پایگاه خبری راه پرداخت دارای مجوز به شماره ۷۴۵۷۲ از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و بخشی از «شبکه عصر تراکنش» است. راه پرداخت فعالیت خود را از دوم اردیبهشتماه ۱۳۹۰ شروع کرده و اکنون پرمخاطبترین رسانه ایران در زمینه فناوریهای مالی، بانکداری و پرداخت و استارتآپهای فینتک است.
کار، معنا، محیطزیست: دغدغههای برنامهنویسان نسل زد ایرانی
«چندین» از تفاوت رویکرد نسل جوان نیروی کار ایرانی با آمار جهانی گزارش میدهد
نسل جدید نیروی کار ایران در اولویتبندی ارزشها و دغدغههای شغلی، اجتماعی و زیستمحیطی خود، تصویری متفاوت از همتایان جهانی خود ارائه میدهد. بر اساس نتایج نظرسنجی انجامشده توسط پلتفرم «چندین» در جریان رویداد برنامهنویسی ICT Challenge، در حالی که نسل جدید در جهان بهطور فزایندهای خواهان تعادل میان زندگی و کار است، ۵۰ درصد از شرکتکنندگان ایرانی حاضرند خواب و سلامت خود را فدای درآمد بیشتر و موقعیت اجتماعی کنند. علاقهمندان میتوانند متن کامل این گزارش را از وبسایت «چندین» دریافت و مشاهده کنند.
به گزارش چندین، این گزارش که با هدف بررسی نگرشهای نسل جوان برنامهنویس ایرانی تهیه شده، حاکی از آن است که نسل جدید ضمن پذیرش ریسکهای مالی بالا، به سمت اشتغال در قالب فریلنسینگ و سرمایهگذاری در بازارهای پرنوسان حرکت میکند و در عین حال دغدغههای عمیقتری همچون معنا، یادگیری مستمر و مسئولیت اجتماعی دارد.
استقلال شغلی در اولویت، فریلنسینگ در حال گسترش
براساس یافتههای بهدستآمده، ۵۹ درصد از شرکتکنندگان، تأمین درآمد خود را از طریق پروژههای کوتاهمدت و فریلنسینگ اعلام کردهاند، در حالیکه تنها ۱۶ درصد دارای حقوق ثابت ماهانه بودهاند. این تمایل گسترده به مدلهای شغلی منعطف و غیررسمی، همراستا با روندهای جهانی گزارششده توسط Deloitte (2023) است و نشان میدهد نسل جوان به دنبال کنترل بیشتر بر زمان و مکان کار است.
بحران معنا، اضطراب اجتماعی و میل به رشد
پرسشهای مربوط به انگیزه و دغدغههای فکری نشان داد که ۳۶ درصد از جوانان بیش از هر چیز نگران کیفیت یادگیری و پیشرفت شغلی خود هستند، در حالیکه ۳۱درصد با پرسشهای وجودی نظیر «چرا اینجا هستم؟» درگیرند. بهعلاوه، ۱۴ درصد از اضطراب ناشی از قضاوت دیگران و ۱۲ درصد از مقایسه با همسالان رنج میبرند. این یافتهها با دادههای APA (2022) در مورد افزایش اضطراب اجتماعی و بحران معنا در نسل Z همخوانی دارد.
نسل سبز، مسئولیتپذیر و آیندهنگر
در بخشی از نظرسنجی که به اولویتهای کلی زندگی اختصاص داشت، «محیط زیست» با اختلاف چشمگیر نسبت به گزینههایی مانند «درآمد بالا» یا «موقعیت اجتماعی»، در صدر قرار گرفت. این نتایج از شکلگیری یک هویت نسلی مبتنی بر مسئولیت اجتماعی و نگرانی برای آینده سیاره حکایت دارد. مفاهیمی چون «اقتصاد سبز» و توسعه پایدار اکنون در نگرش و تصمیمگیری نسل جوان ایرانی نقش پررنگتری ایفا میکنند.
نسل ریسکپذیر، از رمزارز تا سهام
برخلاف نسلهای پیشین، حدود ۴۷درصد از پاسخدهندگان ترجیح میدهند پسانداز خود را در بازارهای پرریسک مانند رمزارز و بورس سرمایهگذاری کنند. این تمایل با یافتههای OECD (2023) در مورد رشد سریع سرمایهگذاری دیجیتال در میان جوانان جهانی هماهنگ است.
تضاد با جهان: درآمد به بهای سلامتی؟
در حالی که نسل جدید جهانی بهطور فزایندهای خواهان تعادل میان زندگی و کار است، یافتههای این گزارش نشان میدهد ۵۰درصد از شرکتکنندگان ایرانی حاضرند خواب و سلامت خود را فدای درآمد بیشتر و موقعیت اجتماعی کنند؛ گرایشی که در تضاد با گزارشهای نهادهایی همچون WHO (2022) و Global Wellness Institute (2023) قرار دارد.
رویداد ICT Challenge یکی از بزرگترین رقابتهای برنامهنویسی کشور است که با هدف شناسایی استعدادهای حوزه فناوری اطلاعات در میان دانشجویان دانشگاههای ایران برگزار میشود. پلتفرم «چندین» در حاشیه این رویداد، با طراحی و اجرای نظرسنجیهای عمیق، به بررسی نگرشها، ترجیحات و چالشهای ذهنی نسل جدید نیروی کار پرداخته است.
«چندین»، راهکار توسن برای تجربه اشتراک دیدگاههاست. پلتفرم نظرسنجی چندین، با تأکید بر مزایای جمعسپاری (Crowdsourcing)، دیدگاههای متنوع را در کنار هم قرار میدهد و با مخاطبان به اشتراک میگذارد. رویکرد اصلی چندین، امکان مشاهده نظرات گوناگون در کنار یکدیگر است و به این ترتیب به کاربر برای پذیرش تنوع دیدگاهها، گوناگونی سلایق و درک واقعبینانهتر مسائل یاری میرساند تا به راهحلهای کاربردیتری دست پیدا کند.