راه پرداخت
رسانه فناوری‌های مالی ایران

امضای الکترونیک برای اشخاص حقوقی؛ زیرساخت جدید بانک مرکزی از ۲۰ آبان

ارائه دسته‌چک الکترونیک به اشخاص حقوقی مستلزم استفاده از امضای الکترونیک بانکی است که از ۲۰ آبان‌ماه، زیرساخت صدور گواهی امضای الکترونیک بانکی در بانک مرکزی فراهم می‌شود

محمدرضا مانی‌یکتا،مدیرکل نظام‌های پرداخت بانک مرکزی، اعلام کرد که ارائه دسته‌چک الکترونیک به اشخاص حقوقی مستلزم استفاده از امضای الکترونیک بانکی است. از ۲۰ آبان‌ماه، زیرساخت صدور گواهی امضای الکترونیک بانکی در بانک مرکزی فراهم می‌شود. این اقدام به شبکه بانکی این امکان را می‌دهد که گواهی امضای الکترونیک را برای مشتریان حقوقی صادر کند و دسته‌چک الکترونیک با پوشش قانونی مناسبی ارائه دهد. طبق برنامه هفتم توسعه، انتظار می‌رود که تا دو سال آینده، استفاده از چک کاغذی به طور کامل حذف شود.


تغییرات قانونی و فرایندهای جدید


به گزارش روابط‌عمومی بانک مرکزی، مانی‌یکتا با اشاره به «قانون اصلاح قانون صدور چک»، به ضرورت شفاف‌سازی فرایندهای نقد شدن چک و صدور گواهی‌های عدم پرداخت اشاره کرد. این قانون محدودیت‌های قانونی برای صادرکنندگان چک در صورت برگشت آن را در نظر گرفته است. همچنین، ماده 6 این قانون کنترل‌هایی برای تعیین سقف اعتباری صادرکنندگان چک اعمال می‌کند.

مدیرکل نظام‌های پرداخت تأکید کرد که صادرکنندگان چک می‌توانند از طریق درگاه‌های امن بانکی مانند اینترنت بانک و همراه بانک، چک‌های خود را ثبت کنند. همچنین، ذی‌نفعان می‌توانند با مراجعه به این درگاه‌ها یا از طریق سرخط پیامکی 40407010701، وضعیت اعتباری صادرکننده و چک‌های برگشتی را استعلام کنند.

او در ادامه توضیح داد که اعتبارسنجی صادرکننده چک به معنای این است که چه تعداد دسته یا برگ چک در اختیار او باشد، چراکه فعالان اقتصادی متناسب با میزان تقاضایشان دسته چک دریافت می کنند. دسته چک نیز از 10 تا 200 برگ در اختیار مشتریان قرار می گیرد. هرچند وظیفه اصلی اعتبارسنجی مشتریان برعهده شبکه بانکی است، اما در قانون پیش بینی شده است که برای هر مشتری متناسب با سطح فعالیتش، سقف اعتباری در نظر گرفته شود. زمانی که این سقف اعتباری برای مشتری در نظر گرفته شده است، مشتری در سامانه صیاد قادر است تنها در میزان و مبلغ مشخصی برگه چک صادر ‌کند. 


افزایش کارایی شبکه بانکی


مانی‌یکتا خاطرنشان کرد که در حال حاضر، ۱۶ بانک امکان صدور دسته‌چک الکترونیک را فراهم کرده‌اند. روزانه ۳۶ هزار فقره صدور چک در سامانه صیاد انجام می‌شود که حدود ۴ هزار فقره آن مربوط به چک‌های الکترونیک است. کارسازی و نقدشوندگی این چک‌ها در سامانه‌های بین‌بانکی بانک مرکزی نیز میسر است.


نتیجه‌گیری و چشم‌انداز آینده


با راه‌اندازی دسته‌چک الکترونیک و فراهم کردن زیرساخت‌های لازم، بانک مرکزی به دنبال افزایش ضریب نفوذ این نوع چک‌ها در جامعه است. همچنین، همکاری با سازمان امور مالیاتی و سایر دستگاه‌ها در افزایش پذیرش چک‌های الکترونیک اهمیت دارد. بانک مرکزی امیدوار است که با ادامه این تلاش‌ها، روندهای قانونی و بانکی بهبود یافته و فعالان اقتصادی بدون مشکل از این ابزارهای نوین بهره‌مند شوند.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.