راه پرداخت
رسانه فناوری‌های مالی ایران

اکسفینیتو، در تلاش برای جذب تریدرهای ایرانی

گفت‌وگو با سیاوش رستمی، مدیرعامل اکسفینیتو که می‌گوید از ابتدای سال ۱۴۰۳ تاکنون، تعداد کاربرانشان ۲۰ برابر شده است

اکسفینیتو یکی از کارگزاری‌های رمزارزی کشور است که فعالیت خود را از سال ۱۳۹۵ در زمینه مدیریت دارایی و خدمات سبدگردانی در حوزه رمزارزها شروع کرد؛ شرکتی که در ابتدا هیچ برنامه‌ای برای تبدیل ‌شدن به یک صرافی نداشت، اما با افزایش محدودیت‌ها و فیلتر شدن وب‌سایت‌های صرافی‌های رمزارز، تصمیم گرفت به‌عنوان یک کارگزار در بازار رمزارزها فعالیت کند.

به گفته سیاوش رستمی، مدیرعامل اکسفینیتو، این شرکت در حال حاضر بر سه سرویس اصلی «ترید فردی»، «استخر مشارکت و تأمین نقدینگی برای تریدرها» و «هوش مصنوعی و پشتیبانی از تصمیمات سرمایه‌گذاری» تمرکز کرده است و در سال ۱۴۰۳ توانسته با رشد ۲۰برابری در تعداد کاربران خود، اعتماد بسیاری از تریدرها و سرمایه‌گذاران ایرانی را جلب کند. این شرکت همچنین برنامه‌های بزرگی برای سال ۱۴۰۴ دارد؛ از جمله تبدیل ‌شدن به یک شرکت دانش‌بنیان و تلاش برای بازگرداندن تریدرهای ماهر به بازار ایران و جلوگیری از خروج نیروهای انسانی متخصص از کشور. در گفت‌وگویی با او، درباره اقدامات و چالش‌هایشان در سال ۱۴۰۳ و برنامه‌هایی که برای آینده دارند، صحبت کردیم.


اکسفینیتو؛ نسل زد کارگزاری‌های رمزارز


اکسفینیتو از سال ۱۳۹۵ با یک مجوز جمع‌سپاری مالی و تمرکز بر مدیریت دارایی آغاز به کار کرد و آن‌طور که از صحبت‌های سیاوش رستمی، مدیرعامل اکسفینیتو، برمی‌آید، از ابتدا قرار نبوده تبدیل به صرافی شود. او در این باره می‌گوید: «اواخر دهه نود فیلتر کردن وب‌سایت‌های صرافی‌های رمزارز کشور آغاز شد. این اتفاق باعث نگرانی و ترس ما شد. ما در حوزه مدیریت دارایی فعالیت می‌کردیم و کارمان به این صورت بود که به مردم مشاوره می‌دادیم که از کدام صرافی رمزارز تتر بخرند و بفروشند و با فیلترینگی که اتفاق افتاده بود، ممکن بود اعتبار ما خدشه‌دار شود.

اگر ما یک صرافی را معرفی می‌کردیم و آن صرافی بسته می‌شد،‌ اعتباری را که پیش کاربران داشتیم، از دست می‌دادیم. همین شد که در سال ۱۳۹۹ در قالب یک صرافی کارگزاری‌طور یا در قالب نسل زد کارگزاری‌های رمزارز وارد بازار شدیم و روال کارمان به این صورت بود که با رمزارزها کاری نداشتیم و این ریال بود که به شبکه‌مان وارد و از آن خارج می‌شد. در این مسیر ابتدا به‌عنوان شخص حقیقی جلو رفتیم و سپس از سال ۱۴۰۰ حقوقی شدیم.»


سرویس‌های سه‌گانه اکسفینیتو


اکسفینیتویی‌ها در سال ۱۴۰۳ روی سه سرویس اساسی تمرکز کرده‌اند که شامل «ترید فردی»، «استخر مشارکت و تأمین نقدینگی برای تریدرها» و «هوش مصنوعی و پشتیبانی از تصمیمات سرمایه‌گذاری» می‌شود. او در این باره توضیح می‌دهد: «در بحث‌های مربوط به ترید کردن،‌ علاوه بر اینکه فضایی را ایجاد کرده‌ایم که افراد بتوانند در آن ترید کنند، در حال مشاوره و آموزش‌ دادن به کاربران هم هستیم. ترید کردن کار آسانی نیست و من به افرادی که دانش کافی برای انجام آن را ندارند، توصیه‌اش نمی‌کنم.»

رستمی سپس درباره استخر مشارکت و تأمین نقدینگی برای تریدرهای اکسفینیتو صحبت می‌کند و می‌گوید در این مدل، افرادی که تمایل یا توانایی انجام ترید به طور مستقل را ندارند، می‌توانند با سرمایه‌گذاری در استخر مشارکت، منابع مالی خود را به تریدرهای حرفه‌ای واگذار کنند. او در این باره توضیح می‌دهد: «کاربران پول خود را در این استخر می‌گذارند و تریدرها از این پول برای ترید کردن استفاده می‌کنند و در نهایت سود ایجاد‌شده به‌صورت برابر بین آنها تقسیم می‌شود. ما هم کارمزدمان را برمی‌داریم. این فضا با فضای معاملات اهرمی فرق دارد و ما قبل از اینکه فردی به‌عنوان تریدر وارد اکسفینیتو شود، با دقت و وسواس زیادی مورد آزمایش و بازبینی قرارش می‌دهیم.

گیمیفیکیشن در این فضا نقش بسزایی دارد و با هر بار ترید کردن فرد می‌تواند سقف ترید خود را افزایش دهد و در نهایت هم تا سقف ۱۰۰هزار دلار ترید کند. برای تضمین از دست ‌نرفتن پول کاربران نیز از تریدرها می‌خواهیم که حداقل ۱۰ درصد از مبلغ کاربر را پیش کارگزاری بگذارند تا بتوانیم پول کاربر را حفظ کنیم. سرویس دیگری که در سال ۱۴۰۳ روی آن متمرکز شدیم، هوش مصنوعی و پشتیبانی از تصمیمات سرمایه‌گذاری است که تا امروز یک بازدهی ۹۰درصدی داشته است؛ یعنی ۹۰ درصد کاربرها با استفاده از آن سود برده‌اند. این سرویس به آنها کمک می‌کند تا پولشان را در جای درست استفاده یا سرمایه‌گذاری کنند. در این مدل که به‌تازگی و از یک سال پیش به خدمات اکسفینیتو اضافه شده است، سیستم هوشمند طراحی‌شده با استفاده از API چت‌جی‌پی‌تی پرایم، به کاربران کمک می‌کند تا بر اساس داده‌ها و نیازهای خود، سبد سرمایه‌گذاری مناسب را انتخاب کنند. این سرویس با روش پرسش‌وپاسخ هوشمند، پیشنهادهای ارزشمندی برای سرمایه‌گذاری به کاربران ارائه می‌دهد.»


رشد ۲۰ برابری در تعداد کاربران


بنا بر صحبت‌های رستمی، بزرگ‌ترین دستاورد آنها در این سال‌ها جلب‌اعتماد کاربران بوده و این اعتماد را در حالی به دست آورده‌اند که با چالش‌های گوناگونی نظیر رگولاتوری، مالیات‌دهی، جذب‌ و نگهداشت نیروی انسانی و… روبه‌رو بوده‌اند. او در این باره بیان می‌کند: «۱۴۰۳ برای ما سالی سخت، اما بسیار خوب بود. سختی‌اش به رگولاتوری و حاکمیت برمی‌گردد و خوب ‌بودنش به توسعه‌ای که برای مجموعه ما اتفاق افتاد.

ما در این سال‌ها تلاش کردیم که بیشتر سمت B2B یا اشخاصی باشیم که سرمایه زیادی دارند و تا ابتدای سال ۱۴۰۳ هزار کاربر سازمانی داشتیم، اما حالا مدتی است که کاربرهای کوچک هم داریم. تمام تلاش ما این بوده که فقط صرافی نباشیم و تا این لحظه ۲۰هزار کاربر داشته‌ایم که یعنی از ابتدای سال ۱۴۰۳ تا امروز ۲۰ برابر شده‌اند. هر ماه نیز با یک رشد دوبرابری در میزان مبلغ وارد‌شده در شبکه‌مان روبه‌رو بودیم و به‌ازای هر کاربر ۳۱۸میلیون تومان وارد مجموعه ما شده است که اگر آن را با آمار و ارقام صرافی‌های دیگر مقایسه کنید، متوجه یک فاصله زیاد می‌شوید.»


گردش مالی روزانه اکوسیستم رمزارز ۱۰ برابر بازار سرمایه کشور است


طبق صحبت‌های مدیرعامل اکسفینیتو این دستاوردها در وضعیتی افتاده که یک‌دوم نیروهای فناوری اطلاعات اکسفینیتو که ۴۲ نفر هم بودند، در یک سال گذشته مهاجرت کرده‌اند. او در این باره می‌گوید: «نمی‌دانم چرا نیروی‌های انسانی متخصص ما فکر می‌کنند آن سوی مرزها برایشان فرش قرمز پهن کرده‌اند. کار پیدا کردن در کشورهای دیگر آن‌قدر هم که می‌گویند راحت نیست و تازه اگر کاری هم پیدا شود‌، حداقل در حوزه کاری ما درآمد یکسانی با ایران دارد. نمی‌دانم، شاید دلیل مهاجرتشان مسائل غیراقتصادی باشد. به‌هرحال، کشور با بحران نیروی انسانی روبه‌روست.»

رستمی با بیان اینکه یکی از مهم‌ترین چالش‌های اکوسیستم رمزارز کشور، مسائل مربوط به رگولاتوری است، می‌گوید: «با این حال من به آینده رگولاتوری این حوزه در کشور خوش‌بین هستم،‌ چون نظام‌نامه مرکز ملی فضای مجازی متن خوبی است. اکوسیستم رمزارز همین حالا ۱۰ برابر بازار سرمایه در کشور، گردش مالی روزانه دارد و اگر رگولاتور اجازه بدهد صندوق‌های کریپتوفاندی داشته باشیم، می‌توانیم اتفاقات خوبی را رقم بزنیم. مردم به بازار رمزارزها بیشتر از بازار سرمایه اعتماد دارند و این روزها خریدوفروش آنلاین طلا هم برایشان مهم شده است. دلیل این استقبال خصوصی‌ بودن این حوزه‌هاست. وقتی حوزه‌های جدید پدید می‌آیند که این‌قدر خواهان و پتانسیل رشد دارند،‌ نمی‌توان مانع رشد و توسعه آنها شد.»


تبدیل شدن به یک شرکت دانش‌بنیان


بنا بر صحبت‌های مدیرعامل اکسفینیتو، رفتارهای قهری رگولاتورها با حوزه رمزارز هیچ تأثیر مثبتی روی نرخ ارز و به‌طورکلی بازار ندارد. از وقتی که درگاه‌های صرافی‌های رمزارزی کشور بسته شده، چیزی حدود هشت میلیارد دلار کریپتو از کشور خارج شده است؛ اتفاقی که یک تحلیل ساده نشان می‌دهد که رفتارهای قهری رگولاتور می‌تواند چه عاقبتی در پی داشته باشد. با وجود همه این چالش‌ها، اکسفینیتویی‌ها برنامه‌های توسعه زیادی برای سال ۱۴۰۴ دارند. رستمی با بیان این موارد می‌گوید: «ما در سال ۱۴۰۴ دانش‌بنیان می‌شویم و به‌زودی به یک محل کار بزرگ‌تر در اطلس‌مال جابه‌جا خواهیم شد.

یکی از اهداف ما در سال ۱۴۰۴ این است که تریدرهایی را که از بازار ایران رفته‌اند، به کشور برگردانیم و به همین منظور قرار است در سال آینده کمپین‌ها و جوایز خاصی داشته باشیم. ما معتقدیم تریدرهای ماهری در بازار رمزارز وجود دارند که باید وارد بازار ایران شوند و می‌خواهیم سرمایه و مهارت آنها را به کشور برگردانیم. ما در سال ۱۴۰۳ از استخر مشارکتمان چیزی حدود ۷۲ درصد سود به کاربرها دادیم. در واقع، دلار که بالا می‌رود به‌صورت خودکار، کاربران سود می‌کنند و یک سود ۷۲درصدی نیز از خود تریدهای داخل استخر به دست می‌آورند.»

منبع ماهنامه عصر تراکنش
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.