پایگاه خبری راه پرداخت دارای مجوز به شماره ۷۴۵۷۲ از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و بخشی از «شبکه عصر تراکنش» است. راه پرداخت فعالیت خود را از دوم اردیبهشتماه ۱۳۹۰ شروع کرده و اکنون پرمخاطبترین رسانه ایران در زمینه فناوریهای مالی، بانکداری و پرداخت و استارتآپهای فینتک است.
قانون بد بهتر از بیقانونی نیست و نباید هر قانونی وضع شود
پنل «نوآوریها چطور فراگیر میشوند؟ از بانکداری دیجیتال تا اقتصاد توکن» در چهارمین رویداد ۹ ژانویه برگزار شد
پنل «نوآوریها چطور فراگیر میشوند؟ از بانکداری دیجیتال تا اقتصاد توکن» با حضور یاسر مرادی، عضو هیئتمدیره بانک صادرات؛ محمد قاسمی، مدیرعامل مزدکس؛ سحر بنکدارپور، رئیس مرکز نوآوری و تحول دیجیتال اتاق بازرگانی تهران؛ میلاد صفایی، مدیر توسعه کسبوکار کیف پول من و با مدیریت پنل مینا حاجی، سردبیر ماهنامه عصر تراکنش در چهارمین رویداد ۹ ژانویه برگزار شد. در این پنل به نحوه درست سیاستگذاری و توسعه فناوریها و نوآوری جدید در کشور صحبت شد.
دیگر چیزی به اسم صرافی رمزارز نداریم؛ یا کارگزاری هستند، یا نهاد امین
یاسر مرادی، عضو هیئتمدیره بانک صادرات، در پنل «نوآوریها چطور فراگیر میشوند؟ از بانکداری دیجیتال تا اقتصاد توکن» گفت: «اکنون دو مصوبه در حوزه رمزارزها داریم و باید مدل دیگری به این موضوع نگاه کنیم. ما تجربهای مشابه در حوزه نئوبانکها و لندتک داشتیم که آنها هم در خلاء قانونگذاری فعالیت خود را شروع کردند و بعدها قانونگذار را به این رساندند که این حوزهها را به رسمیت بشناسد. امروز اینموضوع برای صرافیهای رمزارز هم وجود دارد.»
او در ادامه عنوان کرد: «امروز چیزی به اسم صرافی رمزارز وجود ندارد؛ این شرکتها یا کارگزاری هستند یا نهاد امین. فعالان این حوزه باید بدانند خلاء قانون به پایان رسیده و قانونگذار چارچوبی را مشخص کرده که این فعالان باید بر اساس آن فعالیت کنند. قانونگذار باید اقتضاهای این حوزه را هم در نظر بگیرد.»
رگولاتور با کمک رمزارزها میتواند مشکل تأمین مالی بلندمدت را رفع کند
محمد قاسمی، مدیرعامل مزدکس در پنلی با عنوان «نوآوریها چطور فراگیر میشوند؟ از بانکداری دیجیتال تا اقتصاد توکن» درباره آینده رگولاتوری حوزه رمزارز در ایران گفت: «بیش از ۷۰ درصد از کسبوکارهای حوزه رمزارز روی تبادل تمرکز کردهاند. بعد از تولد بیتکوین در سال ۲۰۰۹، در سال ۲۰۱۷ بحثهای تامین مالی مطرح شد. رمزارزها در جهان شفاف و قابل دسترس هستند. این موضوع میتواند به تأمین مالی کمک کند. تأمین مالی بلندمدت از بازار سرمایه میآید و ما در این بخش مشکل داریم. قانونگذار احتمالا در آینده نگاه قهری به رمزارزها نداشته باشد، چون به کمک آنها میتواند مشکل تأمین مالی بلندمدت را رفع کند.»
او در آخر بیان کرد که در حال حاضر باید روی کاربردپذیر کردن داراییهای دیجیتال، توکنها و رمزارزها در زندگی روزمره مردم تمرکز کرد.
در بحث رگولاتوری در جهان رتبه ۶ از ۱۰۰ را داریم
سحر بنکدارپور، رئیس مرکز نوآوری و تحول دیجیتال اتاق بازرگانی تهران در پنل «نوآوریها چطور فراگیر میشوند؟ از بانکداری دیجیتال تا اقتصاد توکن» اظهار کرد: «با توجه به سرعت بالای جلو رفتن تکنولوژی و اینکه صبر نمیکند رگولاتور چگونه قانونگذاری انجام میدهد، ما هنوز در حال فکر کردن به تدوین قوانین هستیم. امارات دو سال پیش همزمان با ما شروع به سرمایهگذاری در زیرساختهای هوش مصنوعی کرد و یک سال بعد به بهرهبرداری رسید، اما ما فقط هشت صفحه قانون برای آن نوشتهایم. این موارد زندگی ما را از بین میبرد و باعث مهاجرت متخصصان میشود. ما در جهان در حوزه هوش مصنوعی رتبه ۱۱۳، زیرساخت رتبه ۱۲ و در بحث رگولاتوری رتبه ۶ از ۱۰۰ را داریم.»
او در مقایسه هوش مصنوعی با هوش انسان بیان کرد: «آیکیوی هوش چتجیپیتی ۵ بین ۲۰۰ تا ۳۰۰ و میانگین آیکیوی انسانها ۱۰۱ است. آیکیوی هوش مصنوعی هم ۱۲۰ است. این نشان میدهد همین الان هم آیکیوی هوش مصنوعی از انسان بالاتر است.»
رگولاتوری حوزه رمزارز نمیتواند مقطعی و پروژهمحور باشد
میلاد صفایی، مدیر توسعه کسبوکار کیف پول من در پنل «نوآوریها چطور فراگیر میشوند؟ از بانکداری دیجیتال تا اقتصاد توکن» بیان کرد: «بین نهادهای حاکمیتی بر سر اینکه هر کدام چه سهمی از کیک اقتصاد دیجیتال و رمزارز را بردارند، دعوا است. حوزه بانکداری بهاندازه بلاکچین و رمزارز پیچیده نیست و میتوان رگولاتوری مقطعی برای آن داشته باشیم، اما رگولاتوری اقتصاد توکن نباید پروژهای و مقطعی باشد. به رگولاتوری فرایندمحور نیاز داریم. کشورهایی مثل سنگاپور و امارات را میتوانیم الگو قرار دهیم. سند مرکز ملی فضایی مجازی سند خوبی است، اما اولین قدم در راستای رگولاتوری رمزارزها است و باید رگولاتورها با هم تعامل داشته باشند.»
او در ادامه درباره خودتنظیمگری صحبت کرد و گفت: «رگولاتوری یک قرارداد بین دولت و اکوسیستم است و قانون خوب قانونی است که کارکرد داشته باشد. قانون بد بهتر از بیقانونی نیست و نباید هر قانونی وضع شود. مثالهای موفقی در نظام پزشکی، نظام مهندسی و کانون وکلا وجود دارد که با خودتنظیمگری سروسامان داده شده است و باید این اتفاق برای حوزه رمزارز هم بیفتد. ما به یک نظام صنفی نیاز داریم.»
متن کامل پنل «نوآوریها چطور فراگیر میشوند؟ از بانکداری دیجیتال تا اقتصاد توکن» در روزهای آینده منتشر خواهد شد.