راه پرداخت
رسانه فناوری‌های مالی ایران

هرآنچه باید درباره دریافت وام مسکن در سال ۱۴۰۴ بدانید

در این گزارش، به طور جامع به همه ابعاد دریافت وام مسکن در سال ۱۴۰۴ پرداخته شده است؛ از جمله جزئیات و شرایط دریافت تسهیلات ودیعه مسکن برای مستأجران عادی و افراد تحت پوشش نهادهای حمایتی، شرایط وام خرید و ساخت مسکن، مبالغ اختصاص‌یافته، مدارک و ضامن‌های مورد نیاز، نحوه ثبت‌نام در سامانه جامع طرح‌های حمایتی مسکن، و بانک‌های عامل پرداخت‌کننده این وام‌ها

وام ودیعه مسکن، یکی از تسهیلاتی است که در جهت کمک به مستأجران کشور در نظر گرفته و پرداخت آن توسط دولت در سامانه جامع طرح‌های حمایتی مسکن اعطا می‌شود. ثبت‌نام وام ودیعه مسکن در سال ۱۴۰۴ از ۱۷ اردیبهشت‌ماه آغاز می‌شود و متقاضیان می‌توانند نسبت به ثبت‌نام در آن اقدام کنند.

طبق طرح وام ودیعه مسکن مستأجران که توسط دولت اجرا می‌شود، کلیه افرادی که واجد شرایط دریافت این وام هستند، باید به سامانه ثبت‌نام وام مسکن مستأجران وارد شوند و مراحل ثبت‌نام خود را برای دریافت این وام در این سامانه انجام دهند. در ادامه راه پرداخت در گزارشی به جزئیات کامل وام مسکن ۱۴۰۴ پرداخته است.


۱. تسهیلات ودیعه مسکن برای مستأجران


وام کمک‌ودیعه مسکن برای مستأجران در سال ۱۴۰۴ افزایش یافته است. سقف این وام در تهران ۲۷۵ میلیون تومان تعیین شده است. در سایر کلان‌شهرها و مراکز استان‌ها، مبلغ وام ۲۱۰ میلیون تومان خواهد بود. مستأجران در شهرهای با جمعیت بالای ۲۰۰ هزار نفر می‌توانند تا ۱۴۰ میلیون تومان و در روستاها تا ۵۵ میلیون تومان وام دریافت کنند. برای اجرای این طرح، ۲۰۰ هزار میلیارد تومان بودجه اختصاص یافته است.

شرایط دریافت تسهیلات ودیعه مسکن برای مستأجران به این صورت است:

  • متأهل یا سرپرست خانوار بودن
  • عدم مالکیت مسکن
  • دارابودن اجاره‌نامه رسمی
  • ثبت اجاره‌نامه در سامانه معاملات املاک و دریافت کد رهگیری
  • ارائه یک ضامن معتبر
  • ثبت‌نام در سایت وام ودیعه مسکن

مشمولان دریافت وام ودیعه مسکن، تا پایان سال ۱۴۰۴ فرصت دارند جهت ثبت‌نام در این طرح به سایت سامانه جامع طرح‌های حمایتی مسکن به آدرس اینترنتی saman.mrud.ir مراجعه کنند.


 ۲. تسهیلات خرید و ساخت مسکن


سقف تسهیلات خرید و ساخت مسکن در سال ۱۴۰۴ به این صورت اعلام شده است:

در تهران ۵۰۰ میلیون تومان، در مراکز استان‌ها و شهرهای بالای ۲۰۰ هزار نفر جمعیت ۴۰۰ میلیون تومان و در سایر مناطق شهری ۳۰۰ میلیون تومان.

مهم‌ترین شرایطی که برای دریافت وام خرید و ساخت مسکن باید از آنها آگاه باشید، عبارت‌اند از:

  • داشتن سن قانونی بالاتر از ۱۸ سال
  • داشتن درآمد مستقل
  • عدم استفاده قبلی از تسهیلات مسکن بانک مربوطه (برخی بانک‌ها علاوه بر وام ساخت مسکن، تسهیلات دیگری برای خرید یا ساخت در روستاها یا شهرها ارائه می‌دهند که بررسی شرایط بانک موردنظر ضروری است.)
  • نداشتن سابقه چک برگشتی در شبکه بانکی
  • نداشتن سابقه بدحسابی یا سابقه عدم پرداخت اقساط

متقاضیان این وام جهت ثبت‌نام در این طرح به سایت سامانه جامع طرح‌های حمایتی مسکن به آدرس اینترنتی saman.mrud.ir مراجعه کنند.


۳. تسهیلات ودیعه مسکن مستأجران تحت پوشش نهادهای حمایتی


به گفته بانک مرکزی، تسهیلات ۴۰۰ میلیون تومانی ودیعه مسکن مستأجران، به منظور حمایت از مستأجران کم‌درآمد تحت پوشش نهادهای حمایتی مانند کمیته امداد امام خمینی (ره)، سازمان بهزیستی کشور، خانواده شهدا، جانبازان و رزمندگان معسر و با تأیید سامانه رفاه ایرانیان (مبنی بر قرار داشتن در سه دهک اول درآمدی) اختصاص یافته است. این وام با شرایط قرض‌الحسنه و بدون سود پرداخت می‌شود.

بر اساس مصوبات بیستمین جلسه شورای عالی مسکن، گروه‌های زیر در اولویت دریافت این وام ۴۰۰ میلیون تومانی با بازپرداخت ۱۰ ساله قرار دارند:

  • زوج‌های جوان ازدواج‌اولی (که از تاریخ ازدواج‌شان بیش از چهار سال نگذشته باشد)
  • خانوارهای تحت پوشش کمیته امداد و سازمان بهزیستی
  • خانواده‌های تحت پوشش بنیاد شهید و امور ایثارگران
  • زنان سرپرست خانوار
  • خانوارهای دارای سه فرزند و بیشتر

متقاضیان این تسهیلات باید ابتدا از طریق نهاد حمایتی مربوطه (کمیته امداد، بهزیستی و…) تشکیل پرونده داده و معرفی‌نامه دریافت کنند. شرایط کلی دریافت این وام به شرح زیر است:

متقاضی باید تحت پوشش یکی از نهادهای حمایتی زیر باشد:

  • کمیته امداد امام خمینی (ره)
  • سازمان بهزیستی کشور
  • بنیاد شهید و امور ایثارگران
  • ستاد کل نیروهای مسلح (جانبازان، رزمندگان و خانواده‌های نیازمند)

قرار داشتن در سه دهک اول درآمدی (بررسی از طریق سامانه رفاه ایرانیان)

مراحل دریافت تسهیلات ودیعه مسکن مستأجران تحت پوشش نهادهای حمایتی:

  1. معرفی به بانک از طریق نهاد حمایتی مربوطه
  2. ارائه درخواست و مدارک لازم به بانک عامل
  3. بررسی مدارک توسط بانک شامل:
    • وضعیت دهک درآمدی (بررسی از طریق سامانه رفاه ایرانیان)
    • سابقه استفاده از تسهیلات مسکن (متقاضی نباید قبلاً وام مسکن خرید، ساخت یا اجاره دریافت کرده باشد)
    • وضعیت مالکیت ملک یا زمین مسکونی (بررسی از طریق سامانه جامع املاک وزارت راه و شهرسازی)

نکته: در صورتی که متقاضی به دلیل شرایط خاص (مانند کودکان یا افراد دارای قیم قانونی) نتواند شخصاً اقدام کند، ولی یا قیم قانونی با ارائه مدارک معتبر می‌تواند فرآیند را انجام دهد.

ضمانت‌های قابل قبول برای دریافت وام ودیعه مسکن مستأجران تحت پوشش نهادهای حمایتی:

  • حساب پس‌انداز یا سهام عدالت متقاضی یا بستگان درجه یک
  • ارائه یک فقره سفته به همراه معرفی یک ضامن معتبر (طبق دستورالعمل بانک)

 شرایط پرداخت و بازپرداخت وام مسکن


با توجه به تفاوت مبالغ و شرایط میان بانک‌ها، توصیه می‌شود پیش از اقدام به دریافت وام، اطلاعات کامل را از بانک موردنظر کسب کنید. همچنین، استفاده از سامانه‌های الکترونیکی بانک‌ها می‌تواند فرایند دریافت وام را آسان‌تر و سریع‌تر کند.

مبالغ در نظر گرفته‌شده برای تسهیلات مسکن، پس از ارائه مدارک، انجام استعلام‌ها و بر اساس توافق میان متقاضی و بانک عامل، ممکن است به کمتر از سقف‌های اعلام‌شده کاهش یابد. در این صورت، متقاضی موظف است سقف تسهیلات درخواستی خود را در سامانه مربوطه اصلاح کند.

تسهیلات ودیعه مسکن و تسهیلات خرید و ساخت مسکن، با نرخ سود مصوب هیئت عالی بانک مرکزی یا مصوبات لازم‌الاجرای شورای پول و اعتبار و با بازپرداخت حداکثر پنج‌ساله اعطا می‌شود. این در حالی است که وام قرض‌الحسنه ودیعه مسکن ویژه محرومان با بازپرداخت ۱۰ ساله پرداخت خواهد شد.


بانک‌های واجد شرایط پرداخت وام مسکن


۲۰ بانک از جمله مسکن، ملی، سپه، پست‌بانک، صادرات، تجارت، ملت، رفاه کارگران، کارآفرین، سامان، اقتصاد نوین، پارسیان، پاسارگاد، سینا، آینده، شهر، گردشگری، ایران‌زمین، خاورمیانه و مؤسسه اعتباری ملل ملزم به پرداخت تسهیلات ودیعه مسکن به مستأجران واجد شرایط هستند.

توجه داشته باشید که این بانک‌ها ارائه‌دهنده تسهیلات مسکن، از جمله «وام ودیعه مسکن برای مستأجران» و «تسهیلات خرید و ساخت مسکن» به متقاضیان واجد شرایط هستند.

همچنین، هشت بانک تجارت، ملت، رفاه کارگران، ملی ایران، کشاورزی، سپه، صادرات ایران و پارسیان، پرداخت «تسهیلات ودیعه مسکن برای مستأجران تحت پوشش نهادهای حمایتی» را بر عهده دارند.


 ایرادات وارد شده به طرح وام مسکن


روزنامه دنیای اقتصاد در گزارشی بررسی کرده است که از سال ۱۳۹۷ تاکنون، رقم وام خرید مسکن ۳.۸ برابر شده، در حالی که قیمت مسکن در همین بازه زمانی ۱۹.۵ برابر افزایش یافته است. این عقب‌ماندگی آشکار قدرت وام مسکن در برابر رشد قیمت آپارتمان، باعث انباشت تقاضای مصرفی پشت دروازه خرید شده و در سال‌های آینده می‌تواند روند تعدیل قیمت‌ها را با دشواری بیشتری مواجه کند.

یکی دیگر از ایرادات مصوبه بانک مرکزی در حوزه تسهیلات مسکن، به وام ساخت مربوط می‌شود. در این گزارش نوشته است که در حالی که سال گذشته سقف وام ساخت برای پروژه‌های «مسکن ملی» به ۶۵۰ میلیون تومان افزایش یافت، وام ساخت برای پروژه‌های عادی ساخت‌وساز به ۵۰۰ میلیون تومان محدود شده است. این نوع سیاست‌گذاری در تأمین مالی مسکن، به معنای «پاس گل به مسکن‌سازی دولتی» است؛ در شرایطی که بخش واقعی بازار ساخت‌وساز — یعنی سرمایه‌گذاران ساختمانی — با «عطش اعتباری و تسهیلاتی» مواجه‌اند.

دنیای اقتصاد در ادامه گزارش خود تاکید کرده است که مسکن‌سازی دولتی، بخش واقعی بازار ساخت مسکن به شمار نمی‌آید؛ بلکه بخش گلخانه‌ای آن است که تحت اجبار و «دخالت دولت»، پروژه‌هایی تعریف می‌شود که در ابتدا با قیمت‌های دستوری پایین آغاز می‌شوند، اما به دلیل همین دخالت‌ها، روند ساخت آن‌ها به جای یک سال، چندین سال طول می‌کشد و در نهایت، با هزینه‌ای بالاتر از قیمت طبیعی به متقاضیان تحویل داده می‌شود. برای نمونه، در شهر جدید پرند، قیمت واحدهای مسکن ملی حدود ۲۰ تا ۲۵ درصد گران‌تر از قیمت واحدهای مسکونی موجود در سطح شهر است. برآوردها نشان می‌دهد که در ابتدای سال ۱۴۰۴، هزینه ساخت هر مترمربع آپارتمان در تهران به حدود ۳۰ میلیون تومان و در سطح کشور به بالای ۲۰ میلیون تومان خواهد رسید. در این گزارش نوشته است که اگر قرار باشد وام ساخت حداقل دو سوم هزینه ساخت را پوشش دهد، سقف وام باید به یک میلیارد تومان برسد، نه ۵۰۰ میلیون تومان.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.