پایگاه خبری راه پرداخت دارای مجوز به شماره ۷۴۵۷۲ از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و بخشی از «شبکه عصر تراکنش» است. راه پرداخت فعالیت خود را از دوم اردیبهشتماه ۱۳۹۰ شروع کرده و اکنون پرمخاطبترین رسانه ایران در زمینه فناوریهای مالی، بانکداری و پرداخت و استارتآپهای فینتک است.
لزوم بازنگری قوانین از سیستمی به اکوسیستمی از اهداف جدی یازدهمین همایش بانکداری نوین و نظامهای پرداخت است
نشست خبری یازدهمین همایش بانکداری نوین و نظامهای پرداخت در پژوهشکده پولی و بانکی برگزار شد
نشست خبری یازدهمین همایش بانکداری نوین و نظامهای پرداخت پیش از ظهر یکشنبه ۲۷ آبانماه با حضور نوشآفرین مومن واقفی، معاون فناوریهای نوین بانک مرکزی، کوروش پرویزیان، سرپرست پژوهشکده پولی و بانکی، علیرضا ماهیار، مدیرعامل شرکت ملی انفورماتیک و جمعی از اصحاب رسانه در پژوهشکده پولی و بانکی برگزار شد.
پرویزیان در ابتدای این نشست ضمن خوشامدگویی به حضار، بیان کرد: «همایش امسال با موضوع زیستبوم بانکداری هوشمند، حکمرانی دیجیتال و نظارت فناورانه پنجم و ششم آذرماه و با حضور اساتید، متخصصان و خبرگان نظام بانکی، پرداخت و مالی در برج میلاد برگزار میشود. همزمان با این همایش، نمایشگاهی تخصصی برای معرفی محصولات و خدمات شرکتهای فعال در حوزه مالی، پرداخت و بانکی نیز برگزار میشود. در این بخش ۳۵ غرفه در ۱۰ سالن تعبیه شده و ۸۰ بانک و شرکت فعال در حوزه بانکی برای معرفی محصولات و خدمات خود حضور دارند.»
او افزود: «جشنواره چهرههای نظام بانکی برای تکریم خبرگان و پیشکسوتان به یاد مرحوم دکتر نوربخش نیز در حاشیه همایش بانکداری نوین و نظامهای پرداخت برگزار میشود. در این بخش تازههای فناوری حوزه پرداخت به نمایش گذاشته میشود. تاکنون بیش از ۵۰ طرح به دبیرخانه ارسال شده است. این همایش به میزبانی معاونت فناوریهای نوین بانک مرکزی، دبیرخانه پژوهشکده پولی و بانکی و شرکت ملی انفورماتیک برگزار میشود.»
سرپرست پژوهشکده پولی و بانکی با اشاره به اختتامیه دوره دهم این همایش و تغییر نام از بانکداری دیجیتال به بانکداری نوین، بیان کرد: «محورهای دوره یازدهم شامل نگرش اکوسیستمی در بانکداری هوشمند؛ از تبیین تا تکوین، تحول دیجیتال در نظارت و پایداری مالی، رمز پولها و داراییهای دیجیتال؛ انتظامبخشی و حکمرانی، بانکداری هوشمند و روشهای نوظهور پرداخت و بانکداری هوشمند و قوانین بالادستی است.»
برگزاری ۱۰ نشست تخصصی در حوزه مالی
به گفته پرویزیان، محورها و موضوعات جدید همایش پس از تصویب قانون جدید بانک مرکزی که از خردادماه ۱۴۰۳ به مرحله اجرا رسیده، تدوین شده است. طی این همایش دو روزه ۸ سخنرانی از متخصصان داخلی و خارجی حوزه پرداخت خواهیم داشت. همچنین ۱۰ نشست تخصصی برگزار میشود که در مجموع ۷۰ کارشناس در آنها براساس محورهای تخصصی همایش به گفتوگو خواهند نشست.»
او در خصوص کارگاههای آموزشی گفت: «۶۰ عنوان کارگاه پیشنهاد شده بود که ۱۶ مورد به تصویب رسید و طی دو روز همایش برگزار میشود. چهار کارگاه ویژه دانشآموزان است و حدود ۱۲۰ دانشآموز در آنها حضور خواهند داشت. یک کارگاه آموزشی ویژه مدیران بانکی برگزار میشود و ۱۱ دوره دیگر برای اعضای زیستبوم مالی و علاقهمندان است.»
سرپرست پژوهشکده پولی و بانکی با بیان این که تاکنون ۲۳۰ مقاله به دبیرخانه ارسال شده است، عنوان کرد: «پس از داوری این ۲۳۰ مقاله، ۴۰ عنوان به تایید هیئت داوران رسیده که ۱۸ مورد از آنها به صورت شفاهی در همایش ارائه خواهد شد. امسال برای اولین بار مقالات منتخب همایش در پایگاه استنادی علوم جهان اسلام نمایه میشوند. همچنین از چند مقاله به صورت ویژه تقدیر خواهد شد.»
به گفته پرویزیان، پیشبینی میشود؛ مانند دورههای قبل استقبال بالایی از همایش شود و بیش از ۱۰ هزار نفر بازدیدکننده در این دوره داشته باشیم.»
پرداخت به دغدغههای فعلی حوزه مالی
نوشآفرین مؤمن واقفی در ادامه نشست خبری یازدهمین همایش بانکداری نوین و نظامهای پرداخت با اشاره به این که در این دوره نگاه متفاوتی حکمفرماست، بیان کرد: «تفاوت اصلی در رویکرد این دوره است؛ در این دوره علاوه بر پرداختن به موضوعات آینده، دغدغههای فعلی نیز لحاظ شده است.»
او افزود: «یکی از موضوعات اصلی این همایش و دغدغههای فعلی این است که طی چند سال گذشته بازیگران جدیدی وارد زیستبوم مالی کشور شدهاند؛ اما نظامها و قوانین همچنان سنتی و تکبعدی مانده است؛ بنابراین لزوم بازنگری قوانین از سیستمی به اکوسیستمی از اهداف جدی این دوره است. این امر با تعامل جدی با بازیگران اکوسیستم محقق میشود و امکان مدیریت این زیستبوم را فراهم میکند.»
معاون فناوریهای نوین بانک مرکزی با اشاره به این که استقبال در زمینه علمی این دوره از همایش حاکی از جایگاه بالای این رویداد در میان جامعه هدف است، اظهار کرد: «امسال باتوجهبه قانون جدید بانک مرکزی، یکی از اهداف ما استفاده از فناوریهای نوین برای نظارت است بنابراین سعی شده توجه ویژهای به رگتکها و جایگاه خالی آنها در زیستبوم مالی کشور شود.»
به گفته مؤمن واقفی، در دوره یازدهم از همایش بانکداری نوین و نظامهای پرداخت سعی شده به دغدغههای اخیر زیستبوم مالی کشور پرداخته شود؛ زیرا حرکت روبهجلو بدون حل مسائل و مشکلات فعلی ممکن نیست. تفکر بسیاری در خصوص مباحث منتخب این دوره شده و بر اساس هر یک از محورها، برنامههای خاصی برای آینده طراحی شده است.
او در پاسخ به پرسش خبرنگار راه پرداخت مبنی بر این که در همایش بانکداری نوین و نظامهای پرداخت بخشی برای مفاهیمی همچون لندتک، نئوبانک و کریپتو دیده شده است، بیان کرد: «سرعت تبدیل سیستم به اکوسیستم بالاست اما تدوین قوانین با این سرعت پیش نمیرود. بانک مرکزی بهعنوان نهاد رگولاتور به شفافیت کسبوکارها و تراکنشها پایبند است و اگر این اصول رعایت شود، برای تقویت بازیگر در اکوسیستم تلاش میکند.»
کاربردپذیری رمز ریال در حال بررسی
معاون فناوریهای نوین بانک مرکزی در خصوص رمز ریال گفت: «ریال دیجیتال از فاز آزمایشی خارج شده، در حال بررسی نتایج آن هستیم و برنامه داریم روی کاربردپذیری آن متمرکز شویم.»
به گفته او، الگوریتمهای جدید در سامانه اعتبارسنجی از حدود یک ماه پیش به بهرهبرداری رسیده و در مرحله بهینهسازی سامانه هستیم. اعتبارسنجی بر اساس الگوریتم جدید انجام میشود مواردی چون سرجمع تراکنشهای فرد و تمام اطلاعات از شبکه بانکی به مؤلفههای این سامانه اضافه شده است.
مؤمن واقفی با اشاره به الزامات بانکها در رفع مسدودی چک اظهار کرد: «این موضوع یکی از دغدغههای اصلی بانک مرکزی است و بارها روی آن تأکید شده است. برخی بانکها محدودیت فنی دارند که در حال رفع هستند؛ اما عدم همکاری بانکها در این زمینه برای بانک مرکزی قابلپذیرش نیست.»
او درباره چک الکترونیک بیان کرد: «چک الکترونیک تاکنون در ۱۶ بانک عملیاتی شده و در باقی بانکها نیز در مرحله آزمایش قرار دارد. چک الکترونیک افراد حقیقی به صورت کامل رفع شده اما در حوزه افراد حقوقی با چالشهایی مواجه هستیم که در ماههای اخیر به بهرهبرداری خواهد رسید.»
معاون فناوریهای نوین بانک مرکزی با اشاره به سامانه املاک و اسکان گفت: «استفاده از این سامانه به بانکها ابلاغ شده است؛ اما دادههای این سامانه کم است و مردم بهزحمت میافتند؛ بنابراین در تلاشیم تا این مشکلات رفع شوند.»
تمرکز بر هوش مصنوعی در همایش بانکداری نوین و نظامهای پرداخت
مؤمن واقفی در خصوص جایگاه هوش مصنوعی در صنعت بانکی گفت: «در همایش بانکداری نوین و نظامهای پرداخت پنلهایی دراینخصوص در نظر گرفته شده است.»
پرویزیان نیز در این باره گفت: «سه مورد از محورهای همایش بر اساس هوش مصنوعی است و در دو نشست نیز بهصورت تخصصی به موضوع هوش مصنوعی در صنعت بانکی پرداخته میشود.»
در ادامه معاون فناوریهای نوین بانک مرکزی در خصوص کهربا عنوان کرد: «۶ بانک در این طرح فعال هستند که ۹۰ درصد مشتریان بانکی را پوشش میدهد. این پروژه به دلیل هزینه بالای تبدیل کارت مغناطیسی به کارت چیپدار طراحی شده و از موبایل به عنوان کارت استفاده میشود.»
مؤمن واقفی در خصوص شبکه میر روسیه نیز گفت: «سیستم کارتبانکی دو کشور به یکدیگر متصل شده است که از نظر فنی دستاورد مهمی به شمار میرود.»
به گفته او، مرحله سوم نظام کارمزدها نیز مصوب شده که بهزودی ابلاغ میشود.
طی دو ماه گذشته مورد هک در بانکها نداشتیم
معاون فناوریهای نوین بانک مرکزی در خصوص مشکلاتی که برای بانک ملت پیشآمده بود، بیان کرد: «خبر هک صحت ندارد. طی دو ماه گذشته مورد هک در بانکها نداشتیم. بانک ملت با مشکل سختافزاری روبهرو شده بود که به دلیل ایجاد تغییر جزئی در زیرساختشان بود. بااینحال مسئله پایداری برای بانک مرکزی بسیار مهم است و در جلسهای اقدامات بانکها را بررسی کردیم. اطلاعاتی که از بانکها به بیرون درز کرده نیز هویتی بوده و مالی نیست.»
نگاه متفاوت دولت چهاردهم به حوزه بانکی
در ادامه این نشست خبری، علیرضا ماهیار، مدیرعامل شرکت ملی انفورماتیک بیان کرد: «یازدهمین همایش بانکداری نوین و نظامهای پرداخت نقطه عطفی به شمار میرود؛ زیرا در سال اول دولت وفاق ملی برگزار میشود. دولت چهاردهم نگاه متفاوتی به حوزه بانکی دارد.»
او افزود: «نشستهای تخصصی این همایش میتواند منشأ تحول در حوزه بانکی کشور باشد. تحول دیجیتال میتواند زمینهساز ارائه خدمات بهتر و باکیفیتتر در حوزه پرداخت و مالی باشد. در حال حاضر بانکها محدود به شعب یا اپلیکیشنها نیستند. ضریب نفوذ تلفن همراه در ایران ۱۲۰ درصد است، بانکها میتوانند با استفاده از این ویژگی دنیای متفاوتی را برای مشتریان رقم بزنند.»
مدیرعامل شرکت ملی انفورماتیک با اشاره به این که هرساله حوزهها و محصولات جدیدی در همایش بانکداری نوین و نظامهای پرداخت مورد بررسی قرار میگیرد، عنوان کرد: «امسال نیز هوش مصنوعی باتوجهبه کاربردش در حوزه مالی بررسی میشود. از این فناوری میتوان در حوزه نظارت هوشمندانه استفاده کرد. محتواهای جالبی در سخنرانیها و پنلها در نظر گرفته شده است. امیدواریم شاهد بهرهوری از نتایج این همایش در حوزه پرداخت باشیم.»
به گفته ماهیار، هوش مصنوعی و شبکه بلاکچین دو مفهومی هستند که زیرساخت بانکی و مالی جهان را متحول کردهاند. در ایران طی سالهای گذشته از هوش مصنوعی برای احراز هویت استفاده شده است. از این فناوری در تسهیلات، پرداخت و بانکداری شخصی نیز میتوان استفاده کرد.»
او بر این باور است که تا پایان سال جاری استفاده از ریال دیجیتال گسترش مییابد و بسیاری از مردم برای تراکنشهای خرد از آن استفاده میکنند. مدیرعامل شرکت ملی انفورماتیک دراینخصوص گفت: «از این فناوری میتوان برای توکنایز کردن و دور زدن تحریمها نیز استفاده کرد. از ظرفیت ایریال میتوان برای تبادلات بینالمللی کسبوکارها نیز استفاده کرد»
ماهیار عنوان کرد: «بیش از ۵۰ درصد از تراکنشهای شاپرک به مبالغ خرد و بسیار خرد اختصاص دارد. برای هر تراکنش علاوه بر هزینهای که کاربر پرداخت میکند، هزینهای نیز به شبکه پرداخت وارد میشود. ای ریال میتواند فرایند پرداخت مبالغ خرد را روانتر و سریعتر کند.»