راه پرداخت
رسانه فناوری‌های مالی ایران

از تاریخچه تا آخرین استراتژی‌های شرکت بهسازان ملت از زبان چگینی

یکی از شرکت‌های بزرگ و تأثیرگذار صنعت بانکداری و پرداخت ایران، شرکت بهسازان ملت است که با وجود دستاوردهای بزرگی که داشته است، کمتر درباره‌اش شنیده‌ایم؛ از ارائه سامانه یکپارچه بانکی بانک ملت به‌عنوان یکی از پیشروترین بانک‌های ایران گرفته تا اجرای پروژه‌های ملی غیر بانکی مانند پروژه اتوماسیون ثبت‌نام حج عمره در حیطه پروژه‌های نرم‌افزاری است که بهسازان انجام داده است.

هرچند امروز دیگر بخش‌های مختلف بهسازان از این شرکت جدا شده‌اند و هرکدام برای خودشان یک شرکت بزرگ دیگر شده‌اند و زیر نظر بهسازان به فعالیتشان ادامه می‌دهند؛ شناخته‌شده‌ترین آن‌ها هم شرکت به‌پرداخت ملت است که طبق آمار شاپرک بیشترین سهم بازار صنعت پرداخت ازلحاظ مبلغ و تعداد تراکنش‌های شاپرکی را در بین ۱۲ شرکت PSP در اختیار دارد. (+)

بااین‌حال به سراغ شرکت بهسازان ملت رفتیم تا کمی تاریخچه این شرکت که همیشه شفاهی شنیده بودیم را از زبان خود مدیران بهسازان بشنویم.

.

مدیران عامل بهسازان در گذر تاریخ

شرکت بهسازان ملت در روز ۲۸ دی ماه ۱۳۷۳ تاسیس شد و دکتر حسین میرزاد اولین مدیرعامل این شرکت بود و عبدالمجید پورسعید، مدیرعامل فعلی بانک ایران‌زمین، دومین مدیرعامل بهسازان ملت در سال ۷۴ بود. از سال ۷۷ تا سال ۸۱ نیز علی طوسی طبیبی وظیفه مدیرعاملی بهسازان را بر عهده داشت که از آخرین سمت‌هایش قائم‌مقامی بانک قوامین بوده و در حال حاضر نماینده بانک قوامین در هیئت‌مدیره شرکت سایان کارت نیز هست. از سال ۸۱ تا ابتدای سال ۹۳ نیز مرتضی مقدسیان عهده‌دار این مسئولیت بود که او را می‌توان نه‌تنها شناخته‌شده‌ترین مدیرعامل بهسازان بلکه یکی از شناخته‌شده‌ترین شخصیت‌های صنعت فناوری اطلاعات بانکی و پرداخت ایران دانست. از سال ۹۳ تا امروز نیز فریبرز چگینی مدیرعامل شرکت بهسازان ملت است.

چگینی فارغ‌التحصیل کارشناسی رشته مهندسی کامپیوتر سال ۶۴ دانشگاه شهید بهشتی است و پیش از مدیرعامل شدنش در بهسازان، از سال ۸۱ عضو موظف هیئت‌مدیره بهسازان و مدیر پروژه کربنک بانک ملت در بهسازان بوده است. پیش از آمدنش به بهسازان نیز، ۱۵ سال در داده‌پردازی و ۳ سال هم در مدیریت کل خدمات کامپیوتری وزارت علوم فعالیت داشته است.

در یک گفتگوی طولانی تقریباً ۲ ساعته مهمان او می‌شویم تا تاریخچه بهسازان را برایمان باز کند و کمی هم از استراتژی‌های جدید بهسازان برایمان بگوید. آنچه در ادامه آمده است، گفتگوی راه پرداخت با فریبرز چگینی مدیرعامل شرکت بهسازان ملت درباره این شرکت است.

.

۲۲ سال پیش، چنین روزهایی

قربانی: بهسازان از کجا شروع شد و اولین دستاوردش چه بود؟

چگینی: شرکت بهسازان ملت در سال ۱۳۷۳ توسط بانک ملت تأسیس شد تا بانک ملت مأموریت‌هایی در حوزه فناوری اطلاعات بانک را به این شرکت محول کند و به‌تدریج بتواند علاوه بر کمک به بانک در حوزه فناوری اطلاعات، زیربنای ارتباطاتی بانک را نیز تقویت کند. با این دید، در مرحله اول وظیفه پشتیبانی و نظارت برخی از سیستم‌هایی که پیمانکاران خارج از بانک برایش تولید کرده بودند، بر دوش بهسازان گذاشته شد. هم‌زمان با انجام وظایفی که از سوی بانک ملت به بهسازان محول می‌شد، این شرکت کار تحقیق و توسعه و به تعقیب آن کار توسعه را نیز شروع کرد و در سال ۸۰ اولین دستاورد تولیدی این شرکت، سامانه نرم‌افزاری جامع شعب به نام «سنجش» بود که در زمان خودش تحول بزرگی به‌حساب می‌آمد.

سامانه سنجش بر اساس پلتفرم جدید، سیستم‌عامل جدید و محیط ویندوز شروع به فعالیت کرد و قادر بود همه سامانه‌هایی که یک شعبه می‌توانست داشته باشد را طراحی کند و بسازد. اکثر سامانه‌هایی که پیش از آن در سیستم‌های بانکی بود، سامانه‌هایی بودند که با محیط زنیکس و یونیکس نوشته شده بودند و اغلب ازلحاظ امکانات قدیمی و ازنظر عملکرد و کارایی ضعیف بودند. از همین رو سامانه سنجش نقطه عطفی در بانک ملت و بهسازان بود.

.

قربانی: بانک ملت در آن زمان چند شعبه داشت؟

چگینی: این اتفاق زمانی انجام شده بود که بانک ملت بالغ‌بر ۲۲۰۰ شعبه و چندصد باجه داشت و هنوز به خاطر قوانین بانک مرکزی مبنی بر کاهش شعب بانکی کشور، دستخوش کاهش شعب نشده بود.

در همان سال‌های ۸۰-۸۱ با روی کار آمدن ترکیبی جدید در هیئت‌مدیره بهسازان و همگرایی بالایی که با هیئت‌مدیره بانک ملت پیدا کردند، سیستم سنجش در تمام شعب بانک عملیاتی شد و تمام سامانه‌های سنتی و غیرمتمرکزِ وقتِ بانک ملت، به سامانه سنجش مهاجرت کردند.

سختی کار از جایی نشئت می‌گرفت که بانک ملت حاصل ادغام پس از انقلاب چندین بانک مختلف بود که پیش از انقلاب فعالیت داشتند. بخش زیادی از اطلاعات ناقص بود یا اصلاً وجود نداشت؛ ولی با کمک سامانه سنجش، پالایش قابل‌قبولی از اطلاعات انجام شد و سیستم‌های متعدد بانک جمع‌آوری شد و به یک سیستم یکپارچه غیرمتمرکز رسیدیم.

.

«جام» مهم‌ترین دستاورد بهسازان

قربانی: پس سیستم ابتدا غیرمتمرکز بود؟

چگینی: بله، ولی در همان سال‌های ۸۰-۸۱ به‌موازات تحولاتی که در بانک انجام شد، بحث استقرار سیستم متمرکز در دستور کار بانک ملت قرار گرفت و این وظیفه نیز به بهسازان محول شد. اولین سیستمی که شکل گرفت سیستم جاری متمرکز بانک ملت بود که «جام» نام گرفت.

با وجود امکانات ضعیف مخابرات در شبکه و زیرساخت، این سیستم در سال ۸۲ در بانک ملت عملیاتی شد. در آن زمان افرادی همچون آقای منوچهری مدیرعامل وقتِ بانک ملت، آقایان «لگزایی»، «اسعد»، «تبریزی»، «لطفی آذر» و «تنها» از فناوری اطلاعات بانک، افرادی بودند که روی شبکه بانک سرمایه‌گذاری سنگینی کردند و با وجود تمام محدودیت‌های زیرساخت مخابراتی کشور، به هر قیمتی که بود جاری متمرکز را در تک‌تک شعب بانک عملیاتی کردیم.

بعد از آن، سامانه یکپارچه بانکی یا همان کُربنک ملت به شکل تدریجی توسعه یافت و در سال‌های ۸۵-۸۶ به یک تکامل قابل‌قبول رسید و مجموع تمام حساب‌های متمرکز بانک ملت در سیستم کر بانک ملت ایجاد شد. تسهیلات متمرکز و بخش ارزی ایجاد شد. همچنین سیستم سنجش نیز به سیستم متمرکز منتقل شد و عملاً از سال ۸۶ دیگر ما هیچ سپرده غیرمتمرکزی در بانک ملت نداشتیم و تسهیلات غیرمتمرکز ما هم متمرکز شد.

.

سرویس‌های خاص بهسازان برای مشتریان بزرگ

قربانی: در همین سال‌های ۸۵-۸۶ تحولاتی در سرویس‌های بانک ملت ایجاد شد؛ آن‌ها هم در همین راستا بود؟

چگینی: از سال ۸۶ تا سال ۸۸ یک نگاهی در بانک ملت شکل گرفت که به نظرم نگاه بی‌نظیری بود. نگاه این بود که مشتریان بانک به‌خصوص مشتریان حقوقی و بزرگ به شعبه نیایند و نرم‌افزارهای مختلف برای کسب‌وکارهای مختلف طراحی و ساخته شود تا مشتریان بتوانند با اتکا به این نرم‌افزارهایی که خود بهسازان برایشان تولید می‌کرد، به سیستم کُر متمرکز وصل شوند.

فریبرز چگینی مدیرعامل شرکت بهسازان ملت
فریبرز چگینی مدیرعامل شرکت بهسازان ملت

یکی از این سیستم‌ها که سال‌ها است به‌عنوان یک سیستم نمونه شناخته شده و به‌صورت منحصربه‌فرد در کشور در حال کار کردن است، سیستم «محب» است که سیستم مدیریت حساب‌های بانکی مشتریان است که سیستم‌های بک‌آفیسی، امور مالی و اداری مشتری را مدیریت می‌کند و با کمک این سیستم مکانیزه، درخواست صدور دسته‌چک، انواع حواله‌ها، صورت‌حساب گیری و استعلام‌های مختلف روی حساب‌های مشتری انجام می‌شود.

سیستم محب برای مشتریان بزرگی مثل سازمان تأمین اجتماعی، مخابرات، اپراتورها و … که در استان‌های مختلف نمایندگی دارند، ازنظر مدیریت حساب‌هایشان بسیار مفید بود و مدیریت حساب‌های تعداد زیادی از سازمان‌ها مثل بیمه‌ها و سازمان‌های بزرگ که در استان‌ها و مراکز استان‌ها حساب دارند، در این سیستم قرار دارد.

.

آن‌قدر خدمت باکیفیت ارائه کنید که مشتری نتواند برود!

قربانی: چیزی که خیلی راجع به بانک ملت شنیده می‌شود این است که بیشتر از اینکه مشتریان حقیقی داشته باشد، مشتریان حقوقی خیلی به سمتش می‌آیند و تعریف‌های زیادی از سیستم بانکداری شرکتی ملت می‌شنویم. چطور این اتفاق افتاده است؟

چگینی: یکی از دلایل این اتفاق نگاهی بود که آقای دکتر دیواندری داشتند. ایشان معتقد بودند باید مکانیسم‌هایمان طوری باشد که هر مشتری با توجه به نیازش به شکلی به سیستم بانکی وصل شود و هم‌زمان کیفیت خدمات به‌قدری باشد که اگر آن مشتری یک روز خواست از این سیستم جدا شود، نتواند جدا شود و طعم کیفیتی که اینجا چشیده است را هیچ جای دیگر نتواند بچشد.

این استراتژی باعث شد که سرویس‌های خوب و به‌روز مختلفی به مشتریان داده شود و بعضاً هیچ کارمزدی هم برای این سرویس‌های شرکتی دریافت نمی‌شد؛ بااینکه یکی از جنبه‌های درآمدی بانک‌ها، درآمدهای غیرمشاع است که بتوانند از سرویس‌هایی که به مشتریان می‌دهند درآمد سازی کنند و کارمزد بگیرند. به‌این‌ترتیب مشتریان در کنار استفاده از سرویس‌های عمومی ما، ترغیب شدند سرویس‌های خاص هم دریافت کنند و به‌این‌ترتیب بانک ملت به کمک سامانه‌هایی که بهسازان برای مشتریان بزرگ طراحی می‌کرد، توانست یک ارتباط جدانشدنی با سازمان‌ها ایجاد کند.

البته حمایت بی‌دریغ آقای لگزایی معاون فناوری اطلاعات و عضو هیئت‌مدیره بانک و اعضای هیئت‌مدیره بانک ملت در عملی شدن این استراتژی نیز سهم بسزایی داشت.

.

قربانی: عناصر دیگری هم دخیل هستند؟

چگینی: در کنار این توفیقات، به لطف انواع کانال‌های غیرحضوری متعارف و کلاسیکی که وجود دارد مثل خودپردازها، دستگاه‌های کارت‌خوان، اینترنت بانک، همراه بانک، تلفن‌بانک و …، بهسازان مدام سرویس‌های متعددی را نیز فراهم می‌کند و مشتریان حقیقی، حقوقی، اشتراکی و ویژه از خدمات این کانال‌ها با امنیت بالا استفاده می‌کنند.

برای مثال اینترنت بانک ملت؛ بااینکه در زمان طراحی و تولید اولیه اینترنت بانک ملت، به خاطر ضعف اینترنت و سرعت پهنای باید، به سبک‌ترین شکل ممکن نوشته شد تا حداقلِ تبادل اطلاعات را در بستر وب داشته باشد و بااینکه رابط کاربری ساده‌ای دارد، امروز که با شما صحبت می‌کنم بنا بر تحقیقاتی که نه‌تنها در بازار ایران، بلکه در دنیا انجام شده، ادعا می‌کنیم که هنوز هم ازنظر تراکنش و رجوع، بانکداری اینترنتی بانک ملت از بالاترین رتبه‌ها برخوردار است و علت اصلی آن هم تعدد خدمات و سرویس‌هایی است که از این بستر انجام می‌شود. حتی ما سعی کرده‌ایم متناسب با اعداد و ارقامی که هر مشتری کار می‌کند، امنیت و فرآیندهای امنیتی را متناسب با آن بهینه‌سازی کنیم.

.

جسارت پذیرش ریسک

قربانی: می‌شود یک نمونه از این بهینه‌سازی‌هایی که می‌فرمایید را بیان کنید؟

چگینی: بااینکه الآن وزارت بازرگانی و بانک مرکزی سعی می‌کنند امضای الکترونیکی را در کشور جاری و ساری کنند، ما اولین بانکی بودیم که امضای الکترونیکی را در ۱۰ سال پیش عملیاتی کردیم و این سیستم هنوز هم در بانک ملت کاربران بالایی دارد. درواقع مشتریان بانک ملت می‌توانند با امنیت کامل با امضای الکترونیکی تراکنش‌های مالی سنگین به شکل غیرحضوری داشته باشد. این امنیت به مشتریان حقوقی کمک کرده است تا با استفاده از آن کارهای روزمره خود را تا سقف یک میلیارد تومان در روز که رقم قابل‌توجهی است از طریق اینترنت بانک ملت انجام دهند (+). در مقابل شما هیچ بانک دیگری را در ایران پیدا نمی‌کنید که تا این حد این ریسک و خطر را پذیرفته باشد چون بستر تأمین امنیت آن را در اختیار ندارند.

.

تغییر رویکرد در بهسازان

قربانی: آیا کُر بهسازان، فقط در بانک ملت است یا به دیگر بانک‌ها هم سرویس می‌دهد؟

چگینی: تا دو سه سال پیش بانک ملت، بهسازان را از فروش نرم‌افزار که در مقاطعی هم متقاضی داشت، منع کرده بود؛ ولی از یک زمانی به بعد اجازه بازاریابی و فروش را به ما دادند. برای مثال ما این سیستم را برای مقطعی در بخش سپرده بانک مسکن نصب کردیم. آن زمان تعداد زیادی حساب‌های غیرمتمرکز با سیستم‌های جزیره‌ای متعددی در بانک مسکن وجود داشت. سیستم ما آنجا نصب شد و چند ماه طبق درخواستی که از ما شد آنجا کار کردیم. چراکه در آن زمان بانک مسکن قراردادی با شرکت دیگری داشت و آن شرکت ازنظر زمانی عقب بود. ما سپرده‌های بانک مسکن را متمرکز کردیم. از یک نقطه‌ای که سیستم آن شرکت آماده شد، ما اطلاعات را که دیگر متمرکز شده بود به سیستم آن‌ها منتقل کردیم و از بانک مسکن خارج شدیم.

در حال حاضر به هیچ بانک دیگری جز بانک ملت سرویس نمی‌دهیم؛ اما در برنامه ما هست که با بانک‌های دیگر هم همکاری داشته باشیم. در مقطعی ما بحث بازاریابی نداشتیم و از مقطعی هم اجازه این کار به ما داده شد، یک سری مقاومت‌ها از طرف بانک‌ها وجود داشت که حتی در رابطه با بانک مسکن هم ما این مسئله را داشتیم. شاید بانک‌ها به این فکر می‌کنند که بهسازان با ورودش می‌تواند دسترسی به اطلاعات، مشتریان و گردش‌هایشان داشته باشد و این از دید بعضی از مشتری‌ها خطر محسوب می‌شود.

.

مزیت‌های رقابتی کُربنک بهسازان برای مشتریان جدید

قربانی: امتیاز کُربنک بهسازان برای مشتریان بالقوه آن چه می‌تواند باشد؟

چگینی: اصلی‌ترین امتیاز کربنک ملت این است که سورس کامل با مستندات فنی طراحی کامل دارد و می‌تواند آن را در اختیار بانک‌ها قرار دهد؛ اما خب می‌شود گفت در بیشتر بانک‌ها بیشتر از اینکه بحث‌های فنی مدنظر باشد، بحث رقابتی، حیثیتی و اعتباری مطرح است.

موضوع دیگری که بعد از رفع تحریم‌ها نیز بیشتر شدت گرفته این است که بعضی بانک‌ها مایل هستند که سیستمی با معماری جدیدتر و امکانات جدیدتر داشته باشند و حتی محصول خارجی باشد که ازنظر معماری و تکنولوژی به‌روزتر باشد. به همه دوستان گفته‌ایم که محصول خارجی یک سری امتیازات ویژه و منحصربه‌فردی دارد ولی محصولی است که سورس ندارد و مجبورید با آن به‌عنوان بلک باکس کار کنید که در آینده بانک‌ها را دچار گرفتاری می‌کند.

من به سهم خودم به‌عنوان یک ایرانی اعتقاد دارم که بحث نرم‌افزار، مغزافزار است و چیزی نیست که بچه‌های ایرانی نتوانند آن را انجام دهند. چراکه بسیاری از بچه‌های خوب ما متأسفانه در این سال‌ها مهاجرت کردند و در شرکت‌های بسیار خوب و مطرح بین‌المللی با عناوین بالا فعالیت می‌کنند؛ بنابراین این توان فنی به‌صورت بالقوه در بچه‌های ایرانی وجود دارد. اصلی‌ترین موضوع سازمان‌دهی و سرمایه‌گذاری در این زمینه است و باور این موضوع که این توانایی در این مملکت وجود دارد.

.

بهسازان کُربنک جدید تولید می‌کند

قربانی: این کارایی که می‌گویید را به عدد نشان دهید؛ برای مثال این سامانه با چه تی‌پی‌اِسی توان کار دارد؟ یا به‌عبارت‌دیگر، در هر ثانیه توان پردازش چند تراکنش را دارد؟

چگینی: در این خصوص باید بگویم که TPS بانک ملت چهاررقمی است؛ یعنی ما در اوج کار چند هزار تراکنش را در ثانیه پردازش می‌کنیم. بهتر است بدانید که تراکنش‌های الکترونیکی بانک ملت یا به‌عبارت‌دیگر تراکنش‌های غیر شعبه‌ای بانک ملت بین ۹۳ تا ۹۵ درصد کل تراکنش‌های روزانه است و به‌شدت در ساعت‌هایی اوج ترافیک داریم و با تأمین سخت‌افزار مناسب که در سال گذشته تهیه شد، توانستیم اندک مشکلاتی که در مواقع افزایش بار داشتیم را هم حل کنیم. ما نه‌تنها در بخش پذیرندگی، رتبه بالایی در تعداد مدیریت تراکنش‌ها داریم بلکه در حوزه صادرکنندگی نیز سهم بالایی از بازار بانکی را داریم.

یکی دیگر از نقاط قوت بهسازان این است که چندین نیروی بانکی در بهسازان از سوی بانک ملت مستقر هستند و سیستم‌هایی که طراحی شده با کسب‌وکار بانکی کاملاً در کنار هم بوده‌اند؛ یعنی ما سیستمی نساخته‌ایم که کاربر نهایی‌اش بعداً در این زمینه بخواهد اظهار نارضایتی کند. از نقطه‌ای که نطفه این سرویس جدید بسته می‌شود تا جایی که به یک بلوغ برسد، همکاران بانکی در کنار همکاران بهسازان هستند. شاید یکی از چندین دلیلی که بهسازان در این سال‌ها موفق بوده، حضور نیروهای کسب‌وکار بانکی مستقر در بهسازان بوده است. دلیل دومش حمایت قابل‌توجهی که مدیران ارشد بانک در دوره‌های مختلف به بهسازان داشته‌اند و بحث سومش که نقطه قوت بهسازان هم هست، تمرکز نیروهای تخصصی در این شرکت بوده است. ثبات مدیریتی نیز در شرکت بسیار مؤثر بوده است.

چگینی: باید بگویم که TPS بانک ملت چهاررقمی است؛ یعنی ما در اوج کار چند هزار تراکنش را در ثانیه پردازش می‌کنیم.
چگینی: باید بگویم که TPS بانک ملت چهاررقمی است؛ یعنی ما در اوج کار چند هزار تراکنش را در ثانیه پردازش می‌کنیم.

از طرفی هم با وجود اینکه این سیستم توانایی‌های زیادی دارد و یکی از دلایل پیشرو بودن بانک ملت است، ولی نمی‌شود کتمان کرد که این سیستم با ابزارها و معماری روز آن سال‌ها طراحی و ساخته شده است. به همین دلیل از سوی بانک ملت در دستور کار بهسازان قرار گرفته است که سیستم کُربنک دومی با آخرین تکنولوژی که در ایران می‌شود از آن استفاده کرد، تولید شود. امیدواریم که به کمک بانک و ظرف یک سال و نیم آینده، به‌صورت تدریجی کُربنک جدید در بانک ملت نصب و عملیاتی شود.

.

پروژه‌های ملی بهسازان

قربانی: صرفاً سامانه‌های بانکی تولید می‌کردید؟

چگینی: خیر؛ علاوه بر این‌ها، در مقاطع مختلف سیستم‌های متعددی در بهسازان تولید شد و به کُر بانک ملت متصل شد که صرفاً بانکی نبودند؛ مثل سیستم شیر یارانه‌ای که در زمان خود تحولی بود؛ به‌این‌ترتیب توزیع شیر و پرداخت یارانه را سیستم کُر بانک ملت مدیریت می‌کرد که سیستم کاملاً آنلاین بود. همچنین سیستم توزیع آرد و غله کشور، سیستم خرید غله کشور، سیسم آرد، سیستم برنج؛ در حقیقت در محیط‌های مختلف، نرم‌افزارهای مختلف ایجاد شد که آن نرم‌افزارها با سیستم کُرِ بانک به‌صورت آنلاین در ارتباط بودند. همچنین سیستم بورس کالا که مزایده‌های چندمیلیاردی به‌صورت آنلاین در آن انجام می‌شود؛ به این صورت که افراد شرکت‌کننده در مزایده‌ها حساب‌هایشان موقتاً مسدود می‌شود و سپس پول به شکل خودکار از حساب نفری که برنده می‌شود برداشت می‌شود و به‌حساب بورس و کالا واریز می‌شود و بقیه حساب‌ها رفع مسدودی می‌شود.

در این سال‌ها ما در حوزه‌هایی وارد شدیم که به شکل سنتی فقط بانک‌های دولتی می‌توانستند وارد شوند؛ برای مثال بحث ثبت‌نام متقاضیان حج عمره که دو دوره توسط بانک ملت انجام شد؛ یک دوره انحصاراً توسط بانک ملت و دوره بعد مشترکا با بانک ملی این کار را انجام داد. به‌واسطه سرویس متفاوت و آنلاینی که ما داشتیم، هر ثبت نامی که انجام می‌شد بلافاصله در سرورهای سازمان حج ثبت می‌شد و تقریباً دخل و تصرف افرادِ غیر و خریدوفروش فیش عمره به صفر رسید.

یکی دیگر از پروژه‌هایی که بانک ملت انجام داد و بهسازان در آن مشارکت داشت، پروژه کیف پول کارت سوخت بود که در زمان خودش پروژه بسیار های‌تِک و پیچیده بود. در کنار سوخت‌گیری به ازای لیتراژ مصرفی و نوع بنزینی که استفاده می‌شد، به فرد اجازه داده می‌شد بهای سوخت را علاوه بر شیوه‌های مرسوم، از طریق کیف پول کارت سوخت نیز پرداخت کند.

ما چیزی حدود ۱۲۰ مشتری بزرگ داریم که سرویس‌های خاصی برای آن‌ها داریم و محب فقط یکی از آن است؛ حالا بعضی از این سرویس‌ها عمومی‌تر هستند و بعضی از آن‌ها فقط مخصوص یک سازمان یا نهاد تهیه شده است و ویژگی این سیستم‌ها این است که علاوه بر خودکار کردن بخش زیادی از فرآیندهای آن سازمان‌ها، با سیستم بانکی نیز در تعامل است و دیگر لازم نیست کارهای بانکی مربوطه در محیط جداگانه‌ای انجام شود.

.

شرکت‌های زیرمجموعه بهسازان ملت

قربانی: رابطه شما با شرکت‌هایی مثل به‌پرداخت چیست؟

چگینی: بهسازان در این سال‌ها سعی کرده است تا تمام نیازهای فناوری اطلاعات بانک ملت را پوشش دهد و در سال‌های گذشته بهسازان شرکت‌های اقماری متعددی را به خاطر تعدد فعالیت‌ها ایجاد کرد. یکی از این شرکت‌ها که قبلاً یک معاونت در بهسازان بود و بعداً به‌عنوان یک PSP فعالیت کرد، شرکت «به‌پرداخت ملت» بود که در حال حاضر ازنظر تعداد و مبلغ تراکنش بزرگ‌ترین شرکت PSP کشور است.

به‌غیراز به‌پرداخت، شرکت‌های دیگری نیز زیرمجموعه شرکت بهسازان شکل گرفتند؛ شرکت یاس ارغوانی که کارهای پشتیبانی دستگاه‌های کارت‌خوان، پروژهٔ سوخت و پروژه‌های شبیه به این را که بهسازان و بانک ملت انجام داده بود را انجام می‌دهد. شرکت صنایع یاس که بیشتر روی سیستم‌دهی و اصول و روش‌دهی بانک‌ها کار می‌کند. شرکت شقایق که کار پشتیبانی میز امداد بانک ملت را انجام می‌دهد.

.

قربانی: شرکت آدونیس هم از شرکت‌های زیرمجموعه بانک ملت است؟

چگینی: از دیگر کارهایی که بهسازان به همراه بانک ملت در این چند سال با مشارکت بانک سامان و بانک پاسارگاد انجام داد این بود که ۹۹ درصد سهام شرکت آدونیس را به شکل مساوی خریدند و کار خرید خودپردازها و پشتیبانی آن‌ها را به شرکت آدونیس سپردند و با پشتیبانی و ارائه خودپردازهای قابل‌قبولی که شرکت آدونیس انجام داد، بخشی از کمبودهایی که در بخش خودپردازها وجود داشت رفع شد. درواقع آدونیس یک شرکت است که به شکل مساوی ۳ بانک در آن سهامدار هستند.

.

از نرم‌افزار تا سخت‌افزار

قربانی: شنیده شده است بهسازان کار تولید سخت‌افزار هم شروع کرده است، درست است؟

چگینی: در سال‌های اخیر، خط جدیدی با محوریت دستگاه‌های فرعی مورد استفاده در بانک ملت، در بهسازان شکل گرفت و موضوع خودپردازهای بدون پول نقد و دیگر دستگاه‌هایی که از طریق آن‌ها بتوان تراکنش‌های بانکی را انجام داد، با هدف کاهش هزینه سنگین خرید خودپرداز در دستور کار بهسازان قرار گرفت.

بیشتر تجهیزات این دستگاه‌ها در سوله‌ای در رودهن تولید می‌شود، بخشی از تجهیزات هم پیمانکار توسط پیمانکار فرعی و بخش دیگرش هم از خارج از کشور تهیه می‌شود و اینجا مونتاژ می‌شود.

در همین راستا شرکت بهسازان ملت حدود ۵۰۰ دستگاه خودپردازهای بدون پول نقد یا همان Cashless ATM را ساخت. به این شکل که بیشتر تجهیزات این دستگاه‌ها در سوله‌ای در رودهن توسط خود شرکت بهسازان تولید می‌شود، بخشی از تجهیزات هم توسط یک پیمانکار و بخش دیگری هم از خارج از کشور تهیه می‌شود. البته بعد از یک مرحله‌ای، تولید این دستگاه‌ها نیز به شرکت یاس محول شد و در حال حاضر بانک ملت چیزی حدود ۲ هزار دستگاه خودپرداز غیرنقد در شبکه بانکی در حال سرویس‌دهی دارد. این دستگاه‌ها همه خدمات دستگاه‌های خودپرداز را ارائه می‌دهند به‌جز پرداخت وجه نقد.

یکی دیگر از کارهایی که در همین راستا انجام شد و البته بیشتر از اینکه جنبه بانکی داشته باشد، پرداختی است، Pay Stationها یا همان سکوهای پرداخت پمپ‌بنزین است. نزدیک به ۲ هزار عدد از این دستگاه‌ها در پمپ‌بنزین‌های کشور نصب شده است. این پروژه به‌شدت موردعلاقه جایگاه‌داران قرار گرفته چراکه حساب‌وکتابشان را به‌شدت آسان می‌کند. برای پشتیبانی هرکدام از این دستگاه‌ها، بانک ملت یک سری تجهیزات شبکه و کامپیوتر در پمپ‌بنزین‌ها قرار داده است که درنتیجه تسویه‌حساب با تلمبه‌چی یا رئیس جایگاه را بسیار راحت می‌کند. این سیستم، موارد دزدی و سرقت را کاهش می‌دهد و امنیت خود تلمبه‌چی در ساعت‌های خلوت را فراهم می‌کند؛ چراکه بسیاری از تراکنش‌ها الکترونیکی انجام می‌شود و درنتیجه حجم پول فیزیکی کاهش می‌یابد.

.

قربانی: به عنوان سوال آخر به ما بگویید که ازلحاظ منابع انسانی، بهسازان چه وضعیتی دارد؟

چگینی: شرکت ما کاملاً تخصصی بوده و هست. ما غیر از رشته نرم‌افزار هیچ استخدامی انجام نمی‌دهیم. شاید بدون اغراق ما بزرگ‌ترین شرکت نرم‌افزاری هستیم که نزدیک به ۴۵۰ متخصص کامپیوتر داریم و بانک هم این فرصت را به بهسازان داده است که نیروی غیر از فناوری اطلاعات جذب نکند.

ما ۸۰۰ نیروی انسانی داریم که از این تعداد نزدیک ۸۰ نفر نیروی بانکی، ۱۲۰ نفر نیروهای اداری و خدماتی و تعداد نزدیک به ۴۰ نفر نیروی کنترل پروژه و متخصص صنایع داریم. ما هم یک بخش کنترل پروژه مرکزی داریم و هم اینکه هرکدام از واحدها یک واحد کنترل پروژه داخلی دارند.

2 دیدگاه
  1. ا.ل می‌گوید

    سلام.
    باید به آقای چگینی تبریک گفت. نقش زحمات ایشان بخصوص بعد از رفتن آقای مقدسیان نباید نادیده گرفته شود.
    ایشان بخوبی توانسته تلاطمها را طی کند و شرکت را و بانک ملت را حتی در شرایط سخت اخیر .محفوظ نماید. موفق باشند.

  2. قندچی می‌گوید

    سلام.
    تولید داخلی و چنین موفقیتهایی شایان تقدیر است. درود بر آقای چگینی و همکاران ایرانی بانک ملت که باعث افتخار کشور هستند.

    حالا که در صدد تولید یک کر با تکنیکهای جدید هستند آیا کر بانک فعلی کنار میرود. یعنی چه مدت برای تولید جدید برنامه دارند؟ آیا چنین تغییری لازم است؟

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.