راه پرداخت
رسانه فناوری‌های مالی ایران

نگاهی به آمارهای صندوق پس‌انداز مسکن یکم از زبان روابط عمومی بانک مسکن

آمارهای موجود در خصوص انواع تسهیلات پرداختی برای ساخت واحدهای مسکونی از نقش متفاوت صندوق پس‌انداز مسکن یکم در حوزه ساخت‌وساز خبر می‌دهد.

به گزارش پایگاه خبری بانک مسکن، درحالی‌که کارکرد عمده صندوق پس‌انداز مسکن یکم به‌عنوان صندوق پس‌انداز خانه اولی‌ها برای استفاده از ارزان‌ترین و مؤثرترین تسهیلات مسکن عمدتاً معطوف به خرید واحدهای مسکونی است اما این صندوق یک نقش متفاوت دیگر را نیز در حوزه مسکن ایفا می‌کند.

هم‌اکنون علاوه بر پرداخت تسهیلات ارزان‌قیمت با بالاترین سقف به متقاضیان و مشمولان دریافت تسهیلات از صندوق پس‌انداز مسکن یکم، برای خرید واحدهای مسکونی در نقاط مختلف کشور، برخی از متقاضیان از منابع این صندوق و تسهیلات دریافتی به‌منظور ساخت واحدهای مسکونی استفاده می‌کنند.

استفاده از تسهیلات مسکن برای ساخت مسکن یکی از پرکاربردترین و متداول‌ترین روش‌های استفاده از تسهیلات بانک عامل بخش مسکن به‌خصوص در برخی از نقاط کشور از گذشته تا به امروز بوده است که صندوق پس‌انداز مسکن یکم نیز در حال حاضر با پرداخت تسهیلات به متقاضیان ساخت مسکن این نقش را کامل‌تر کرده است.

در حال حاضر علاوه بر آنکه منابع صندوق پس‌انداز مسکن یکم صرف پرداخت تسهیلات به مشمولان واجد شرایط و سپرده‌گذاران این صندوق برای خرید واحدهای مسکونی می‌شود متقاضیان ساخت مسکن نیز می‌توانند از طریق سپرده‌گذاری با روشی مشابه متقاضیان خرید واحدهای مسکونی اقدام به ساخت مسکن با استفاده از این تسهیلات کنند؛ به‌عبارت‌دیگر تسهیلات صندوق پس‌انداز مسکن یکم نه‌تنها برای متقاضیان خرید واحدهای مسکونی (خانه اولی‌های سپرده‌گذار متقاضی خرید مسکن در نقاط مختلف شهری و سایر متقاضیان خرید مسکن در بافت‌های فرسوده) قابل‌استفاده است بلکه برای متقاضیان ساخت مسکن نیز کاربرد دارد.

سقف تسهیلات ساخت مسکن از محل صندوق پس‌انداز مسکن یکم نیز همچون سقف تسهیلات پرداختی به متقاضیان خرید مسکن با استفاده از منابع این صندوق محاسبه می‌شود و هیچ تفاوتی بین شرایط سپرده‌گذاری، سقف تسهیلات، دوره بازپرداخت، نرخ سود و سایر شرایط استفاده از تسهیلات صندوق پس‌انداز مسکن یکم بین متقاضیان خرید و ساخت مسکن وجود ندارد.

آمارهای موجود از عملکرد تسهیلات پرداخت‌شده به حوزه ساخت مسکن از ابتدای سال جاری تا 22 اردیبهشت‌ماه نشان می‌دهد در این بازه زمانی که حدوداً معادل 40 روز کاری مؤثر برآورد می‌شود (به دلیل تعطیلات 15 روزه فروردین‌ماه)، مجموعاً 4191 قرارداد پرداخت تسهیلات ساخت مسکن با سازندگان منعقدشده است که از این تعداد 173 قرارداد برای ساخت مسکن با استفاده از تسهیلات صندوق پس‌انداز مسکن یکم بوده است؛ این در حالی است که در همین بازه زمانی مجموعاً به 6296 واحد مسکونی تسهیلات ساخت پرداخت‌شده است که سهم صندوق پس‌انداز مسکن یکم از این میزان معادل 228 واحد مسکونی بوده است.

به نظر می‌رسد عمده کاربرد صندوق پس‌انداز مسکن یکم برای پرداخت تسهیلات ساخت مسکن به متقاضیان مربوط به شهرهای کوچک است؛ در عمده مراکز شهری کم‌جمعیت کشور به دلیل ارزانی زمین برخی خانوارها ترجیح می‌دهند به‌جای خرید واحدهای آپارتمانی با خرید زمین و ساخت واحد مسکونی کم ارتفاع (یک تا دوطبقه) مسکن موردنیاز خود را تأمین کنند؛ که بخشی از این خانوارها اقدام به دریافت تسهیلات از بانک مسکن برای ساخت می‌کنند؛ این در حالی است که در شهرهای بزرگ، مراکز استان‌ها و کلان‌شهرهایی همچون تهران به دلیل کمیاب بودن زمین، مرتفع سازی و غیره.

خانوارها ترجیح می‌دهند به‌جای اقدام برای ساخت‌وساز مسکن، اقدام به خرید آپارتمان‌های مسکونی کنند؛ به‌این‌ترتیب میزان استقبال خانوارها برای استفاده از منابع صندوق پس‌انداز مسکن یکم برای ساخت مسکن در شهرهای کوچک و کم‌جمعیت بیش از سایر مراکز شهری است.

این در حالی است که علاوه بر صندوق پس‌انداز مسکن یکم، سایر صندوق‌های پس‌انداز مسکن همچون حساب سپرده مسکن جوانان، صندوق ساخت مسکن و صندوق پس‌انداز مسکن نیز تسهیلات ساخت مسکن به متقاضیان واجد شرایط پرداخت می‌کنند.

از ابتدای سال جاری تا 22 اردیبهشت‌ماه مجموعاً از محل این صندوق‌ها نیز (بدون احتساب صندوق پس‌انداز مسکن یکم)، 42 فقره تسهیلات ساخت مسکن برای ساخت 42 واحد مسکونی در قالب انعقاد 35 قرارداد با متقاضیان ساخت مسکن پرداخت‌شده است. به حداقل رسیدن تمایل متقاضیان مسکن شهرهای بزرگ و کلان‌شهرها برای ساخت مسکن به‌منظور سکونت شخصی، یکی از مهم‌ترین دلایل کم بودن سهم تسهیلات ساخت مسکن از محل صندوق‌های پس‌انداز نسبت به تسهیلات خرید آپارتمان است.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.