راه پرداخت
رسانه فناوری‌های مالی ایران

دستگیری مدیرعامل تلگرام چه تأثیری بر دنیای رمزارزها داشته است؟

چند روز پیش خبری مبنی بر بازداشت پاول دوروف ۳۹ساله، بنیان‌گذار و مدیرعامل تلگرام، محبوب‌ترین پیام‌رسان رمزنگاری‌شده جهان در فرانسه منتشر شد. مقامات فرانسوی دلیل اصلی بازداشت دوروف را اقدام ناکافی او در برابر استفاده مجرمانه برخی کاربران از تلگرام اعلام کرده‌اند و اتهاماتی همچون ترویج نفرت، قاچاق مواد مخدر و فعالیت‌های تروریستی را به او نسبت داده‌اند. دولت فرانسه معتقد است تلگرام در جایگاه یک پلتفرم محبوب، مسئولیت بیشتری در قبال محتواهای منتشرشده‌اش دارد و باید اقدامات جدی‌تری برای مقابله با سوء‌استفاده از این پلتفرم انجام شود.


پیامدهای منفی دستگیری دوروف برای رمزارزها


این اتفاق پیامدها و بازخوردهای متفاوتی در دنیا به خصوص در صنعت کریپتو داشت و بازار رمزارزها یک واکنش ۲.۷ میلیارد دلاری به خبر دستگیری پاول دوروف نشان داد. هنگامی که خبر دستگیری دوروف منتشر شد، قیمت بیت‌کوین در روندی صعودی، خود را به بالای ۶۴ هزار دلار رسانده بود و آلت‌کوین‌‌ها نیز همگی رشد داشتند، اما پس از انتشار این خبر، بیت‌کوین دوباره به زیر ۶۴هزار دلار افت کرد و آلت‌کوین‌ها نیز کمی ریزش داشتند.

بسیاری از تحلیلگران کریپتو دستگیر شدن دوروف را دلیل کاهش قیمت بیت‌کوین می‌دانند. در این میان رمزارز «تون» نیز که ارتباط مستقیمی با تلگرام دارد، در واکنش به این خبر ریزش قابل توجهی را تجربه کرد و حدود ۲.۷ میلیارد دلار از ارزش بازار خود را از دست داد. البته بلاکچین TON در توییتی اعلام کرد که با بازداشت مالک تلگرام، هیچ اختلالی در این بلاکچین ایجاد نمی‌شود و روال قبلی‌اش ادامه می‌یابد.

ایردراپ‌های تلگرامی مانند «نات‌کوین» نیز نزول قیمت را تجربه کردند و پس از دستگیری خالق تلگرام سرنوشت این بازی‌ها در هاله‌ای از ابهام فرو رفت. در این میان توسعه‌دهندگان دو بازی «همسترکامبت» و «نات‌کوین» به بازداشت مدیرعامل تلگرام اعتراض کردند.

«داگز» که یکی از این ایردراپ‌های تلگرامی است و این روزها به خاطر لیست شدن در صرافی‌ها بسیار محبوب شده در کانال رسمی‌اش اعلام کرد: «تلگرام خانه ماست. اینجا جایی است که ما جامعه خود را می‌سازیم و ارتباط برقرار می‌کنیم. ما این مکان را همین‌طور‌ که هست دوست داریم. ما در کنار حفظ حریم خصوصی و حقیقت ایستاده‌ایم. ما در کنار پاول و تلگرام ایستاده‌ایم؛ هم در روزهای خوب و هم در روزهای سخت.»

این بازی تلگرامی همچنین در بات خود کمپینی در حمایت از دوروف برپا کرده و با حرکت‌های نمادینی چون اضافه کردن استیکرهای مربوط به حمایت دوروف، از مردم می‌خواهد در این حرکت شرکت کنند.

دستگیری مدیرعامل تلگرام علاوه‌بر رمزارزهای وابسته به تلگرام، می‌تواند پیامدهای گسترده‌تری برای صنعت کریپتو داشته باشد. ویتالیک بوترین در رابطه با این پیامدها در توییتر خود گفت: «تلگرام به دلیل مقاومتش در برابر سانسور دولتی معروف است. اگرچه کاملاً غیرمتمرکز نیست، اما موضع آن در مورد حریم خصوصی و آزادی بیان در جامعه رمزنگاری طنین انداز است.»

جامعه کریپتو نگران است که دستگیری دوروف نشانه‌ای از افزایش نظارت دولت‌ها بر فناوری‌های غیرمتمرکز باشد.


نظر چهره‌های سرشناس کریپتو درباره دستگیری مدیرعامل تلگرام


علاوه‌بر تأثیر این خبر روی بازار، افراد مشهوری مانند ایلان ماسک (مدیرعامل تسلا و ایکس) و جاستین سان (بنیان‌گذار ترون) نیز به آن واکنش نشان دادند. ایلان ماسک در ایکس نوشت که اینستاگرام از سوء‌استفاده از کودکان پر شده و آزادی بیان را می‌گیرد، ولی خبری از دستگیری زاکربرگ نیست.

جاستین سان هم در حمایت از دوروف گفت که متعهد شده یک میلیون دلار به هر سازمان خودگردان غیرمتمرکزی (DAO) که برای آزادی دوروف تشکیل شود، اهدا کند. ویتالیک بوترین، خالق «اتریوم» نیز درباره دستگیری مدیرعامل تلگرام و پیامدهای آن برای آزادی فناوری ابراز نگرانی کرد. بوترین از رویکرد قبلی تلگرام برای رمزگذاری انتقاد کرد، اما درباره دستگیری دوروف ابراز نگرانی کرد و این اقدام را تهدیدی برای نرم‌افزار و آزادی ارتباطات در اروپا دانست.

مردم هم در سراسر دنیا به حمایت از دوروف پرداخته‌اند و تلگرام را مردمی می‌خوانند و تقاضای آزادی دوروف را دارند. حتی در ایران، با وجود فیلتر بودن تلگرام، یک برنامه در صداوسیما از تلگرام حمایت‌ کرد. به‌ نظر می‌رسد محبوبیت مدیرعامل تلگرام پس از دستگیری‌اش افزایش زیادی داشته است.


اتهامات وارد شده به مدیرعامل تلگرام


در حال حاضر، موسس این پیام‌رسان سه روز است که در بازداشت به سر می‌برد. مجری قانون فرانسه بازداشت وی را تا ۲۸اوت تمدید کرده است. او درحال‌حاضر به اتهامات زیر محکوم شده است:

مشارکت در مدیریت یک پلتفرم آنلاین برای انجام معاملات غیرقانونی در یک گروه سازمان‌یافته: این اتهام به این معنی است که تلگرام متهم به فراهم کردن بستری برای انجام فعالیت‌های مجرمانه مانند فروش مواد مخدر یا پول‌شویی شده است.

امتناع از ارائه‌ی اطلاعات یا اسناد مورد نیاز به مقامات مربوطه برای اجرای شنود مجاز: تلگرام به دلیل رمزنگاری قوی و تمرکز بر حریم خصوصی کاربران، از ارائه اطلاعات به مقامات قضایی خودداری کرده است. این امر باعث شده تا برخی کشورها تلگرام را به عنوان پناهگاهی برای مجرمان سایبری بدانند.

مشارکت در نگهداری تصاویر پورنوگرافی افراد زیر سنِ قانونی: این اتهام به وجود محتوای غیرقانونی در تلگرام اشاره دارد.

مشارکت در خرید، حمل، نگهداری، عرضه یا فروش مواد مخدر: این اتهام نیز به استفاده از تلگرام برای تسهیل خرید و فروش مواد مخدر اشاره دارد.

مشارکت در عرضه، فروش یا در دسترس قرار دادن تجهیزات، ابزارها، برنامه‌ها یا داده‌هایی که برای دسترسی غیرمجاز به سیستم‌های پردازش داده‌ خودکار یا آسیب رساندن به آن‌ها طراحی یا تطبیق داده شده‌اند، بدون دلیل قانونی: این اتهام به استفاده از تلگرام برای حملات سایبری و هک کردن اشاره دارد.  

مشارکت در کلاهبرداری سازمان‌یافته: این اتهام به استفاده از تلگرام برای انجام فعالیت‌های کلاهبرداری اشاره دارد.

دستگیری دوروف یک زنگ خطر برای صنعت کریپتو است و نشان می‌دهد که تعارض بین دولت‌ها و فناوری‌های غیرمتمرکز همچنان ادامه دارد. این اتفاق باعث شده است که بحث در مورد اهمیت حریم خصوصی، آزادی بیان و فناوری‌های غیرمتمرکز در صنعت کریپتو شدت بگیرد.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.