راه پرداخت
رسانه فناوری‌های مالی ایران

فرزین: سرمایه‌گذاری ارزی به ارزش ۱۰ میلیارد دلار در برنامه بانک مرکزی قرار گرفته است

رئیس‌کل بانک مرکزی از برنامه ۱۰ میلیارد دلاری تأمین مالی ارزی در سال جاری خبر داد که شامل عرضه اوراق صکوک ارزی، سپرده‌گذاری ارزی، پیش‌فروش ارز و تأمین مالی از مسیر بریکس است. فرزین تأکید کرد اوراق صکوک با سود ۶ درصد و ضمانت صندوق توسعه ملی منتشر می‌شوند و به‌زودی در بازارهای بین‌المللی همچون بورس روسیه نیز عرضه خواهند شد. همچنین طرح‌هایی مانند بازار سلف ارزی، کارت رفاهی برای تسهیل وام ازدواج، و امتیازات جدید برای صادرکنندگان کشاورزی نیز در دستور کار است

رئیس‌کل بانک مرکزی با اشاره به برنامه این بانک برای تأمین مالی ۱۰ میلیارد دلاری در سال جاری گفت: «این برنامه شامل عرضه ۲ میلیارد دلار اوراق صکوک ارزی در مرکز مبادله ارز و طلای ایران، ۲ میلیارد دلار نیز از طریق سپرده‌گذاری ارزی بانک مرکزی در بانک‌ها، پیش‌فروش ارز که طرحی جدید است و در دستور کار قرار گرفته و بخش دیگری از تأمین مالی پروژه‌ها از طریق کشورهای عضو بریکس صورت می‌گیرد.»

به گزارش روابط‌ عمومی بانک مرکزی، محمدرضا فرزین در مراسم انتشار اوراق صکوک مرابحه ارزی فولاد مبارکه با اشاره به نام‌گذاری سال جاری به‌عنوان سال سرمایه‌گذاری برای تولید، گفت: «در این زمینه نهادهای تأمین‌کننده مالی از جمله بانک‌ها، صندوق توسعه ملی، بازار سرمایه و… نقش اساسی دارند. به همین دلیل سرمایه‌گذاری ارزی به ارزش ۱۰ میلیارد دلار در برنامه بانک مرکزی قرار گرفته است.»

او ادامه داد: «از این میزان، ۲ میلیارد دلار از طریق عرضه اوراق صکوک ارزی در مرکز مبادله ارز و طلای ایران صورت خواهد گرفت. ۲ میلیارد دلار نیز از طریق سپرده‌گذاری ارزی بانک مرکزی در بانک‌ها خواهد بود. همچنین بخشی نیز از طریق پیش‌فروش ارز است که طرحی جدید است و در دستور کار قرار گرفته و بخش دیگر نیز تأمین مالی پروژه‌ها از طریق کشورهای عضو بریکس صورت می‌گیرد.»

رئیس‌کل بانک مرکزی با اشاره به اینکه فروش اوراق صکوک از قبل آغاز شده، خاطرنشان کرد: «تاکنون ۲۶۰ میلیون یورو از این اوراق به فروش رفته که بخش عمده آن برای تأمین مالی پروژه بیدبلند بوده است. ضمانت این اوراق با صندوق توسعه ملی است که این صندوق یکی از صندوق‌های بزرگ دنیا از منظر دارایی‌ها است. باوجود جذابیت این اوراق، صندوق توسعه ملی خرید این اوراق تا ۹۰ درصد را تعهد کرده است.»

فرزین گفت: «این اوراق، چهار‌ساله، یورویی و با نرخ سود ۶ درصد هستند و برای پروژه‌های مهم و سودآور طراحی شده‌اند. عرضه این اوراق ۲۰۰ میلیون یورویی در دو مرحله صورت می‌گیرد؛ در مرحله نخست، ۱۱۰ میلیون یورو و در مرحله دوم، ۹۰ میلیون یورو عرضه خواهد شد و در نهایت فروش ما در پایان سال جاری به ۴۶۰ میلیون یورو برای این پروژه خواهد رسید.»

رئیس‌کل بانک مرکزی تأکید کرد: «ما آمادگی داریم تا سقف ۲ میلیارد یورو پروژه‌های واجد شرایط را پذیرفته و از طریق انتشار اوراق ارزی، تأمین مالی کنیم. امید است که این اوراق با استقبال ایرانیان خارج از کشور مواجه شود؛ به‌ویژه آن دسته از هم‌میهنانی که دارای درآمدهای ارزی هستند و می‌توانند نقش مهمی در تأمین مالی پروژه‌های کلان و سودآور کشور ایفا کنند.»

او افزود: «نکته دیگری که باید به آن اشاره شود، ورود به بازارهای بین‌المللی سرمایه است. مذاکراتی با بورس روسیه انجام شده و امید است بتوانیم عرضه اوراق را در آن بازار نیز آغاز کنیم. اگرچه نرخ فعلی این اوراق ۶ درصد است، اما در آینده نزدیک باتوجه‌به شرایط بازار، اوراق جدیدی برای سایر پروژه‌ها برای سرمایه‌گذاران نیز عرضه خواهد شد.»

رئیس هیئت عالی بانک مرکزی تأمین مالی را یکی از محورهای اصلی برنامه‌های این بانک در سال جاری برشمرد و گفت: «بر آنیم تا از روش‌های متنوع و نوین برای تحقق این هدف استفاده کنیم. همان‌گونه که مطلع هستید، اوراق ارزی ابزاری مالی است که علاوه بر ایران، در کشورهایی نظیر ترکیه، مالزی، عربستان سعودی و حتی کشورهای غیراسلامی مانند انگلستان، آلمان و هنگ‌کنگ نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد. این ابزار از پشتوانه‌ای جهانی برخوردار بوده و تجربه‌های موفقی در بازارهای بین‌المللی به ثبت رسانده است. ما نیز در نظر داریم از این ظرفیت برای توسعه و پیشرفت کشور بهره‌برداری لازم را به عمل آوریم.»


جمع اوراق انتشاریافته مرابحه ارزی یورویی از سوی بانک ملت تا پایان سال به ۷۶۰ میلیون یورو می‌رسد


همچنین در این مراسم، فرشید فرخ‌نژاد، مدیرعامل بانک ملت ضمن قدردانی از زحمات مشترک میان صندوق توسعه ملی، بانک مرکزی و مرکز مبادله ارز و طلای ایران گفت: «امروز این بانک به‌عنوان نخستین بانک ایرانی و در این طرح به‌عنوان بانک ضامن و عامل متعهد به پذیره‌نویسی با کمک صندوق توسعه ملی است. همچنین شرکت تأمین سرمایه بانک ملت مشاور این مجموعه بوده و به پیشبرد امور کمک کرده است. البته از گذشته‌های دور بانک ملت همواره در پروژه‌های بزرگ ملی حضور فعالی داشته است. به طور مشخص این بانک در صنعت پتروشیمی و پالایشگاهی پروژه‌های مناسبی انجام داده و در چندین مرحله فعالیت‌های مناسبی برای تأمین مالی با استفاده از ابزارهای موجود در بانک ملت انجام شده است.»

او افزود: «بانک ملت پس از تأمین مالی موفق در صنعت پتروشیمی و پالایشگاهی کشور و انتشار اوراق مرابحه ارزی برای پروژه‌های مهم اقتصادی، در جدیدترین تأمین مالی ارزی خود، باعرضه اوراق فولاد مبارکه اصفهان، تأمین مالی صنعت کلیدی، اولویت‌دار و ارزآور فولاد را آغاز کرد.»

فرخ‌نژاد ادامه داد: ‌«امروز پنجمین حضور بانک ملت در اوراق مرابحه ارزی و تحت نظارت‌ها و مجوزهای صادره از سوی بانک مرکزی  است که جمع این اعداد تا ۳۲۰ میلیون یورو می‌رسد. ازاین‌رو اولین‌بار است که با همکاری صندوق توسعه ملی به‌عنوان کمک به بانک ملت و متعهد به پذیره‌نویسی است. لازم به ذکر است طرح‌هایی که موافقت اصولی آنها اخذ شده و مجوزهای لازم آن‌ها طی شده است و در هماهنگی با ناشرین تا پایان سال جمع اوراق مرابحه ارزی منتشره از سوی بانک ملت به ۷۶۰ میلیون یورو می‌رسد.»

به گفته مدیرعامل بانک ملت، تاکنون ۳۲۰ میلیون یورو اوراق مرابحه ارزی در پنج فقره با عاملیت، ضمانت پرداخت و تعهد پذیره‌نویسی این بانک و مشاوره شرکت تامین سرمایه بانک ملت برای مجموعه‌های بزرگ اقتصادی کشور از جمله فولاد مبارکه اصفهان و شرکت‌های تابعه هلدینگ خلیج فارس و شرکت سرمایه‌گذاری اهداف منتشر شده است.

فرخ‌نژاد خاطرنشان کرد: «بانک ملت با عرضه این اوراق گام مهمی را در افزایش صادرات، ارزآوری و اشتغال کشور برداشته و بار دیگر پیشگامی و اثرگذاری خود را در تأمین مالی، تکمیل و راه‌اندازی پروژه‌های صنایع کلیدی و اولویت‌دار تثبیت کرد.»


از تنوع‌بخشی به ابزارهای تأمین مالی ارزی تا راه‌اندازی بازار سلف ارزی


فرزین در گفت‌وگو با خبرنگاران تصریح کرد: «بانک مرکزی باهدف تنوع‌بخشی به ابزارهای تأمین مالی ارزی چندین پروژه در دستور کار دارد تا هم در حوزه ارز و هم در حوزه ریال از این ابزارها بهره‌برداری کند و در همین راستا، در جلسات شورای‌ عالی تأمین مالی که ریاست آن بر عهده وزارت اقتصاد است و رئیس‌کل بانک مرکزی نیز عضو آن است، ابزارهای مختلفی مورد بررسی و تصویب قرار گرفته است.»

فرزین با اشاره به اینکه بانک مرکزی نقش سیاست‌گذار را ایفا می‌کند و کمتر وارد عملیات اجرایی ارزی می‌شود، بیان کرد: «مسئولیت عملیات ارزی، طلا و سایر موارد مرتبط به مرکز مبادله طلا و ارز است. از زمان آغاز به کار مرکز مبادله، تعهداتی در خصوص پیاده‌سازی روش‌های متنوع تأمین مالی ارزی داده‌ایم که گام‌به‌گام در حال تحقق آنها هستیم.»

رئیس هیئت عالی بانک مرکزی درباره اوراق سلف ارزی، گفت: «این ابزار که در بازارهای جهانی تحت عنوان «فوروارد مارکت» شناخته می‌شود و بسیار متداول است در دستور کار راه‌اندازی قرار دارد. با وجود برخی مشکلات در به‌روزرسانی سامانه‌ها، اجرای این طرح قطعی است.»

او با تأکید بر پیش‌فروش ارز، خاطرنشان کرد: «این روش نیز به‌گونه‌ای طراحی خواهد شد که ابزاری برای تأمین مالی بنگاه‌های اقتصادی، اعم از صادرکنندگان و واردکنندگان، محسوب شود. همچنین در فروش اوراق ارزی تاکنون موفق به فروش اوراق تا سقف ۲ میلیارد دلار شده‌ایم. سال گذشته با ارقام کم و از طریق پروژه بیدبلند آغاز کردیم، اما خوشبختانه امسال روند بهتری پیدا کرده و شرکت‌ها در حال بررسی هستند. مشارکت با صندوق توسعه ملی و چندین بانک نیز در این زمینه به ایجاد هم‌افزایی مؤثری در تأمین مالی ارزی منجر شده است.»


حضور در بورس‌های خارجی


رئیس‌کل بانک مرکزی با اشاره به عرضه اوراق در بورس کشور روسیه، خاطرنشان کرد: «در حال حاضر اوراق ارزی در داخل کشور عرضه می‌شود، اما برنامه‌ریزی برای عرضه این اوراق در بازار سرمایه روسیه نیز در جریان است. مرکز مبادله پروژه‌هایی به ارزش یک میلیارد و ۸۶۰ میلیون یورو دارد که قصد عرضه اوراق آنها را داریم. همچنین مذاکراتی با نهادهای مالی و یکی یا دو بانک در روسیه انجام شده است.»

فرزین تأکید کرد: «لازمه عرضه اوراق در بازارهای خارجی، رتبه‌بندی (ریتینگ) آنها و مذاکره با نهادهای مالی خارجی است که این اقدامات آغاز شده است. انتظار می‌رود اوراق فعلی به‌سرعت به فروش برسد و اوراق بعدی نیز با توسعه همکاری‌ها در روسیه عرضه خواهند شد. باوجود عدم تعیین زمان دقیق، اطمینان داریم که بخشی از این اوراق در سال جاری در روسیه عرضه خواهد شد.»

او در خصوص همکاری با برخی کشورهای عربی بیان کرد: «در حال انجام مذاکرات با برخی از این کشورها هستیم. در هفته آینده، ریاست جمهور به عمان سفر خواهند کرد و بنده نیز یک روز قبل از ایشان برای دیدار با رئیس‌کل بانک مرکزی عمان و مدیران بانک‌های فعال در آنجا حضور خواهم یافت. نتایج نهایی این مذاکرات متعاقباً اعلام خواهد شد.»


نحوه تسویه‌حساب با بانک زنجانی


رئیس‌کل بانک مرکزی در پاسخ به سؤالی درباره وضعیت نیکل‌های متعلق به بابک زنجانی گفت: «در حال حاضر این نیکل‌ها در گمرک نیستند و در خزانه بانک مرکزی نگهداری می‌شوند. توافق بر این بوده است که ایشان شخصاً اقدام به فروش این نیکل‌ها کرده و طلب بانک مرکزی را پرداخت کنند و این توافق همچنان به قوت خود باقی است. بانک مرکزی در خصوص ارزش این نیکل‌ها ورودی نداشته و از ایشان خواسته‌ایم که پس از فروش، طلب ما را پرداخت کند. هر مبلغی که از ایشان دریافت شود، به قاضی پرونده اطلاع داده خواهد شد. در خصوص رمزارز شخصی ایشان، تاکنون هیچ‌گونه دریافت یا پذیرشی از سوی بانک مرکزی صورت نگرفته است.»


تنوع‌بخشی به ابزارهای کنترل نقدینگی


فرزین در پاسخ به سؤالی در مورد هدف‌گذاری نقدینگی در سال جاری گفت: «سال گذشته نرخ رشد نقدینگی به ۲۹.۱ درصد رسید و کمی از کانال ۲۵ درصد فاصله گرفت و دلایل آن نیز در همایش سیاست‌های پولی و ارزی ارائه شد برای امسال هم هدف‌گذاری روی کانال ۲۵ درصد است اگر چه سال گذشته برای کنترل نقدینگی در پایان سال نزدیک ۲۵۰ همت ارواق منتشر کرد ولی امسال تلاش می‌کنیم از ابتدای سال روی موضوع نقدینگی تمرکز کنیم امسال ابزارهای کنترل نقدینگی متنوع‌تر شده است.»


فروش ۳۵۰ همت اوراق برای تأمین مالی تولید


او افزود: «امسال شیوه‌های تأمین مالی متنوع‌تر خواهد شد در همین راستا حساب جهش تولید در بانک ملی به‌صورت آزمایشی راه‌اندازی شده است در تأمین مالی ارزان‌قیمت سریع برای صنایع کوچک زودبازده نقش مهمی خواهد داشت. بخشی از تأمین مالی نیز از طریق فروش ۳۵۰ همت اوراق تأمین خواهد شد و تلاش خواهیم کرد هم تأمین مالی را انجام دهیم وهم نقدینگی کنترل کنیم.»


بازگشت اصول و سود منابع اوراق ارزی بدون مشکل


رئیس‌کل بانک مرکزی در پاسخ به پرسش دیگری در خصوص احتمال بروز اختلال در پرداخت سود سهام اوراق ارزی منتشر شده به دلیل شرایط تحریمی  تأکید کرد: «تحریم هیچ مشکلی برای خریداران اوراق مرابحه ارزی ایجاد نخواهد کرد و بانک مرکزی قادر است منابع خریداران را به‌خوبی برگرداند و تجربه خوبی داریم و محدودیتی در این زمینه وجود ندارد و فروش اوراق با نرخ سود ۶ درصدی طی مدت‌زمان ۴۸ ساعت بیانگر این است که بازگشت اصل و سود منابع مشکلی وجود ندارد و تاکنون هم در مورد تمامی اوراقی که فروش رفته سود آن در زمان مناسب پرداخت شده است.»


طرح جدید بانک مرکزی برای کاسته شدن از صف متقاضیان وام ازدواج


فرزین در پاسخ به پرسشی در خصوص برنامه بانک مرکزی برای کاسته شدن از صف متقاضیان تسهیلات ازدواج در سال جاری گفت: «سال گذشته از ۲۰۰ همت منابع پیش‌بینی‌شده برای تسهیلات ازدواج و فرزندآوری نظام بانکی ۲۵۰ همت پرداخت کرد به دلیل اینکه صف طولانی شده بود امسال هم ما در حد اعداد مصوب مجلس قطعاً اگر بیشتر نپردازیم کمتر نخواهیم. علاوه بر این به‌منظور کوتاه‌کردن صف متقاضیان تسهیلات ازدواج در حال رایزنی با نمایندگان مجلس شورای اسلامی هستیم تا در کنار گزینه پرداخت نقدی وام ازدواج از کارت رفاهی متصل به اوراق گام نیز به‌عنوان یک گزینه برای متقاضیان وام ازدواج استفاده شود که اگر به نتیجه برسد یک راه دومی در کنار راه اول خواهیم داشت تا از طریق فروشگاه‌های تعیین شده با نرخ سود بسیار پایین می‌توانند برای خرید کالای ایرانی برای جهیزیه استفاده کنند.»


امتیاز صادراتی برای صادرکنندگان محصولات کشاورزی


فرزین در ادامه در پاسخ به پرسشی در مورد تمهیدات جدید ارزی برای صادرات‌کنندگان محصولات کشاورزی در بازار ارز تجاری گفت: «کانون ارز حاصل از صادرات در سامانه بازار ارز تجاری عرضه می‌شود. در اوایل راه‌اندازی این بازار به دلیل عدم شناخت کافی مشکلات وجود داشت. خوشبختانه هم‌اکنون مشکلات برطرف شده است؛ ضمن اینکه به‌منظور تسهیل در فروش ارز حاصل از صادرات محصولات کشاورزی در حال طراحی امتیاز صادراتی برای فعالان این حوزه هستیم و ازاین‌پس صاحبان ارز حاصل از صادرات محصولات کشاورزی در بازاری جدا از ارز پتروشیمی‌ها منابع ارزی خود را عرضه خواهند کرد.»


تدوین اساس‌نامه بانک‌های تخصصی


او در ادامه در پاسخ به سؤالی در مورد تکلیف برنامه هفتم برای تخصصی‌شدن بانک‌ها خاطرنشان کرد: «تخصصی‌شدن فعالیت بانک‌ها تکلیف برنامه هفتم است و هم‌اکنون در حال تدوین اساس‌نامه بانک‌های تخصصی هستیم و با تخصصی‌شدن بانک‌ها فقط در حوزه مشخص شده قادر به فعالیت خواهند بود.»

منبع بانک مرکزی
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.