راه پرداخت
رسانه فناوری‌های مالی ایران

شماره جدید نشریه مرکز فابا: گامي محكم در جاده‌اي روشن

اولین همایش بانکداری الکترونیک و نظام‌های پرداخت توانست با ارزیابی کارنامۀ بانکداری الکترونیکی در ایران، تجربیات تلخ و شیرین نظام بانکی را مرور کند؛ نقاط قوت و تحسین برانگیز را هویدا سازد؛ از چالش‌ها و کاستی‌های تأمل برانگیز سخن به میان آورد و برنامه‌های حال و آینده را برمبنای واقعیت‌های دیروز، امکانات موجود و تحولات فردا، ترسیم کند.

به نظر می‌رسد این همایش به دلایل مختلف یکی از موفق‌ترین همایش‌های نظام بانکی بوده است؛ برخی از این دلایل عبارتند از: پرداختن به محتوای علمی، جامعیت مباحث، کاربردی بودن موضوعات، مشارکت و ورود نخبگان در مباحث علمی و مشارکت فعالان و شرکت‌های بخش خصوصی در آن. با این همه، یکی از نکات ارزشمند این همایش، طرح مسائل چالشی و بروز نظرات انتقادی بود. با آنکه برگزار کنندگان آن، به دلیل جایگاه حاکمیتی بانک مرکزی، می‌توانستند از زاویۀ توجیه کارنامه و برنامه‌های خود، سمت و سوی همایش را هدایت کنند، ولی در اقدامی خردمندانه امکان طرح موضوعات چالشی را به‌ویژه در میزگرد‌ها فراهم ساختند و زمینه را برای بروز انتقادات سازنده و کاربردی مهیا کردند و انتظار می‌رود این مهم در سال‌های بعد، بیش از این، مد نظر قرار گیرد.

 

واقعیت این است که هر سیستمی هنگامی «پویایی» و به تبع آن «پایایی» خود را تضمین خواهد کرد که بتواند با بهره‌گیری از خرد جمعی، کارنامۀ فعالیت‌های خود را نقد کند و برنامه‌های خود را بدون تحکم و توجیه، به تیغ جراحی طبیبان درددان و صاحب‌نظر بسپارد. تردیدی نیست در چنین فرایندی، همایش‌هایی از این دست می‌تواند رغبت صاحبان نظر و فعالان این حوزه را همه ساله بیش از پیش به خود جلب کند و از اندیشه و تجربۀ آنان بهره‌ها اندوزد.

این همایش از آنجایی‌که گام اولی بود که برداشته شد، علی‌القاعده نمی‌تواند از کاستی‌ها رنج نبرده باشد. بی‌تردید این کاستی‌ها احصا خواهد شد و برای آن تدبیر به عمل خواهد آمد؛ ضمن اینکه انتظار می‌رود برای رسیدن به مقصد، از نکات ذیل در همایش‌های بعدی غفلت نگردد:

  • ایجاد بستری برای مشارکت بیشتر بانک‌ها؛
  • تعامل جدی‌تر با مراکز جهانی و بین‌المللی و بانک‌های پیشرو در کشورهای توسعه یافته؛
  • تعامل و همراهی گسترده‌تر با مراکز علمی، دانشگاهی و آموزشی؛
  • تعامل و همکاری با سازمان‌ها و دستگاه‌های مرتبط با بانکداری الکترونیکی، همانند وزارت ICT و…

 

 

نکتۀ دیگری که قطعاً مد نظر شرکت کنندگان و برگزارکنندگان همایش خواهد بود این است که پروندۀ مباحث و موضوعاتی که مطرح شد، بسته نشده، بلکه آغازی برای رسیدن به قلة اندیشۀ علمی، پختگی اجرایی و کاربردی است. از این‌رو پیگیری این مباحث در طول سال ۹۱ در قالب نشست‌های تخصصی، سمینارهای درون بانکی و منطقه‌ای، انتشار کتب و نشریات و… می‌تواند چنین مهمی را به سرانجام برساند. واقعیت این است که در یک فرصت دو روزه، امکان بسط همة مباحث علمی و تجربی و طرح همة دیدگاه‌ها فراهم نمی‌شود و می‌باید تدقیق و تعمیق موضوعات در قالب‌ها و شیوه‌های دیگر پی گرفته شود.

با این وصف، آنچه در این همایش در قالب ۶ سخنرانی، ۸ نشست، ۲۹ مقاله، ۱۷ کارگاه و دو میزگرد مطرح شد، عصارۀ اندیشه‌ها و تجربیات مدیران و صاحب‌نظرانی بود که بهرۀ آن تنها نصیب کسانی شد که در همایش حضور داشتند. ضروری است بستری فراهم شود تا اولاً این مباحث به‌صورت نظاممند مستند و مکتوب شوند و ثانیاً در اختیار شبکۀ گستردۀ بانکی، کار‌شناسان و فعالان این حوزه قرار گیرند.

 

 

به همین منظور «مرکز فابا» با «همکاری پژوهشکدۀ پولی و بانکی بانک مرکزی» در قالب این شماره و شمارۀ بعدی «نشریۀ بانکداری الکترونیک» چکیدۀ مباحث دو روزۀ همایش را در اختیار علاقه‌مندان قرار می‌دهد.

گفته‌اند توسعۀ علم و فناوری پنج قانون دارد که یکی از آن‌ها مستندسازی است. مستندسازی‌‌ همان مکتوب کردن یافته‌ها و دانسته‌ها به روش استاندارد است. دانش (خواه علمی و خواه فنی) تا وقتی مکتوب و مستند نشود، فقط در ذهن صاحب آنجای دارد. چنین دانشی را اصطلاحاً «دانش ضمنی» می‌خوانند که نمی‌توان آن را به سهولت به دیگران منتقل کرد. مکتوب‌سازی ابزاری است که «دانش ضمنی» را به «دانش صریح» و قابل انتقال تبدیل می‌کند. این مهم بخشی از فرایند فرهنگ‌سازی محسوب می‌شود.

 

مکتوب‌سازی دانش‌ها و تجربه‌ها، همچنین ابزار بسیار مفیدی در ساده‌سازی فرایندهای پیچیده است که از آن می‌توان برای آموزش و تأمین منابع آموزشی کارمندان بهره جست. از این‌رو مکتوب‌سازی مباحث همایش علاوه براینکه مبتنی بر رویکردی علمی و عقلانی است، مورد تأکید آموزه‌های دینی ما نیز هست. رسول گرامی اسلام (ص) می‌فرماید: «قَیِّدُوا الْعِلْمَ بِالْکِتابَهْ»؛ علم را با مکتوب‌ساختن مهار کنید و ماندگار سازید.

برای تهیه این شماره نشریه بانکداری الکترونیک مرکز فابا میتوانید اینجا را کلیک کنید.

منبع: مرکز فابا

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.