پایگاه خبری راه پرداخت دارای مجوز به شماره ۷۴۵۷۲ از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و بخشی از «شبکه عصر تراکنش» است. راه پرداخت فعالیت خود را از دوم اردیبهشتماه ۱۳۹۰ شروع کرده و اکنون پرمخاطبترین رسانه ایران در زمینه فناوریهای مالی، بانکداری و پرداخت و استارتآپهای فینتک است.
هشدار: مردم، گول نام ائمه بر روی موسسات بدون مجوز را نخورید!
با توجه به هشدارهای مداوم معاونت نظارتی بانک مرکزی مبنی بر سپردهگذاری در مؤسسات و بانکهای مجاز ضروری است شهروندان توصیههای وی را بیش از پیش جدی بگیرند.
چندی است که دولت تصمیم گرفته بر مؤسسات مالی و اعتباری و همچنین تعاونیهای اعتبار و صندوق های قرض الحسنه نظارت بیشتری داشته باشد و در این زمینه هشدارهای متعددی را به شهروندان میکند.
از جمله مهمترین این توصیهها، سپردهگذاری در بانکها و مؤسسات مالی و اعتباری و صندوقهای قرض الحسنه میباشد که برخی از آنها بدون کسب هیچ گونه مجوزی از مقام بالاتر یعنی بانک مرکزی اقدام به تاسیس شعب میکنند.
این مؤسسات مالی و اعتباری و صندوقهای قرض الحسنه که بعضا نام ائمه اطهار را بر خود برمیگزینند برای جذب سپردههای مردم و باقی مانده در بازار پولی و مالی اقدام به پرداخت سودهای بالا میکنند.
ابراهیم درویشی معاونت نظارتی بانک مرکزی در این باره بارها توصیه کرده است که مؤسسات و صندوقهای قرض الحسنه که اقدام به پرداخت سود بالا میکنند با کمبود نقدینگی مواجه شده و برای اینکه موقتا مشکلات خود را حل کنند سود بالا میدهند و بعدا با مشکل مواجه میشوند.
بر اساس مصوبه شورای پول و اعتبار بانکها و موسسات زیر نظر بانک مرکزی موظفند سودهای خود را از ۷ درصد برای سپردههای روزشمار و تا ۲۲ درصد برای سپرده بلند مدت در نظر گیرند.
این در حالی است که برخی از مؤسسات فاقد مجوز سودهای به مراتب بالاتر از مصوبه شورای پول و اعتبار و حتی تا ۲۰ درصد بصورت روز شمار و در مورد سپردههای بلندمدت نیز تا ۲۸ درصد پرداخت میکنند.
بر اساس همان مصوبه شورای پول و اعتبار ارائه تسهیلات بانکی نیز باید با نرخهای ۱۲ درصد با بازپرداخت کمتر از ۱ سال، ۱۴ درصد تا دو سال و ۱۵ درصد بالای دوسال پرداخت شود و وامهای مشارکتی نیز تا ۲۱ درصد قابل پرداخت میباشد.
حال با یک حساب سرانگشتی به راحتی به این نتیجه میرسیم که اکثر مؤسساتی که نرخ سود سپرده بالاتر پرداخت میکنند به هیچ عنوان نمیتوانند هزینههای خود را پوشش دهند و حتی زیانده هم میشوند.
علاوه بر سود بالای بانکها و مؤسسات هزینههای دیگری از جمله اجاره محل، حقوق کارکنان، هزینههای تبلیغات و همچنین معوق شده بسیاری از تسهیلات نیز به بهای تمام شده پول اضافه میشود و عملا میتوان نتیجه گرفت یک بنگاه مالی برای سودده شدن باید تسهیلات خود را بالای ۳۰ درصد پرداخت کند که این اقدام برخلاف مقررات است و مردم نیز از آن استقبال نمیکنند.
تعاونی اعتبار جی اصفهان، مؤسسه مالی و اعتباری اعتماد ایرانیان، صندوق قرض الحسنه جوانان خیر مرند و بسیاری از تعاونی اعتبارها و صندوقهای قرض الحسنهای که با پرداخت سود بالا اقدام به جذب سپرده میکردند در نهایت نتوانستند جواب مردم را بدهند و شهروندان را با مشکل مواجه کردند.
نکته جالب این است این مؤسسات با وقاهت تمام عبارت تحت نظارت بانک مرکزی را نیز بر سر در خود نصب میکنند و مردم نیز گول این عبارت را میخورند که برخورد محکمتر بانک مرکزی را ضروری میدانیم.
البته برخی از بانکها و مؤسسات مجاز نیز هستند که به دلیل اعتماد کامل بانک مرکزی به جهت هدایت صحیح سپردهها در جهت تولید و نه در بازار سکه و دلار و زمین، سودهای بالایی حتی تا ۲۲ درصد به صورت سپردههای یک ساله که برداشت قبل از سررسید نیز مشمول هیچ گونه برگشت سودی نباشد پرداخت میکنند که مورد تایید بانک مرکزی نیز میباشد.
نوشتن این یادداشت اقتصادی، توصیه شهروندان به دقت در انتخاب مکان امن برای سپردهها است و مردم قبل از هرگونه سپردهگذاری با مراجعه به سایت بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران به نشانی www.cbi.ir و در قسمت بانکها و مؤسسات مجاز از مجوزدار بودن آن بنگاه استعلام کامل داشته باشند.
محمدهادی نادرزاده استاد
منبع: فارس