راه پرداخت
رسانه فناوری‌های مالی ایران

قیمت دلار ریخت؛ اما تتر در ریزش از او سبقت گرفت

در روز ۱۳ آوریل ۲۰۲۵ (۲۴ فروردین ۱۴۰۴)، بازار ارز ایران به دلیل اخبار مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا در عمان  شاهد تحولات چشمگیری بود؛ قیمت دلار آزاد پس از ریزش از اوج ۱۰۷هزار تومانی، برای ساعاتی در محدوده ۹۰ هزار تومان تثبیت شد، در حالی که تتر، استیبل‌کوین محبوب معامله‌گران ایرانی، با سقوطی بی‌سابقه تا ۸۰,۰۰۰ تومان در برخی صرافی‌ها، موجی از واکنش‌ها را در شبکه‌های اجتماعی به راه انداخت.


دلار پس از صعود، سقوط کرد


بازار ارز در ایران همواره شاهد نوسانات قابل‌توجهی است که تحت‌تأثیر تحولات اقتصادی، سیاسی و بین‌المللی قرار دارد. در چنین بازاری، قیمت دلار به‌عنوان ارز مرجع و تتر (USDT) به‌عنوان یکی از پرتقاضاترین ارزهای دیجیتال، همواره توجه ویژه‌ای را به خود جلب کرده‌ و افراد بسیاری در دلار سرمایه‌گذاری می‌کنند.

اوایل بهار امسال بود که قیمت دلار به‌واسطه‌ی افزایش نگرانی‌ها از تشدید تحریم‌ها و فشارهای اقتصادی وارداتی، افزایش یافت و به نزدیکی ۱۰۶ هزار تومان  رفت. در همین زمان، قیمت تتر نیز تحت تأثیر افزایش تقاضا برای دارایی‌های امن به بالاترین حد خود یعنی ۱۰۷,۰۰۰ تومان رسید.

این رکورد قیمتی بیشتر در پی گزارش‌ها و تحلیل‌های کاربران شبکه‌های اجتماعی و پکیج فروشان بود که از افزایش قیمت‌ها و نگرانی‌ها از کاهش عرضه ارز در  سال جدید خبر می‌دادند حتی قیمت دلار را بعد از عید ۱۱۰ تومان متصور بودند. مردم نیز تحت‌تأثیر محتواها و اخبار قرار گرفته و یک جو ناامیدی ناشی از افزایش قیمت‌ها بعد از تعطیلات عید در کشور حاکم بود. این جو روانی، تقاضا برای تتر را به‌عنوان جایگزینی برای دلار نقدی تقویت کرد. افزایش مداوم قیمت‌ ارز اما برعکس هر بار تداوم نداشت و پس از انتشار اخبار مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا در عمان در تاریخ ۸ آوریل ۲۰۲۵ (۱۹ فروردین ۱۴۰۴)، بازار ارز ایران واکنش ریزشی قابل‌توجهی نشان داد. قیمت ارز در لحظه به ۹۸,۵۰۰ تومان کاهش یافت و تتر نیز تا ۲۵.۲ درصد نسبت به اوج قیمتی خود ریزش کرد. امروز  یکشنبه ۲۴ فروردین‌ماه که یک روز از مذاکرات اولیه ایران و آمریکا در عمان گذشته است، دلار به قیمت ۸۸۴۰۰ و تتر ۸۸۲۰۰ تومان معامله می‌شود.


قیمت تتر نوسانی‌تر بود


قیمت دلار طبق داده‌های موجود پس از رسیدن به اوج تاریخی قیمت خود در ۱۹ فروردین ماه با شیب ملایمی کاهش یافت و به حدود ۹۰ هزار تومان رسید. در ادامه دو نمودار قیمت دلار در فروردین ماه و امروز ۲۴ فروردین آورده شده است.

قیمت تتر اما بسیار نوسانی‌تر بود و حتی تا نزدیکی ۸۰ هزار تومان در برخی صرافی‌های رمزارز فرو ریخت و سریعا دوباره به محدوده ۸۹ هزار تومان رسید. در ادامه نمودار تتر در صرافی والکس آورده شده است.

نکته بعدی تفاوت قیمت تتر در صرافی‌های ایرانی است که امروز فضای مناسبی برای آربیتراژ را فراهم کرد. برای مثال در اوج ریزش، اختلاف قیمت تتر بین والکس (۸۰,۰۰۰ تومان) و نوبیتکس (۹۰,۰۰۰ تومان)  تا ۱۰,۰۰۰ تومان (۱۲.۵ درصد) گزارش شد. این در حالی است که در اوج قیمتی ۸ آوریل (۱۰۷,۰۰۰ تومان)، اختلاف قیمت بین صرافی‌ها حداکثر ۲,۰۰۰ تومان بود.

 این شکاف قیمتی را می‌توان به عواملی چون نقدینگی متفاوت، تفاوت عرضه و تقاضا در صرافی‌ها،سرعت واکنش و غیره نسبت داد.

ریزش قیمت دلار و تتر در ایران پس از اخبار مذاکرات ایران و آمریکا در عمان، نمونه‌ای بارز از تأثیر اخبار سیاسی و جو روانی بر بازار ارز است. تا به امروز دلار آزاد حدود ۶.۳ درصد و تتر تا ۲۵.۲ درصد نسبت به اوج قیمتی خود (۱۰۷,۰۰۰ تومان) افت کردند.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.