راه پرداخت
رسانه فناوری‌های مالی ایران

پلتفرم امیان، پروژه‌های مولد را به سرمایه‌گذاران خرد متصل می‌کند

شرکت نوآوران گیتی هوشمند ماندگار با تمرکز بر زیست دیجیتال، هوش مصنوعی و بلاکچین، پلتفرم «امیان» را برای تأمین مالی مشارکتی مبتنی بر توکن‌سازی دارایی‌ها توسعه داده است. این پلتفرم با جذب سرمایه‌های خرد، پروژه‌هایی مانند نیروگاه خورشیدی در شهرکرد را تأمین مالی کرده و در نظر دارد تا ۱۰۰ پروژه بزرگ دیگر را در حوزه‌های مختلف اجرا کند. علیرضا دهفولی، معاون توسعه اقتصادی شرکت گیتی هوشمند ماندگار درباره این شرکت و برنامه‌هایش می‌گوید

شرکت نوآوران گیتی هوشمند ماندگار از سه سال پیش فعالیت خود را در حوزه اقتصاد دیجیتال آغاز کرده و بر دو محور اصلی هوش مصنوعی و زیرساخت‌های پردازشی متمرکز شده است. این شرکت در حوزه هوش مصنوعی پروژه‌های شاخصی را در کارنامه خود دارد. از جمله مشارکت در تولید محتوای هوشمند فیلم سینمایی حضرت موسی که بخش عمده تصویرسازی‌های آن با فناوری‌های نوین توسط تیم تخصصی این شرکت انجام شده است. این پروژه نمونه‌ای از کاربرد هوش مصنوعی در تولید محتوای رسانه‌ای بود.

در حوزه زیرساخت‌های پردازشی نیز این شرکت راهکارهایی مبتنی بر پردازنده‌های گرافیکی (GPU) توسعه می‌دهد که نقش کلیدی در ارتقای توان پردازشی سیستم‌های هوش مصنوعی دارند. نوآوران گیتی هوشمند ماندگار در زمینه بلاکچین و فناوری‌های مالی (فین‌تک) نیز فعالیت دارد و محصولاتی را طراحی و پیاده‌سازی کرده که نیازهای تخصصی این حوزه را پاسخ می‌دهند. علیرضا دهفولی، معاون توسعه اقتصادی شرکت گیتی هوشمند در گفت‌وگو با راه پرداخت از پلتفرم امیان این شرکت می‌گوید که تأمین مالی مشارکتی را با استفاده از فناوری بلاکچین ممکن کرده است.


ارائه راهکاری نوین برای تأمین مالی مشارکتی


طبق صحبت‌های علیرضا دهفولی، معاون توسعه اقتصادی شرکت گیتی هوشمند فعالیت این شرکت با تمرکز بر حل چالش تأمین مالی پروژه‌های مولد آغاز شد. او در این باره گفت: «یکی از موانع اصلی در نظام بانکی، دشواری تأمین مالی برای پروژه‌های سودآور است. از سوی دیگر، حجم قابل‌توجهی از سرمایه‌های خرد در اختیار مردم قرار دارد که به دلیل محدودیت‌های دانشی یا مقیاس کوچک، امکان ورود به پروژه‌های بزرگ را ندارند. این سرمایه‌ها عمدتاً از طریق بازار سرمایه یا مشارکت گروه‌های خاص در پروژه‌ها به کار گرفته می‌شوند.»

او افزود: «در نوآوران گیتی هوشمند ماندگار با بهره‌گیری از فناوری توکن‌سازی، راهکاری نوین برای تأمین مالی مشارکتی ارائه کردیم. تقسیم‌پذیری توکن‌ها و شفافیت این ساختار، شرکت را به اجرای پایلوت اولیه با سازمان اوقاف سوق داد. سازمان اوقاف با حدود ۲۳۰ هزار موقوفه، ساختاری حقوقی مشابه شرکت‌های خصوصی دارد و بستری مناسب برای پایلوت پروژه‌های اقتصادی مبتنی بر سرمایه‌های خرد فراهم می‌کند.»


امیان؛ اکوسیستمی برای توکن‌سازی


پلتفرم امیان، بستری تخصصی برای توکن‌سازی دارایی‌هاست که متمرکز بر جمع‌سپاری مالی هوشمند هستند. معاون توسعه اقتصادی شرکت نوآوران گیتی هوشمند ماندگار با اشاره به این که برخلاف پلتفرم‌های سنتی، امیان پیش از تأمین مالی، مراحل کارشناسی، طراحی مدل اجرایی، و توکن‌سازی را انجام می‌دهد، بیان کرد: «این پلتفرم پس از آماده‌سازی طرح، شامل تعریف توکن و تدوین سپیدنامه، امکان سرمایه‌گذاری را برای عموم یا گروه‌های هدف فراهم می‌کند.»

به گفته دهفولی، توسعه امیان سال گذشته آغاز شد. پس از تکمیل مطالعات پایه، طراحی مدل کسب‌وکار و تدوین قراردادهای حقوقی چندجانبه میان سرمایه‌گذاران، سرمایه‌پذیران و ذی‌نفعان، اولین پروژه تأمین مالی آن در آذرماه سال گذشته راه‌اندازی شد و فاز دوم آن در دی‌ماه با موفقیت اجرا شد. او گفت: «امیان با تأمین مالی چندمرحله‌ای، امکان مشارکت مستمر سرمایه‌گذاران و جذب سرمایه‌گذاران جدید را فراهم می‌کند. این ویژگی ریسک را توزیع کرده و شفافیت را در طول اجرای پروژه افزایش می‌دهد. سرمایه‌گذاران می‌توانند پیشرفت پروژه را رصد کرده و برای افزایش سرمایه‌گذاری تصمیم‌گیری کنند. این پلتفرم با هدف رفع چالش تأمین مالی پروژه‌های مولد، پلی میان سرمایه‌های خرد مردمی و پروژه‌های ارزش‌آفرین ایجاد می‌کند. شرکت نوآوران گیتی هوشمند ماندگار در میان‌مدت قصد دارد مشارکت مردمی را گسترش دهد تا مردم در سودآوری پروژه‌ها شریک شوند.»

معاون توسعه اقتصادی شرکت نوآوران گیتی هوشمند ماندگار در خصوص چشم‌انداز بازار ثانویه در پلتفرم امیان گفت: «با افزایش تنوع پروژه‌ها و توکن‌ها، می‌توان بازار ثانویه‌ای برای مبادله توکن‌ها ایجاد کرد. ایجاد این بازار نیازمند تنوع در توکن‌ها و مشارکت‌کنندگان با سطوح مختلف ریسک‌پذیری است.»


فرایند ارزیابی و اجرای پروژه‌ها


دهفولی جامعه هدف این شرکت را افراد با درآمد متوسط و سرمایه‌های خرد دانست و بیان کرد: «توکن‌سازی با توزیع ریسک سرمایه‌گذاری، زیان احتمالی را به سطح مشارکت محدود می‌کند و از ضررهای سنگین جلوگیری می‌کند.»

او در خصوص نحوه ورود طرح‌ها به پلتفرم امیان توضیح داد: «هر طرح پیش از ورود به پلتفرم امیان، فرایند مشخصی را طی می‌کند: ارزیابی اولیه فرصت سرمایه‌گذاری و اعمال اصلاحات لازم. سپس تدوین مدل اجرایی پروژه، شامل ساختار مالی و روابط حقوقی میان ارکان (سرمایه‌گذار، مجری، و ذی‌نفعان). نمونه این مدل در پروژه نیروگاه خورشیدی شرکت اجرا شده که مستندات آن در وب‌سایت شرکت قابل‌مشاهده است.»


طراحی توکن؛ انعطاف‌پذیری در سرمایه‌گذاری


دهفولی با اشاره به این که پس از تدوین مدل اجرایی، فاز طراحی توکن آغاز می‌شود، گفت: «تاکنون از دو نوع توکن استفاده کرده‌ایم: توکن‌های اوراق بهادار (Security Tokens) که قابل‌تبدیل به سهام یا نماینده واگذاری سهام شرکت است یا توکن‌های کاربردی (Utility Tokens) که متناسب با حجم تأمین مالی و جامعه هدف خاص طراحی می‌شوند.»

به گفته معاون توسعه اقتصادی شرکت نوآوران گیتی هوشمند ماندگار، در پروژه نیروگاه خورشیدی، ارزش هر توکن ۵ میلیون تومان تعیین شده و فرد با خرید هر توکن درصدی از سهام پروژه را به دست می‌آورد. در پروژه‌های دیگر، مانند هتل‌سازی، توکن‌هایی با ارزش بالاتر برای سرمایه‌گذاران با توان مالی بیشتر عرضه می‌شوند: «درواقع این انعطاف‌پذیری، طیف متنوعی از پروژه‌ها و سرمایه‌گذاران را پوشش می‌دهد.»


شفافیت و بازخرید توکن‌ها


دهفولی یکی از ویژگی‌های کلیدی شرکت نوآوران گیتی هوشمند ماندگار را امکان بازخرید توکن‌ها با نرخ‌های مشخص عنوان کرد و گفت: «این اطلاعات در قالب وایت‌پیپر و بر اساس گزارش امکان‌سنجی (FS) هر پروژه ارائه می‌شود. این سند چهارچوب حقوقی و اقتصادی مشارکت را برای سرمایه‌گذاران شفاف می‌کند. برای نمونه، در پروژه هتل‌سازی، هر توکن حق اقامت یک‌هفته‌ای در هتل به مدت ۲۰ سال را به سرمایه‌گذار اعطا می‌کند. در پروژه نیروگاه خورشیدی، توکن‌ها نماینده سهام شرکت هستند و خریداران در مالکیت و سودآوری آن شریک می‌شوند. سرمایه‌گذاران می‌توانند حقوق خود (مانند اقامت در هتل) را به دیگران واگذار کرده و صرفاً از سود اقتصادی آن بهره‌مند شوند.»


از پایلوت با سازمان اوقاف تا افزایش مشارکت مردمی


شرکت نوآوران گیتی هوشمند ماندگار در فاز نخست (MVP) بر اکوسیستم اوقاف متمرکز شده است. موقوفات در این مدل هم به‌عنوان سرمایه‌گذار و هم به‌عنوان سرمایه‌پذیر مشارکت می‌کنند. معاون توسعه اقتصادی شرکت نوآوران گیتی هوشمند ماندگار پروژه نیروگاه خورشیدی ۲.۵ مگاواتی در شهرکرد را نمونه‌ای موفق از این همکاری خواند و گفت: «در این پروژه، موقوفه میزبان به‌عنوان سرمایه‌پذیر و سایر موقوفات به‌عنوان سرمایه‌گذار مشارکت داشتند. دامنه مشارکت از ۵ میلیون تا چند میلیارد تومان متغیر بود.»

او با بیان این که برای تأمین مالی پروژه نیروگاه خورشیدی ۲.۵ مگاواتی در شهرکرد به ۷۶ میلیارد تومان سرمایه نیاز بود که از طریق سرمایه‌گذاری‌های خرد تامین شد، گفت: «این نیروگاه خورشیدی حداکثر تا شهریورماه سال جاری به شبکه متصل خواهد شد. این مدل به حل چالش ناترازی اقتصادی کمک کرده و زمین‌های بلااستفاده، مانند مراتع کویری را به نیروگاه‌های خورشیدی تبدیل کرده است. موقوفاتی با سرمایه‌های محدود، مانند ۱۰۰ میلیون تومان، اکنون می‌توانند در پروژه‌های بزرگ مشارکت کنند.»

دهفولی درباره فازهای بعدی این شرکت اظهار کرد: «برنامه داریم مدل سرمایه‌گذاری را به عموم مردم گسترش دهیم. این اقدام نیازمند هماهنگی با نهادهای ناظر است که مراحل اولیه آن آغاز شده و انتظار می‌رود تا پایان سال ۱۴۰۴ زیرساخت‌های لازم فراهم شود.»

معاون توسعه اقتصادی شرکت نوآوران گیتی هوشمند ماندگار در خصوص پروژه‌های امیان گفت: «قصد داریم ۱۰۰ پروژه بزرگ در حوزه‌های انرژی خورشیدی، کشاورزی، لجستیک، و گردشگری را وارد پلتفرم کنیم که راه‌اندازی نیروگاه‌های ۳، ۱۰، و ۳۰ مگاواتی با نیاز به ۳۰۰ میلیارد تومان سرمایه یکی از آنهاست. همچنین پروژه هتل پنج‌ستاره در مرحله بررسی نهایی قرار دارد. این پروژه‌ها می‌توانند گردش مالی عظیمی مبتنی بر توکن‌سازی ایجاد کنند.»


فناوری بلاکچین و قراردادهای هوشمند


باوجود این که امیان هنوز به‌صورت کامل روی بلاکچین اجرا نمی‌شود، طراحی‌ها بر منطق بلاکچین استوار است. دهفولی با بیان این موضوع توضیح داد: «قراردادها با امضای دیجیتال ثبت می‌شوند و زیرساخت برای قراردادهای هوشمند (Smart Contracts) در حال توسعه است. اجرای کامل قراردادهای هوشمند زمانی محقق می‌شود که اتوماسیون مالی، مانند تقسیم سود در پروژه‌های نیروگاه خورشیدی، پیاده‌سازی شود. امیان برای رفع دغدغه حفظ سرمایه، مدل‌های متنوعی از ضمانت‌نامه‌ها و قراردادهای حقوقی طراحی کرده است.»

به گفته معاون توسعه اقتصادی شرکت نوآوران گیتی هوشمند ماندگار، در پروژه‌های نیروگاه خورشیدی، پرداخت‌ها منوط به ارائه وثایق و قراردادهای شفاف است که در پلتفرم بارگذاری می‌شوند. او افزود: «سرمایه‌گذاران می‌توانند سود را دریافت کنند، آن را مجدداً سرمایه‌گذاری کنند، یا در برخی پروژه‌ها (مانند کشاورزی) محصول دریافت کنند. این مدل، سرمایه‌گذار را به شریکی استراتژیک در توسعه تبدیل می‌کند.»


از توثیق توکن تا هم‌افزایی در تولید


سرمایه‌گذاران در امیان می‌توانند توکن‌ها را نگه دارند، بفروشند یا به‌عنوان وثیقه برای دریافت تسهیلات استفاده کنند. دهفولی در این خصوص اظهار می‌کند: «این امکان، سرمایه‌گذاری را به کارآفرینی مشارکتی پیوند می‌دهد.»

در پروژه‌های امیان، مصرف‌کننده می‌تواند در زنجیره تولید مشارکت کند. برای مثال، در پروژه شیلات، ضایعات به زنجیره دام و طیور منتقل می‌شود و شرکت‌های دامداری می‌توانند در پروژه سرمایه‌گذاری کنند. این مدل، هم‌افزایی و ارزش‌افزوده ایجاد می‌کند.

به گفته معاون توسعه اقتصادی شرکت نوآوران گیتی هوشمند ماندگار، ظرفیت سازمان اوقاف، امکان توسعه مدل امیان را در سطح ملی فراهم کرده است. پروژه نیروگاه خورشیدی نمونه‌ای موفق از این همکاری است که می‌تواند به مشارکت مردمی گسترش یابد. او گفت: «امیان با ایجاد بازاری مولد مبتنی بر دارایی‌های واقعی، سرمایه‌گذاران خرد، ذی‌نفعان وقف، تولیدکنندگان و مصرف‌کنندگان را در زنجیره‌ای پویا متحد می‌کند. این مدل، از آینده‌ای روشن برای تأمین مالی پروژه‌های مولد در ایران نوید می‌دهد.»

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.