راه پرداخت
رسانه فناوری‌های مالی ایران

معاملات ۲۴ ساعته و جذب سرمایه‌گذار خارجی در بازار سرمایه ایران به واقعیت تبدیل می‌شود؟

محمد قاسمی، از تأثیر مثبت این اتفاق بر بازار سرمایه می‌گوید

پس از سال‌ها مبارزه برخی مدیران بازار سرمایه با فناوری بلاکچین و نادیده گرفتن تحولات فناوری در جهان، به نظر می‌رسد سرانجام مدیران سازمان بورس متوجه این عقب‌ماندگی شدند. بر مبنای صحبت‌های مدیران سازمان بورس ایران به نظر می‌رسد که شرایط معاملات اوراق بهادار به صورت شبانه‌روزی تسهیل شود؛ چیزی که سال‌هاست در اقتصاد توکن به یک موضوع عادی تبدیل شده است. 

اخیرا رضا عیوضلو، معاون نظارت بر نهادهای سازمان مالی بورس از انتقال دارایی‌های بازار سرمایه ایران بر روی شبکه بلاکچین خبر داد. به گفته او به‌زودی با اخذ مجوز از شورای‌عالی بورس با رمزنگاری دارایی‌های بازار سرمایه به شکل توکن و احراز آن معاملات اوراق بهادار شبانه‌روزی و جذب سرمایه‌گذاری خارجی تسهیل می‌شود. محمد قاسمی، مدیرعامل مزدکس در این خصوص ابراز امیدواری و بیان کرده که زیرساخت عملیاتی فراهم است و تنها بحث قوانین و مقررات باز مانده است که سازمان بورس باید آن را تدوین کند. به گفته قاسمی عملیاتی شدن این اتفاق به شدت روی بازار سرمایه اثر مثبت خواهد داشت.


رفع موانع بازار بورس با توکنایز کردن صندوق‌های سرمایه‌گذاری


محمد قاسمی، مدیرعامل مزدکس در واکنش به این خبر گفت: «حدود دو سال است که شرکت مزدکس روی توکنایز کردن صندوق‌های سرمایه‌گذاری کار کرده است. ما توانستیم اولین طرح سندباکس بازار سرمایه راجع به توکنایز کردن صندوق‌های سرمایه‌گذاری را ارائه دهیم و در حال حاضر هم سه صندوق گروه مالی کاریزما در پلتفرم مزدکس به صورت ۲۴ ساعته در حال معامله هستند. پس این موضوع اکنون در ابعاد محدود پیاده‌سازی شده است و پس از گذشت یک‌سال پروسه آزمایشی این اطمینان را به سازمان بورس داد که این موضوع می‌تواند برای بازار سرمایه به جهت جذب نقدینگی و دسترس‌پذیر کردن بازار مؤثر واقع شود.»

محمد قاسمی، مدیرعامل مزدکس

او ادامه داد: «با توجه به محدودیت زمانی ساعات معاملات سازمان بورس و ورود کریپتوکارنسی‌ها به حوزه سرمایه‌گذاری، ذائقه سرمایه‌گذاران در سطح دنیا در چند سال اخیر عوض شده است. ما هم به تبعیت از روند بازارهای مالی دنیا این پیشنهاد و زیرساخت را برای بازار سرمایه ارائه دادیم. دومین محدودیت بازار سرمایه در بحث تسویه‌ها و پرداخت به مشتریان است. در بازار بورس، یک یا دو روز پس از فروش می‌توان وجه را دریافت کرد. پس از ورود رمزارزها به بازارهای مالی و تسویه آنی، مشتریان علاقه‌مند به تسویه آنی شدند و وقوع این موضوع بر بستر بلاکچین امکان‌پذیر است.»


سرمایه‌گذاری با CBDC و کریپتوکارنسی


قاسمی همچنین در خصوص نحوه چگونگی ورود سرمایه‌گذاران خارجی گفت: «با استفاده از شبکه بلاکچین و پلتفرم چندزبانه و فراهم‌آوردن زیرساخت‌های لازم، ورود سرمایه‌گذاران خارجی بدون محدودیت آی‌پی و دسترسی از خارج از کشور، حساب بانکی، احراز هویت، ریال و…را رفع کردیم.»

قاسمی همچنین توضیح داد که به سازمان بورس پیشنهاد داده‌اند که با CBDCها و کریپتوکارنسی‌ها ورود سرمایه‌گذاران خارجی به این بازار را امکان‌پذیر کنند.

به گفته قاسمی در مرحله اول کل دارایی‌ها روی شبکه بلاکچین منتقل نمی‌شود، طبق روند دنیا اول صندوق‌ها و اوراق به این حوزه وارد می‌شوند و به‌مرور سهم‌های دیگر وارد می‌شوند.


گام جدید بورس به سوی دیجیتالی‌شدن


به گفته عیوضلو، معاون نظارت بر نهادهای سازمان مالی بورس در این روش، دارایی‌های مختلفی از جمله؛ اوراق بهادار، مشتقات، کالا یا ارز خارجی می‌توانند رمزنگاری شوند. 

رضا عیوضلو، معاون نظارت بر نهادهای سازمان مالی بورس

محمد قاسمی نیز در این خصوص بیان کرد: «این امکان بازار سرمایه را شبیه بازار کریپتو‌ها می‌کند. امید است بین این دو بازار ارتباط برقرار شود تا سرمایه‌‌ها بینشان گردش پیدا کنند، مخصوصاً سرمایه‌ها برای تولید و تأمین مالی شرکت‌ها وارد بازار سهام شوند.»


مزایای استفاده از رمزنگاری دارایی‌ها و اختصاص توکن به آنها


استفاده از رمزنگاری دارایی‌ها مزایایی نظیرافزایش سرعت عمل، امنیت و قابلیت تطبیق‌پذیری با مقررات را به همراه دارد. این اتفاق ظرفیت بسیار خوبی به ایران برای جذب سرمایه می‌دهد، حتی جذب سرمایه‌گذار خارجی.

به گفته محمد قاسمی، از نظر زیرساخت، عملیات و پلتفرمی، سازوکار اجرایی همه امور آماده فراهم است و موضوعی برای حل وجود ندارد و تنها بحث قوانین و مقررات است که سازمان بورس باید آن را تدوین کند.

همچنین کمیته فقهی بورس هم استفاده از این ابزار را به رسمیت شناخته است. حجت‌الله، صیدی، رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار هم در خصوص این موضوع اعلام کرده که در حال بررسی هستند و به‌زودی مقررات مربوطه و شیوه‌نامه آن منتشر می‌شود. به نظر می‌رسد تاریخ اجرایی شدن این طرح تا چند ماه آینده رقم بخورد.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.