راه پرداخت
رسانه فناوری‌های مالی ایران

جلسه‌های بانک مرکزی با صرافی‌های رمزارز برای باز شدن درگاه پرداخت به کجا رسید؟

بانک مرکزی از پنجشنبه تا امروز دو جلسه با حضور بخش خصوصی حوزه رمزارزها برگزار کرده؛ اما هنوز هم درگاه پرداخت صرافی‌ها بعد از گذشت بیش از ۹ روز مسدود است

پنجشنبه هفته گذشته بود که بانک مرکزی در یک تصمیم ناگهانی درگاه پرداخت صرافی‌های رمزارز کشور را مسدود کرد. اکنون و بعد از گذشت بیش از ۹ روز از این اقدام، مسدودی درگاه صرافی‌ها هنوز برطرف نشده است. در این مدت بانک مرکزی هیچ واکنشی نسبت به این اقدام نشان نداده و حتی دلیل خود برای این مسدودی را به صورت رسمی بیان نکرد. با توجه به بالا رفتن افسارگسیخته نرخ دلار در روزهای اخیر، برخی این اقدام بانک مرکزی را برای کنترل نرخ ارز و به دلیل تأثیر تتر بر روی آن عنوان کرده‌اند.

این در حالی است که قیمت تتر در این مدت از قیمت دلار پایین‌تر بود و بسیاری از فعالان این حوزه بر این باور بودند که حجم معاملات تتر در مقایسه با دلار زیاد نیست و نمی‌تواند تأثیرگذار باشد. با این وجود، صبح پنجشنبه جلسه‌ای با حضور محمدرضا فرزین رئیس‌کل بانک مرکزی، حسین افشین معاون علمی و فناوری رئیس‌جمهور و بدون حضور فعالان بخش خصوصی و فین‌تک ایران برگزار شد.

بر اساس اخبار منتشر شده، در این نشست توافق شد که با ایجاد بسترهای نظارتی و حمایتی جدید، امنیت و شفافیت در مدیریت کارگزاران رمزپول و پرداخت‌یاری‌ها افزایش یابد و اقدامات عملی برای تسهیل فعالیت‌های نوآورانه در این بخش انجام شود. روز پنج‌شنبه علاوه بر این جلسه خصوصی، جلسه دیگری با حضور معاونان بانک مرکزی و برخی فعالان رمزارز ایران برگزار شد که بر اساس اخباری که به‌صورت غیررسمی منتشر شده، بانک مرکزی در سه صفحه پیشنهاداتی را درباره مدیریت و کنترل اثرات و تبعات حوزه رمزارزها به فعالان بخش خصوصی ارائه کرده است.


نمی‌دانیم دغدغه بانک مرکزی چیست


حدیث خسروی، مدیر ارتباطات و روابط‌عمومی پلتفرم تبادل رمزارز نوبیتکس درباره جلسات بانک مرکزی با صرافی‌های رمزارز عنوان کرد: «جلسات پنج‌شنبه و شنبه پیرامون دغدغه‌های بانک مرکزی پس از پیگیری‌های بسیار از سوی بخش خصوصی، به میزبانی بانک مرکزی برگزار شد. هنوز برای ما خواسته بانک مرکزی شفاف نیست، با فرض اینکه دغدغه کنترل نرخ ارز بوده، لازم است یادآور شویم کاهش قیمت تتر نسبت به قیمت دلار آزاد نشان داده که این بازار حجم کوچکی دارد و نمی‌تواند جهت‌دهنده باشد. بخش عمده مواردی که در برخی رسانه‌ها منتشر شده مورد قبول بخش خصوصی نبوده و خوشبختانه بانک هم اصرار و پافشاری بر این موارد نداشت. مسیر گفت‌وگوی جلسه شنبه متفاوت از محتوای منتشر شده بود. بااین‌حال جلسه شنبه بدون نتیجه مشخصی به پایان رسید. هنوز هم زمان دقیقی برای باز شدن درگاه‌ها نداریم.»


تلاش برای رسیدن به راهکار مشترک


علی جهانی، مدیر‌عامل بیت‌پین درباره این موضوع اظهار کرد: «این جلسه با هدف گفت‌وگو و تعامل برای دستیابی به یک راهکار مشترک برگزار شد. در این جلسه، بانک مرکزی پیشنهاداتی را به صرافی‌ها ارائه کرد که تصاویر منتشرشده تنها بخشی از این راهکارها را نشان می‌دهند. بااین‌حال، این پیشنهادها مورد پذیرش کسب‌وکارها قرار نگرفته و مذاکرات و تعاملات برای رسیدن به راهکار و نقطه‌نظر مشترک همچنان ادامه دارد.»

سهند حمزه‌ای، مدیرعامل آبان‌تتر نیز بیان کرد: «اتفاق خاصی در این جلسات بانک مرکزی رخ نداد. بانک مرکزی ابهاماتی درباره فعالیت صرافی‌های رمزارز دارد که در حال گفت‌وگو هستیم تا این مسائل برطرف شود. همچنین بانک مرکزی زمان مشخصی درباره رفع مسدودی درگاه صرافی‌ها اعلام نکرده است.»

او در ادامه خاطرنشان کرد: «قیمت رمزارزها و به‌تبع آن فعالیت شرکت‌های رمزارز همبستگی زیادی با قیمت دلار و نرخ سایر ارزها ندارد. درباره این موضوع در جلسه هم به‌صورت مکرر صحبت شد و رابطه این دو موضوع علی و معلولی نیست. وضعیت نرخ دلار و اختلافی که در حال حاضر قیمت تتر و دلار دارد هم نشان‌دهنده این موضوع است. قیمت ارزهای خارجی و سایر کلاس دارایی‌ها متناسب با حجم نقدینگی و رشد اقتصادی و سیاست پولی بانک مرکزی تعیین می‌شوند و تا زمانی که سیاست شدید انبساطی پولی داریم با هیچ روشی نمی‌توان قیمت دارایی‌ها از جمله ارزهای خارجی را کنترل کرد. اما برای کنترل هیجانات و به‌صورت موقت در مواقعی که شدت نوسانات زیاد می‌شود، می‌توان با کنترل حجم ریال ورودی در کلاس دارایی‌ها از بروز حباب جلوگیری کرد.»

2 دیدگاه
  1. احمد می‌گوید

    بعید میدانم مسئولان کشورعلت کاهش ارزش پول ایران را ندانند!تعجب من ازین است که چرا با انجام چنین تصمیمات بی خاصیتی،(بستن درگاههای صرافیهای رمزارز)،بیش ازپیش بر درماندگی خود در رفع مشکلات کشور،صحه میگذارند!ایا وقت ان نرسیده که اعتراف کنند،به شکست سیاستهای گذشته!؟؟

  2. Alavi می‌گوید

    با سلام. نوسانات قیمت رمزارزها بخصوص بیت کوین سهم عمده ای در افزایش یا کاهش تقاضای تتر داره و بخش کوچکی از تقاضای آن تحت تاثیر قیمت دلار در ایران است که اوناییکه دسترسی به دلار کاغذی ندارن و یا تریدرهای فارکس و فیوچرز رمز ارز میرن سمت تتر و صرافی های آنلاین. اگه عرضه دلار داخل کشور با تقاضا همخونی داشته باشه و حتی بیشتر باشه خب قیمت میاد پایین و تتر هم حتی شاید ارزونتر از دلار بشه ولی متاسفانه جو بی ثباتی و بلاتکلیفی اوضاع سیاسی باعث شده خود دولت سعی در کاهش عرضه و ذخیره ارز کنه و این ترس خود به خود به بازار منتقل میشه. مسئله قیمت کلا مربوط به عرضه و تقاضاست و بجای کنترل دستوری باید بطور عملی و اصولی اتفاق بیفته والا زور الکی میشه. حالا شما هی زور بزن بازار کار خودشو میکنه.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.