راه پرداخت
رسانه فناوری‌های مالی ایران

قیمت پول نو در بازار

از ابتدای میدان فردوسی تا چهارراه استانبول تا چشم کار می‌کند خریدارانی به چشم می‌خورند که در بازار شلوغ و پرهیاهوی این روزهای ارز و اسکناس روبه‌روی صرافی‌ها صف کشیده‌اند. روزهای پایانی سال 96و نوسانات اخیر نرخ ارز عمده‌ترین عواملی هستند که به‌گفته تحلیلگران دست به‌دست هم داده‌اند تا صرافی‌ها‌ ماه آخر امسال را شلوغ‌ترین و البته بلاتکلیف‌ترین‌ماه بازار ارز در سال‌های اخیر بنامند. در میان این بلاتکلیفی و شلوغی بازار، دستفروشانی هم پیدا می‌شوند که بساط فروش و دلالی اسکناس‌های نو مخصوص شب عید را در پیاده‌روهای نزدیک به صرافی‌های معمولا معروف و پررفت‌وآمد پهن کرده‌اند. در بساط این دستفروش‌ها از اسکناس‌های نو 10تومانی گرفته تا سکه‌های دوره‌های مختلف تاریخی ایران پیدا و با قیمت‌های مختلفی فروخته می‌شود. هر کدام از اسکناس‌ها و سکه‌ها با نرخ‌های مشخصی در ویترین دستفروشان ارز و اسکناس قرار گرفته؛ قیمت‌هایی که از میانگین 3هزار تومان شروع و معمولا به یک میلیون تومان نیز ختم می‌شود. بسته به نوع اسکناسی که مشتریان انتخاب کنند، قیمت‌های متفاوتی نیز عرضه می‌شود. مثلا در خرید اسکناس‌های نو، نمره‌ریزها گران‌تر از نمره درشت‌ها هستند یا اسکناسی که امضای برخی شخصیت‌های مهم و دولتمردان گذشته پشت آن زده شده باشد، با قیمت بیشتری فروخته می‌شود. در گپ و گفت با دست‌فروشان ارز، آنان فضای حاکم را بر بازار مناسب ندانستند و معتقد بودند در بازار ارز دست زیادشده و در نتیجه دیگر از رونق گذشته خبری نیست. به اعتقاد آنها افراد متفرقه زیادی هستند که  دستی در بازار ارز و اسکناس‌های نو دارند و به دلالی در این بازار مشغول هستند. «همشهری» در گزارشی میدانی، بازار شلوغ این روزهای اسکناس‌های نو را زیر ذره‌بین قرار داده است.

 

اسکناس‌های نو چند؟

حوالی چهارراه استانبول تا میدان فردوسی یکی از محل‌های اصلی خرید و فروش انواع ارز، سکه و اسکناس‌های نو در تهران به‌شمار می‌رود. نرسیده به راسته صرافان، پیرمردی دستفروش بساط خود را در مقابل یکی از صرافی‌های قدیمی خیابان فردوسی پهن کرده و در خورجین‌اش انواع سکه‌ها و اسکناس‌های نو از دوره‌های مختلف پیدا می‌شد. آقای کامل قهرمان سابق کشتی در دهه 50 است که به‌گفته خودش چند سالی است برای دوری از خانه‌نشینی به دستفروشی اسکناس‌های نو و البته ارز رو آورده است. به‌گفته او هم‌اکنون قیمت هر بسته اسکناس نو 50تومانی 45هزار تومان، بسته اسکناس 100تومنی 30هزار تومان، بسته اسکناس 200تومنی 40هزار تومان، بسته اسکناس 500تومانی 70هزار تومان، بسته اسکناس 1000تومانی 120هزار تومان، بسته اسکناس 5هزار تومانی 530هزار تومان و هر بسته اسکناس 10هزار تومانی یک میلیون و 20هزار تومان به فروش می‌رسد. البته این دستفروش قیمت‌ اسکناس‌های نو را یکسان نمی‌داند و می‌گوید: قیمت‌ها یکی نیست، مثلا قیمت 10تومانی با امضای نمازی- نوربخش با قیمت 10تومانی که با امضای صفدرحسینی در بازار موجود است، فرق می‌کند. یک بسته اسکناس نو 10تومانی با امضای نمازی- نوربخش با قیمت 50هزار تومان به فروش می‌رسد، درحالی‌که یک بسته اسکناس با امضای صفدرحسینی 40هزار تومان قیمت دارد. او ادامه داد: یک بسته 10تومانی با امضاء عادلی- نوربخش با فیلیگران «خاص» 80هزار تومان برای متقاضیان این نوع اسکناس‌ها آب می‌خورد.
چند متر پایین‌تر، دستفروش اسکناس‌های نو دیگری بساط کرده که حسابی سر شلوغی هم دارد. از رضا می‌پرسم آیا قیمت یک اسکناس نو، می‌تواند چند نرخ مختلف داشته باشد؟ او در پاسخ می‌گوید: بله ممکن است، البته این موضوع در مورد اسکناس‌های نو قدیمی بیشتر صدق می‌کند. مثلا یک بسته اسکناس نو 20تومانی با امضای نمازی- نوربخش با فیلیگران «خاص» ممکن است حتی با قیمت 150هزار تومان فروخته شود، درحالی‌که می‌توان در بازار اسکناس‌های 20تومانی ارزان‌تری نیز پیدا کرد. به‌گفته این دستفروش، هم‌اکنون بسته 500تومانی پشت سفالی با قیمت 70هزار تومان، بسته 500تومانی پشت ماهواره‌ای 100هزار تومان و بسته 500تومانی گل و بلبلی با قیمت 100هزار تومان در بازار فروخته می‌شود. رضا در بخش دیگری از سخنان خود به بازار اسکناس‌های 5و 10هزار تومانی اشاره می‌کند و می‌گوید: بازار اسکناس‌های 500تا 2000هزار تومانی در این روزها بهتر است، اما هر چه جلوتر می‌رویم به این نتیجه می‌رسیم که اسکناس‌های 5و 10هزار تومانی کشش لازم را برای فروش خوب ندارند. این دستفروش ارز که حین حرف زدن نیم نگاهی به مشتریان خود دارد، در ادامه می‌گوید: البته در خرابی بازار ارز و اسکناس‌های نو عوامل دیگری نیز تأثیرگذار هستند؛ مثلا شما فکر می‌کنید اسکناس‌های نویی که به‌دست ما می‌رسد بیشتر از کجا تامین می‌شود؟ به‌گفته رضا، برخی اسکناس‌های نو را با قیمت کمی پایین‌تر به دستفروشان می‌فروشند و این وسط هم خود دلالی می‌کنند و پولی گیرشان می‌آید و هم دستفروشان با نرخ پایین‌تری اسکناس‌های مورد نیازشان را خریداری می‌کنند.

 

حاشیه‌نگاری

یکی از موضوعاتی که در بازار ارز و اسکناس‌های نو امسال جلب توجه می‌کند، کم شدن تعداد دلالان و دستفروشان در بازار و کنار خیابان نسبت به سال‌های گذشته است. فعالان این بازار معتقدند افزایش ریسک سرمایه‌گذاری در بازار ارز، اسکناس و سکه به واسطه نوسانات نرخ ارز و دلالی برخی بانک‌ها و بانکداران در چند وقت اخیر باعث شده، این بازار نسبت به سال‌های گذشته بی‌رمق‌تر باشد. در کنار طرح این موضوعات، ورود تراول نو به بازار شب عید دستفروشان، یکی دیگر از مسائلی است که در سال‌های گذشته سابقه نداشته. به‌گفته یکی از دستفروشان اسکناس‌های نو، شب عید قرار است بسته تراول‌های نو  به دستشان برسد.

منبع: روزنامه همشهری

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.