راه پرداخت
رسانه فناوری‌های مالی ایران

در رویداد 5G-AIoT، هوشمندسازی به‌عنوان مسیر اصلی رشد ۸ درصدی اقتصاد معرفی شد

رویداد «نقش تنظیم‌گری 5G-AIoT در توسعه اقتصاد دیجیتال» برگزار شد. در این رویداد، بر اهمیت هوشمندسازی برای تحقق رشد اقتصادی ۸ درصدی، نقش هماهنگی بین دستگاه‌های مختلف، لزوم توسعه زیرساخت‌های داده و ارتباطات، ضرورت تنظیم‌گری هوش مصنوعی و اینترنت اشیا، تقویت نقش بخش خصوصی در استانداردسازی و چالش‌های ناشی از نبود داده‌های دقیق تأکید شد

رویداد «نقش تنظیم‌گری 5G-AIoT در توسعه اقتصاد دیجیتال» صبح امروز با حضور ستار هاشمی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، در پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات آغاز به کار کرد. رضا علیزاده، رئیس کمیسیون صنایع و معادن مجلس؛ محمدمحسن صدر، معاون وزیر و رئیس سازمان فناوری اطلاعات ایران؛ حمید فتاحی، معاون وزیر و رئیس سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی؛ محمد آقاجانلو، معاون وزیر صمت و رئیس هیئت عامل ایمیدرو؛ لیلا محمدی، رئیس پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات و علی حکیم جوادی، رئیس سازمان نظام صنفی رایانه‌ای نیز از دیگر حاضران در این رویداد بودند.

در روز اول این رویداد، ۷ نشست تخصصی با موضوعاتی چون ارائه چهارچوب تنظیم‌گری برای خدمات اینترنت اشیا، تنظیم‌گری امنیت در 5G-AIoT و ارزیابی و اعتبارسنجی محصولات و خدمات این حوزه برگزار شد. در روز دوم، نشست‌ها حول محورهایی مانند تدوین استانداردهای ملی در نقشه راه اینترنت اشیا، تنظیم‌گری در صنعت نفت، صنعت و معدن و کشاورزی ادامه خواهد یافت.


رشد اقتصادی ۸ درصدی از مسیر هوشمندسازی و توسعه فناوری‌های نوین محقق می‌شود


لیلا محمدی، رئیس پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات، در ابتدای این مراسم تأکید کرد که رشد اقتصادی ۸ درصدی کشور می‌تواند از مسیر هوشمندسازی و اثرات بعدی آن محقق شود. او با اشاره به اهمیت فناوری‌های نوینی مانند هوش مصنوعی، اینترنت اشیا و 5G، این فناوری‌ها را به‌عنوان پیش‌نیازهای تحول دیجیتال دانست و افزود: «این فناوری‌ها بدون هماهنگی دستگاه‌های مختلف در کشور توسعه نمی‌یابند و رویداد نقش تنظیم‌گری 5G-AIoT به منظور یافتن راه‌های دستیابی سریع‌تر به توسعه این فناوری‌ها و اقتصاد دیجیتال برگزار شده است که مسلماً رشد ۸ درصد اقتصادی از مسیر هوشمندسازی و تأثیرات بعدی آن محقق خواهد شد.»

رئیس پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات اظهار داشت که باتوجه‌به نقش محوری وزارت ارتباطات در توسعه فناوری‌های نوین، این وزارتخانه از سال گذشته اقدامات گسترده‌ای را برای هماهنگی و هم‌افزایی میان ذی‌نفعان مختلف آغاز کرده است. در این راستا، با گردهم‌آوری نمایندگان وزارتخانه‌های صنعت و معدن، کشاورزی، نفت و همچنین فعالان بخش خصوصی، تلاش شد تا ابعاد مختلف این فناوری‌ها مورد بررسی قرار گیرد. این رویداد با مشارکت و حضور حدود ۶۰ شرکت بخش خصوصی برگزار شد که توانمندی‌های خود در حوزه هوشمندسازی و فناوری‌های نوین را به نمایش گذاشتند.

او همچنین افزود: «در مواجهه با دغدغه‌هایی که در خصوص استاندارد و امنیت تجهیزات هوشمند مطرح است، وزارت ارتباطات با همکاری مراکز تحقیقاتی و آزمایشگاه‌های معتبر درصدد است تا با استفاده از هوش مصنوعی و ظرفیت‌های تحقیقاتی خود، این نگرانی‌ها را به طور مؤثر مرتفع سازد. به این ترتیب، با هم‌افزایی و تجمیع توانمندی‌های بخش‌های مختلف کشور، امکان پاسخگویی به نیازهای فناوری‌های نوین به بهترین نحو فراهم خواهد شد.»


هدف وزارت ارتباطات بزرگ کردن کیک اقتصاد دیجیتال است


محمد محسن صدر، رئیس سازمان فناوری اطلاعات ایران، در ابتدای سخنان خود با اشاره به سه واژه کلیدی اقتصاد دیجیتال، زیرساخت و تنظیم‌گری هدف وزارت ارتباطات را بزرگ کردن کیک اقتصاد و افزایش سهم بخش خصوصی برای رشد اقتصاد دیجیتال اعلام کرد. او بیان کرد: «حوزه اقتصاد دیجیتال مرز نمی‌شناسد و اگر شرایط فراهم شود و مرزی وجود نداشته باشد، ارائه خدمت به مردم انجام می‌شود. وزارت ارتباطات به‌عنوان بانی اصلی توسعه زیرساخت زمینه‌ای را فراهم می‌کند تا صنایع در حوزه‌های فناوری دیجیتال را وارد سرمایه‌گذاری کنند.»

او با اشاره به حادثه بندر شهید رجایی و نبود داده‌ها و گزارش داشبوردی در این مورد توضیح داد :«کاش یاد بگیریم که واژه هوش مصنوعی را از بخش فانتزی خارجی کنیم. ابعاد هوش مصنوعی داده و پردازش است و داده یکی از موضوعات مهم سازمان فناوری اطلاعات است و تلاش می‌کند تا دسترسی فعالان این حوزه را فراهم کند. چه معنا دارد ۱۳۰ هزار کانتینر دپو شود و اگر سوال شود نمی‌توانند گزارشی داشبوردی ارائه کنند که مشخصات آنها به چه صورتی بوده است. ما مثال توسعه یافتگی در جهان داریم، به طور مثال سنگاپور که یک جزیره کوچک است که پرترافیک‌ترین بار آنجاست و دائم ورود و خروج کالا و بار در آن انجام می‌شود و هیچ کس متوجه نمی‌شود چون از مسیر حکمرانی داده و توسعه شبکه‌های زیرساختی این کار را انجام می‌دهند. ای کاش مقاومت‌ها را بشکنیم و اجازه ورود سیستم‌های جدید را بدهیم.»

صدر با اشاره به شکل نگرفتن پایگاه‌های اطلاعاتی گفت: «وقتی به حادثه بندر شهید رجایی نگاه می‌کنیم، با توجه به وسعت حادثه به نظر می‌رسد، خسارتی بین ۳ تا ۵ میلیارد دلار در بندرعباس به کسب‌وکارها رسیده است. از سوی دیگر شاهد نبود داده کافی از ورود و حجم کالا هستیم. از این حوادث نیز درس نمی‌گیریم و همچنان این چالش‌ها وجود دارد.»

او در ادامه گفت: «ما باید در حوزه سوم، تنظیم‌گری، اقدام کنیم. یک روش این است که مردم ندانند به کدام سمت حرکت کنند. روش دیگر این است که با کمک یک سیستم هوشمند عمل کنیم. در سازمان تنظیم مقررات رادیویی نظم خوبی داشتند اما اینکه هر بار کسب‌و‌کارها را گره بزنیم تا سراغ ما بیایند صحیح نیست. بنابراین نباید عقب باشیم و پیش پیش باید مسائل را حل کنیم.»

رئیس سازمان فناوری اطلاعات ایران در پایان سخنان خود تأکید کرد: «در پایان این نشست باید به راهکارهای مشخص برسیم. اپراتور باید سالی یک میلیارد دلار سرمایه‌گذاری کند اما این عدد به زیر ۲۰۰ میلیون دلار کاهش پیدا کرده است. در چنین شرایطی نمی‌توان انتظار توسعه شبکه داشت.»


نقش بخش خصوصی در تنظیم‌گری و استانداردسازی


یکی دیگر از سخنرانان این رویداد علی حکیم جوادی، رئیس سازمان نظام صنفی رایانه‌ای کشور بود که در زمینه نقش بخش خصوصی گفت: «از نظر شاخص‌های آزادی کسب‌وکار، سنگاپور و نیوزلند دارای رتبه‌های برتر و ایران در رتبه ۱۲۷ قرار دارد. در این کشورها استفاده از بخش خصوصی و آزادسازی کسب‌وکار سبب برتری آنها شده است. یکی از کارهایی که بخش خصوصی می‌تواند انجام دهد استانداردسازی است؛ چون دولت‌ها در این زمینه بدون حضور بخش خصوصی موفق نخواهند بود.»

او همچنین به مشکلات موجود در تعاملات بین بخش خصوصی و دولت اشاره کرد و گفت: «متأسفانه در بسیاری از موارد، بخش خصوصی آن‌طور که باید به‌عنوان شریک اصلی در توسعه فناوری‌ها مورد توجه قرار نمی‌گیرد. به‌عنوان مثال، در زمینه رمزارزها، ما اقداماتی را با بانک مرکزی انجام دادیم اما این مسائل هنوز به نتیجه نرسیده‌اند.»


تنظیم‌گری هوش مصنوعی و رگولاتوری مؤثر


حمید فتاحی، معاون وزیر ارتباطات و رئیس سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی، نیز به موضوع چالش‌های مرتبط با ورود بازیگران مختلف به حوزه هوش مصنوعی اشاره کرد. به گفته او، صنعت با ورود هوش مصنوعی دچار تحول زیادی می‌شود و هر کسی در هر بخشی با احساس مسئولیت وارد این حوزه می‌شود. او توضیح داد: «بنابراین یکی از جاهایی که باید به آن توجه شود، هم‌راستاسازی و همراه‌سازی بازیگران حاکمیتی است که فضا را برای حضور و ورود بخش خصوصی و سرمایه‌گذاران هموار کنند، در غیر این صورت منجر به عقب‌افتادگی می‌شود.»

فتاحی اعلام کرد که این سازمان نقش خود به‌عنوان تنظیم‌گر را در دو محور هوش مصنوعی و ارتباطات دنبال می‌کند. او افزود: «موضوع ارتباطات به صورت ویژه است چراکه محور توسعه هر فناوری، ارتباطات آن است. در فناوری هوش مصنوعی نقش ارتباطات بسیار گسترده است اما اکنون نقش سنتی ایفا می‌کند.»

او در ادامه بیان کرد: «فناوری‌های جدید را با ابزار تنظیم‌گری جدید خط‌کشی خواهیم کرد، بنابراین از ابزارهای تنظیم‌گری نسل پنجم استفاده خواهیم کرد تا فضا برای توسعه فناوری هوش مصنوعی و استفاده از عواید آن برای عموم مردم و بخش خصوصی ایجاد شود.»

منبع خبرگزاری صدا و سیما ایسنا
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.