پایگاه خبری راه پرداخت دارای مجوز به شماره ۷۴۵۷۲ از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و بخشی از «شبکه عصر تراکنش» است. راه پرداخت فعالیت خود را از دوم اردیبهشتماه ۱۳۹۰ شروع کرده و اکنون پرمخاطبترین رسانه ایران در زمینه فناوریهای مالی، بانکداری و پرداخت و استارتآپهای فینتک است.
آشفتگی سهامداران شرکتهای فناوری در بازار سهام ادامه دارد / روزهای سخت غولهای تکنولوژی در بورس
هر که بامش بیش، برفش بیشتر! در صنعت تکنولوژی درحالیکه غولهایی مانند اپل و آمازون تلاش میکنند همچنان مسیر رشد را ادامه بدهند، همزمان شرایط دشوارتر میشود.
به گزارش دنیای اقتصاد، سرمایهگذاران دیگر مثل گذشته صبور نیستند و سؤالات و ابهامات زیادی دارند. تنها در هفته گذشته فیسبوک درحالیکه شاهد رشد ۴۲ درصدی درآمد فصلی خودش بود، یک تراژدی را تجربه کرد. بعد از اعلام نتایج ناامیدکننده فصل دوم مالی، مدیران فیسبوک از نگرانی جدی خود برای سالهای آینده خبر دادند و پیشبینی کردند که رشد درآمد فیسبوک کندتر هم خواهد شد و در مقابل افزایش هزینهها بهطور قابلملاحظهای باعث کاهش حاشیه سود این شرکت میشود.
بهاینترتیب روز بعد ۱۲۴ میلیارد دلار از ارزش فیسبوک در بازار سهام کاسته شد تا بیشترین میزان افت ارزش روزانه یک شرکت در تاریخ بازار بورس آمریکا رقم بخورد. اینتل هم باوجود تمام پیشبینیهای گذشته، در این هفته شاهد کاهش ۲۰ میلیارد دلاری ارزش بازارش بود. چند روز پیش از آنهم نتفلیکس کاهش ۶ برابری درآمد خالصش را تجربه کرد.
آمازون هم بهسختی سعی دارد حاشیه سود خودش را حفظ کند. سالهاست که این فصل برای اغلب شرکتها، زمان درآمدزایی است. بااینحال اما برای غولهای اینترنتی و نرمافزاری که در ۹ سال اخیر بهسختی در این بازار سودآور رشد کردهاند، انتظارات چندان با واقعیت پیش نمیروند.
این اتفاق درست زمانی رخ میدهد که سرمایهگذاران ناگهان شرکتها و صنایع دیگری را برای سرمایهگذاری پیداکردهاند.
براد کوئن، کارشناس بازار سهام در موسسه North Star Investment Management در این مورد معتقد است: «بعد از سالها این اولین باری است که شاهد چنین اتفاقی در صنعت پردرآمد و پرطرفدار تکنولوژی هستیم. شاید ما به نقطه عطفی در تاریخ بازار سهام شرکتهای تکنولوژی رسیدهایم و باید به این سؤال پاسخ بدهیم که این شرکتها چقدر میتوانند رشد کنند و بزرگ شوند؟»
تنها عبور از پیشبینیها کافی نیست. تمام ۳۶ شرکت تکنولوژی بهجز یک شرکت که نتایج فصل دوم مالیشان را گزارش کردهاند، نتایجی بهتر از پیشبینی تحلیلگران به دست آوردهاند.
در طول این فصل بازگشت درآمد سهام شرکتهای تکنولوژی در طول پنج روز کاری هم بهطور متوسط کاهش 3/5 درصدی داشته است. این در حالی است که در همین دوره شاخص سهام S&P ۵۰۰ رشد 0/9 درصدی را در بازگشت درآمد سهام تجربه کرده است.
حالا سهامداران از صنعتی که با مسئولیتها و انتظارات جدید وارد فاز تکاملیتری شده است، تقاضای بیشتری دارند. شرکتها با این واقعیت جدید به شیوههای متفاوت برخورد کرده و نتایج متفاوتی هم به دست میآورند.
شرکتهای فعال در بخش شبکههای اجتماعی شاهد بیشترین تغییر و تحولات بودهاند. درواقع جهان قدرت این سرویسها را برای تأثیر روی انتخابات، گسترش اطلاعات نادرست و جمعآوری اطلاعات شخصی در ابعاد بسیار بزرگ، بهخوبی درک کرده است. شرایط فعلی فیسبوک و توییتر تأثیر تلاشهای اولیه ناشی از این نگرانیها را نشان میدهد.
روند رشد و تکامل برای شرکتهای دیگر، چالشهای متفاوتی را ایجاد میکند. نتفلیکس دیگر یک سرویس نوپای پخش آنلاین نیست و به یک غول هالیوودی تبدیلشده است. بهاینترتیب سرمایهگذاران و سهامداران انتظار دارند که این شرکت در هر فصل عملکرد خوبی داشته باشد.
گوگل اما زمان بیشتری برای تعدیل و سازگاری با دوره میانسالیاش را در اختیار داشته و به دلیل مدیریت طولانیمدت توانسته درآمد و رشد درآمدش را همچنان بالا نگه دارد. اینتل که شرکت بسیار قدیمی در سیلیکون ولی است، همچنان برای برداشتن قدم بعدی درروند رشدش یعنی توسعه تکنولوژی تراشه ۱۰ نانومتری بهسختی تلاش میکند.
حالا امیدهای زیادی به آمازون وجود دارد که حالا با رشد ۵۵ درصدی درآمد فصلی، قدمبهقدم با اپل برای تصاحب عنوان اولین شرکت آمریکایی باارزش بازار ۱۳ رقمی رقابت میکند. نتایج فصل دوم امسال فروشگاه بزرگ آمازون، امید زیادی به سرمایهگذاران و سهامداران این شرکت داد.
درآمد خالص ۶ ماهه این شرکت بیش از مجموع هفت فصل گذشته آن بوده است. قیمت سهام آمازون افزایشیافته و نرخ بازگشت درآمد آن بالاست. آمازون نه امسال یا سال آینده، اما در سالهای آینده همچنان یک داستان رشد پیشفرض برای شرکتهای تکنولوژی باقی میماند.
این شرکت اعلام کرده است که کارشناسان انتظار دارند درآمد آن در سال ۲۰۱۹ با افزایش دو برابری به 11/7 میلیارد دلار برسد. باارزش بازار یک تریلیون دلاری، نسبت قیمت به درآمد هر سهم این شرکت ۴۳ واحد بیشتر از دو برابر ارزش متوسط شرکتها در شاخص S&P ۵۰۰ خواهد بود.
جان ویلگ، کارشناسان بازار سهام جهانی در موسسه Nikko Asset Management معتقد است: «سرمایهگذاران علاقه بسیار زیادی به بخش تکنولوژی دارند. هر وقت پیشبینیهای رشد کاهش پیدا میکنند، بعضی از سهمهای باارزشتر قطعاً ضربه میخورند.»
تحلیلگران بازار بورس پیشبینی میکنند که فصل مالی منتهی به ماه سپتامبر، اولین بار از سال ۲۰۱۴ است که رشد درآمد بخش تکنولوژی از بقیه بازار کمتر خواهد شد. انتظار میرود تولیدکنندگان کامپیوتر و نرمافزار در فاصله بین ماه جولای تا سپتامبر شاهد افزایش ۱۸ درصدی سود خودش باشند؛ درحالیکه رشد سود شاخص S&P ۵۰۰ در همین دوره تا ۲۱ درصد خواهد بود.
درحالیکه شکی درباره پتانسیل صنعت نوآوری و تکنولوژی برای رشد وجود ندارد، رشد درآمد شرکتهای تکنولوژی حالا روند عادی به خودش گرفته است و سرمایهگذاران انتظارات بیشتری از این شرکتها دارند.
«میلز واندرویل» یک کارشناسان بازار بورس در این مورد میگوید: «اگر رشد درآمد و سود حاصل از فروش سهام کاهش پیدا کند، خرید سهام این شرکتها هزینه بیشتری خواهد داشت و بازگشت سرمایه کمتری هم نصیب سهامداران خواهد شد. اینیک واقعیت ریاضی است.»
بعد از افزایش ۳۵ درصدی نرخ رشد سود شرکتهای تکنولوژی در فصل اول سال جاری میلادی، انتظار میرود این میزان در چهارفصل پیش رو بهتدریج کاهشیافته و در ابتدای سال ۲۰۱۹ به 5/5 درصد برسد. این در حالی است که به عقیده کارشناسان تقویت دلار و افزایش نظارت قانونی بر امنیت فضای مجازی هم نمیتوانند به شرکتهای تکنولوژی کمک چندانی کنند.
از طرفی سود حاصل از کاهش مالیات هم تا سال آینده از بین میرود. بااینحال اما برای سرمایهگذاران علاقهمند به خرید سهام شرکتهای بلوک FANG یعنی فیسبوک، آمازون، نتفلیکس و گوگل، این سؤال مطرح است که چه چیز دیگری میتواند این شرکتها را از رقبایشان متمایز کند.
جری براکمن، مدیر ارشد بخش سرمایهگذاری در موسسه First American Trust در این مورد میگوید: «باید بگذاریم بخش تکنولوژی به شرایط عادی برسد و عملکرد خوبی را حتی در بخش حاشیه سود تجربه کند؛ اما سؤال مهم این است که چقدر حاضرید برای این کار هزینه بپردازید؟»