پایگاه خبری راه پرداخت دارای مجوز به شماره ۷۴۵۷۲ از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و بخشی از «شبکه عصر تراکنش» است. راه پرداخت فعالیت خود را از دوم اردیبهشتماه ۱۳۹۰ شروع کرده و اکنون پرمخاطبترین رسانه ایران در زمینه فناوریهای مالی، بانکداری و پرداخت و استارتآپهای فینتک است.
آقای رئیس جمهور، دست و پایمان را نبندید و از حقوقمان محروممان نکنید
وحید والی، همبنیانگذار هلدینگ نیکاندیش / بارهاوبارها تصمیمات یکشبه مسئولان کشور و خسارتهای آن به اقتصاد و کسبوکارها را دیدهایم. این بار تیغ تیزشان را بر گلوی کسبوکارهای عموماً دانشبنیان رمزارزی گذاشتهاند.
سالها گفتیم و نشنیدند یا نخواستند که بشنوند. روی سخنم این بار با شخص رئیسجمهور، جناب آقای دکتر پزشکیان است.
آقای رئیسجمهور! بهصورت خاص در خصوص صرافیهای رمزارز صحبت میکنم، اکثریت این صرافیهایی که امروز میبینید، جان کندهاند و با دستخالی شروع کردهاند تا به یک جایی برسند که مردم به آنها اعتماد کنند، و حالا اقدام بانک مرکزی و مسدودسازی درگاههای پرداخت آنها، در حال به باد دادن همه آن زحمات است.
آقای رئیسجمهور! از تاریخ ششم دیماه سال جاری در یک اقدام ناگهانی توسط بانک مرکزی درگاههای پرداخت صرافیهای رمزارزی مسدود شده است و همچنان این مشکل پابرجاست. این اقدام دقیقاً مغایر با سیاست عنوان شده حضرتعالی در نشست بریکس درباره استفاده از رمزارزها برای مبادلات بینالمللی است.
شما بفرمایید تا کی میتوان این در و آن در زد. سالها تلاش میکنی، با بد و خوبش میسازی، چوبش را میخوری تا کسبوکاری را کمی بالغ کنی و بتوانی سهمی در توسعه اقتصاد دیجیتال کشور داشته باشی و ایجاد شغل کنی، گره از مشکلی باز کنی و باعث شوی نان به سر سفره هزاران نفر برود. ناگهان با یک تصمیم همه چیز را نقشبرآب میکنند. برمیدارد و خط بطلانی روی تمام کسبوکارهای یک حوزه میکشد.
بانک مرکزی با یک تصمیم ناگهانی درگاههای پرداخت این کسبوکارها را بدون هیچ توضیحی میبندد و عدهای از آنهایی که تریبون دارند هم مأمور میشوند، افزایش قیمت دلار را به گردن این حوزه بیندازند. الحمدالله در همین ده روز دیدیم که قیمت دلار مؤثر از صرافیهای رمزارزی نیست، همچنان که رئیسکل بانک مرکزی در مصاحبهای که در اواخر آبانماه انجام دادند، «تأکید کردند که نرخ تتر تأثیر جهتدهندهای بر بازار ندارد و صرفاً در محدوده نرخهای بازار غیررسمی در حال نوسان است.»
جناب آقای دکتر پزشکیان، رئیسجمهور گرامی! صحبت از قریب به ده تا پانزده هزار نفر است که مستقیم در این شرکتهای دانشبنیان رمزارزی مشغول به کار هستند، صحبت از پانزده تا بیست میلیون ایرانی است که در این بازار فعالیت میکردند. اعداد چشمگیر است. هزاران خانواده مستقیم از ین راه ارتزاق میکنند و میلیونها ایرانی از این بسترها کسب درآمد میکنند. صحبت از کسبوکارهایی است که مبنایشان دانش است، صحبت از اقتصاد دانشبنیان است. صحبت از زیربنای اقتصاد دیجیتال است. صحبت از پول آینده است. در نهایت صحبت از کسبوکارهایی است که مالیات پرداخت میکنند، حسابرسی میشوند. جزو مودیان بزرگ و متوسط دستهبندی میشوند و حالا چندین روز است که درگاه پرداخت ریالی آنها را بانک مرکزی مسدود کرده است، و درآمد آنها را به صفر نزدیک کرده است، ولی طبیعتاً هزینههای آنها کاهش پیدا نکرده است و با این وضعیت مشخص نیست تا کی این شرکتها میتوانند دوام بیاورند.
برادر! این حرکت بانک مرکزی حداقل برای بنده آشکار کرد که هیچ عزمی برای حمایت از اقتصاد دانشبنیان، توسعه کسبوکار و حمایت از بخش خصوصی وجود ندارد. بلکه این حرفها بیشتر حرف درمانی است وگرنه در روزی که بانک مرکزی درگاههای پرداخت صرافیهای رمزارز را مسدود کرد دولت روسیه بیتکوین را به عنوان ابزار پرداخت معرفی کرد و شاهد هستیم در طی این چند سالی که همواره نگاهی سلبی به این حوزه در کشور وجود داشته است، کشورهای همسایه مرتب در حال ربودن گوی سبقت از ما بودهاند و علاوه بر آن بسیاری از فعالین این حوزه را با شرایط مناسب جذب خود کردهاند. با این اوضاعی که آقایان درست کردهاند آیا میتوان انتظار داشت کارآفرینی و سرمایهگذاری در کشور بیشتر شود؟ سرمایهگذار با چه دید بلند مدتی وقت، انرژی و سرمایهاش را درگیر کسبوکاری کند که معلوم نیست فردا قرار است چه اتفاقی بیفتد. این موضوع صرفاً به حوزه رمزارز مربوط نمیشود، وقتی هیچ حمایتی از کارآفرین و ایجاد شغل نمیشود، چطور انتظار تلاش کردن و جا نزدن را از آنها داشته باشیم.
جناب آقای رئیسجمهور! اینطور بازی با آینده و حال آدمهایی که خیلی از آنها برای کشورشان با دستخالی و از هیچ شروع کردهاند و از هیچ چیز دریغ نکردهاند و تلاش کردهاند در لبه تکنولوژی حرکت رو به جلو داشته باشند، بسیار تأسفبرانگیز است.
آقای دکتر خودتان هم خوب میدانید این اقدامات سلبی بذر ناامیدی در جامعه میکارد، باعث فراریدادن برنامهنویسان و قشر نخبهای میشود که این محصولات دانشبنیان با همت آنها به این حد از بلوغ رسیدهاند، باعث بیاعتمادی کارآفرینان میشود و در نهایت کاربران ایرانی را به سمت بازارهای زیرزمینی سوق میدهد و طبیعتاً در کمترین حالت شاهد افزایش کلاهبرداری خواهیم بود. چون بهخوبی همهمان میدانیم که با تکنولوژی نمیتوان جنگید.
سند ششصفحهای که بانک مرکزی در ماه گذشته در خصوص ساماندهی رمزارزها منتشر کرده بود، با وجود همه ایراداتی که داشت، فعالان این حوزه را تا حدی دلگرم کرد که بالاخره بعد از سالها قرار است سازوکاری برای این حوزه به وجود بیاید و ریلگذاری صورت بپذیرد. فکر نمیکردم به فاصله چند هفته، این بلا را بر این حوزه نازل کنند. هرچند خبرهای خوبی از گوشهوکنار نمیرسد، و بوی رانت به مشام میرسد، ولی من امیدوارم این موضوع ختم به خیر شود و اگر ابهامی در فعالیت صرافیهای رمزارز وجود دارد، دور میز مذاکره حل شود و اگر صرافی هم به دارایی مردم دستدرازی کرده است و یا سفتهبازی صورتگرفته است با آن برخورد شود نه اینکه گناه آهنگر بلخی را به گردن مسگر شوشتری بیندازند و گردنش را بزنند.
آقای رئیسجمهور ما شما را از دوران مجلس به یاد داریم از همان روزی که به عنوان نماینده مجلس در نطقی فرمودید «مجلس شورای اسلامی پس از بررسی مشکلات شرکتهای دانشبنیان گفت: این شرکتها باید مورد حمایت قرار گیرند و مشکلات مطرح شده در نشست امروز به دولت مربوط است و چرا باید کاری کنیم که فضای کسبوکار با مشکل مواجه شود؛ اگر قوانین مشکل دارد، دولت به مجلس لایحه ارائه کند و درخواست کردید کارگروهی ویژه برای حمایت از شرکتهای دانشبنیان تشکیل شود»
جناب آقای رئیسجمهور! ما تا پای جان برای کشورمان هستیم، دست و پایمان را نبندید و از حقوقمان محروممان نکنید. از شما انتظار داریم حالا در مقام رئیس دولت طبق وعدههایی که دادید در عمل هم حامی بخش خصوصی باشید و با نگاهی مدبرانه به این مشکل رسیدگی بفرمایید.
علی یاورتان
به امید روزی که در این کشور قوانین واقعا بر اساس نیل به پیشرفت و عدالت و سربلندی ایران عزیز باشه.و راه رو برای کار و تلاش و بهره وری همه مردم فراهم بشه