پایگاه خبری راه پرداخت دارای مجوز به شماره ۷۴۵۷۲ از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و بخشی از «شبکه عصر تراکنش» است. راه پرداخت فعالیت خود را از دوم اردیبهشتماه ۱۳۹۰ شروع کرده و اکنون پرمخاطبترین رسانه ایران در زمینه فناوریهای مالی، بانکداری و پرداخت و استارتآپهای فینتک است.
سیدعلی مدنیزاده وزیر اقتصاد شد
مدنیزاده: انقلاب هوش مصنوعی میتواند یک فرصت طلایی برای جبران عقب افتادگی اقتصاد کشور باشد. نقش هوش مصنوعی و فناوریهای دیجیتال را در همین جنگ امروزه به خوبی ملاحظه میکنیم. برنامه جدی وزارت اقتصاد بحث اقتصاد دیجیتال و پیوستن به جرگه کشورهای پیشرو در این حوزه است.
سیدعلی مدنیزاده با ۱۷۱ رای موافق، ۶۷ رای مخالف و ۸ رای ممتنع از نمایندگان مجلس شورای اسلامی به عنوان وزیر امور اقتصادی و دارایی انتخاب شد.
جلسه بررسی رای اعتماد وزیر پیشنهادی مسعود پزشکیان، سید علی مدنیزاده، صبح امروز برابر با دوشنبه ۲۶ خرداد ماه ۱۴۰۴ برگزار شد. در این جلسه علاوهبر پزشکیان، برخی از نمایندگان مجلس نیز نقطه نظرهای خود در خصوص گزینه پیشنهادی دولت چهاردهم را برای تصدیگری باب همایون عنوان کردند.
رئیس دولت چهاردهم در صحن علنی مجلس بیان کرد: «تعدادی گزینه برای وزارت اقتصاد وجود داشت اما در نهایت به این نتیجه رسیدیم که برادر عزیزمان را خدمت مجلس معرفی کنیم. امروز بیشتر از هر زمان دیگری به وحدت و انسجام نیاز داریم و همه مردم ایران باید دست به دست هم دهند و در برابر تجاوزی که شکل گرفته با قدرت بایستند.»
او افزود: «مدنیزاده از نظر علمی، کارشناسی، تخصصی و سلامت نفس و پاکی بر اساس آنچه که من ارزیابی کردم فردی مناسب برای چنین جایگاهی است. امیدوارم نمایندگان مجلس با رای قاطع خود اجازه دهند که این عزیز ما برای خدمت به این مملکت وارد صحنه شود و از ایشان نیز درخواست میکنم که با نخبگان، دانشمندان، کارشناسان و اقتصادیون در روند تصمیمگیری و سیاست گذاری همراهی کنند.»
مملکت و معیشت را با انشاءالله و ماشاءالله نمیتوان اداره کرد
حمید رسایی، نماینده مردم تهران در صحن علنی مجلس در خصوص مدنیزاده گفت: «به چه امیدی به آقای مدنیزاده رای بدهیم؟ در برنامه او کلی گویی شده و از صحبت درباره کنترل ارز فرار کرده است. با این تفکر چه نیازی به دشمن بیرونی داریم؟ میگویند بورس را رها کنیم تا خودبهخود تنظیم شود.»
او افزود: «مدنیزاده میخواهد حقوق و دستمزد را کمتر از تورم بالا ببرد، این امر باعث ایجاد گرانی میشود. مملکت و معیشت را با انشاءالله و ماشاءالله نمیتوان اداره کرد.»
رسایی در بخش دیگری از سخنان گفت با بیان این که رای به آقای مدنیزاده رای به بنزین ۳۰ هزار تومانی، سرکوب دستمزدها و بیکاری جوانان است، عنوان کرد: «آقای مدنیزاده برنامه شما هیچ بود! تجربه اجرایی ندارید و آنجایی که مشاور بودید خسارت به بار آوردید. آیا حامیان صهیونیستها که به مال این کشور تعرض کردند را برای سرمایهگذاری خارجی میآورند؟ درخصوص پابرجا بودن تحریمها میگویند برنامه نوشتیم اما ۲۰ بار از سرمایهگذاری خارجی صحبت کردند.»
نماینده مردم تهران در ادامه گفت: «چطور سرنوشت زندگی و اقتصاد مردم را دست برادری بسپریم که هیچ سابقهای ندارد؟ رای به آقای مدنیزاده رای به افزایش طلاق، کاهش ازدواج و پرکردن جیب مافیا است. رای به سر خم کردن مقابل نهادهای بینالمللی و ایجاد آشوب و اغتشاش است.»
مدنیزاده اعتماد زیادی به پیمانهای استعماری تحت نفوذ آمریکا دارد
کامران غضنفری، نماینده مردم تهران نیز از مخالفان انتخاب مدنیزاده به عنوان وزیر اقتصاد بود. او بیان کرد: «امروز آقای پزشکیان تلاش کردند در معرفی آقای مدنیزاده مانند رویه سال قبل، از مقام معظم رهبری هزینه کند. همچنان که سال گذشته مدعی شدند که کل اعضای معرفی شده مورد تایید رهبری هستند و بعد خلاف فرمایشات ایشان مشخص شد. امروز هم اگر برخی از نمایندگان اعتراض نمیکردند ایشان رویه خود را ادامه میداد که با اعتراض نمایندگان، مجبور شدند که صحبت خودشان را اصلاح کنند.
غضنفری با بیان این که یکی از اشکالات عمده مدنیزاده اعتماد زیاد به پیمانهای استعماری تحت نفوذ آمریکا همانند FATF، پالرمو و CFT است، اشکالات برنامه مدنیزادهرا برشمرد: «۱.تنزل عدالت به برابری فرصت ۲. برداشت نادرست از مشکلات اقتصادی ایران ۳. تحلیل نادرست از علت تورم ۴. تضاد راهبرد توسعه صادرات با واقعیت تحریم ۵. کلیگویی و ارائه برنامه بدون اولویتبندی، شاخصگذاری و زمانبندی مشخص ۶. عدم توجه به مشکل اساسی کاهش ارزش پول ملی . خوشبینی بیش از حد به بازار سرمایه.»
او افزود: «دو سوال در کمیسیون از آقای مدنیزاده پرسیدم که جوابهای او را به طور واضح نگرفتم؛ اول این که آیا بنا دارید شیوههای غلط آقای همتی در آزادسازی نرخ ارز و ایجاد تورم و فشار شدید به اقشار مختلف جامعه را ادامه بدهید؟ دوم در مورد شیوه تقویت ارزش پول ملی از ایشان سوال پرسیدم.»
مدنیزاده تجربه کار اجرایی ندارد
حسینعلی حاجی دلیگانی، نماینده مردم شاهین شهر در مجلس شورای اسلامی در جلسه علنی امروز مجلس و در جریان بررسی صلاحیت سیدعلی مدنیزاده، وزیر پیشنهادی اقتصاد و دارایی در مخالفت با او گفت: «آقای مدنیزاده شما مجموعا آدم خوب و درستی هستید و علم اقتصاد را هم خواندهاید اما ما نگران هستیم که در وزرات اقتصاد موفق نشوید. چون تجربه کار اجرایی در سطح یک مدیرکل را هم ندارید.»
او ادامه داد: «نگران هستیم که شما نتوانید شأن یک وزیر را رعایت کنید و گروههایی خاص به شما فشار بیاورند و نتوانید مقابل آنان بایستید. آقای مدنیزاده من از شما ۱۷ سوال داشتم، اما پاسخی دریافت نکردم. آقای مدنیزاده واقعیت این است که اقتصاد ما لیبرالی است و در سالهای گذشته در ظاهر به اسم اسلام و در باطن به کام لیبرالها بوده است. شما چه برنامهای برای اصلاح این نوع اقتصاد دارید؟ به نظر می رسد شما نیز در برنامههای خود بر مکتب لیبرالی تاکید کردهاید و فقط رنگ عدالت به آن بخشیدهاید.»
بیشتر بخوانید: مدنیزاده برنامههای خود در وزارت اقتصاد را تشریح کرد: اصلاحات اقتصادی باید تدریجی، عادلانه و مستقل از تحریمها باشد
سلمان اسحاقی، نماینده مردم قائنات نیز در مخالفت با وزیر پیشنهادی اقتصاد عنوان کرد: «وزارت اقتصاد میدان کارآموزی و جای آزمون و خطا نیست. یکی از دغدغههای مقام معظم رهبری برنامه هفتم توسعه بوده است. راهکار آقای مدنیزاده برای اصلاح اقتصاد و عملیسازی برنامه هفتم باید ارائه شود. صرفا نظریه علمی باعث موفقیت نخواهد شد. آیا راهکار اساسی برای رفع بنگاهداری بانکها دارید؟»
موافقان مدنیزاده چه گفتند؟
محمد رستمی، نماینده مردم نیشابور در مجلس شورای اسلامی در موافقت با وزیر پیشنهادی اقتصاد و دارایی عنوان کرد: «اقتصاد کشور ما مریض است و جز با اتحاد مجلس و دولت دوا نخواهد شد. آقای مدنیزاده یکی از نخبگانی است که میتواند در حوزه اقتصاد اثر خوبی داشته باشد. جوان بودن و با انگیزه بودن نیز ویژگی دیگری است که ایشان دارد. تخصص او در امر اقتصاد و تقید و تعهد ایشان نیز حائز اهمیت است.»
او افزود: «آقای مدنیزاده فسادستیز است و ایشان به مردمیسازی اقتصاد توجه دارد. موافقت من با ایشان البته مشروط است. مهار تورم و کاهش تورم باید در دستور کار ایشان باشد. کنترل خلق پول در بلند مدت و کاهش بهرههای بانکی نیز باید مورد توجه آقای مدنیزاده قرار بگیرد.»
بیشتر بخوانید: درباره سیدعلی مدنیزاده که گزینه دولت چهاردهم برای تصدی باب همایون است، بیشتر بدانیم
مجتبی یوسفی، نماینده مردم اهواز در مجلس شورای اسلامی نیز در موافقت با وزیر پیشنهادی اقتصاد تاکید کرد: «اعتماد به متخصصان و جوانان حائز اهمیت است. اصلاح سیاستهای مالی و بودجهای در برنامههای وزیر پیشنهادی وجود دارد. اصلاح نظام بانکی نیز مهم است. آقای مدنیزاده باید به جوانان اعتماد کند و کادرسازی کند. رای مجلس مشروط بر این است که آقای مدنیزاده به جوانان اعتماد کند.»
او ادامه داد: «نباید اقتصاد را شرطی کنیم. ظرفیت دانشگاهی آقای مدنیزاده میتواند استفاده از نخگبان را به ارمغان آورد. عدالت محوری در برنامههای آقای مدنیزاده وجود دارد. شفافیت در اصول مالیات و جلوگیری از فرارهای مالیاتی از جمله برنامههای مهم او است.»
فرهاد شهرکی، نماینده مردم زابل در مجلس شورای اسلامی در موافقت با مدنیزاده به عنوان وزیر پیشنهادی اقتصاد گفت: «برنامه آقای مدنیزاده با استناد به اسناد بالاستی و مطابق با واقعیات میدانی تنظیم شده است. اصلاح نظام مالی و تولید در ساختار بانکی در برنامههای آقای مدنیزاده وجود دارد. وزیر پیشنهادی با تکیه بر سیاستهای مالی منضبط به دنبال مقابله با تورم است.»
او عنوان کرد: «مدنیزاده شفافیت در واگذاریها را در خصوصیسازی مد نظر دارد. کاهش فرار مالیاتی در برنامههای آقای مدنیزاده وجود دارد. تقویت بازار سرمایه و ارتقای حکمرانی اقتصادی در برنامههای وزیر پیشنهادی اقتصاد حائز اهمیت است. مدنیزاده نه وعده فروش است و نه تکنوکرات. او متخصصی است که نظام تصمیمگیری را به خوبی میشناسد. ایشان مدافع گرانسازی بنزین در آبان ۹۸ نبوده است.»
مدنیزاده: رفع تورم در گروی حل ناترازی نظام بانکی است
سیدعلی مدنیزاده، وزیر پیشنهادی امور اقتصادی و دارایی نیز با اشاره به این که افتخار میکنم فرزند این سرزمین هستم، گفت: «اسیر شعارهای مردم فریب نیستم. کیک اقتصاد ایران کوچک شده است و این کیک باید متوازن بزرگ شود. بدون رشد عدالتمحور هیچ مشکلی رفع نخواهد شد.»
مدنیزاده تاکید کرد: «در راستای مردمیسازی اقتصاد، اصلیترین برنامه من اجراییسازی سیاستهای ابلاغی اصل ۴۴ قانون اساسی است. به دنبال گسترش بخش خصوصی واقعی هستم و این مسئله اولویت اصلی بنده خواهد بود.»
او ادامه داد: «بهبود فضای کسبوکار یکی از اقدامات لازم برای مردمیسازی اقتصاد است. برنامه جدی بنده تسهیل صدور مجوزهای کسبوکار و رفع موانع آن است. مولدسازی دارایی نیز یکی دیگر از کارهایی است که باید در راستای مردمیسازی اقتصاد انجام دهیم. برنامه جدی من استفاده حداکثری از برنامه هفتم برای تحقق مولدسازی داراییها است.»
مدنیزاده اظهار کرد: «توسعه اقتصاد دیجیتال، اصلاح ساختار دارایی بانکها و حل ناترازی بانکها از برنامههایی است که دنبال خواهم کرد. تا روزی که مسئله ناترازی نظام بانکی و نظام بودجهریزی را حل نکنیم، مشکل تورم را هم نمیتوانیم حل کنیم. کاهش ناترازی بانکی و تلاش برای کاهش ناترازی بودجه برنامه اصلی من با هدف کنترل تورم و افزایش ارزش پول ملی است.»
او ادامه داد: «به هیچ دانشگاه، نهاد یا شخص حقیقی و حقوقی تعهد ندارم و تنها تعهدم به اسلام، مردم، مقام معظم رهبری و رئیسجمهور است.»
بیشتر بخوانید: برنامههای مدنیزاده برای وزارت اقتصاد چیست؟ از توکنایز کردن داراییها تا اصلاح رابطه دولت و بانک مرکزی
وزیر پیشنهادی دولت چهاردهم برای تصدیگری وزارت اقتصاد خطاب به نمایندگان گفت: «در برابر شما ایستادهام تا با شما برای آیندهای دیگر پیمان ببندم؛ آیندهای که در آن ایران نه فقط تاب آور و مقتدر که رقابتپذیر و الهامبخش نیز باشد؛ میکوشم از این نطق برای ترسیم چشمانداز و ارائه برنامهای دقیق برای تحول در اقتصاد کشور بهره گیرم البته به برخی دغدغههای مطرح شده شما نیز پاسخ خواهم داد، این نطق آغاز یک قرارداد اخلاقی با مجلس و ملت است و همواره خود را خدمتگزار ملت و پاسخگوی به نمایندگان میدانم.»
مدنیزاده با اشاره به این که با کاهش تورم میتوانیم نرخ سود بانکی را پایین بیاوریم، افزود: «راه توسعه اقتصادی ایران از مناطق آزاد و ویژه اقتصادی میگذرد؛ البته نه مناطق آزاد امروز. وزارت امور اقتصادی و دارایی نه تنها معطل نتیجه هیچ مذاکرهای نخواهد بود که آماده شرایط خاص خطیر فعلی نیز خواهد بود. کار و اصلاحات از همین امروز شروع خواهد شد هر چقدر تعاملات بهتر و گستردهتر و پایدارتر و سریعتر باشد زمینه برای کار کردن بهتر خواهد بود و سرعت دستیابی به اهداف قانون برنامه هفتم سریعتر محقق خواهد شد.»
او در بخش دیگری از سخنان خود عنوان کرد: «انقلاب هوش مصنوعی میتواند یک فرصت طلایی برای جبران عقب افتادگی اقتصاد کشور باشد. نقش هوش مصنوعی و فناوریهای دیجیتال را در همین جنگ امروزه به خوبی ملاحظه میکنیم. برنامه جدی وزارت اقتصاد بحث اقتصاد دیجیتال و پیوستن به جرگه کشورهای پیشرو در این حوزه است. نظام بانکی ما دچار آسیبهای جدی شده است؛ بیش از ۱۰ سال است که در حوزه نظام بانکی فعالیتهای تحقیقی و همینطور برنامه نوشتن و پیگیری مسائل اصلاح نظام بانکی را در دستور کار داشتهام.»
او خطاب به جوانان ایرانی گفت: «جوانان عزیز از کشور نروید؛ اگر رفتید برگردید، باهم میسازیم؛ من به آینده امیدوارم. میدانم صندلی وزارت اقتصاد نه جایگاه قدرت که موضع خدمت است؛ با وجود همه دشواریها به ظرفیتهای نهفته ملت ایران باور دارم.»
کمیسیون اقتصادی مجلس موافق وزیر پیشنهادی دولت پزشکیان
مهدی طغیانی، سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی، از موافقت این کمیسیون با صلاحیت و برنامههای وزیر پیشنهادی اقتصاد خبر داد و گفت: «کمیسیون اقتصادی با جمعبندی صلاحیت و انطباق برنامههای ارائه شده با اسناد بالادستی، وزیر پیشنهادی اقتصاد دولت چهاردهم را فردی شایسته، توانمند و مطلوب جهت تصدی وزارت اقتصاد تشخیص داد و بر اساس برنامهها، سیاستها، سابقه عملکردی و مسئولیتی و سطوح علمی، سید علی مدنیزاده را با اکثریت قاطع آرا واجد شرایط تصدی وزارت اقتصاد دانست.»