پایگاه خبری راه پرداخت دارای مجوز به شماره ۷۴۵۷۲ از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و بخشی از «شبکه عصر تراکنش» است. راه پرداخت فعالیت خود را از دوم اردیبهشتماه ۱۳۹۰ شروع کرده و اکنون پرمخاطبترین رسانه ایران در زمینه فناوریهای مالی، بانکداری و پرداخت و استارتآپهای فینتک است.
صرافیهای رمزارزی، ناجیان چراغ اکوسیستم استارتاپی ایران در روزهای تاریک هستند
گفتوگو با ابراهیم مقدم، مدیرعامل پول نو به بهانه چهارمین دوره رویداد ۹ ژانویه
در آستانه رویداد ۹ ژانویه به سراغ ابراهیم مقدم، مدیرعامل پول نو رفتیم تا در مورد این پلتفرم و سایر صرافیهای ارز دیجیتال و شرایط آنها در سایه رگولاتوری و اتفاقات اخیر گفتوگو کنیم. پول نو که از حامیان چهارمین دوره این رویداد است، از سال ۱۳۹۹ فعالیت خود را آغاز کرده و اکنون با بیش از ۶۵۰ هزار کاربر و پشتیبانی از ۲۳۰ رمزارز، به یکی از نامهای شاخص در بازار رمزارز ایران تبدیل شده است. در این گفتوگو، مقدم از تفاوتهای پول نو با سایر صرافیها گفت و چالشها و فرصتهای پیش روی اکوسیستم رمزارزی ایران را بررسی کرد. به باور او اشتغالزایی صرافیهای رمزارزی رقم بسیار قابل اعتنایی است و توانسته چراغ اکوسیستم استارتاپی ایران در روزهای تاریک، روشن نگه دارد.
لطفاً صرافی ارز دیجیتال پول نو را معرفی کنید.
صرافی ارز دیجیتال پول نو از سال ۱۳۹۹ فعالیت خود را آغاز کرد و هم اکنون به ۶۵۰ هزار کاربر خدمترسانی میکند. پول نو ۷۰ نفر پرسنل دارد.
تفاوت اصلی صرافی پول نو با سایر صرافیهای ارز دیجیتال چیست؟
پول نو بر سادگی متمرکز است. هدف اصلی پول نو در مرحله اول جذب کاربرانی است که یا آشنایی زیادی با رمزارز یا ترید ندارند، و یا بهتازگی به این بازار پیوستهاند و در صدد سرمایهگذاری بر رمزارزها هستند. اولویت بعدی پول نو سرمایهگذارانی هستند که به دنبال تنوع رمزارز و بلاکچین هستند. پول نو در حال حاضر از ۲۳۰ رمزارز روی ۷۰ بلاکچین پشتیبانی میکند که میتوان گفت تنوع بسیار بالایی از نظر لیست رمزارزها دارد.
چه برنامهای برای توسعه کسبوکارتان دارید؟
در بهمن ۱۴۰۳ نسخه کاملاً جدید پول نو راهاندازی میشود که تحولی در تکنولوژی و زیر ساخت صرافیهای OTC داخلی است. در نسخه جدید، فیچرهای متنوعی به عموم کاربران قدیمی و جدید پول نو عرضه خواهد شد. همچنین پول نو در سال جدید، حضور قدرتمندتری در فضاهای تبلیغاتی سطح کشور خواهد داشت.
با رویکرد قهری رگولاتور، چه مسیرهایی پیش روی کسبوکارهای اکوسیستم رمزارز باقیمانده است؟ خطرات پیش رو چیست؟ درسهای سیاستگذاری دبی و قطر و دیگر کشورهای رقیب ما در منطقه برای این موضوع چیست؟
برخوردهای اخیر بانک مرکزی مسیری جز ناامیدی از کارآفرینی در کشور نشان نمیدهد. همچنین به تقویت بازار بیحساب و خطرناک زیر زمینی منجر میشود. درصورتیکه در سالهای اخیر، کشورهای منطقه نهتنها انواع حمایتهای دولتی و حاکمیتی را در مورد بلاکچین و رمزارز میکنند، بلکه با ارائه انواع بستههای حمایتی، درهای خود را به روی استارتاپهای کریپتویی سراسر دنیا باز کردهاند.
آیا هنوز روزنه امیدی درباره تنظیمگری اکوسیستم رمزارز و بلاکچین وجود دارد؟ مسیر درست در تعامل با چه نهادهایی و چطور باید پیش برده شود؟
سند مرکز ملی فضای مجازی، تنها روزنه امید فعلی است. امید داریم با تمکین به این سند و همچنین با باز شدن درهای بانک مرکزی برای تشکیل نشستها و گفتوگو با بخش خصوصی، بتوان به راهکاری برای برونرفت از وضعیت حاضر رسید. انتظار داریم وزارت اقتصاد و نهادهای امنیتی نیز به زمینهسازی برای این گفتوگوها و نتیجهگیری کمک کنند.
در دوران رکورد استارتاپها و نبود سرمایهگذاران، این صرافیهای رمزارزی بودند که چراغ اکوسیستم استارتاپی را روشن نگه داشتند. چقدر رگولاتورها با دستاوردها و عملکرد آنها آشنایی دارند؟ مهمترین این دستاوردها در حوزههایی چون توسعه منابع انسانی تکمحور، اشتغالزایی، توسعه فناوری و غیره چه بوده است؟
بانک مرکزی در کلام از فینتک حمایت میکند؛ اما در عمل کاملاً خود را مخالف هرگونه کسبوکار فینتکی نشان میدهد. سایر رگولاتورها و نهادهای مرتبط با این حوزه هم تابهحال روزنه امیدی به صاحبان کسبوکار در این حوزه نشان ندادهاند، از معاونت علمی و وزارت اقتصاد گرفته تا وزارت صمت.
اشتغالزایی این حوزه رقم بسیار قابل اعتنایی دارد و از آن مهمتر اینکه این حوزه توانسته معدود رتبههای برتر کنکور را در ایران ماندگار کند. اما رفتارهای قهری حاکمیت این دستاوردها را نادیده گرفته و به ناامیدی و مهاجرت بیشتر نخبگان دامن میزند
به نظر میرسد بستن درگاههای صرافیهای رمزارزی چشم بستن بر تأثیر این کسبوکار بر اقتصاد دیجیتال است. نظر شما در این باره چیست؟
بستن صرافیهای رمزارز، در دستور کار بانک مرکزی نیست. بانک مرکزی از اینکه گزارشهای نظارتی دریافت نمیکند عصبانی است. دلیل درست است؛ اما مسیر غلط. شاید باید در گذشته دیالوگ بهتری با بانک مرکزی ایجاد میشد. امید داریم در آینده نزدیک این تعامل ایجاد شود.
اگر صرافیهای رمزارزی نبودند، چه مقدار ارز بیشتر از کشور خارج میشد؟
سالی یک الی دو میلیارد دلار. اما در ۷ سال اخیر به واسطه وجود کسبوکارهای رمزارزی داخلی، جریان ارزی مرتبط با این حوزه به سمت ورود ارز بوده نه خروج آن.
در آخر اگر نکته دیگری دارید، لطفاً با ما در میان بگذارید.
در حال حاضر ۱۵ میلیون کاربر رمزارزی در ایران وجود دارد و احتمالاً این تعداد تا سال ۱۴۰۶ دو برابر میشود. همچنین طبق دادههای statista ایرانیان سالانه حدوداً بالغ بر یک میلیارد دلار درآمد مثبت از تبادل بر بازارهای رمزارز جهانی دارند و ایران در رتبه چهارم دنیا از نظر نفوذ کریپتو در مردم است. این دادههای معنادار حکم میکند که این حوزه را بسیار بیش از پیش جدی بگیریم و حداقل این یکبار، از همه دنیا در مواجه با این پدیده نوظهور عقب نمانیم.