راه پرداخت
رسانه فناوری‌های مالی ایران

مرکز پژوهش‌های مجلس برای سال ۹۸ پیشنهاد داد / اخذ مالیات از سود سپرده‌های اشخاص حقوقی

مرکز پژوهش‌های مجلس با اشاره به اینکه صرفا در کشورهای معدودی سود سپرده‌ها معاف از پرداخت مالیات است و سهم سپرده‌های اشخاص حقوقی حدود ۴۰ درصد از نقدینگی است، پیشنهاد داد در سال آینده از سود سپرده‌های این اشخاص مالیات دریافت شود.

به گزارش بنکر (Banker)، مرکز پژوهش‌های مجلس با انتشار گزارشی با عنوان «بررسی لایحه بودجه سال ۱۳۹۸ کل کشور ۶۸. پیشنهاد اضافه شدن سود سپرده‌های بانکی اشخاص حقوقی به پایه‌های مالیاتی»، پیشنهاد داد که در سال آینده از سود سپرده‌های بانکی اشخاص حقوقی، مالیات ۲۵ درصدی دریافت شود و درآمد حاصل از اجرای این پیشنهاد را  حداقل ۱۰ هزار میلیارد تومان پیش بینی کرد.

 

معافیت مالیاتی سپرده گذاری به ضرر بخش تولید است

در بخش «مقدمه» این گزارش با اشاره به ضرورت افزایش درآمدهای مالیاتی در شرایط فعلی آمده است: «یکی از راه‌های افزایش درآمد مالیاتی افزایش پایه‌های مالیاتی است. البته مالیات و سازوکارهای مالیات‌ستانی علاوه بر جنبه درآمدی، از لحاظ تنظیم‌گری نیز حائز اهمیت هستند و دولت‌ها از آن برای رسیدن به اهداف سیاستی خود بهره می‌جویند. یکی از اقسام مالیات در دنیا اخذ مالیات از سود سپرده‌های بانکی است که کشورهای زیادی مبادرت به دریافت آن می‌کنند. این در حالی است که در ایران بر اساس ماده (۱۴۵) قانون مالیات‌های مستقیم سود سپرده‌های بانکی از پرداخت مالیات معاف است. معافیت مالیاتی سپرده‌گذاری در شرایطی برقرار است که بخش واقعی اقتصاد ملزم به پرداخت مالیات است که نتیجه آن جذابیت بیشتر سپرده‌گذاری در مقایسه با سرمایه‌گذاری در بخش تولید و خدمات شده است.»

 

صرفا در کشورهای معدودی سود سپرده‌ها معاف از پرداخت مالیات است

بازوی کارشناسی مجلس در پاسخ به این سؤال که در چه کشورهایی از سود حاصل از سپرده‌گذاری در بانک‌ها مالیات اخذ می‌شود، اعلام کرده است: «بر اساس گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس، در بین کشورهای عضو گروه ۲۰ صرفا در عربستان سعودی سود حاصل از سپرده‌ها معاف از مالیات است و در سایر کشورها به نحوی مشمول مالیات است. همچنین بر اساس بررسی انجام شده در وزارت امور اقتصادی و دارایی از ۸۴ کشور مورد بررسی، تنها در سه کشور سود سپرده اشخاص حقوقی و در ۱۴ کشور سود سپرده اشخاص حقیقی از پرداخت مالیات معاف است. لذا می‌توان گفت ایران در کنار کشورهایی نظیر عربستان، گرجستان، استونی و هنگ کنگ از معدود کشورهایی است که در آن سود سپرده معاف از پرداخت مالیات است.»

 

احتساب سود سپرده‌ها به عنوان درآمد، مرسوم‌ترین روش اخذ مالیات از اشخاص حقوقی

براساس بررسی‌های این مرکز پژوهشی، سه روش وصول در آمد مالیاتی سود حاصل از سپرده گذاری اعمال مالیات تکلیفی، احتساب سود سپرده‌ها به‌عنوان درآمد مشمول مالیات و رویکرد ترکیبی است.»

مرکز پژوهش‌های مجلس با اشاره به گزارش وزارت اقتصاد اعلام کرده است: «رایج‌ترین روش مورد استفاده در خصوص اشخاص حقیقی، مالیات تکلیفی (۳۸ کشور از ۸۴ کشور) و در خصوص اشخاص حقوقی، احتساب سود سپرده‌ها به عنوان درامد مشمول مالیات بر درآمد (۳۷ کشور از میان ۸۴ کشور) است.»

 

 مزایا و مضررات اخذ مالیات از سود سپرده‌های بانکی

از دیدگاه بازوی کارشناسی مجلس، مزایا احتمالی اخذ مالیات از سود سپرده‌های بانکی کاهش نرخ بهره مؤثر برای سپرده گذاران و در نتیجه موجه شدن بسیاری از پروژه‌های سرمایه گذاری در بخش واقعی اقتصاد، افزایش تمایل فعالین اقتصادی به استفاده از منابع داخلی شرکت (Internal Finance) یا منابع شخصی برای تأمین مالی فعالیت‌ها و کاهش تقاضای تسهیلات از بانکها، کاهش هزینه تمام شده منابع بانک‌ها به علت کاهش سهم سپرده‌های هزینه‌زا، تغییر در سبد دارایی اشخاص و زمینه‌سازی برای رشد بازار سرمایه و ایجاد بازار گسترده برای اوراق مالی دولتی (به ویژه در شرایطی که انتشار اوراق دولت افزایش پیدا کرده است)، تغییر در ترجیحات مصرف و پس انداز و حتی عرضه نیروی کار اشخاص و افزایش میل نهایی به مصرف، افزایش درآمد مالیاتی دولت، افزایش عدالت در نظام مالیاتی، شفافیت در سپرده‌های بانکی و ایجاد بستر سیاستگذاری مالی برای دولت است.»

از دیدگاه این مرکز پژوهشی، مضرات احتمالی اخذ مالیات از سود سپرده‌های بانکی امکان ورود سپرده‌های بانکی به بازارهای موازی و در نتیجه اخلال در این بازارها، کاهش منابع پایدار بانک‌ها، کاهش توان تسهیلات دهی، امکان انتقال بار مالیاتی به بانک و افزایش هزینه تمام شده و در نتیجه افزایش نرخ سود تسهیلات است.»

 

پیشنهاد مرکز پژوهش‌ها برای الحاق به لایحه بودجه ۹۸

پیشنهاد مرکز پژوهش‌های مجلس برای الحاق به لایحه بودجه ۹۸ این است که به منظور ترغیب فعالان اقتصادی به استفاده از منابع داخلی برای تأمین سرمایه در گردش مورد نیاز خود، حکم بند ۲ ماده ۱۴۵ قانون مالیات‌های مستقیم مصوب اسفند ۱۳۶۶و اصلاحات و الحاقات بعدی آن در سال ۱۳۹۸ صرفاً شامل اشخاص حقیقی دریافت‌کننده سود و جوایز خواهد بود.

سود و جوایز متعلق به حساب‌های پس‌انداز، سپرده‌ها و گواهی سپرده اشخاص حقوقی نزد بانک‌ها و سایر مؤسسات اعتباری غیربانکی مشمول مالیات تکلیفی با نرخ ۲۵% خواهد بود. در صورتی که نرخ سود پرداختی به سپرده‌گذار از نرخ سود مورد تأیید شورای پول و اعتبار بیشتر باشد، نرخ مالیات تکلیفی برای سود مازاد برابر ۵۰% خواهد بود.

بانک‌ها و مؤسسات اعتباری غیربانکی مکلفند در زمان پرداخت سود و جوایز، معادل ۲۵% از سود و جوایز پرداختی به اشخاص حقوقی را کسر و حداکثر تا ۱۵ روز به ترتیبی که سازمان امور مالیاتی اعلام می‌کند، واریز کنند.

تخلف از این حکم مشمول جرائم موضوع ماده ۱۹۹ مالیات‌های مستقیم مصوب اسفندماه ۱۳۶۶ و اصلاحات و الحاقات بعدی آن خواهد بود.

منابع حاصل از این محل صرف پرداخت بدهی‌های دولت به بانک‌ها و سایر مؤسسات اعتباری غیربانکی و یا افزایش سرمایه دولت در بانکهای دولتی، می‌شود. سهم هریک از بانک‌ها به پیشنهاد وزارت امور اقتصادی و دارایی به تصویب هیات وزیران خواهد رسید.»

 

سهم سپرده‌های اشخاص حقوقی حدود ۴۰ درصد از نقدینگی است

در پایان این گزارش، بازوی کارشناسی مجلس به هفت سؤال درباره این پیشنهاد پاسخ داده است که در ادامه به سه مورد از این سؤالات اشاره می‌کنیم.

این مرکز پژوهشی در پاسخ به این سؤال که چرا سود سپرده گذاری اشخاص حقیقی کماکان معاف از پرداخت مالیات باشد، اعلام کرده است: «با توجه به عدم شفافیت تراکنش‌های بانکی و عدم دسترسی سازمان امور مالیاتی به آن و نیز عدم وجود مالیات‌های تنظیمی در سایر بازارهای موازی و نیز توزیع نامتقارن سپرده‌های بانکی که به معنی توان اخلال تعداد اندکی از سپرده‌گذاران در بازارهای موازی خواهد بود، در حال حاضر سپرده‌های اشخاص حقیقی معاف از پرداخت مالیات در نظر گرفته شده‌اند و تنها سپرده‌های اشخاص حقوقی که به نوعی تحت نظارت بازرس قانونی، حسابرس داخلی و خارجی و نیز سازمان امور مالیاتی است و احتمال رفتارهای سفته بازانه از طریق آن کمتر است، مشمول مالیات شده‌اند. شایان ذکر است سهم سپرده‌های اشخاص حقوقی حدود ۴۰ درصد از نقدینگی است.»

 

جلوگیری از تعمیق رکود محتمل الوقوع سال آتی با اجرای این پیشنهاد

در گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس در پاسخ به این سؤال که چرا این درآمد مالیاتی صرف بانک‌ها شود، آمده است: «اگرچه دولت نیازمند درآمدهای مالیاتی است، ولی از طرف دیگر اقتصاد کشور برای کاهش شدت رکود در سال آینده نیازمند همراهی پولی نظام بانکی است و بانک‌های دولتی در این میان نقش بسیار محوری دارند. با این وجود مشاهده وضعیت ترازنامه‌ای و کفایت سرمایه بانک‌های دولتی نشان می‌دهد بانک‌های مذکور در وضعیت مناسبی نبوده و برای اینکه بتوانند تسهیلات اعطایی خود را افزایش داده و مانع از تعمیق رکود محتمل الوقوع سال آتی شوند نیازمند افزایش سرمایه هستند. لذا در حکم پیشنهادی درآمد مالیاتی مکتسبه صرف تسویه بدهی دولت به بانک‌ها یا افزایش سرمایه در بانکهای دولتی خواهد شد.»

 

درآمد حداقل ۱۰ هزار میلیارد تومانی اخذ مالیات از سود سپرده‌های اشخاص حقوقی

بازوی کارشناسی مجلس در پاسخ به این سؤال که درآمد پیش بینی شده از این پیشنهاد چقدر است، اعلام کرده است: «با فرض اینکه میانگین حجم کل سپرده‌ها در سال آینده برابر ۲۰۰۰ هزار میلیارد تومان باشد (که فرض حداقلی است) و حفظ سهم ۴۰ درصدی اشخاص حقوقی و نیز نرخ سود سپرده با میانگین ۱۵% و نرخ مالیاتی ۲۵%، درآمد مالیاتی این حکم برابر ۳۰ هزار میلیارد تومان خواهد بود. در صورتی که فرض شود در پی وضع مالیات بر سود سپرده، سهم سپرده‌های سرمایه گذاری بانک‌ها به یک سوم میزان فعلی کاهش یابد، باز هم درآمد مالیاتی برابر ۱۰ هزار میلیارد تومان خواهد بود که می‌تواند کمک قابل توجهی به اصلاح وضعیت نظام کند.»

1 دیدگاه
  1. میلاد می‌گوید

    خونه رو گرون کردین مبلغ پول ناچیزی که داشتیم برای خرید خونه هیچ شد پول پیش اجاره خونه هم نیست -سکه دلار و … گرون کردین ما همکاری کردیم نخریدیم حالا مونده تو بانک یه چندرغاز کمک درامد شده تا در زمانی که مسکن در رکوده بتونیم پس انداز کنیم تا فرجی بشه و بشه مسکنی تهیه کنیم میخوایین مالیات بگیرین؟ امریکا تحریم کرده فشار از همه جامون زده بیرون و داریم تحمل میکنیم و اجازه میدیم شما ها مسئولین شاید راهکار پیدا کنین بعد خود شماها هم فشار میارین؟ خریداران ارز و سکه که اقتصاد و مختل کردند شناسایی و مالیات یا برخورد کنین ولی سرمایه گذاران بانک چه گناهی دارند؟ مطمئن باشین خروج سرمایه از بانک ها با ابزار فشار مالیات ،روانه تولید نخواهد شد باز پولهای سرگردان وارد بازار شده و کمک به افزایش تورم خواهد کرد . خواهشا بدون مدیریت تصمیم نگیرین یا با این ترفند ها کسری بودجه مملکت رو جبران نکنین .طاقت به سر بیاد کار شما سخت خواهد شد . طرفداران نظام کشورمون رو کمتر نکنین بزارین نفس بکشیم و در این سختی زندگی کنیم . خدارو شاکر باشین مردم خوبی دارین زور گویی نکنین که بعدا پشیمون شین . پولهای سرمایه گذاری نزد بانک هاست از بانک ها بخواهین این سپرده هارو سرمایه تولید کنند و سود کنند مردم بلد نیستند . یکم مغز اقتصادی دولت مردان کار کنه کشور پیشرفت میکنه بدین ترتیب که الان مردم سرمایه گذار در بانک ها یک سهام دار و بانک با تولید صنعت شرکت. تا اینجا اوکی؟ با سرمایه گذاری بانک ها جهت انواع تولید ها و تاسیس شرکت ها هم سپرده ها روانه حرکتهای تخریب کننده نشد هم بانک با درایت و تفکر خوب از این سرمایه ها به نفع خود و بعد تولید که اشتغال زایی به همراه دارد و هم به نفع کشور که نیاز جامعه با داخلی سازی رفع شد میشه.التماس تفکر. یاحق

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.