پایگاه خبری راه پرداخت دارای مجوز به شماره ۷۴۵۷۲ از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و بخشی از «شبکه عصر تراکنش» است. راه پرداخت فعالیت خود را از دوم اردیبهشتماه ۱۳۹۰ شروع کرده و اکنون پرمخاطبترین رسانه ایران در زمینه فناوریهای مالی، بانکداری و پرداخت و استارتآپهای فینتک است.
در یک سال گذشته از لحاظ سیاستگذاری، چه اتفاقهایی در کشور افتاده است؟ / جهرمی: سرویس برداشت مستقیم در 18 بانک فعال شده است
محمدجواد آذری جهرمی وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در هشتمین همایش بانکداری الکترونیک و نظامهای پرداخت به اتفاقهایی که ازلحاظ سیاستگذاری در یک سال گذشته در کشور افتادهاند، اشاره کرد و گفت: «بانکداری الکترونیک و نظام پرداخت یک حوزه تعاملی میان بانک مرکزی و وزارت ارتباطات است و در همین راستا به پیشنهاد وزارت ارتباطات، آئیننامه رفع انحصار از PSPها در دولت به تصویب رسید که میتواند باعث رشد فینتکها و شرکتهای حوزه مالی باشد. همچنین بر اساس آخرین آمارها، بانک مرکزی نیز در حال تدوین دستورالعملهای ابلاغی دولت در خصوص رفع انحصار از شرکتهای PSP است.»
جهرمی با اشاره به اینکه هزینه تمام شده پول در بانکداری الکترونیک و بانکداری دیجیتال نسبت به بانکداری سنتی کمتر است، گفت: «با توجه به قیمت پایین تمام شده ارائه خدمات و پول در بانکداری الکترونیکی، میتوان تسهیلات بیشتری را با قیمت کم ارائه کرد.»
او درباره چالش احراز هویت موجود در بانکداری الکترونیکی گفت: «احراز هویت و شناسایی متقاضی چالش اصلی هستند که در بانکداری الکترونیکی وجود دارند که ما در زیرساختهای دولت الکترونیکی و به کمک سامانه شاهکار سعی در برطرف کردن این دغدغه داریم. سامانه شاهکار توسط وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات بهمنظور احراز هویت آماده شده و در اختیار بانک مرکزی قرار گرفته است. این سامانه با در اختیار داشتن اطلاعات اپراتورهای تلفن همراه و ثبتاحوال پایگاه داده مناسبی را احراز هویت در اختیار بانک مرکزی قرار میدهد.»
جهرمی درباره اتفاق سوم که به گفته او، مهمترین اتفاق است، گفت: «راهاندازی سرویس برداشت مستقیم یا دایرکت دبیت، اقدام بسیار بزرگی است که از سوی بانک مرکزی انجام شده است که میتواند ظرفیت بسیار مناسبی برای شرکتهای فناوری اطلاعات و کسبوکارهای نوپا را فراهم کند. بر اساس اطلاعاتی که دارم ۱۸ بانک تاکنون این سرویس را فعال کردهاند که این سرویس این قابلیت را برای کسبوکارها فراهم میکند تا بهصورت اشتراکی و با کارمزد پایین سرویس مالی دریافت وجوه را در اختیار داشته باشند.»
او همچنین به رشد بخش پرداخت در فینتک ایران اشاره کرد و گفت: «در ایران فینتکها حوزه پرداخت رشد قابلتوجهی داشتهاند اما در سایر حوزهها رشد قابلتوجهی حاصل نشده که نیاز است این دسته مشکلات حل شود.» آذری جهرمی با بیان اینکه باید خدمات بانکداری الکترونیک تسهیل شود، گفت: «حرکت و سیاستگذاری به سوی تسهیل خدمات بانکداری الکترونیک و رشد خدمات مالی است. دولت تسهیل گر به شمار میرود و اقدامات اصلی در این حوزه را بخش خصوصی انجام میدهد.»
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات همچنین به تلاش دولت برای جلوگیری از فیلترینگ اشاره کرد و در این باره گفت: «با تشکیل کارگروه رفع موانع کسبوکار در دولت و تشکیل یک کمیته آنتی فیلترینگ به اذعان فعالان فینتکی روند فیلتر این شرکتها کند شده و در تلاش هستیم با رفع موانعی مانند فیلتر ضامن رشد فینتکها و کسبوکارهای نوپا در کشور باشیم. در هر موضوعی دستاوردهای منفی و مثبت وجود دارد و نظام بانکداری باید رشد پیدا کند تا بتواند جلوی فعالیت کسبوکارهای ناسالم را بگیرد و از آن طرف کسبوکار سالم را رونق ببخشد.»
او ادامه داد: «موانعی ایجاد میشود که بتوان جلوی فعالیتهای ناسالم گرفته شود اما متأسفانه اقدامات در این راستا برعکس جواب میدهد و شاهد آن هستیم که کسبوکارهای ناسالم بیشتر رونق میگیرد.»
او همچنین درباره بلاکچین گفت: «بلاکچین فناوری است که خوشبختانه موردتوجه قرار گرفته است مجموعههای دانشگاهی زیادی در حال فعالیت روی این تکنولوژی هستند. نظام بانکداری با چالشی روبهرو است که با پیادهسازی بلاکچین، میتوان این چالش را حل کرد و اعتماد سنتی به اعتماد عمومی تبدیل خواهد شد و تعیین میکند که فرایند یا تراکنش درست بوده است یا خیر.»
آذری جهرمی با اشاره به آینده کسبوکارهای نوین نیز تاکید کرد: «اطمینان دارم تحولی بزرگ پیش رو است. همچنین بر اساس آمارهای بانک مرکزی اقتصاد فینتک در یک سال اخیر رشد بسیار زیادی نسبت به سال گذشته داشته و فینتکها امروزه یکی از پایههای اصلی اقتصاد دیجیتال به شمار میرود.»