پایگاه خبری راه پرداخت دارای مجوز به شماره ۷۴۵۷۲ از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و بخشی از «شبکه عصر تراکنش» است. راه پرداخت فعالیت خود را از دوم اردیبهشتماه ۱۳۹۰ شروع کرده و اکنون پرمخاطبترین رسانه ایران در زمینه فناوریهای مالی، بانکداری و پرداخت و استارتآپهای فینتک است.
کیف پول الکترونیکی یا کیپا چیست؟ / شرایط استفاده از کیپا
بانک مرکزی در توضیح کیف پول الکترونیکی یا کیپا آورده است: «ابزار پولی مبتنی بر فناوری است که به مردم و کسبوکارها امکان میدهد تا مبادلات با مبالغ خرد را با استفاده از ساز و کار پردازش الکترونیکی برون خطی به لحاظ اتصال به زیرساخت بانکی انجام دهند. در تراکنشهای برونخط، نیاز به بستر مخابراتی و تاییدیههای برخط برای اتصال به زیرساخت بانکی وجود نداشته و زمان انجام تراکنش در آن عمدتا زیر یک ثانیه است.»
تایید این تراکنشها صرفا براساس ساز و کار تعریف شده روی ابزار پرداخت صورت میگیرد. پیگرد و ردیابی تراکنشهای کیپا با توجه به ارقام کوچک مبادلات و تعداد بسیار زیاد آن، برای صادرکنندگان و پذیرندگان کیپا الزامی نیست. اگرچه ممکن است این امکان توسط برخی از صادرکنندگان یا پذیرندگان بهعنوان خدمات ارزش افزوده ارائه شود. بنابراین، فقدان یا سرقت کیپا (سرقت موبایل، سرقت کارت کیپا) در حکم فقدان یا سرقت پول نقد به شمار میآید. کیپا جایگزین کاملی برای اسکناس، مسکوک، انواع بلیتها (اعم از مترو، اتوبوس، سینما، موزه، پارکومتر و غیره) است.
.
شرایط استفاده از کیپا
مطابق آییننامه کیپا، مشتری با مراجعه به بانک میتواند درخواست صدور کیف پول الکترونیکی کارتی کند، بانک نیز براساس مجوز دریافتی از بانک مرکزی با استفاده از کلیدهای صدور، شارژ و دشارژ به صدور کیف پول اقدام میکند. برای صدور کیف پول الکترونیکی روی سیمکارت تلفن همراه نیز مشتری از طریق بانک میتواند درخواستش را ارائه دهد. بانک هم از طریق زیرساخت آماده شده (OTA) کیف پول روی موبایل مشتری را فعال میکند.
اگرچه سیمکارت صادر شده از طرف اپراتور در یکی از مراحل شخصیسازی باید برای تعبیه کیف پول در اختیار صادرکننده قرار گیرد. برای صدور کیف پول الکترونیکی موبایل متمرکز (جیرینگ) نیز مشتری با مراجعه به بانک میتواند درخواستش را ارائه دهد. بانک در زیرساخت در نظر گرفته شده برای این منظور کیف پول متناظر با موبایل مشتری را ایجاد میکند.
منبع: فرصت امروز