پایگاه خبری راه پرداخت دارای مجوز به شماره ۷۴۵۷۲ از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و بخشی از «شبکه عصر تراکنش» است. راه پرداخت فعالیت خود را از دوم اردیبهشتماه ۱۳۹۰ شروع کرده و اکنون پرمخاطبترین رسانه ایران در زمینه فناوریهای مالی، بانکداری و پرداخت و استارتآپهای فینتک است.
بازار داغ نرمافزارهای بدون مجوز
یکسوم نرمافزارهایی که روی کامپیوترهای شخصی دنیا دانلود میشوند، بدون مجوز هستند.
به گزارش دنیای اقتصاد، امروزه اغلب نرمافزارهایی که مردم روی کامپیوترهای شخصیشان دانلود میکنند، چه برای کاربردهای تجاری و چه خانگی، باقیمت نسبتاً گرانی در بازار عرضه میشوند. به همین دلیل هم هست که معمولاً خرید این نرمافزارهای گران برای بسیاری از کاربران امکانپذیر نیست و آنها را به سمت دانلود نرمافزارهای رایگان یا پیدا کردن راههای دور زدن هزینهها سوق میدهد.
از طرفی واقعیت این است که کاربران بهراحتی میتوانند نسخههای رایگان چنین نرمافزارهایی را پیداکرده و پرداختهای اجباری را دور بزنند. با این اوصاف چندان هم عجیب نیست که بیش از یکسوم تمام نرمافزارهای دانلود و نصبشده روی کامپیوترهای شخصی سراسر دنیا بدون مجوز یا بهطور غیرقانونی نسخهبرداریشده، باشند.
درواقع نسخههای بدون مجوز و کپی شده از نرمافزارهای اصل این روزها همهجا بهراحتی در دسترس هستند و اغلب کاربران ترجیح میدهند بهجای صرف هزینههای اضافی، از این نسخههای بدون مجوز استفاده کنند. آنها معتقدند که با این کار میتوانند بدون صرف هیچ هزینهای و بهصورت کاملاً رایگان از تمام امکانات و قابلیتهای نرمافزارهای گرانقیمت اصلی بهرهمند شوند.
اگر بخواهیم به شکلی دقیقتر این موضوع را بررسی کنیم باید سراغ تحقیقات آماری انجامشده از سوی مؤسسات Statista و Business Insider برویم. این تحقیقات که بهتازگی منتشرشدهاند، نشان میدهند که ۳۷ درصد از کل نرمافزارهای دانلود و نصبشده روی کامپیوترهای شخصی سراسر دنیا، بدون مجوز و کپی هستند.
بهاینترتیب این میزان در بازار ارزشی بیش از ۴۶ میلیارد دلار دارد که مبلغ قابلتوجهی به نظر میرسد. هرچند بررسیهای آماری موسسه Statista در این مورد کمی امیدوارکننده است. بررسیهای این موسسه نشان میدهد که سهم نرمافزارهای بدون مجوز از بازار نرمافزارهای کامپیوتری هرسال رو به کاهش است و این موضوع میتواند بارقه امیدی باشد. بااینحال اما نباید فراموش کرد که ارزش دلاری نرمافزارهای بدون مجوز همچنان بالاست.
علاوه بر ضرر میلیارد دلاری که بازار داغ نرمافزارهای قفلشکسته و بدون مجوز به شرکتهای نرمافزاری بزرگ دنیا تحمیل میکند، استفاده از این نرمافزارها میتواند راه خوبی برای نفوذ بدافزارها به ساختار شرکتها و البته خود کاربران باشد؛ اتفاقی که مشکلات جدی را به دنبال خود میآورد که حل آنها مستلزم صرف هزینههای هنگفتی خواهد بود. کارشناسان Business Insider معتقدند که این موضوع بسیار جدی است، اما متأسفانه آنطور که باید از سوی کاربران موردتوجه قرار نمیگیرد.
آنها اعلام کردهاند که یک حمله بدافزاری میتواند برای یک شرکت بهطور متوسط 2/4 میلیون دلار ضرر مالی به همراه آورده و حل کردن آنهم اغلب بیش از ۵۰ روزبه طول میانجامد.
هرچه باشد کاربرانی که از این نرمافزارهای بدون مجوز و قفلشکسته استفاده میکنند معمولاً امکان دریافت بستههای بهروزرسانی آنها را نداشته و همچنین نمیتوانند از خدمات حمایتی و پشتیبانی شرکتهای تولیدکننده هم بهرهمند شوند. با این اوصاف کارشناسان و تحلیلگران امیدوارند که با افزایش سطح آگاهی کاربران در سراسر دنیا، تمایل به استفاده از نرمافزارهای بدون مجوز و کپی شده کاهش معناداری پیدا کند.