راه پرداخت
رسانه فناوری‌های مالی ایران

در ایران برعکس دیگر کشورها ۸۵ درصد ترافیک روی شبکه موبایل است

در اولین پنل رویداد زیرساخت دیجیتال متخصصان این حوزه درباره چالش‌ها و فرصت‌های این حوزه گفتند

اولین پنل رویداد زیرساخت دیجیتال تحت عنوان زیرساخت ارتباطات؛ نیازهای اقتصاد دیجیتال و داشته‌های ما با راهبری میثم سلیمانی، مدیر محتوای راه‌کار برگزار شد.

این پنل با حضور محمدعلی یوسفی‌زاده، مدیرعامل آسیاتک، حسین ریاضی، بنیان‌گذار شرکت صنایع ارتباطی پایا، محمدحسین کاشی، عضو هیئت‌مدیره شرکت ارتباطات زیرساخت، وحید شاه‌منصوری،رئیس مرکز تحقیق و توسعه همراه اول و با راهبری میثم سلیمانی، مدیر محتوای کارخانه نوآوری رسانه راه‌کار برگزار شد.


چالش نبود نیروی انسانی ماهر در حوزه زیرساخت دیجیتال


محمدعلی یوسفی‌زاده، مدیرعامل آسیاتک در این پنل بیان کرد: «در حوزه زیرساخت دیجیتال اگر کیلومترها تجهیزات سخت‌افزاری و گیگابایت‌ها نرم‌افزار داشته باشیم اما نیروی انسانی ماهر نداشته باشیم، دچار چالش می‌شویم.»
او افزود: «در صورتی که این مؤلفه‌ها را داشته باشیم اما زیرساخت نداشته باشیم نیز دچار مشکل می‌شویم. نیروی انسانی به دلایل مختلفی شغلش را رها می‌کند. اگر درآمدش کم باشد، بستر مناسبی برای آموزش نباشد و… ترک شغل می‌کند.


باید ارزش اقتصادی زیرساخت دیجیتال را به درستی بسازیم


حسین ریاضی، بنیان‌گذار شرکت صنایع ارتباطی پایا در پنل زیرساخت ارتباطات؛ نیازهای اقتصاد دیجیتال و داشته‌های ما در خصوص چالش‌های حوزه زیرساخت بیان کرد: «در تمام عرصه‌های فناوری به خصوص فناوری‌های نوین، توجه اصلی به ترمینال‌هاست، برای مثال در شبکه موبایل سالانه ۴ میلیارد دلار هزینه واردات گوشی موبایل می‌شود. این در حالی است که توجهی به بخش زیرساخت نمی‌شود.»

او افزود: «همواره در لایه آخر سرمایه‌گذاری می‌شود تا خودمان را راضی کنیم که صاحب فناوری هستیم اما وقتی زیرساخت نباشد، راهی برای رساندن فناوری به دست کاربر نهایی وجود ندارد. موضوع پول نیست موضوع نهادی است که پول را تخصیص می‌دهد.»

ریاضی خاطرنشان کرد: «فهم نهاد تنظیم‌گر این است که کاربر به گوشی نیاز دارد اما درک نمی‌کند که به زیرساختی برای ارائه سرویس‌ها به این گوشی موبایل نیز نیاز است.»

بنیان‌گذار شرکت صنایع ارتباطی پایا در پاسخ به این پرسش که باید چه مسیری را برای بهبود زیرساخت دیجیتال در پیش گرفت، عنوان کرد: «باید نگاه اقتصادی زیربنایی داشت. در چنین رویدادهایی باید ارزش‌های اقتصادی هر بخشی را به درستی بسازیم. وضع حوزه زیرساخت دیجیتال شبیه به تاکسی فرسوده‌ای است که هزینه‌ای برای تعمیر خود ندارد.
ریاضی با اشاره به این که مخابرات در سال ۸۹ حدود ۱۸ میلیارد دلار ارزش‌گذاری شد اما در حال حاضر یک میلیارد دلار می‌ارزد، گفت: «راهکار حل این چالش‌ها ایجاد سیستم عرضه و تقاضاست. بخش دولتی به فکر مردم است بنابراین تعرفه‌ها را افزایش نداده است. این کار باعث شده که زیرساخت نابود شود و حالا به درجه‌ای رسیدیم که باید به فکر حل معضل فعلی باشیم.»


نرخ تعرفه فعلی اینترنت توجیه اقتصادی ندارد


محمدحسین کاشی، عضو هیئت‌مدیره شرکت ارتباطات زیرساخت در ادامه پنل عنوان کرد: «سرمایه‌گذاری در حوزه ارتباطات با نرخ تعرفه فعلی توجیه اقتصادی ندارد و تعرفه‌ها باید افزایش پیدا کنند. اگر ما سیاست‌های کلی‌مان را در حوزه اقتصاد دیجیتال و زیرساخت دیجیتال و طرف‌های قرارداد را مشخص کنیم شاید بتوان برخی از مشکلات این حوزه را رفع کرد.»

او همچنین بیان کرد: «شرایط تحریم در حوزه تأمین سخت‌افزار تأثیر دارد و دسترسی ما به شرکت‌هایی که در لبه فناوری کار می‌کنند دشوار است. ما گاهی برای داشتن تجهیزات، لایسنس‌و… مجبوریم تا چند برابر بیشتر هزینه کنیم.»


به جای فیلتر اینستاگرام تعرفه آن را ۱۰ برابر کنیم


وحید شاه‌منصوری، رئیس مرکز تحقیق و توسعه همراه اول در پنل «زیرساخت ارتباطات؛ نیازهای اقتصاد دیجیتال و داشته‌های ما» ضمن اشاره به اینکه اوضاع زیرساخت دیجیتال در کشور خوب نیست، عنوان کرد: «اگر فیلترینگ برداشته شود، زیرساخت‌های فعلی جوابگو نخواهند بود، درباره یک میلیون آیفون رجیتسر نشده امیدواریم طی روند رجیستری این گوشی‌ها، کاربر جدید زیادی به شبکه اضافه نشود.»
 او ادامه داد: «در همه جای دنیا ۸۰ درصد ترافیک روی دوش شبکه ثابت است اما در ایران ۸۵ درصد ترافیک را در شبکه موبایل داریم. سرمایه‌گذاری ما باید به سمت زیرساخت شبکه ثابت برود.»
شاه‌منصوری در بخش دیگری از صحبت‌های خود عنوان کرد: «درآمد همراه اول در گذشته بین ۳ الی ۴ میلیارد دلار بوده اما در حال حاضر درآمد این مجموعه حدود ۱ میلیارد دلار است که برای حفظ آن باید سالانه ۵۰۰ هزار دلار سرمایه‌گذاری کنیم.»

او ادامه داد: «درآمد ما کاهش یافته، مصرف ما ۳.۵ برابر افزایش داشته است اما در سال‌های گذشته تعرفه‌ها کمتر از ۵۰ درصد افزایش یافته است.»
او تأکید کرد: «در حال حاضر سرمایه‌گذاری در حوزه زیرساخت مخابرات در کشور ما زیان‌ده است و تعرفه‌ها باید افزایش یابد. تعرفه اپراتورها در سال باید ۳۰ درصد افزایش یابد تا بتوانیم کار توسعه را انجام دهیم.»
 به گفته او، اپراتورها در ایران جز معدود اپراتورهای دنیا هستند که قیمت‌های دولتی دارند و برای تعریف و فروش هر بسته باید مجوز دولتی بگیرد.
شاه‌منصوری همچنین گفت: «پیشنهاد مدیرعامل ما این بود که به جای فیلترینگ اینستاگرام قیمت تعرفه اینترنت آن را ۱۰ برابر کنیم.»

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.