پایگاه خبری راه پرداخت دارای مجوز به شماره ۷۴۵۷۲ از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و بخشی از «شبکه عصر تراکنش» است. راه پرداخت فعالیت خود را از دوم اردیبهشتماه ۱۳۹۰ شروع کرده و اکنون پرمخاطبترین رسانه ایران در زمینه فناوریهای مالی، بانکداری و پرداخت و استارتآپهای فینتک است.
مدیرعامل طلاسی در گفتوگو با راه پرداخت: شروط بانک مرکزی با هدف تعطیلی پلتفرمهای فروش آنلاین طلا طراحی شده است
مسدودسازی درگاههای پرداخت پلتفرمهای آنلاین خریدوفروش طلای آبشده یکی از اقداماتی بود که بانک مرکزی طی جنگ تحمیلی ۱۲ روزه انجام داد. درگاههای پرداخت این پلتفرمها پس از آتشبس و بازگشایی بازار سرمایه نیز مسدود ماند تا این که ۲۱ تیر ماه بانک مرکزی شروط جدیدی را برای بازگشایی درگاههای این کسبوکارها اعلام کرد.
با یک بررسی کوتاه میتوان به این نتیجه رسید که از میان ۵ شرط اعلام شده بانک مرکزی ۴ شرط قابلاجراست و اکثر پلتفرمها نیز این شرایط را رعایت میکردهاند اما شرط پنجم دردسرساز است.
بیشتر بخوانید: ضوابط پنجگانه بانک مرکزی برای بازگشایی درگاه پرداخت سکوهای فروش آنلاین طلا اعلام شد
«احراز کیف پول درونبرنامهای با بانک عامل» شرط جدید بانک مرکزی برای بازگشایی مجدد درگاههای پرداخت پلتفرمهای آنلاین خریدوفروش طلای آبشده است. براساس این شرط، سکوها باید ظرف یک ماه نسبت به احراز کیف پول درون برنامهای اقدام و با یک بانک عامل معتبر قرارداد منعقد کنند. طبق این الزام، باید میان مجموع موجودی کیف پول کاربران و حسابهای بانکی سکو نزد بانک عامل، رابطه یکبهیک برقرار شود.
عدم وجود زیرساختهای مناسب برای ایجاد کیف پول در بانکها باعث شده که پلتفرمهای آنلاین خریدوفروش طلا با مشکلاتی مواجه شوند. راه پرداخت به همین بهانه گفتوگویی با مهدی فدایی، مدیرعامل طلاسی داشته که در ادامه مشروحی از آن میخوانید.
پیادهسازی کیف پول ۲ سال زمان میبرد
فدایی در گفتوگو با خبرنگار راه پرداخت در رابطه با شرایطی که برای بازگشایی مجدد درگاهها مطرح شده است، بیان کرد: «بیش از دو سال است که تمامی شرایط را رعایت میکنیم؛ تحت نظارت مرکز تِتا و هیئتهای مربوطه بودهایم و ضوابطی برای ما تعیین شد؛ حتی ستاد مبارزه با قاچاق کالا نیز در تدوین این ضوابط همکاری کرد؛ بنابراین، اینطور نیست که بانک مرکزی بهتازگی وارد موضوع شده باشد. این موارد از قبل وجود داشته و ما آنها را رعایت کردهایم.»
او افزود: «تنها شرط جدیدی که اکنون در میان این پنج مورد اضافه شده، موضوع «کیف پول» است. از طریق دوستانی که در صنعت بانکی فعال هستند، متوجه شدهام که این موضوع بیشتر یک تصور ذهنی از سوی بانک مرکزی است که آن را به همه تحمیل میکند و تلاش دارد این ساختار را پیاده کند. درحالیکه اجرای این ساختار حداقل دو سال زمان میبرد. بانک مرکزی در حال حاضر از این موضوع بهعنوان ابزار فشار علیه پلتفرمهای طلا استفاده میکند.»
فدایی با بیان این که ساختار کیف پول، بهراحتی در پلتفرمهایی مثل اسنپ یا دیجیکالا قابل اجراست و آنها میتوانند این ساختار را عملیاتی کنند، عنوان کرد: «ابتدا باید بررسی شود که آیا چنین ساختاری در نظام بانکی موجود است و قابلیت اجرا دارد یا خیر.»
بازار سنتی طلا همچنان بدون نظارت
به گفته مدیرعامل طلاسی، این پلتفرم از ۲ سال پیش فعالیت خود را شروع کرده و از همان ابتدا نیز به طور کامل نهادهای نظارتی همکاری داشته و خواستههای آنها را تمکین کرده است.
او افزود: «از همان روز اول که نهادهای نظارتی تشکیل شدند، به ما گفته شد که باید ۱۰۰ درصد وجوه در بانک باشد و ما نیز این کار را انجام دادیم. گفته شد باید در سامانه جامع تجارت ثبتنام کنیم، انجام دادیم.»
فدایی با بیان این که ۹۰ درصد بازار سنتی بهصورت غیررسمی فعالیت میکند، گفت: «با این حال هنوز نظام حاکمیتی نتوانسته این بازار را سامان دهد. این در حالی است که در طلاسی از همان ابتدا معاملاتمان را در سامانه جامع تجارت ثبت کردهایم و همچنین سامانه مالیاتی داریم. این نشان میدهد که ما از روز اول، تمام شروط و الزامات مطرحشده از سوی نهادهای ذیربط را رعایت کردهایم.»
فدایی با اشاره به شایعات پیرامون فعالیت پلتفرمهای آنلاین خریدوفروش طلای آنلاین بیان کرد: «برخی شرکتها یا افراد میگویند که پلتفرمهای فروش آنلاین طلا پول مردم را پرداخت نکردهاند یا تسویه نکردهاند، در صورتی که واقعیت این است که ۹۰ درصد این پلتفرمها از روز اول تعهداتشان را انجام دادهاند، طلا و پول مردم را تحویل دادهاند و تسویه کردهاند.»
فشار بازیگران سنتی طلا به پلتفرمها
در حالی که بانک مرکزی نتوانسته بازار سنتی را به سمت شفافیت سوق دهد؛ اما پلتفرمهای آنلاین خریدوفروش طلای آبشده از گذشته در سامانه جامع تجارت ثبتنام کردهاند، فاکتور رسمی به کاربران خود ارائه میدهند و نرخهای شفاف اعلام میکنند.
مدیرعامل طلاسی با اشاره به شروط اعلامی بانک مرکزی عنوان کرد: «ما واقعاً مشکلی با این موضوع نداریم؛ فقط بانک مرکزی باید ابزارها و امکانات لازم را مشخص کند. یک محیط آزمایشی تعریف کند که همه بتوانند طبق آن ضوابط کار را انجام دهند.»
فدایی در پاسخ به این که اگر سازوکار کیف پول از سوی بانک مرکزی نهایی و اجرا شود، مشکلی با آن ندارید، اظهار کرد: «اگر قانونگذاری صورت گیرد، خیر. با این حال سؤال اینجاست که چرا فقط ما شفاف کار میکنیم؟ باید همه فشارها را تحمل کنیم؟ در حالی که شفافیت در ساختار ما وجود دارد و حضور آن ملموس است.»
او ادامه داد: «ما شرایط جدید را تمکین میکنیم؛ اما این شرایط باید شامل همه شود؛ نه اینکه فقط یک کسبوکار خاص تحت فشار باشد، آن هم در شرایطی که بازار سنتی مخالف فعالیت ماست، بورس نیز با ما همراه نیست. در زمینی بازی میکنیم که تحت سلطه بازار سنتی است و بازیگران سنتی به بانک مرکزی فشار وارد میکنند.»
مدیرعامل طلاسی با اشاره به شروط جدید بانک مرکزی اظهار کرد: «بیش از سه سال است که این شروط را رعایت میکنیم و بانک مرکزی هم از این موضوع مطلع است، ولی نمیخواهد به آن اعتراف کند.»
شرطی که پلتفرمهای طلا را به تعطیلی میکشاند
به گفته فدایی، کارشناسان بانکی بر این باورند که اجرای کیف پول در بانک زمانبر است و نیاز به برنامهریزی و ساختار دارد.
او خاطر نشان کرد: «به نظر میرسد بعضی از این شروط با هدف تعطیلی پلتفرمهای طلا طراحی شدهاند. گویی اصلاً نمیخواهند ما فعالیت کنیم. وقتی بازار سنتی میگوید «ما شما را بستیم و نمیگذاریم فعالیت کنید» و از سوی دیگر بانک مرکزی میگوید «ما درگاههایتان را بستیم»، یعنی کار سختی در پیش داریم.»