راه پرداخت
رسانه فناوری‌های مالی ایران

با ادبیات جرم‌انگارانه با حوزه رمزارزها برخورد می‌شود

رضا قربانی، مدیرعامل کارخانه نوآوری رسانه راه‌کار، ضمن شرکت در نشست هم‌اندیشی قانون‌گذاری حوزه بلاکچین و رمزارز کشور، درباره مشکلات قانون‌گذاری حوزه رمزارزها در کشور صحبت کرد.

نشست هم‌اندیشی قانون‌گذاری حوزه بلاکچین و رمزارز کشور، امروز با حضور رئیس مرکز ملی فضای مجازی و معاون علمی رئیس‌جمهور و جمعی از متخصصان و فعالان این حوزه برگزار شد. در این نشست، به اهمیت قانون‌گذاری هرچه سریع‌تر حوزه رمزارز و بلاکچین و چالش‌های این مسیر پرداختند.

رضا قربانی، مدیرعامل کارخانه نوآوری رسانه راه‌کار، در این نشست مطرح کرد: «در جلسه قبلی که آقای محرمیان هم حضور داشت، با انبوهی از اتهامات مواجه شدیم. ما به پول‌شویی، تأمین مالی تروریسم و بسیاری از کارهای خلاف قانون متهم شدیم.»

قربانی به کتاب «اقتصاد سیاسی بلاکچین» که قرار است انتشارات راه پرداخت به‌زودی منتشر کند، اشاره کرد و به رئیس مرکز ملی فضای مجازی و معاون علمی رئیس‌جمهور پیشنهاد کرد آن را مطالعه کنند. او درباره این کتاب توضیح داد: «تجربه شکست کنسرسیوم ققنوس در صد صفحه و به‌صورت خلاصه آمده است. ققنوس بزرگ‌ترین پروژه بلاکچینی کشور بوده و در این کتاب بیان شده که چرا این اتفاق افتاده است.»

او درباره پروژه ریال دیجیتال خاطرنشان کرد: «اکنون مشاهده می‌کنیم بانک مرکزی روی بیلبوردهای سطح شهر از ریال دیجیتال صحبت می‌کند. من در جایگاه فردی که منتقد ریال دیجیتال بودم، اکنون به دفاع از آن متهم شده‌ام. ریال دیجیتال پروژه‌ای است که بانک مرکزی آن را شروع کرده است. هم کسانی که در خارج از کشور هستند و هم بسیاری از دوستان ما در داخل کشور که طرفدار نظام‌اند، مخالف این پروژه هستند.»

قربانی با اشاره به این نکته که عجیب است که بانک مرکزی در حال پیش بردن یک پروژه است و با آن مخالفت می‌شود، اظهار کرد: «رضا بخشی‌آنی کتاب «آینده پول» را ترجمه کرده است. در این کتاب پانصدصفحه‌ای توضیح داده‌اند که چرا CBDC آینده سیاست‌های پولی است. ما بحث رمزارز و اقتصاد توکن را بسیار کوچک می‌بینیم. اتفاقی که بلاکچین و فناوری توکن جلوی پای رگولاتور پولی گذاشته، یکی از بزرگ‌ترین اتفاقاتی است که می‌تواند مسیر تنظیم‌گری اقتصادی و پولی را تغییر دهد.»

به عقیده مدیرعامل کارخانه نوآوری رسانه راه‌کار، این موضوع به ریال دیجیتال تخفیف پیدا کرده است. او گفت: «من منتقد این پروژه‌ام؛ زیرا بانک مرکزی از نظر فنی نمی‌تواند آن را جلو ببرد و مفهوم بزرگ اقتصادی را خراب کرده و کار را برای آیندگان هم سخت می‌کند. در همین سال‌ها، بانک مرکزی مانع کار افرادی شده که در این حوزه فعالیت می‌کردند.»

او درباره تغییر ساختار نظام بانکی بیان کرد: «از اواخر دهه ۱۳۷۰ تغییر در ساختار بانکی کشور شروع شد. در این سال‌ها شرکت‌هایی تأسیس شدند و کربنک و نظام‌های پرداخت خلق شد. ماجرای رمزارز هم یک‌شبه نیامده و مسیری طولانی طی کرده است. ما مسائل زیادی هم درباره پذیرش کارت‌های بانکی و عابربانک داشتیم، اما این اتفاق افتاد. با این ‌حال، اکنون با ادبیات جرم‌انگارانه صحبت می‌شود.»

قربانی در ادامه خاطرنشان کرد: «در آمریکا SEC موضوع قانون‌گذاری رمزارزها را برعهده گرفته، نه فدرال رزرو. ما حقوق معامله‌گر را به رسمیت نمی‌شناسیم و می‌گویند که در معاملات رمزارز، حقشان است که هر بلایی سر آنها بیاید. کسب‌وکارها نمی‌گویند که نباید برای این حوزه قانونی وجود داشته باشد، بلکه خود آنها تا به امروز توانسته‌اند از حقوق مصرف‌کننده حمایت کنند.»

او با اشاره به اینکه ترکیب لندتک با دارایی دیجیتال و رمزارز مانند یک بمب است، گفت: «ما می‌توانیم بایستیم تا همه این اتفاقات بیفتد و بعد از آن شروع به برخورد کنیم یا اینکه چشممان را روی آن ببندیم. این حوزه، سیاست پولی کشور است و با سایر مسائل تفاوت دارد و باعث سقوط یک اقتصاد و دولت سیاسی می‌شود.»

قربانی در پایان خاطرنشان کرد: «بانک مرکزی باید پاسخگو باشد و بگوید که آیا با اعمال محدودیت در واریز شناسه‌دار، پول‌شویی کاهش داشته یا نه و این اقدامات چه اتفاقات مثبتی را رقم زد. واقعیت این است که اکوسیستم عوض شده است. اکنون پروژه شرمنده‌سازی در جریان است و اوضاع را برای کسب‌وکارهای این حوزه سخت می‌کند.»

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.