پایگاه خبری راه پرداخت دارای مجوز به شماره ۷۴۵۷۲ از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و بخشی از «شبکه عصر تراکنش» است. راه پرداخت فعالیت خود را از دوم اردیبهشتماه ۱۳۹۰ شروع کرده و اکنون پرمخاطبترین رسانه ایران در زمینه فناوریهای مالی، بانکداری و پرداخت و استارتآپهای فینتک است.
هشدار اعضای اتاق بازرگانی تهران درباره مشکلات زیرساخت دیجیتال در کشور و تهدیدات آن برای آینده
در هجدهمین جلسه کمیسیون تحول، نوآوری و بهرهوری اتاق بازرگانی تهران، رویداد «زیرساخت دیجیتال ایران» مورد بررسی قرار گرفت. اعضای کمیسیون بر لزوم بهروزرسانی زیرساختها و رفع مشکلات سختافزاری در کشور تأکید کردند. آنها هشدار دادند که نادیده گرفتن این نیازها میتواند تبعات سنگینی در آینده داشته باشد
در هجدهمین جلسه کمیسیون تحول، نوآوری و بهرهوری اتاق بازرگانی تهران ضمن بررسی رویداد زیرساخت دیجیتال ایران بر لزوم بهروزرسانی زیرساختهای حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات کشور تأکید شد. اعضای این کمیسیون نسبت به تکرار سرنوشت صنعت برق در حوزه اقتصاد دیجیتال ابراز نگرانی کردند.
به گزارش روابطعمومی اتاق تهران، در این نشست توسعه همکاریهای پژوهشی و تشکیل پژوهشکده فناوری اطلاعات و ارتباطات استان تهران مورد بررسی نمایندگان بخش خصوصی قرار گرفت. این اقدامات با هدف تقویت اقتصاد دیجیتال و ارتقای زیرساختهای فناوری کشور در نظر گرفته شده است. اعضای کمیسیون بر اهمیت همکاریهای بین دستگاهی و حمایت از پروژههای پژوهشی تأکید کردند.
تحول اکوسیستم فناوری و نیاز به زیرساختهای نوین در رویداد زیرساخت دیجیتال
در ابتدای این نشست رضا جمیلی، مدیر توسعه کسبوکار راهکار، گزارشی درباره رویداد زیرساخت دیجیتال ایران ارائه کرد. او با بیان اینکه رویداد زیرساخت دیجیتال ایران با حضور بیش ۶۰۰ نفر برگزار شد، گفت: «تلاش کردیم رویدادی را برگزار کنیم که دیدگاهها و نگاه به این حوزه استراتژیک را از تأمین کالای دیجیتال به یک اکوسیستم زیرساختی تغییر دهد.»
رضا جمیلی با اشاره به حضور بخشهای مختلف زیستبوم فناوری در این رویداد بیان کرد: «افرادی که در سالهای گذشته در بخش تعمیر کالای دیجیتال فعالیت داشتند و چند سالی واردات را پیش بردند و بعد وارد کار تولید شدند و گروهی که در حوزه کالاهای مصرفی دیجیتال کار میکنند؛ مانند موبایل و تبلت و… در این رویداد شرکت کردند؛ ما بهنوعی تلاش کردیم که اجزای مختلف این اکوسیستم را شناسایی کنیم.»
به گفته جمیلی کنفرانس اصلی رویداد حدود ۶ ساعت محتوای تخصصی ارائه شده است و کسبوکارها با نمایش توانمندیهای خود فرصت برگزاری جلسات B2B و بستن توافقهای تجاری را داشتند. همچنین تلاش شد که مشکلات و چالشهای مهم این حوزه مورد بررسی و واکاوی قرار بگیرند.
این فعال اقتصادی بخش خصوصی با تأکید بر اینکه تاریخ از امروز آغاز نمیشود، بیان کرد: «راههایی پیش از ما باز شده است و با همین تفکر بهپاس زحمات چهرههای صنعت و اکوسیستم زیرساخت و دیجیتال کشور، در این رویداد از ۴ نخبه برتر این حوزه تقدیر کردیم؛ افراد و نخبگانی که برای نخستینبار دستگاه ایتیام را وارد کشور کردند، دوستانی که در بخش مراکز داده از دهههای گذشته مسیرهایی را گشودند و راه ورود شرکتهای فناوری را به ایران باز کردند.»
رضا جمیلی با اشاره به اینکه خودمان و اکوسیستم کاریمان را دچار ترس از عقبماندگی میکنیم، گفت: «ارائههای تخصصی کارشناسان در این رویداد درخشان بود و ما تلاش داریم که محتواهای مطرح شده را در قالب کتاب منتشر کنیم و بیش از ۴۰ محور را در رویداد شناسایی کردیم و وضعیت امروز و چالشهای اقتصاد دیجیتال کشور را برای آینده مورد بررسی قرار دادیم؛ در این صنعت بیشتر مباحث حول اقتصاد و هوش مصنوعی میچرخد؛ این در حالی است که صحبتهای مکرر درباره هوش مصنوعی بدون در نظر گرفتن فراهم کردن زیرساخت و مراکز داده و پردازش کلانداده نمیتواند به نتیجه مطلوب ختم شود.»
بدون ارتقای زیرساخت دیجیتال، کشور در معرض خطر است
به گفته این فعال اقتصادی، سهم اقتصاد دیجیتال در تولید ناخالص ملی زیر ۱۰ درصد است. او با اشاره به ورود نسل جدید و پروتکلهای جدید به حوزه زیرساخت تأکید کرد که اگر با این روندها همراه نشویم ممکن است، به یکباره محتواها چنان تغییر کند که ما بهنوعی از بازی کنار گذاشته شویم. او افزود: «متأسفانه به مشکلات سختافزاری شرکتها توجه نمیشود و این موضوعی است که اگر نادیده گرفته شود عواقب آن را در آینده نهچندان دور خواهیم دید. امروز شرکتهای ما در حوزه تأمین زیرساخت مشکل دارند و سرورهای آنها جواب نمیدهد و نیازمند بهروزرسانی هستند.»
شناسایی زنجیره ارزش زیرساخت موضوع بعدی سخنان رضا جمیلی بود: «در دهه ۸۰ در بخش بانکی اتفاقهای خوبی رخ داد؛ اما کارکرد این زیرساخت در حال اتمام است و اگر نتواند نیازهای امروز خود را رفع کند به سرنوشت صنعت برق دچار خواهد شد؛ ما فعالان این حوزه به مسئولان دولتی هشدار دادیم که خاموشی زیرساخت اقتصاد دیجیتال مانند صنعت برق نیست و نمیتوان آن را ساعتبندی کرد و اگر دسترسی به اینترنت تمام شود آموزش، سرمایه اجتماعی، اعتماد عمومی و… کشور زیر سؤال میرود.»
او تأکید کرد: «به یک اکوسیستم منسجم و باکیفیت در حوزه زیرساخت نیاز داریم. نوعی فرهنگ محافظهکاری در زیر پوست بهرهگیری از دانش جدید وجود دارد و ما باید بتوانیم دیدگاههای واگرا را به نگرشی همگرا تبدیل کنیم. در این مسیر، تأمین ارز کالاهای دیجیتال نیز بسیار مهم است و این صنعت نباید بهمثابه کالای لوکس دیده شود و باید بهعنوان یک زیرساخت حیاتی موردتوجه قرار گیرد. همچنین سرمایهگذاری روی زیرساختهای اقتصاد نوآور اهمیت دارد و تا زمانی که بحث تحریم حل نشود سرعت رشد در این موضوع قطره چکانی خواهد بود؛ چراکه شرکتهای دیجیتال چندملیتی هستند و امکان اینکه با ما وارد گفتوگو شوند دشوار است.»
هدفگذاری رشد اقتصادی ۸ درصدی نیازمند سهم ۱۰ درصدی اقتصاد دیجیتال
مازیار نوربخش، رئیس کمیسیون تحول، نوآوری و بهرهوری دیجیتال اتاق تهران، در ادامه سخنان رضا جمیلی بر قدیمی بودن زیرساختهای حوزه دیجیتال تأکید کرد و گفت: «تأمین زیرساخت و سختافزار باوجود تحریمها صورت میگیرد؛ اما هزینههای آن در این شرایط بالاست.»
او به مدتزمان ۶ماهه تخصیص ارز و پروسه طولانی واردات باعث کمبود تجهیزات اشاره کرد و اعلام کرد: «این نکته را باید در نظر داشت که ساخت دیتاسنترها برای بخش خصوصی توجیهی ندارد؛ چراکه بازگشت سرمایه در این بخش یک فرایند ۳۰ساله است و بخش خصوصی بدون پشتوانه حاکمیتی و دولتی مبادرت به این کار نخواهد کرد.»
نوربخش همچنین گزارشی در خصوص جلسات برگزار شده با نماینده دفتر اقتصادی بیت رهبری پیرامون نمایشگاه فاوا ارائه کرد و افزود: «رویداد فاوا همه ساله در بهمنماه با هدف نمایش توانمندیهای تولید داخلی برگزار میشود و همه صنایع از جمله خودرو، فولاد و… در این نمایشگاه شرکت میکنند. نماینده دفتر اقتصادی بیت رهبری از ما خواهان گزارشی از اقتصاد دیجیتال بودند و تمایل داشتند که این موضوع از ناحیه تشکلها از جمله نظام صنفی یارانهای و انجمن تجارت الکترونیک و چند تشکل دیگر مطرح و مورد بررسی قرار بگیرد.»
مازیار نوربخش با اشاره به هدفگذاری رشد اقتصادی ۸ درصدی در برنامه هفتم توسعه کشور، توضیح داد: «برنامه اقتصاد دیجیتال برای تحقق این مهم مورد پرسش قرار گرفت و اینکه چه موانع و مشکلاتی در این مسیر وجود دارد. در حال حاضر سهم اقتصاد دیجیتال از کیک اقتصاد حدود ۳ درصد و اگر مخابرات و سختافزار را در نظر بگیریم این عدد به ۶ درصد میرسد و این آمارها از سوی بخشهای دولتی مطرح شده و شاید چندان قابلاتکا نباشد و اگر بخواهیم به رشد اقتصادی ۸ درصد برسیم سهم اقتصاد دیجیتال باید ۱۰ درصد در نظر گرفته شود.»
او در پایان گفت: «در ادامه به یک سری سرفصل رسیدیم که باید در مورد آنها کار پژوهشی انجام شود و اطلاعات بهصورت هماهنگ و طبقهبندی شده در اختیار دفتر ریاستجمهوری قرار گرفته و بعد به دیگر مراجع و نهادهای ذیربط ارائه شود.»
گردشگری، تاکسی اینترنتی و هوش مصنوعی ۳ حوزه اصلی پژوهشهای استارتآپی
محمدرضا قلعهنویی، رئیس پژوهشکده نظام صنفی رایانهای تهران، با اشاره به پیگیری مرکز پژوهش در دوره پیشین هیئتمدیره نظام صنفی رایانهای اعلام کرد: «هدف در این دوره این است که مراکز پژوهش به سمت پژوهشکدهای که ثبت رسمی در وزارتخانه شده باشد، سوق داده شود.» او با اشاره به تأسیس پژوهشکده فناوری اطلاعات استان تهران افزود: «چهار گروه پژوهشی تحول دیجیتال، اقتصاد داده، حکمرانی داده و ممیزی فناوری اطلاعات، پژوهشکده فناوری اطلاعات و ارتباطات استان تهران را تشکیل دادند و این چهار گروه با سه ماه پیگیری تأسیس شد.»
قلعهنویی با برشمردن مزایای تشکیل پژوهشکده، تصریح کرد: «باتوجهبه توافقهای انجام شده این ساختار را در چند استان دیگر تأسیس کردیم که در نهایت خروجی آن پژوهشگاه فناوری اطلاعات و ارتباطات شود؛ تلاش ما این است که دانشگاهها نیز درگیر شوند. به همین دلیل در استان قزوین بهعنوان سومین استان، کار خود را با دانشگاه بینالمللی امام خمینی، دانشگاه آزاد و جامع علمیکاربردی پیش بردیم همچنین در استان مازندران نیز روند کارآغاز شده است. اگر این پژوهشکده شکل بگیرد در نهایت میتوان امیدوار به تأسیس پژوهشگاه فناوری اطلاعات و ارتباطات در سطح کشور بود.»
رئیس پژوهشکده نظام صنفی رایانهای ممیزی فناوری اطلاعات و داده را جزو مفاهیم جدید سالهای اخیر دنیا دانست و توضیح داد: «ما در دورههایی برای توانمندسازی و در نهایت اجرای آن اقداماتی انجام دادهایم؛ پژوهش وضعیت استارتآپها در دنیا را از سال ۱۳۹۹ آغاز کردیم. روند کار چنین بود که در یک بخش خاص بهعنوانمثال در حوزه گردشگری چالشها را استخراج و بر اساس آن راهکارهای حل این مشکلات را در معرفی کردیم تا در نهایت استارتآپهایی که در این حوزه فعالیت داشتند، بر اساس مدل درآمدی و… فعالیت خود را دنبال کنند؛ در نهایت به این نکته میرسیدیم که در کشور نیز نمونه استارتاپهای مشابه را ایجاد کنیم.»
او در پایان عنوان کرد: «در موضوعات مورد بررسی از جمله تاکسی اینترنتی، هوش مصنوعی و گردشگری، کلیدواژه مشترک سرمایه انسانی بود؛ سعی کردیم در گزارش اولیه تمرکز ما بر سرمایه انسانی باشد و در مجموع ظرفیتی که در حوزه پژوهش فناوری اطلاعات و ارتباطات ایجاد شده است میتواند از طریق ترکیب با سایر پژوهشکدههای موجود مکمل یکدیگر شوند و اقتصاد دیجیتال را پوشش بدهند.»