راه پرداخت
رسانه فناوری‌های مالی ایران

بلاکچین مالکیت معنوی آثار فاخر ایرانی را ثبت می‌کند

محمدحسین عسگرپور، مدیرکل حمایت از تولید صنایع‌دستی، در گفت‌وگو با رسانه «رمزارز» درباره استفاده از بلاکچین و NFTها در حوزه صنایع‌دستی صحبت کرد

دنیای بلاکچین بسیار گسترده است و به‌صورت مداوم کاربردها و مزایای مختلف آن برای کسب‌وکارها، نمایان می‌شود. یکی از مزایای بلاکچین، NFTها و استفاده از آنها در حوزه هنر است. با استفاده از NFTها، هنرمندان و صنعتگران می‌توانند اصالت و مالکیت آثار خود را به‌صورت دیجیتالی تأیید کنند. با کمک این روش، می‌توان از تقلب و کپی‌برداری جلوگیری کرد.

همچنین با استفاده از NFTها، هنرمندان می‌توانند آثار خود را در بازارهای دیجیتال بفروشند. این بازارها به هنرمندان کمک می‌کنند به مشتریان جهانی دست پیدا کنند و درنتیجه درآمد بیشتری به دست آورند.

در حاشیه اجلاس دایا که در تاریخ ۱۹ شهریورماه ۱۴۰۳ برگزار شد، رسانه «رمزارز» گفت‌وگویی با محمدحسین عسگرپور، مدیرکل حمایت از تولید صنایع‌دستی انجام داد و در این زمینه و توکنایز کردن آثار فاخر ایرانی با او صحبت کرد. در ادامه گزارشی از این گفت‌وگو را می‌خوانید.


کاربردهای توکنایز در میراث فرهنگی


عسگرپور درباره فعالیت‌های هنری در کشور توضیح داد: «در حوزه صنایع‌دستی کشور ما ظرفیت بی‌نظیری دارد؛ ما در ایران در سیصد رشته از چهارصد رشته صنایع‌دستی جهان فعالیت داریم و جمعیتی بیش از یک میلیون نفر در این حوزه مشغول‌اند. هر زمان که هنرمندان ما در رویدادهای بین‌المللی شرکت کرده‌اند، کمتر از مقام اول تا سوم را کسب نکرده‌اند.»

او در ادامه خاطرنشان کرد: «ایران ظرفیت بسیار زیادی در تولید صنایع‌دستی فاخر دارد و فعالان هنرهای سنتی در هجده گروه‌رشته و ۲۹۹ زیررشته فعالیت دارند؛ از نساجی سنتی گرفته تا سفال و سرامیک، شیشه و آبگینه، صنایع‌دستی فلزی، صنایع‌دستی چرمی، صنایع‌دستی دریایی و غیره ازجمله هنرهای هم‌وطنان ماست.»

مدیرکل حمایت از تولید صنایع‌دستی با اشاره به اینکه ایرانی‌ها در گذشته نیازهای خود را به‌زیبایی خلق کرده‌اند و این هنرها در کشور ما ریشه دارد، بیان کرد: «یک مسئله مهم در صنایع‌دستی، خلاقیت فردی، ذوق و زیبایی‌شناسی و همچنین توانایی فردی است. این موضوع خود را در طراحی نشان می‌دهد و گاه حفظ مالکیت معنوی این طراحی‌ها در دنیای واقعی محل مناقشه می‌شود.»

او درباره مزایای بلاکچین برای آثار هنری گفت: «بلاکچین و NFTها کمک می‌کنند با توکن‌های غیرقابل معاوضه، این مالکیت فکری و معنوی ثبت شود و سهم تولیدکننده و فروشنده مشخص باشد. در این فرایند سهم طراح حفظ می‌شود، ولی متأسفانه این حوزه از یک وحدت رویه و سکوهای امن مورد تأیید وزارت صمت به‌عنوان قوه عاقله بازرگانی کشور پیروی نمی‌کند.»

او ادامه داد: «نشست دایا که در آن وزارت صمت نیز حضور داشت، ما را امیدوار کرد بتوانیم از توکن‌های موجود داخلی استفاده کنیم و آثار فاخری را که هنرمندان منحصربه‌فرد تولید می‌کنند توکنایز کنیم و وارد چرخه دادوستد دیجیتال شویم.»

عسگرپور در پایان خاطرنشان کرد: «شرکت‌های خلاق و دولتی اقدامات جسته‌وگریخته‌ای در این زمینه انجام داده‌اند، ولی زیرساخت‌های قانونی و لازم در حوزه فناوری اطلاعات هنوز به‌صورت شفاف اعلام نشده است، البته بخش‌های خصوصی در این زمینه اقداماتی داشته‌اند. اگر وزارت صمت و دولت، شرکت‌های مورد تأیید خود را معرفی کنند، جمعیت زیادی در کشور می‌توانند از مزایای بلاکچین بهره ببرند.»

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.