پایگاه خبری راه پرداخت دارای مجوز به شماره ۷۴۵۷۲ از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و بخشی از «شبکه عصر تراکنش» است. راه پرداخت فعالیت خود را از دوم اردیبهشتماه ۱۳۹۰ شروع کرده و اکنون پرمخاطبترین رسانه ایران در زمینه فناوریهای مالی، بانکداری و پرداخت و استارتآپهای فینتک است.
سوءاستفاده از اطلاعات هویتی در معاملات ارزی
در حال حاضر بسیاری از صرافان با دریافت کارت ملی از مردم اقدام به خریدوفروش ارز میکنند. با توجه به فعالیت گسترده دلالان کنار خیابانی موضوع وصول دقیق مالیات از دلالان، صرافان و بازیگران خرد اهمیت ویژهای پیدا میکند، علی رستمپور مدیرکل اطلاعات مالیاتی سازمان امور مالیاتی در گفتوگویی با خبرگزاری تسنیم به راهکارهای سازمان مالیاتی برای جلوگیری از سوءاستفاده از اسناد هویتی مردم و وصول دقیق مالیات اشاره کرده است.
امکان عدم ثبت اطلاعات در سامانه سنا
رستمپور در تشریح هدف اطلاعیه اخیر سازمان مالیاتی درخصوص خریدوفروش ارز به این نکته اشاره کرد که در اطلاعیه صادر شده از سوی سازمان مالیاتی، تأکید شده است که مردم ضمن دریافت و کنترل مستندات معاملات خود (صورتحساب خریدوفروش) با صرافان؛ اسناد را برای ارائه به سازمان مالیاتی در اختیار داشته باشند. او در ادامه توضیح داد که این موضوع برای جلوگیری از سوءاستفادهها و وصول دقیق مالیات بوده است. مدیرکل اطلاعات مالیاتی سازمان امور مالیاتی در مورد ارسال اطلاعات معامله از طریق پیامک به افراد توضیح داد که بهنظر میرسد پیشنهاد ارسال پیامک همزمان با انجام معامله قابل انجام نیست چراکه امروز هم، اطلاعات مربوط به شماره موبایل با کد ملی افراد مرتبط نیست و ممکن است بسیاری از افراد از شمارههای مربوط به دیگران استفاده کنند.
کاستی در ابزار رصد ثبت اطلاعات
رستمپور با تشریح تلاشهای دو سال اخیر برای دریافت اطلاعات از بانک مرکزی ازجمله اطلاعات سامانه سنا در سازمان مالیاتی، تأکید کرد که دریافت اطلاعات در سازمان مالیاتی محقق شده است. البته این مقام مسئول در ادامه افزود که هرچند صرافان مکلف به ثبت اطلاعات هستند اما به دلیل اینکه ابزاری برای رصد ثبت دقیق اطلاعات وجود ندارد، صراف میتواند برخی معاملات خود را در سامانه سنا ثبت نکند. او در ادامه تشریح کرد: در حال حاضر ۳۴۰ تا ۳۵۰ صرافی مجاز در کشور فعالیت دارند که این سامانه هم در آنها وجود دارد اما (مثلاً) بانک مرکزی در صرافیها دوربین نظارتی قرار نداده که قطعاً اطلاعات ثبت شود، در واقع صرافان ترجیح میدهند میزان خریدوفروش کمتری را ثبت کنند تا مالیات کمتری به سازمان مالیاتی بپردازند. این چالش از آنجا ناشی شده که الزام ثبت وجود دارد اما سازوکار مناسبی برای رصد صحت اطلاعات ثبتشده وجود ندارد. رستمپور در مورد سوءاستفاده از اطلاعات هویتی مردم به این نکته تأکید کرد که اطلاعات مربوط به صرافیها کاملاً در دسترس است و این اختیار به آنها داده شده تا برای یک بار اطلاعات درجشده در سامانه معاملات فصلی سازمان مالیاتی را ویرایش کنند. او در ادامه با تأکید بر اینکه وظیفه اصلی سازمان مالیاتی گرفتن مالیات است نه رسیدگی به شکایت مردم، مرجع رسیدگی به این موارد را دستگاه قضا دانست.
مدیرکل اطلاعات مالیاتی سازمان امور مالیاتی در مورد خرید ارز از دلالان و فروش آن به صرافیها توضیح داد که اطلاعات مربوط به فروش از طریق صرافیها و سامانه سنا در دسترس سازمان مالیاتی است و با توجه به میانگین خرید که از طریق بانک مرکزی قابل دسترسی است میتوان معیاری برای قیمت خرید بهدست آورد. از طریق این میانگین قیمت که بهصورت ماهانه در دسترس است میتوان سود فرد از معامله را بهدست آورد و به این ترتیب از این افراد هم مالیات وصول میشود. او این نکته را یادآور شد که سود معاملات تا سقف ۱۸ میلیون تومان در سال ۹۶ معاف از مالیات است اما در صورتی که مؤدیان اظهارنامه ارائه نکنند حتی اگر از خریدوفروش ارز ۱۰۰ هزار تومان هم سود دریافت کرده باشند باید مالیات آن را بپردازند.
توصیه درباره حفظ اطلاعات هویتی
رستمپور با اشاره به این که عدهای در بازار سوداگرانه بهدنبال درآمدهای هنگفتی هستند که اسمی از آنها هم در میان نباشد توضیح داد که به همین دلیل سراغ افرادی میروند که بهلحاظ اقتصادی مستأصل هستند و با دریافت ۱۰۰ هزار تومان اطلاعات هویتی خود را در اختیار اشخاص غیر قرار میدهند. او در ادامه افزود بعد از سوءاستفاده از اطلاعات هویتی این افراد باید به سازمان مالیاتی بیایند و در قبال معاملهای که انجام ندادهاند پاسخگو باشند، به همین دلیل باید به مردم در این خصوص هشدار داد تا موضوع سوءاستفاده از کارتهای بازرگانی تکرار نشود چراکه در اینجا نیز همان داستان تکرار خواهد شد. باید فرهنگ مالیاتی بهحدی ارتقا یابد که خود مردم راضی نشوند که اطلاعات هویتی خود را به افراد سودجو بدهند.