پایگاه خبری راه پرداخت دارای مجوز به شماره ۷۴۵۷۲ از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و بخشی از «شبکه عصر تراکنش» است. راه پرداخت فعالیت خود را از دوم اردیبهشتماه ۱۳۹۰ شروع کرده و اکنون پرمخاطبترین رسانه ایران در زمینه فناوریهای مالی، بانکداری و پرداخت و استارتآپهای فینتک است.
در نشست خبری انسداد پلتفرمهای آنلاین طلا در پاسخ به راه پرداخت مطرح شد / بانک مرکزی درگاه پلتفرمهای طلا را بسته و حالا با دو وزیر صمت و اقتصاد بهدنبال رای شعام برای غیر فعال کردن آنهاست
پس از جلسات تعیین ضوابط طلا و نتایج بحثانگیز آنها، امروز نشست خبری بررسی تبعات انسداد پلتفرمهای آنلاین طلا در اتاق بازرگانی ایران برگزار شد. در نتیجه این جلسه و در پاسخ به سؤالات راه پرداخت، مشخص شد که بانک مرکزی دستور بستن درگاهها را صادر کرده است. همچنین افرادی که میخواهند، برای بسته ماندن درگاهها از شعام مصوبه بگیرند، وزیر صمت، وزیر اقتصاد و رئیسکل بانک مرکزی هستند.
رضا الفتنسب رئیس اتحادیه کسب و کارهای مجازی در نشست خبری بررسی تبعات انسداد پلتفرمهای آنلاین طلا گفت: «دستورالعملی که اتحادیه با همکاری واحدهای صنفی تهیه کرده بود، توسط هیئت عالی نظارت مورد بررسی قرار نگرفت و در آن تغییراتی صورت گرفته بود. آنها خطاب به ما گفتند: «شما صرفاً پیشنهاد دهنده هستید.»
او در ادامه افزود: «از ابتدای بهمن، مقرر شده بود که ظرف ۵۰ روز اقداماتی انجام شود؛ اما ناگهان تنشهایی ایجاد شد و با یک تماس تلفنی از طرف «تتا»، خبر مسدودسازی درگاهها را به ما اعلام کردند. در زمان بحران، این وضعیت قابل درک بود، اما پس از آتشبس و بازگشایی بورس، شرایط تغییر کرد. در جلسهای با حضور نماینده بانک مرکزی، اعلام شد که درگاهها باز نخواهند شد. بانک مرکزی عملاً گروگانگیری کرده است تا تلاشهایی که سالها برای ترویج صندوقهای بورسی طلا انجام شده، بینتیجه بماند. باید در برابر این حرکت غیرقانونی ایستادگی کرد.»
بانک مرکزی دکمه مسدودی درگاهها را زد
رئیس اتحادیه کسبوکارهای مجازی در پاسخ به سوال راه پرداخت در خصوص اینکه چه کسانی قرار است موضوع را به شورای عالی امنیت ملی ببرند نیز گفت: «طبق گفته نماینده بانک مرکزی در جلسه روز گذشته، وزیر صمت، اقتصاد و رئیس کل بانک مرکزی موضوع پلتفرمهای آنلاین طلا را برای تعیین تکلیف به شورای عالی امنیت ملی میبرند و قصد دارند برای بسته ماندن درگاهها مصوبه دریافت کنند.»
رئیس اتحادیه کسبوکارهای مجازی همچنین در پاسخ به سوال دیگر راه پرداخت در خصوص اینکه کدام نهاد دستور بسته شدن درگاه پلتفرمهای آنلاین طلا را داده است گفت: «ما نهادی که دستور بستن درگاهها را صادر کرده، پیدا نکردیم. باهرجا تماس گرفتیم، این جواب را گرفتیم که از سمت ما نبوده است. اما در نهایت متوجه شدیم خود بانک مرکزی است که اعتبار کسبوکار و سرمایههای آنها و دارایی مردم، را کلید برقی میبیند که قدرت داشته، دکمه را زده و خاموش کرده است.»
قانونگذار اعتبار تشکلهای صنفی را خدشه دار میکند
سعید امیرخانی مدیر امور اتحادیههای کشوری اتاق اصناف ایران نیز در این نشست گفت که تصمیمات غیرمنتظره، نهتنها تأمینکننده امنیت نیست، بلکه صرفاً توهم کنترل را برای رگولاتور ایجاد میکند. این اقدامات، جز برهم زدن انسجام اقتصادی کسبوکارها، نتیجهای در بر ندارد. این انسجام اقتصادی ممکن است انسجام اجتماعی را نیز تحت تأثیر قرار دهد. حاکمیت آیا راهکاری برای حفظ این انسجام دارد؟ نباید با تصمیمات ناپخته، کسبوکارها را به خانه اول بازگرداند. اعتبار آنها در بازار به سادگی بازنخواهد گشت. حاکمیتی که سالها پیش به این سکوها مجوز داده، حالا باید هزینه تعلیق و انحلال آنها را نیز بپردازد. به جای انسداد، باید «نظارت هوشمند» جایگزین شود.»
به گفته او، این سکوها زیر نظر تشکل صنفیای فعالیت میکنند که خود از حاکمیت اختیار گرفتهاند. آیا این اقدام نتیجهای جز خدشه به اعتبار همان تشکلی که صادرکننده مجوز است، خواهد داشت؟ این روند، هم کسبوکارها و هم نهادهای صنفی را تحت تأثیر قرار خواهد داد.
مسدود ماندن درگاههای پرداخت پلتفرمهای طلا، تبعات اجتماعی هم دارد
نیما قاضی رئیس انجمن تجارت الکترونیک تهران هم تاکید کرد که بحث صرفاً رعایت قوانین نیست؛ دولت اکنون در رقابت بین پلتفرمها، حتی در سطح خیابان، وارد شده و در رقابت بیزینسی دخالت میکند. نکته دوم، اعتماد اجتماعی است. در این وضعیت، چه چیزی مهمتر از اعتماد مردم وجود دارد؟ اقداماتی از این جنس، مستقیماً به اعتماد اجتماعی لطمه وارد میکند. در واقع، حوزه اقتصادی یکی از آخرین امیدهایی بود که مردم تجربه کرده بودند.
به طور مشخص، از سال ۱۴۰۰ به بعد طبق آماری که خود مرکز توسعه تجارت الکترونیکی منتشر کرده رشد این حوزه از نظر ریالی حتی از نرخ تورم نیز پایینتر بوده است. کل تجارت کشور در حال کوچکتر شدن است. یکی از دلایل اصلی این روند، مشکل در تأمین مالی و سرمایهگذاری است. چنین اقدامات و محدودیتهایی، هم به اعتماد مردم نسبت به پلتفرمها آسیب میزند، و هم جنبه غیرقانونی دارد. بنابراین، تبعات این مسیر هم اقتصادی است و هم اجتماعی.
۹۵ درصد کاربران ما زیر ۱ گرم طلا دارند
مصطفی اکرمی مدیرعامل پلتفرم میلی نیز با اشاره به خدشهدار شدن اعتماد عمومی نسبت به پلتفرمهای فروش طلا گفت که کاربران میگویند اگر شمارا بانک مرکزی بسته است، چرا ابلاغیهای ندارید. او میگوید که ۹۵ درصد کاربران ما زیر ۱ گرم طلا دارند و در بورس و سیستم بانکی راهکاری برایشان وجود ندارد. این قشر قوی نیست و بستری که انتخاب کردهاند، نقطه آسیب به آنها شده است.
موضوع فقط طلا نیست
سادینا آبائی، رئیس کمیسیون فناوری اطلاعات و ارتباطات اتاق ایران، با ابراز نگرانی از تصمیماتی که ناگهان باعث محدودیت پلتفرمها میشود، تصریح کردکه تصمیمات ناگهانی و غیرشفاف، نهتنها کمکی به اقتصاد نمیکند که اساساً اعتماد مردم و سرمایهگذاران را از بین میبرد. این فقط تجربه طلا نیست، در سالهای گذشته بسیاری از فعالیتها در حوزههای مختلف نیز با همین چالش مواجه شدهاند. تصمیمات اینچنینی فقط تأثیر اقتصادی ندارد، بلکه روی ظرفیتهای اجتماعی و امید سرمایهگذاران و بهبود کیفیت زندگی مردم تأثیر میگذارد. بخش خصوصی بارها نسبت به این موضوع هشدار داده و امروز نیز برای حل این چالش پیگیریهای لازم را انجام میدهد.