راه پرداخت
رسانه فناوری‌های مالی ایران

محدودیت جدید برای واریز ریال به صرافی‌های رمزارز

آذر سال ۱۴۰۱ بود که براساس ابلاغیه شاپرک، سقف واریز به صرافی‌های رمزارزی در هر تراکنش به ۲۵ میلیون تومان کاهش یافت و کاربران با هر کد ملی اجازه واریز تا سقف صد میلیون تومان با چهار کارت بانکی را داشتند. پس از آن در دی‌ماه همان سال بانک مرکزی محدودیت جدیدی برای واریز به صرافی‌های رمزارزی اعمال کرد و هر کد ملی فقط تا بیست میلیون تومان اجازه واریز به حساب خود را داشت.

در کنار این محدودیت، راه‌حل جایگزینی برای واریز به نام «ابزار واریز شناسه‌دار» انتخاب شد که این سقف را نامحدود می‌کرد. در آخر نیز در شهریور امسال، طبق دستورالعمل جدید شرکت شاپرک، سقف واریز شناسه‌دار هم به ۲۵ میلیون تومان کاهش یافت و واریز بیشتر از آن دیگر با پرداخت‌یارها امکان‌پذیر نیست.

برای اطلاع بیشتر از این دستورالعمل جدید سراغ مدیران پرداخت‌یارها و صرافی‌های رمزارزی رفتیم و از آنها درباره محدودیت اعمال‌شده برای واریز شناسه‌دار پرسیدیم.

صرافی‌های رمزارزی مستقیماً این دستورالعمل را از بانک مرکزی دریافت نکرده‌اند و شاپرک به‌عنوان بازوی اجرایی بانک مرکزی آن را به پرداخت‌یارها اعلام کرده است. با توجه به صحبتی که با چند صرافی رمزارزی داشتیم، این محدودیت هنوز اجرا نشده و در روزهای آتی اجرا خواهد شد.


واریز شناسه‌دار؛ ابزار دور زدن محدودیت‌ها


مهدی فاطمیان، مدیرعامل «زیبال» درباره این موضوع گفت: «دو هفته پیش تماسی از جانب شاپرک، به‌عنوان بازوی اجرایی بانک مرکزی، با شرکت‌های پرداخت‌یار گرفته شد که محدودیت ۲۵میلیونی واریز به صرافی‌ها روی واریزهای شناسه‌دار نیز اعمال شود. بانک مرکزی عقیده دارد ما حدود یک سال و پنج ماه پیش این محدودیت را برای واریز به صرافی‌های رمزارزی اعمال کردیم، اما واریز شناسه‌دار باعث شده این محدودیت را دور بزنند و این گفت‌وگو که این محدودیت انجام شود از ابتدا مطرح بوده است.»

او با اشاره به زمان اجرای این محدودیت اعلام کرد: «اجرای این موضوع سمت پرداخت‌یارهاست و شرکت‌ها به‌واسطه گفت‌وگوهایی که انجام‌شده محدودیت را اعلام می‌کنند. اگر شرکتی این محدودیت را اعمال نکند، ممکن است تبعاتی برایش داشته باشد و بانک مرکزی آن را تخلف درجه یک می‌داند.»


تبعات اعمال محدودیت‌های بیشتر


مهدی عبادی، مدیرعامل «وندار» نیز درباره ابلاغ این محدودیت بیان کرد: «این محدودیت همه پرداخت‌یارها را شامل می‌شود و همه شرکت‌ها موظفند نهایتاً تا ۲۰ شهریورماه ۱۴۰۳ آن  را اعمال کنند. این مسئولیت بر دوش پرداخت‌یارهاست و صرافی‌ها ابزار پرداخت واریز شناسه‌دار را از پرداخت‌یارها دریافت می‌کنند و برای همین نمی‌توانند همچنان این ابزار را داشته باشند. ممکن است صرافی‌های رمزارزی برای دور زدن این محدودیت، این سرویس را روی حساب بانکی خودشان ایجاد کنند و دیگر از پرداخت‌یارها سرویس نگیرند.»

او گفت: «زمانی که محدودیت واریز ۲۵ میلیون تومانی اعمال شد، واریز شناسه‌دار در قالب یک راه‌حل جایگزین اعلام شد و اخیراً نیز این موضوع کلاً حذف شد. به نظر من بانک مرکزی یک تصمیم راهبردی غلط گرفته و فکر می‌کند می‌تواند واریزها را با این کار به ۲۵ میلیون تومان کاهش دهد.»

مدیرعامل وندار با اشاره به پیامدهای اعمال این محدودیت گفت: «تا به امروز پنج، شش شرکت پرداخت‌یاری بزرگ این سرویس را ارائه می‌کردند، اما با بازخوردهایی که دریافت کردیم هر یک از صرافی‌های رمزارزی این سرویس را روی حساب بانکی خود اعمال خواهند کرد؛ در نتیجه بانک مرکزی احتمالاً با دو هزار کسب‌وکار رمزارزی مواجه خواهد شد و تک‌به‌تک مجبور می‌شود اعمال محدودیت کند. همچنین هر محدودیتی که در این حوزه گذاشته می‌شود کاربران رمزارزی را به سمت کسب‌وکارهای زیرزمینی و غیرقانونی ارجاع می‌دهد که نتیجه آن افزایش پرونده‌های کلاهبرداری در این حوزه خواهد بود.»

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.