پایگاه خبری راه پرداخت دارای مجوز به شماره ۷۴۵۷۲ از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و بخشی از «شبکه عصر تراکنش» است. راه پرداخت فعالیت خود را از دوم اردیبهشتماه ۱۳۹۰ شروع کرده و اکنون پرمخاطبترین رسانه ایران در زمینه فناوریهای مالی، بانکداری و پرداخت و استارتآپهای فینتک است.
کارکرد پلتفرمهای پرداخت در اقتصاد هوشمند
سهیل مهروزی، برنامهنویس راهبرد هوشمند شهر / اقتصاد هوشمند یک مدل اقتصادی تحولآفرین است که بر پایه فناوریهای پیشرفته و دادههای کلان شکل گرفته است. این مدل اقتصادی از فناوریهای پیشرفته شامل فناوریهای ارتباطی نوین، هوش مصنوعی، اینترنت اشیا، رباتیک، بلاکچین، پلتفرمهای دیجیتال، زیرساختهای ابری و متاورس بهره میبرد.
یکی از ویژگیهای کلیدی اقتصاد هوشمند، دادهمحوری آن است. در این مدل، دادههای باکیفیت و معتبر بهطور مداوم جمعآوری و با بهرهگیری از فناوریهای پیشرفته ذخیره، مدیریت و محافظت میشوند. سپس، این دادهها با استفاده از ابزارهای نوین پردازش، تحلیل و تجسم شده و به اطلاعات ارزشمندی تبدیل میشوند که تصمیمگیریهای هوشمندانه و کارآمد را ممکن میسازد.
در اقتصاد هوشمند، امنیت و حفاظت از دادهها اهمیت بالایی دارد که با استفاده از روشهای پیشرفته تأمین میشود. این روشها شامل رمزنگاری، کنترل دسترسی، امنیت شبکه، نظارت مداوم، پشتیبانی و بازیابی دادهها، استفاده از پروتکلهای ایمن و احراز هویت چندعاملی است. این اقدامات باعث میشوند دادهها در برابر تهدیدات مختلف محافظت شده و قابلیت اطمینان اقتصاد دیجیتال افزایش یابد. گسترش فناوریهای دیجیتال منجر به تولید بیسابقهای از دادهها شده است. از تعاملات در شبکههای اجتماعی و تراکنشهای آنلاین گرفته تا دستگاههای اینترنت اشیا و حسگرها، همگی به طور مداوم در حال تولید داده ها هستند. این حجم عظیم اطلاعات، زیربنای شکلگیری کلانداده است.
به طور کلی، این عناصر به شکلگیری یک اقتصاد هوشمند منجر میشود و این مدل اقتصادی با تحلیل دادههای کلان و بهکارگیری فناوریهای نوین، زمینهساز افزایش بهرهوری، کارایی، نوآوری، شفافیت، کاهش هزینهها، بهبود سیاستگذاریهای اقتصادی و اتخاذ تصمیمهای کارآمد و بهینه خواهد شد.
پلتفرمهای پرداخت به یکی از ارکان اساسی سیستمهای اقتصادی هوشمند تبدیل شدهاند زیرا نقش کلیدی در تسهیل و تسریع تراکنشهای مالی، بهبود دسترسی به خدمات مالی و کاهش هزینههای اقتصادی ایفا میکنند. این پلتفرمها با بهرهگیری از فناوریهای پیشرفته و تحلیل دادههای کلان قادر به ارائه راهکارهای مالی کارآمد هستند و تجربهای مطلوب برای کاربران و کسبوکارها فراهم کنند.
این پلتفرمها امکان پرداخت سریع، تجربه کاربری راحت، امنیت بالا، امکان استفاده از انواع پرداخت مانند کیف پول الکترونیکی و ارزهای دیجیتال و کارتهای اعتباری، قابلیت توسعه بدون افت کیفیت، کاهش هزینههای عملیاتی، ارائه گزارشهای دقیق مالی، پشتیبانی از تجارت الکترونیک را فراهم میآورند.
استفاده از کیف پولهای الکترونیکی در پلتفرمهای پرداخت، امکان خرید بدون نیاز به پول نقد و کارت بانکی را فراهم میکنند. کیف پول الکترونیکی برای کاربران امکانات زیادی برای انجام معاملات و مدیریت مالی از جمله پرداختهای آنلاین و حضوری جهت خریدهای اینترنتی و حضوری، امکان انتقال وجه به افراد دیگر، امکان ذخیره وجوه و مدیریت موجودی، پرداخت قبوض، ایجاد تراکنشها و گزارشهای مالی و سهولت، سرعت در تراکنشها، بهکارگیری رمزینه یا کیو آر کد در خرید، بازگشت پول در خریدهای الکترونیکی ناموفق، اتصال به حسابهای بانکی و ردیابی تاریخچه پرداختها را فراهم میکند.
این پلتفرمها با افزایش امکان شمول مالی باعث مشارکت بیشتر افراد در اقتصاد خواهند شد. امکان یکپارچگی با سایر سیستمهای نرمافزاری بانکی، حسابداری، فروشگاهی و غیره، روند تراکنشها را دقیق و کارآمد میکند.
یکپارچگی پلتفرم پرداخت با سیستمهای فروشگاهی باعث میشود هنگام انجام تراکنشهای فیزیکی در فروشگاه، اطلاعات مربوطه بلافاصله در پلتفرم پرداخت و سیستمهای حسابداری ثبت شود. همچنین تراکنشهای مشتری در یکپارچگی با حسابهای بانکی به طور خودکار به حسابها منتقل میشود و از خطاهای دستی جلوگیری میکند.
این نوع یکپارچگیها منجر به بهبود کارایی کل سیستم و افزایش سرعت و دقت در انجام فرایندهای مالی میشود.
ادغام و همافزایی پلتفرمهای پرداخت با فناوریهای بلاکچین، اینترنت اشیا، بانکداری دیجیتال، احراز هویتهای چندمرحلهای و بیومتریک و هوش مصنوعی آن را به سمت هوشمندسازی و قابلیتهای بیشتر حرکت میدهد و در نتیجه موجب تحول در شیوههای پرداخت و سیستمهای اقتصادی هوشمند میشوند.
این پلتفرمها با ادغام در اینترنت اشیا به گونهای طراحی شدهاند که خود دستگاهها بتوانند به طور خودکار تراکنشهای روزمره و پرداختهای کوچک را بدون نیاز به دخالت مستقیم کاربران انجام دهند. به عنوان مثال، یخچالهای هوشمند میتوانند به طور خودکار محصولات موردنیاز را از فروشگاههای آنلاین خریداری کنند یا ماشینهای خودران قادرند به صورت خودکار برای سوختگیری یا شارژ خودرو پرداخت کنند.
این پلتفرمها با بهرهگیری از فناوری بلاکچین، تمامی اطلاعات تراکنشها را بهصورت ایمن ثبت و ذخیره میکنند و از تقلب جلوگیری میشود. علاوه بر این، احراز هویت چندمرحلهای و بیومتریک باعث افزایش اطمینان از هویت واقعی کاربران میشود و امنیت را افزایش میدهد.
هوش مصنوعی به پلتفرمهای پرداخت کمک میکند تا فرایندهای خود را بهینهسازی کنند، از جمله کاهش خطاها، افزایش دقت و تسریع در پردازش تراکنشها که نهایتاً به کاهش هزینههای عملیاتی منجر میشود.
آینده پلتفرمهای پرداخت در اقتصاد هوشمند به سرعت در حال تحول است و این تحولات به شدت تحت تأثیر پیشرفتهای فناوری و تغییرات مستمر در نحوه تعامل افراد با خدمات مالی قرار دارد. در این راستا، پلتفرمهای پرداخت قادر خواهند بود نقشهای بسیار پیچیدهتر و کارآمدتری را در این مدل اقتصادی ایفا کنند.