راه پرداخت
رسانه فناوری‌های مالی ایران

۷۲ ساعت از قطعی درگاه‌های پرداخت صرافی‌های رمزارز ایرانی گذشت

پس از گذشت سه روز از بسته شدن درگاه صرافی‌های رمزارز، هنوز هیچ‌گونه خبری از سمت بانک مرکزی منتشر نشده است

پنجشنبه هفته گذشته، ساعت ۱۵ بود که درگاه پرداخت تمام صرافی‌های رمزارز کشور بدون اطلاع‌رسانی قبلی توسط بانک مرکزی بسته شد. این اقدام سلبی بانک مرکزی، نارضایتی گسترده‌ای میان فعالان و کاربران این حوزه ایجاد کرده است. اکنون بیش از سه روز (۷۲ ساعت) از بسته شدن درگاه صرافی‌های رمزارز می‌گذرد و بانک مرکزی هنوز هیچ واکنشی نسبت به این موضوع نشان نداده است.


واکنش کسب‌وکارها به بسته شدن درگاه صرافی‌ها


بیش از ۵۰ کسب‌وکار فعال در حوزه فناوری مالی با انتشار بیانیه‌ای نسبت به این اقدام اعتراض کرده و آن را ضربه‌ای مهلک به اقتصاد دیجیتال کشور دانسته‌اند. آن‌ها معتقدند که این اقدامات بدون اطلاع قبلی و به‌صورت غیرکارشناسی انجام شده و منجر به نارضایتی میلیون‌ها کاربر ایرانی شده است. انجمن‌هایی مانند فین‌تک و انجمن بلاکچین نیز با انتشار بیانیه نسبت به این اقدام واکنش نشان دادند.

اقدام اخیر بانک مرکزی در جهت مسدودسازی درگاه‌های پرداخت صرافی‌های رمزارز، واکنش‌های متعددی را در پی داشته است. روز گذشته برخی از رسانه‌های داخلی، بدون اشاره به منبع خاصی، خبری مبنی بر اینکه این اقدام بانک مرکزی در جهت مقابله با پول‌شویی و فعالیت‌های غیرقانونی بوده، منتشر کردند. درحالی‌که به عقیده بسیاری از فعالان این حوزه، این مسدودسازی به‌منظور کنترل نرخ ارز انجام شده است.

این اقدام عجیب بانک مرکزی در حالی صورت گرفته که بسیاری از مقامات بر لزوم قانون‌گذاری مناسب این حوزه تأکید کرده بودند. بانک مرکزی اخیراً سندی با عنوان سند تنظیم‌گری رمزپول‌ها منتشر کرده بود و با اینکه بسیاری از فعالان این حوزه نسبت به این سند انتقاداتی وارد کردند، در سند به این نکته اشاره شده بود که بانک مرکزی قصد دارد به تعامل با کسب‌وکارها و فعالان این حوزه بپردازد. اما اکنون بیش از ۷۲ ساعت است که از مسدود شدن درگاه صرافی‌های رمزارز می‌گذرد و بانک مرکزی نه‌تنها پیش‌ازاین اقدام، کسب‌وکارها را از آن آگاه نکرد، بلکه پس از سه روز هیچ بیانیه‌ای هم منتشر نکرده است.


پیامدهای مسدودسازی درگاه صرافی‌ها


مسدودسازی درگاه‌های پرداخت صرافی‌های رمزارز می‌تواند منجر به افزایش فعالیت‌های غیرقانونی و بازارهای زیرزمینی شود. همچنین، کاربران ایرانی را از استفاده از پلتفرم‌های داخلی و سرمایه‌گذاری در این حوزه محروم می‌کند. این اقدام در حالی صورت گرفته که نرخ دلار آمریکا در بازار آزاد ایران به بیش از ۸۰ هزار تومان رسیده و بازار رمزارزها به دلیل تحریم‌های گسترده و تورم بالا، برای بسیاری از ایرانیان به‌عنوان راهکاری برای حفظ ارزش دارایی‌ها محسوب می‌شود.

بااین‌وجود، کسب‌وکارها و کاربران حوزه رمزارزها هنوز نسبت به اقدام ناگهانی و سلبی بانک مرکزی نگران هستند و مشخص نیست این مشکل چه زمانی برطرف خواهد شد.

مهدی عبادی، مدیرعامل وندار؛ و سروش حسین‌زاده، مدیرعامل صرافی نیپوتو، دو نفر از فعالان بودند که نظر خود را درباره این موضوع بیان کردند.


بسته شدن درگاه صرافی‌های رمزارز، تأثیر عکس روی قیمت دلار دارد


مهدی عبادی در این باره گفت: «مشخص نیست این مسدودسازی درگاه صرافی‌ها تا چه زمانی ادامه پیدا کند؛ زیرا هنوز هیچ خبری از سوی بانک مرکزی منتشر نشده است. البته خوشبختانه اکنون قیمت تتر تا حد زیادی پایین آمده و امیدواریم این موضوع روی قیمت دلار هم تأثیر بگذارد و کاهش یابد تا حساسیت بانک مرکزی کمتر شود و این محدودیت را بردارد.»

او درباره این اقدام اظهار کرد: «به طور کلی، هر تصمیمی لازم است در نهادهای رگولاتوری از چند جنبه مورد بررسی قرار بگیرد. تبعات اجتماعی، کسب‌وکاری و … باید در چنین تصمیماتی مدنظر باشد. من فکر می‌کنم دوستان بانک مرکزی این قضیه را صرفاً از جهت قیمت ارز بررسی کرده‌اند و براین‌اساس چنین تصمیمی گرفته‌اند. به نظر من اگر مردم نتوانند رمزارز خریدوفروش کنند، نتیجه عکس روی بازار ارز خواهد داشت. به این معنی که اگر کسی نتواند روی رمزارز سرمایه‌گذاری کند، گزینه بعدی برای او، طلا و ارز خواهد بود. ازاین‌رو به نظر من بسته شدن درگاه صرافی‌های رمزارز باعث بالا رفتن قیمت ارز خواهد شد. در طول سه روز گذشته هم مشاهده کردیم که قیمت ارز پس از بسته شدن درگاه‌ها، حدود ۴ هزار تومان بالاتر رفت.»


خیز بانک مرکزی برای تصاحب بازار رمزارز برای شرکت‌های تابعه


سروش حسین‌زاده، مدیرعامل نیپوتو در این باره عنوان کرد: «به نظر می‌رسد این اقدام بانک مرکزی در راستای تضعیف بازار آزاد و سوق دادن بازار به سمت شرکت‌های تابعه است. کمااینکه سرویس‌هایی نظیر کاستودی هم در سند مواجهه بانک مرکزی و هم در زمزمه‌های خبری که از شرکت‌های تابعه این بانک می‌شنویم نمایان می‌شود.»

او در ادامه خاطرنشان کرد: «متأسفانه این دست از اقدامات تخریبی و ضد رقابتی توسط نهادی که وظیفه ذاتی آن باید قانون‌گذاری باشد و نه رقابت با کسب‌وکارهای خصوصی، علاوه بر اینکه در تضاد با منویات مقام معظم رهبری است، نقض‌کننده بند ۱۸ و ۲۴ نظام‌نامه اخیر مصوب شورای عالی  فضای مجازی است. این میزان تخطی از قانون توسط بانک مرکزی در دوره اخیر تنها این مورد را در ذهن تقویت می‌کند که بانک مرکزی اولاً به دنبال شانه خالی کردن از بار مسئولیت‌های قانونی است که در حوزه ارز و حفظ ارزش پول بر عهده دارد. ثانیاً می‌خواهد تقصیر را به گردن بازار غیررسمی‌ای بیندازد که کمتر از ۵ درصد از حجم گردش بازاری نظیر طلا را دارد و ثالثاً به دنبال ایجاد دکان جدید برای شرکت‌های تابعه خود است.»

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.