور کند بدون حضور در شعبه و مکالمه رودررو با کارکنان بانک، امکان احراز هویت او وجود داشته باشد. ارائه چند قطعه عکس یا یک سری کپی از مدارک شناسایی، از الزامات انجام امور اداری بود، اما اکنون امکان احراز هویت غیرحضوری و گواهی امضاء دیجیتال با استفاده از تلفن همراه به‌سادگی فراهم شده است.

با همه این پیشرفت‌ها، آیا راه توسعه خدمات بانکی به پایان رسیده است؟ قطعاً این‌طور نیست، چرا که هنوز بخشی از خدمات بانکی به دلایل متعدد مانند ضعف زیرساخت‌ها، عدم امکان همسان‌سازی فرایندهای سازمانی و نیز عدم اطمینان ارائه‌دهندگان خدمات به پلتفرم‌های جدید، همچنان مستلزم حضور در محل است.

واقعیت این است که بسیاری از پیشرفت‌های تکنولوژیک نه از طریق خرید و ساخت محصولات جدید، بلکه تنها با تغییر نگرش ایجاد شده‌اند. اکنون‌که هم مشتریان، هم کارکنان و هم مدیران نظام بانکی به خدمات بانکداری الکترونیک اعتماد کرده‌اند، بهترین زمان برای توسعه این خدمات به سمت تحقق حداکثری بانکداری دیجیتال است.

بانک ملی ایران نیز که همواره در پیاده‌سازی خدمات بانکداری الکترونیک و بانکداری دیجیتال پیشتاز بوده و بسیاری از خدمات متنوع در این حوزه را به‌نظام بانکی معرفی کرده است، اکنون پس از راه‌اندازی سامانه‌های پرکاربردی مانند بام، بله، نشان پرداخت، ایوا (با امکان احراز هویت الکترونیک)، خودگردان و… به دنبال پیاده‌سازی سامانه‌های تازه‌ای است که یک گام فراتر از خدمات معمول را به مشتریان ارائه دهند.

این سامانه‌ها که در آینده نزدیک رونمایی خواهند شد، بانکداری دیجیتال را به معنای واقعی پیاده‌سازی کرده و پیشرفت‌های بزرگی را در این حوزه به نمایش خواهند گذاشت.

منبع بانک ملی ایران
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.