راه پرداخت
رسانه فناوری‌های مالی ایران

در اقتصاد کلاسیک شکست خوردیم، نباید در اقتصاد دیجیتال هم شکست بخوریم

در پنل «دستاوردها و دغدغه‌های یک اکوسیستم» در چهارمین رویداد ۹ ژانویه مطرح شد

اولین پنل چهارمین رویداد ۹ ژانویه با موضوع «دستاوردها و دغدغه‌های یک اکوسیستم» با حضور وحید شامخی، مدیر توسعه کسب‌وکار نوبیتکس؛ سروش حسین‌زاده، مدیرعامل نیپوتو؛ اشکان رحیمی، مدیر توسعه کسب‌وکار اوام‌پی فینکس؛ مصطفی مصطفوی، مدیر برند بیت‌پین و با مدیریت پنل مهسا نجاتی، دبیر تحریریه رمزارز برگزار شد.


کسانی هستند که امضاهای طلایی دارند و الان هم سراغ رمزارزها رفته‌اند


اشکان رحیمی، مدیر توسعه کسب‌وکار اوام‌پی فینکس در پنل «دستاوردها و دغدغه‌های یک اکوسیستم» گفت: «من قبلاً در بخش رگولاتوری بودم و از این بخش به اکوسیستم وارد شده‌ام و این که می‌گویند نمی‌گذارند ما تصمیم درست بگیریم، درست است. کسانی هستند که امضاهای طلایی دارند و الان هم سراغ رمزارزها رفته‌اند. رمزارزها سهم زیادی در اقتصاد دیجیتال دارند و نباید مانع توسعه آنها شد. قبلاً افراد مهاجرت می‌کردند و حالا کسب‌وکارها؛ این اقدامی است که به ضرر رگولاتور است، چون افراد و داده‌ها را از دست می‌دهد. ما در اقتصاد کلاسیک شکست خوردیم، نباید در اقتصاد دیجیتال هم شکست بخوریم.»

اشکان رحیمی در ادامه گفت: «رگولاتور باید رویکرد تعاملی داشته باشد. مرکز ملی فضای مجازی رگولاتور رگولاتورها است و باید میانجی شود تا مشکلات رگولاتورها حل شود. وزارت اقتصاد هم می‌تواند کمک کند تا به یک تنظیم‌گری پایدار برسیم.»


رویکرد دولت ایران به رمزارزها: با یک دست پس می‌زند و با پا پیش می‌کشد


وحید شامخی، مدیر توسعه کسب‌وکار نوبیتکس در پنل «دستاوردها و دغدغه‌های یک اکوسیستم» درباره مسیری که اکوسیستم رمزارز کشور تاکنون طی کرده صحبت کرد و گفت: «در فضای رگولاتوری رمزارزها در ایران فرازونشیب زیادی را در چند سال گذشته داشتیم. از سال ۹۷ که پلتفرم‌های تبادل جدی‌تر شدند و می‌گفتند که برای خریدوفروش از رمزارزها استفاده نشود. در سال ۹۸ قانون استخراج بیت‌کوین مشخص شد که با آن شرایط آدم‌ها می‌توانستند استخراج داشته باشند. در سال ۹۹ فضا کمی چالشی‌تر شد و سال ۱۴۰۰ فضاها جدی‌تری بود ولی در محدودیت‌ها، سیگنال‌های مثبتی نیز وجود داشت. برای مثال گفته شد که ارز استخراج‌شده می‌تواند صرف واردات شود و یا از طریق رمزارزها یک‌سری واردات می‌تواند صورت بگیرد. در سال ۱۴۰۱ ولی محدودیت‌ها و رویکردهای کنترلی پررنگ‌تر شد و محدودیت ۲۵ میلیون تومانی در روز را شاهد بودیم. در بانک مرکزی هم مطرح بود که این موضوع موقتی است ولی این محدودیت حدود ۲ سال است که از آن می‌گذرد. در سال ۱۴۰۲ انواع چالش‌های واریز وجود داشت و سال ۱۴۰۳ رویکردی که اکنون وجود دارد، شدیدترین کنترل‌ها و نظارت‌های قانون است که حدود یک ماه از است که درگاه‌های پرداختمان بسته شده. همچنین واریز شناسه‌دار و سرویس دایرکت دبیت برای صرافی‌های رمزارزی نیز بسته شده‌اند.»

به گفته شامخی، رویکرد دولت ایران درباره رمزارزها تا به امروز این‌گونه بود که با یک دست پس می‌زند و با پا پیش می‌کشد. او گفت: «با همه این اوصاف گفته می‌شود که ۱۵ میلیون نفر در این اکوسیستیم فعال هستتند. همچنین کسب‌وکارهایی که در ایران در چند سال گذشته نیاز به جذب سرمایه داشتند، فضای سرمایه‌گذار خطرپذیر برایشان سخت شده و اکنون یا کسب‌وکارها از اوایل حرکتشان درآمدهای خوبی دارند و یا با حمایت یک هلدینگ شکل‌گرفته‌اند.»


رگولاتور اگر حقی برای رگوله کردن دارد، باید مسئولیت آن را هم بپذیرد


مصطفی مصطفوی، مدیر برند بیت‌پین در پنل «دستاوردها و دغدغه‌های یک اکوسیستم» گفت: «کسب‌وکارها اهداف تجاری دارند و رگولاتور باید با هدف مشخص سراغ رگوله‌کردن کسب‌وکارها برود. تأمین سرمایه و فرم‌دهی به آن یکی از سه وظیفه رگولاتور است. رگولاتور با بستن پلتفرم‌های داخلی باعث می‌شود مردم به سمت پلتفرم‌های خارجی بروند و آنها هم بعد از مدتی مردم ما را چون ایرانی هستند، بلاک می‌کنند و در نهایت این مردم هستند که ضرر می‌کنند. وقتی پلتفرم‌های داخلی بسته شوند، اطلاعات در پلتفرم‌های خارجی ذخیره می‌شود. رگولاتور اگر حقی برای رگوله کردن دارد، باید مسئولیت آن را هم بپذیرد.»


یک لجبازی و یا یک خصومت شخصی از سمت مدیران بانک مرکزی با اکوسیستم رمزارز کشور وجود دارد


سروش حسین‌زاده، مدیرعامل نیپوتو نیز در پنل «دستاوردها و دغدغه‌های یک اکوسیستم» گفت: «با توجه به اینکه سرویس‌هایمان بسته شده است؛ ازجمله بسته‌شدن سرویس دایرکت‌دبیت، تا دیروقت دیشب درگیر این بودیم که چگونه این محدودیت‌های ایجاد شده را دور بزنیم. به نظر من یک لجبازی و یا یک خصومت شخصی از سمت مدیران بانک مرکزی با اکوسیستم رمزارز کشور وجود دارد. بانک مرکزی هیچ اهمیتی به تشکل‌های بخش خصوصی نمی‌دهد و نصر نیز صرفاً خطاب به نامه بانک مرکزی بوده. کمیسیون رمزارز سازمان نصر تعامل خوبی برای پاسخ به نهادهای گوناگون دارد و چالشی با سازمان نصر نداریم ولی چشم امیدمان به نظام‌نامه‌ای است که به تصویب رسیده است. در نهایت با این نهاد که با قلدری رفتار می‌کند، صرفاً باید مدارا کنیم و کنار بیاییم. بانک مرکزی قانون‌گذار خوبی نیست چراکه ملاحظاتی دارد که باعث می‌شود هر کسب‌وکار تحت نظارت آن از صرافی‌های سنتی تا پرداخت‌یارها و هر کسب‌وکار دیگری که ذیل آن قرار بگیرند نابود شود.»

شامخی در ادامه توضیح داد: «سه رویکرد کلی در رگولاتوری رمزارزها در دنیا وجود دارد. ژاپن، سنگاپور و دبی نهاد رگولاتوری جدید تأسیس کردند.
اشکان رحیمی در ادامه گفت: «رگولاتور باید رویکرد تعاملی داشته باشد. مرکز ملی فضای مجازی رگولاتور رگولاتورها است و باید میانجی شود تا مشکلات رگولاتورها حل شود. وزارت اقتصاد هم می‌تواند کمک کند تا به یک تنظیم‌گری پایدار برسیم.»

متن کامل پنل «دستاوردها و دغدغه‌های یک اکوسیستم» در روزهای آینده منتشر خواهد شد.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.