پایگاه خبری راه پرداخت دارای مجوز به شماره ۷۴۵۷۲ از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و بخشی از «شبکه عصر تراکنش» است. راه پرداخت فعالیت خود را از دوم اردیبهشتماه ۱۳۹۰ شروع کرده و اکنون پرمخاطبترین رسانه ایران در زمینه فناوریهای مالی، بانکداری و پرداخت و استارتآپهای فینتک است.
میزان سهم ایرانیها از بانکداری الکترونیک
تعداد ابزارها و تجهیزات الکترونیک پرداخت کارتی شبکه بانکی در پایان آبان ماه سال جاری در بخش کارت از مرز ۱۵۹ میلیون قطعه گذشت. در بخش خودپرداز به مرز ۲۴ هزار دستگاه و در بخش پایانههای فروشگاهی نیز به مرز یک میلیون و ۹۰۰ هزار رسید. در بخش پین پد نیز به ۴۸ هزار و ۵۰۰ دستگاه نزدیک شد.
روزنامه دنیای اقتصاد امروز نوشن بر اساس تازهترین گزارش بانک مرکزی در حوزه الکترونیک، تعداد کارتهای صادره از سوی شبکه بانکی در پایان آبان ماه گذشته به مرز 159 میلیون و 257 هزار و 878 فقره نزدیک شد. این تعداد کارت نسبت به ماه مشابه سال قبل بیش از 42 درصد رشد نشان میدهد. بر اساس گزارش بانکداری الکترونیک، تعداد کارت صادره نشان میدهد به طور متوسط هر ایرانی صاحب 1/2 کارت الکترونیک بانکی است. همچنین هر خانوار ایرانی (اگر مبنا را 24 میلیون خانوار ثبت نام کرده در طرح هدفمندی یارانهها در نظر بگیریم) بیش از 6/6 کارت در جیب دارد. اما اگر بر اساس متوسط افراد خانوار که حدود 1/4 نفر است، محاسبه انجام دهیم، در نتیجه تعداد خانوارهای ایران به 3/18 میلیون خواهد رسید. در این صورت هر خانوار ایرانی 6/8 کارت در جیب دارد این در حالی است که بسیاری از این کارتها از استفاده پایینی برخوردارند.
کیفیت دادههای بانکداری الکترونیک
گزارش حاکی است به ازای هر نفر در کشور به طور متوسط 1/2 کارت و به ازای هر خانوار بیش از 6/8 کارت صادر شده است، اما این مساله را نمیتوان به عنوان یک شاخصه کیفی در توسعه بانکداری مورد استفاده قرار داد. هر چند مطالعات نشان میدهد بیش از 50 درصد کارتها کمتر از یک بار در ماه مورد استفاده قرار میگیرند. علت این امر عدم توسعه صدور کارتهای اعتباری در کشور است. همچنین با توجه به تعداد 21 هزار شعبه بانکی هر شعبه به طور متوسط 7 هزار و 600 کارت صادر کرده است که این شاخص از نظر عملکرد بانکی مناسب نشان میدهد. در بخش خودپرداز به ازای هر سه هزار نفر یک خودپرداز در کشور نصب شده است. این شاخص از نظر جهانی مطلوب است، اما میزان تراکنشهایی که روی هر خودپرداز هم به صورت مستقل و هم در مقایسه با پایانههای فروشگاهی انجام میشود، نشاندهنده نقطه ضعف در روند توسعه پرداخت کارتی است. چرا که به طور متوسط روی هر خودپرداز تقریبا هر 3دقیقه یک تراکنش انجام میشود، اما روی هر کارتخوان هر 24 ساعت یک تراکنش و بدیهی است که این عدم تناسب باید به مرور حل شود. در بخش پایانههای فروشگاهی به ازای هر40 نفر یک پایانه فروشگاهی نصب است. این شاخص البته اکنون مناسب است، اما وقتی مشاهده میکنیم این تعداد در 600 هزار واحد فروشگاهی در کشور نصب است در حالی که بالغ بر یک میلیون و 400 هزار واحد فروشگاهی در کشور وجود دارد، طبعا باید در این خصوص جدیتر به رفع نقایص نگاه کنیم.